San Sebastian

san sebastian

En storbyferie til San Sebastian i det nordøstlige Spania gir deg den perfekte kombinasjonen av strandliv og storbyliv.

 

San Sebastian reiseguide

San Sebastian er en av de vakreste byene i Europa, og så godt som uslåelig når det kommer til utvalg av gode spisesteder.

Byen er også en av de mest spennende på kulturfronten, og en perfekt destinasjon for de som vil ha en romantisk storbyferie.

I vår reiseguide til San Sebastian kan du lese om hva du bør se, spise og gjøre når du besøker denne fantastiske byen. Vi gir deg dessuten tips til hvilket hotell du bør velge, og hvordan du enklest kan reise til San Sebastian.

 

Anbefalte hotell i San Sebastian

San Sebastian har et variert og bra hotellutvalg. De fleste turister som besøker byen velger å bo i gamlebyen, eller like i nærheten av denne. Du har da kort vei til byens beste pintxos-restauranter, strendene, severdighetene og alt det andre San Sebastian har å by på.

Her har vi plukket ut tre gode hotellvalg i San Sebastian. Alle hotellene ligger sentralt til, perfekt for deg som vil utforske byen til fots.

annonselenker

Lasala Plaza Hotel

Lasala Plaza Hotel har 58 hotellrom, og en perfekt beliggenhet i gamlebyen i San Sebastian. Fra hotellets takterrasse får du en nydelig utsikt over mot La Concha stranden. Her kan du også nyte noe godt i glasset, eller kjøle deg av i hotellets basseng.

Fra hotellet har du kort vei både til stranden, og sentrum av San Sebastian. Over halvparten av rommene har dessuten en nydelig sjøutsikt, som er vel verd de ekstra kronene dette koster.

Dette er uten tvil et av de aller beste hotellene i San Sebastian, noe tilbakemeldingene fra tidligere gjester bekrefter.

 

BESTILL ROM HER

Hotel Maria Cristina

Bygningen til ærverdige Hotel Marian Christina ble bygget i 1912, og fikk en komplett ansiktsløftning til sitt 100-års jubileum. Under renovasjonen tok de vare på en del av de gamle detaljene til bygget, noe som gir det et nærmest kongelig preg.

Hotellet har en sentral og fin plassering i sentrum av San Sebastian. Fra hotellet har du kort vei til det meste av hva San Sebastian har og by på. Du bruker heller ikke mer enn noen få minutter på å gå til stranden fra hotellet. 

Hotellrommene er friske og elegante, med innslag av marmor og andre lekre detaljer. Betaler du litt ekstra får du utsikt mot elven som renner forbi hotellet.

 

BESTILL ROM HER

Room Mate Gorka

Room Mate Gorka ligger rett ved et av San Sebastians mest sjarmerende torg, Plaza de Gipuzkoa. Hotellet ligger bare et kvartal fra gamlebyen, men her er det relativt stille og avslappende om natten.

Rommene er store og komfortable, og bærer preg av å være nyoppussede. Stemningen på hotellet er avslappet, og betjeningen er vennlige og hjelpsomme.

Ønsker du å bo sentralt når du besøker San Sebastian, så er dette hotellet et sikkert valg. Her har du kort vei til de beste restaurantene, gamlebyen og strendene. 

 

BESTILL ROM HER

 

10 populære ting å gjøre i San Sebastian

annonse

Pintxo-hovedstaden San Sebastian

San Sebastian, eller Donostia som baskerne selv kaller byen, ligger i den autonome regionen Baskerland i det nordlige Spania, og innerst i det som kalles Biscayabukten. Per i dag bor det cirka 190 000 mennesker i byens sentrum, der de fleste er sysselsatt innenfor handel og turisme.

gate i gamlebyen i san sebastian

De siste årene har flere av byene i Baskerland fått en ganske kraftig økonomisk oppsving, med renovering av bygninger, utsmykking, bygging av kultursentre og museer, i takt med en økende tilstrømming av turister.

tapas i san sebastian

Det byen er mest kjent for i dag er sannsynligvis mattradisjonene og kulturlivet. San Sebastian kalles ofte for tapashovedstaden, og gourmetrestaurantene med stjerner i Michelin-guiden ligger tett-i-tett her. Byen er vertskap for flere store og populære festivaler, der den årlige filmfestivalen er den mest kjente.

