Sarajevo

inneholder annonselenker

sarajevo

Den historiske byen Sarajevo er hovedstad i landet Bosnia-Hercegovina. Det bor omtrent 370 000 innbyggere inne i byen, mens det er nesten 700 000 folk om man regner med hele byområdet.

Sarajevo er kjent for sitt religiøse mangfold, og her har ulike religioner sameksistert i mange århundrer uten store konflikter hvis man ser bort fra Bosnia-krigen. Dette har naturligvis satt sitt spor på byen, og resultatet er at man kan reise til Sarajevo for å oppleve mange ulike kulturinntrykk med bakgrunn i ulike religioner i én og samme by.

I Sarajevo er det et mildt, kontinentalt klima som er kjent for både grønt landskap og vakker natur, i tillegg til store snølagte fjelltopper. Byen i seg selv ligger lenger sør enn Venezia i Italia, og det er dermed godt og varmt det fra vår til høst, mens det naturligvis blir litt kaldt på vinteren. Byen er kjent for å ha gode muligheter for fotturer både i frodig skoglandskap og på fjellet om sommeren, mens de samme fjellene byr på gode skimuligheter på vintertid. Dessverre er det fortsatt mange landminer spredt rundt om i landet utenfor byen, så det er viktig å holde seg til turstier når man utforsker den vakre naturen i Bosnia-Hercegovina.

 

Anbefalte hotell i Sarajevo

 

Hotel Old Town

Lite og intimt 4-stjerner hotell med god service. Hotellet ligger sentralt plassert i gamlebyen i Sarajevo, med kort vei til det meste av severdigheter.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Sana

Fint og moderne 4-stjerner hotell med sentral plassering i Sarajevos gamleby. Her bor dere midt i smørøyet på et hotell som får gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Residence Inn by Marriott Sarajevo

Veldig fint og moderne leilighetshotell med høy standard og hyggelig betjening. Perfekt plassering med gangavstand til Bascarsija. Anbefales av tidligere norske gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Sarajevo

Reise til Sarajevo

Det er enkelt å komme seg fra Norge til Sarajevo, men man må regne med én mellomlandet når man skal fly dit, og en reisetid på rundt 4 til 5 timer. Prismessig er det omtrent likt som når man reiser til andre storbyer i Europa, med en vanlig pris på omtrent 2 500kr tur/retur per person. Det finnes tidvis direktefly til denne hovedstaden, men det dukker bare opp med ujevne mellomrom.

Selv om mange ikke har tenkt på Sarajevo som en typisk turistby er det nettopp det. Årlig reiser hundretusenvis av turister til byen for å oppleve gamlebyen, de vakre bygningene, parkene, de religiøse byggene, og de historiske plassene. Dette betyr også at de fleste som jobber med turister snakker godt engelsk, og det er sjeldent kommunikasjonsproblemer når man skal bestille mat eller betale på butikken.

I likhet med de fleste andre store sentraleuropeiske storbyene er det en vakker gamleby inne i Sarajevo, og dette er selvsagt verdt en tur. Her finner man fortsatt koselige, små butikker som har vært der i lang tid, selv om hovedgatene blir mer og mer rettet mot turister. Det er en godt utvalg av koselige kaféer og restauranter i gamlebyen, og det er ingen tvil om at dette er den perfekte plassen for å kose seg med en kald øl i sommervarmen.

Man betaler med konvertibilna mark (KM) i Sarajevo og resten av Bosnia-Hercegovina, og hver konvertibilna mark er verdt omtrent 5 norske kroner. Prisnivået i byen er rimelig lavt, og en halvliter lokalt øl koster rundt 3 KM, mens et måltid på en normal restaurant koster rundt 10 KM per person. Dette er en by hvor man kan ta seg råd til å unne seg litt luksus, for selv eksklusive restaurantbesøk med flere retter koster ikke store summen.

 

Krigshistorie i Sarajevo

Sarajevo er kanskje mest kjent for «Skuddene i Sarajevo» den 28. juni 1914. Dette var da erkehertug Franz Ferdinand av Østerrike-Este ble skutt, noe som ledet til julikrisen som senere utviklet seg til første verdenskrig. Dette har naturligvis preget byen i årene siden, og det er fortsatt mange spor etter første verdenskrig i byen, selv om byen i seg selv kom nokså uskadet ut av den krigen.