 

Slik kommer du deg til San Sebastian

Det er flere gode alternativer for å komme seg til San Sebastian luftveien, men som regel innebærer det at du må bytte fly et sted. Du har tre flyplasser å velge mellom om du reiser fra Norge. Alle tre flyplasser har flybusser som går relativt ofte inn til sentrum av San Sebastian.

  • Donastia/San Sebastian Airport – Avstand til San Sebastian er 20 kilometer.

 

  • Bilbao Airport – Avstand til San Sebastian er 105 kilometer.

 

  • Biarritz Airport – Avstand til San Sebastian er 47 kilometer.

 

  • For å komme til Donastia/San Sebastian Airport kan du for eksempel fly firekte til Madrid eller Barcelona, og ta innenlandsfly derfra.

 

  • For å komme til Bilbao Airport kan du fly direkte én gang i uken med Norwegian (for tiden kun om sommeren), eller finne en rute som inkluderer mellomlanding og flybytte.

 

  • For å komme til Biarritz Airport kan du fly direkte til Paris, og deretter videre med innenlandsfly til Biarritz.

 

  • Om du vil se litt spansk landskap på reisen, kan det være kurant å fly til Madrid, for så å ta toget til San Sebastian derfra. Toget går fem-seks ganger om dagen, og bruker mellom 5 og 8 timer.

 

Badebyen San Sebastian

Om du vil kombinere storbyferie med litt badeliv, er San Sebastian et av de beste valgene du kan ta. Byen ligger pent dandert rundt tre strender, henholdsvis Ondaretta, Zurriola og La Concha.

oversiktsbilde over strendene i san sebastian

Sistnevnte er den mest berømte, og som har samme navn som bukta som byen ligger i. Bukta gjør at vannet ved La Concha og Ondaretta er veldig rolig, og også varmere enn andre steder, mens Zurriola er stranden surferne sverger til, for der er det bølger i massevis.

La Concha stranden i san sebastian

Det er også mange koselige landsbyer i Baskerland, og flere av de vakreste ligger rett i nærheten av San Sebastian. Det tar ikke mange minuttene å komme seg til perler som Zarautz, Hondarribia, Zumaia, Mutriku som alle ligger ved kysten, eller til fjellandsbyer som Zumarraga. Flere av disse har vakker bebyggelse fra middelalderen, og ofte finner du små og intime restauranter her med vidunderlige retter på menyen.

 

Bar til bar i San Sebastian

Txikiteo er det baskiske ordet for ”pub-til-pub”, og noe vennegjenger gjerne gjør i San Sebastian på fredag- og lørdagskveldene. Fokuset her er imidlertid mer på maten, enn det å drikke seg sanseløs, selv om et glass god vin hører med.

baztan bar i san sebastian

Målet med en txikiteo er først og fremst å få smakt på så mange pintxos (det baskiske ordet for tapas) som magen tåler. Det beste stedet å gjøre dette på er i Parte Vieja.

pub til pub i san sebastian

 

Severdigheter i San Sebastian

Mange av de viktigste severdighetene i San Sebastian er naturen og omgivelsene. Byen ligger svært vakkert til i landskapet, med fjelltopper og hav som rammer inn sentrum.

Samtidig har byen mye spennende å by på historisk sett, og derav imponerende bygninger, torgplasser og monumenter. Her er noen av de mest anbefalte attraksjonene.

 

Parte Vieja – Gamlebyen i San Sebastian

gamlebyen i san sebastianOm du besøker San Sebastian er det nesten garantert at du drar innom gamlebyen for å få deg et godt måltid. Dette er strøket som ligger rett nedenfor Monte Urgull, med La Concha på den ene siden, og elven Rio Urumea på den andre. Hjertet i gamlebyen er Plaza de la Constitucion, som gjerne kalles ”La Consti” av byens innbyggere. Hovedbygningen på torgplassen er det gamle rådhuset, som kjennetegnes av de flotte balkongene på forsiden. Blant andre severdigheter i strøket finner du kirken Basílica de Santa Maria del Coro fra 1700-tallet, og kirken San Vincente som ble bygget på 1400- og 1500-tallet. San Telmo, et av byens viktigste museer, ligger også i gamlebyen, og i et gammelt munkekloster fra 1500-tallet. Mange av byens beste pinxto-barer (navnet baskerne bruker på tapas) ligger i gamlebyen.

Monte Urgull

La Mota festningen på toppen av monte urgull i san sebastianMonte Urgull er en liten ås på tuppen av neset i den ene siden av Bahia de La Concha, bukta der San Sebastian ligger. Åsen er 123 meter høy, og ble befestet ganske tidlig i byens historie. Festningsverket som fortsatt står der i dag er for det meste fra 1500-tallet og fremover, og inkluderer et lite slott, Castillo de la Mota, som står på toppen av åsen. Her finner du et lite museum som Monte Urgulls historie i forskjellige kriger som raste frem til slutten av 1800-tallet. I dag er hele åsen en offentlig park, og regnes av mange som byens viktigste severdighet. Det er flere veier opp til toppen, både rett opp, og en promenade som tar deg rundt hele åsen. Fra toppen får du flott utsikt ut over havet på den ene siden, og ned mot San Sebastian og La Concha-stranden på den andre siden.

Isla de Santa Clara

Isla de Santa ClaraSanta Clara er den lille øya som ligger omtrent midt i bukta Bahia de La Concha. Øya er cirka 400 meter på det lengste, og strekker seg 48 meter opp i høyden. Sidene er bratte knauser, mens toppen er dekket med flott skog og gressplener. Her er det flere ting som er verdt å få med seg, blant annet et vakkert lite fyrtårn fra 1864, som står på øyas høyeste punkt. På siden som vender mot byen ligger det en liten men populær strand, som kun er synlig når det er lavvann. Her ligger også øyas kai som du ankommer når du tar båten over fra fastlandet, samt en hyggelig liten bar. Isla de Santa Clara er en av de beste stedene å ta turen til om du vil nyte utsikten over vakre San Sebastian, og Biscayabukta og havet utenfor.

Monte Igueldo

utsikt over san sebastian fra Monte IgueldoMonte Igueldo ligger på motsatt side av bukta i forhold til Monte Urgull, og den beste måten å ta turen opp dit på er med kabelbanen Funicular de Igueldo. Den går fra Plaza del Funicular som ligger i enden av Ondaretta-stranden, på buktas vestre side. Kabelbanen er over 100 år gammel (fra 1912), med ærverdige vogner bygget i tre. Turen opp er ikke mer enn omtrent 320 meter. På toppen finner du flotte parkområder, et hotell med hyggelig panoramarestaurant, og San Sebastians gamle fornøyelsespark. Dette var opprinnelig et kasino, før enkle men hotellet og karusellene overtok i 1925. Det er også et vakkert gammelt fyrtårn på Monte Igueldo, bygget omtrent på midten av 1800-tallet. Det kommer du deg opp i om du vil, og fra terrassen på toppen får du kanskje det beste utsiktspunktet i byen.

Palacio de Miramar

Palacio de Miramar san sebastianMiramar-palasset ble bygget i 1893 etter ordre fra dronningen av Østerrike, Maria Christina. Hun tok sommerferiene sine i San Sebastian, etter at hun giftet seg med Kong Alfonso XII, og dermed ble dronning av Spania. Dette er kanskje byens beste tomt, og hvor det opprinnelig lå et kloster. Fra Miramar hadde de kongelige utsikt over hele Antiguo, som er San Sebastians eldste bydel, og ut over bukta. Palassets hager er åpne for publikum, mens selve bygningen kan besøkes om du hopper på en av de guidede omvisningene. Det er også mulig å få sett Miramar i forbindelse med konserter som arrangeres her, eller mens arrangementer som San Sebastians internasjonale filmfestival pågår.