Denne historisk viktige hendelsen har selvsagt ført til rikelig med attraksjoner tilknyttet første verdenskrig, og det er en god by å besøke for å lære mer om denne krigen. Det er mange ulike selskap som tilbyr guidede turer omkring i byen, og disse kan fortelle hvordan «Skuddene i Sarajevo» påvirket både Bosnia-Hercegovina og resten av verden.

I tillegg til å være en viktig del av utbruddet til første verdenskrig er også byen preget av ettermælet fra den bosniske krigen, en tre år lang krig fra 1992 til 1995. Denne krigen har satt dype spor, noe byen og landet preges av den dag i dag.

 

Topp 10 attraksjoner i Sarajevo

 

Bascarsija

gamlebyen Bascarsija i sarajevo

Bascarsija er gamlebyen i Sarajevo, og fungerer som sentrum for kultur, handel og historie. Dette er det perfekte området for å vandre langs gatene hvor det er koselige småbutikker, kaféer og restauranter, samtidig som det er flere historisk viktige bygninger som er verdt å få med seg.

Sarajevo War Tunnel

Sarajevo War Tunnel

Sarajevo War Tunnel er en tunnel som ble brukt som en smuglerute for å få mat, krigsutstyr og medisiner inn i Sarajevo mens de var under beleiring på 90-tallet under Bosnia-krigen. I dag er tunnelene brukt som et minnesmerke og museum hvor man kan lære mer om denne fryktelige historien.

Galerija 11/07/95

minnesmuseum om Srebrenica-massakren

Galerija 11/07/95 er et minnesmuseum om Srebrenica-massakren hvor mellom 7 og 8 tusen bosnjaker ble henrettet av bosniskserbiske militærstyrker. Dette er naturligvis en veldig sterk opplevelse, men museet er av høy kvalitet, og det anbefales å dra hit for å lære mer om massakren.

Vrelo Bosne parken

Vrelo Bosne parken i sarajevo

Vrelo Bosne er en park i utkanten av Sarajevo, og er en populær turistattraksjon blant alle som ønsker å se den vakre naturen i området. Her kan man se innsjøer med knallblått vann, fossefall, trær, fugler og blomster, eller bare kose seg på en av kaféene i varmen.

Sarajevo Olympic Bobsleigh and Luge Track

Sarajevo Olympic Bobsleigh and Luge Track

Sarajevo Olympic Bobsleigh and Luge Track ble brukt under de Olympiske Lekene i Sarajevo i 1984, men som siden har vært forlatt. Nå er det populært å gå langs banen og se hvordan naturen har tatt tilbake området, samtidig som får man en smak av den vakre naturen i landet.

War Childhood Museum

war childhood museum sarajevo

War Childhood Museum er en museum som åpnet i 2017, men som raskt har blitt blant de mest populære attraksjonene i Sarajevo. Her kan man oppleve hvordan Bosnia-krigen var fra perspektivet til barn fortalt via gjenstander, videoer og utdrag fra fortellinger fra barna. Dette er naturligvis en veldig sterk opplevelse.

Museum Of Crimes Against Humanity And Genocide 1992-1995

Museum Of Crimes Against Humanity And Genocide 1992-1995

På Museum Of Crimes Against Humanity And Genocide 1992-1995 kan man lære mer om Bosnia-krigen og menneskerettighetsbruddene som skjedde i denne perioden. Dette er et godt museum for å lære mer om krigen selv for dem som ikke vet stort fra før av, og hele utstillingen er tilgjengelig på engelsk.

Gazi Husrev-beg moskéen

Gazi Husrev Bey moskeen

Gazi Husrev-beg Mosque er en moské i Sarajevo, men man kan fint besøke den uten å være muslim. Moskéen kan sees både fra utsiden og innsiden, og den er proppfull av unik og fantastisk arkitektur som de fleste lar seg imponere over.

Sarajevo City Hall

Vijećnica

Sarajevo City Hall, lokalt kjent som Vijećnica, er et tidligere kommunehuset i Sarajevo, og det er i seg selv et utrolig vakker bygg som er verdt å se med egne øyne. Det ble delvis ødelagt under Bosnia-krigen på 90-tallet, men det er i dag gjenoppbygd og gjort til et nasjonalmonument som brukes til arrangementer og offentlig arbeid.

The Yellow Fortress

The Yellow Fortress sarajevo

The Yellow Fortress er et fort som fungerte som beskyttelse mot byen (det som i dag er gamlebyen). Det ble bygget etter at Eugene av Savoia raidet Sarajevo i 1697, og myndighetene i landet innså at de trengte større forsvar. I dag er det godt vedlikeholdt og er populært brukt som et utkikkspunkt ut over resten av byen.