Basílica de Santa Maria del Coro

severdigheter i san sebastianDenne nydelige basilikaen i gamlebyen, slik den fremstår i dag, er datert til årene mellom 1743 og 1774. Før dette stod det en mindre kirke på samme tomta, og denne var også dedikert jomfru Maria. Den opprinnelige kirken ble bygget på 1100-tallet, og siden dagens versjon er en videreføring, anses Santa Maria som byens eldste kirkebygg. Byggestilen er barokk, med detaljerte utskjæringer og ornamenter på fasaden. Sankt Sebastian, helgenen som byen har sitt navn fra, er å se både i form av en skulptur på fasaden over hovedinngang, samt på et vakkert maleri av Luis Boccia som henger ved alteret inne i kirken. Du kan besøke basilikaen alle dager i uka, og det arrangeres ofte orgelkonserter der.

Pasaia

Plandsbyen Pasai Donibane utenfor san sebastianasaia, også kalt Pasai Donibane, er en gammel fiskelandsby som ligger i cirka 5 kilometer øst for sentrum av San Sebastian, og i munningen til elven Ria de Pasaia. Landsbyen er bare en liten klynge med hus som ligger tett-i-tett med hverandre, og som nesten klamrer seg til skråningen langs elvemunningen. Husene i den historiske delen av Pasaia ble bygget i tiden mellom 1500-tallet og 1700-tallet, og de fleste er svært godt bevarte. Det som fungerer som distriktets rådhus i dag var engang regnet som et lite palass (Palacio Arizabalo). Rådhuset er Pasaias mest imponerende bygg, men husene og de små kirkene i landsbyen er også for arkitektoniske perler å regne. Du finner i tillegg flere gode kaféer og spisesteder i landsbyen.

Plaza de Guipuzkoa

Plaza de Guipuzkoa parken i san sebastianDenne torgplassen og lille parken ligger et steinkast sør for gamlebyen i San Sebastian. Plaza de Guipuzkoa er et fint sted å slappe av i, se på folkelivet, og du finner flere attraksjoner her som er verdt å få med seg. Blant vakre trær, blomster og løvganger, står det en statue av komponisten José María Usandizaga, som selv var fra San Sebastian. Du finner også ei vakker klokke med urverk, og ei blomsterklokke i flotte farger. Bygningene som omgir plassen er i neoklassisk stil, og anses som noe av den fineste arkitekturen i byen. Om høsten er det tradisjon å gå innom for å kjøpe ristede kastanjenøtter på Plaza de Guipuzkoa. De selges fra små boder som står på hvert av plassens fire hjørner. Det arrangeres også ofte konserter og lignende på plassen.

Peine del Viento

Peine del Viento - skulpturer i san sebastianDirekte oversatt betyr Peine del Viento noe slikt som ”vindens kam”. Dette er et monument som består av flere terrasser, der kunstneren Eduardo Chillida og arkitekten Luis Peña Ganchegui har installert tre ankerlignende skulpturer i jern. Hver av de veier nesten 10 tonn. Skulpturene er vinklet slik at de skaper en plystrende lyd når vinden blåser gjennom de. Monumentet står på i enden av kaien som forlenger Ondaretta-stranden. Dette er en av San Sebastians mest populære attraksjoner, spesielt når det er litt ruskevær.

San Sebastian Aquarium

San Sebastian AquariumAkvariet i San Sebastian ligger nydelig plassert på tuppen av Monte Urgull, og like i nærheten av gamlebyen. Bygningen fra 1928 stiger rett opp fra havet, med fronten vendt mot bukta og La Concha-stranden. Selve akvariet er inndelt i 31 ulike seksjoner, med alt fra fargerike tropiske fisker, til store haier og havskilpadder. Det er også en glasstunell i akvariet, der blant annet haiene kan ses på nært hold. Anlegget har også en museumsdel der du kan se blant annet det omtrent 20 meter lange skjelettet til en nordatlantisk retthval, i tillegg til navigasjonsinstrumenter, modeller av skip og båter, og mye annet spennende.