Alle som liker det gode liv, historie, kultur og vakre strender bør reise til Sardinia minst én gang i løpet av livet.
På Sardinia kan du kombinere storbyferie, landsbyferie og badeferie helt problemfritt, og samtidig nyte de beste italienske mattradisjonene.
Vakre og historiske Sardinia
Sardinia er Italias nest største øy, etter Sicilia, og dermed også den nest største i Middelhavet. Innbyggertall på Sardinia er omtrent 1,7 millioner. Valutaen på Sardinia er euro, som ellers i Italia.
Som Sicilia har Sardinia vært erobret av mange ulike folkegrupper og riker, blant annet fønikere, romere, spanjoler og maurere. Dette ser vi spor av i dag, både i arkitekturen og kulturen på øya.
Både de store byene og landsbyene er stort sett alltid gamle og vakre, både på kysten og oppe i fjellene. På landsbygda sysler mange med jordbruk, oppdrett og fiske, i tillegg til at det er en betydelig produksjon av vin på øya.
Derfor kan du forvente meget god mat de fleste steder, og du vil finne særegne spesialiteter i nesten hver eneste lille bygd.
Sardinia er også et paradis for de som liker krystallklart vann og kritthvite strender. Her har du over 200 forskjellige strender å velge mellom, fordelt ut over hele øya.
3 spennende byer på Sardinia
En reise til Sardinia gir deg en rekke fantastiske reisemål å velge mellom. Her kan du blant annet kose deg i storbyen Cagliari, eller nyte strandlivet i en av de mange badebyene på øya.
Er det byferie du er ute etter så er dette tre av de største og mest populære byene på Sardinia:
Cagliari
Cagliari er hovedstaden og den desidert største byen på Sardinia. Innbyggertallet er omtrent 155 000, mens i regionen bor det nesten en halv million.
Byen har en gammel historie, med spor etter bosetting for over 5000 år siden. Den har vært underlagt kartagenere, romere, bysantinere, samt vært en del av dynastiet Habsburg-Spania.
Byen har naturligvis mange spennende severdigheter å by på, historien tatt i betraktning. Cagliari beskrives ofte som den mest italienske av byene på Sardinia, med Vespa-scootere i gatene, masse liv på kaféene, vakre torgplasser og familiedrevne restauranter overalt.
Om du har sol og bading på programmet, er det kort avstand til mange flotte strender like utenfor Cagliari, samt den store Poetto-stranden som ligger på byens sørøstlige side.
Hotelltips i Cagliari
Hotel Aristeo
Hotel Aristeo er et lekkert boutique hotell med glimrende beliggenhet i Cagliari. Her har du gode restauranter rett rundt hjørnet, i tillegg til at du er en kort spasertur unna gamlebyen.
Rommene er store og komfortable med lekkert og stilrent design. Fra flere av rommene har du dessuten en nydelig utsikt ut mot havnen. Her bor du billig og bra, midt i Cagliari.
Alghero
Alghero er Sardinias femte største by, med cirka 44 000 innbyggere. Byen ble opprettet på begynnelsen av 1100-tallet av genovesere, men den kanskje viktigste kulturelle faktoren er at dette området var lenge okkupert av kongen av Aragon (Spania).
Derfor er kulturen her svært påvirket av det katalanske, og katalansk er også det offisielle språket (sammen med italiensk) i denne regionen.
Alghero er utvilsomt en av øyas vakreste byer. Sentrum ligger innenfor en bymur fra middelalderen, med gamle vakre hus, kirker og en flott marina. Det ligger et par vakre strender rett utenfor Alghero, og innenfor gangavstand. Ellers er det litt avstand mellom strendene på den nordvestlige delen av Sardinia.
Hotelltips i Alghero
Alma Di Alghero Hotel
Like ved stranden, i et rolig og tilbaketrukket området, ligger flotte Alma Di Alghero Hotel. Her bor du i vakre omgivelser med havet og stranden som nærmeste nabo. Fra hotellet bruker du 15 minutter på å gå langs den flotte strandpromenaden inn til gamlebyen i Alghero.
Hotellet holder god standard og har flere fine fasiliteter. På taket finner du et lekkert bassengområde med solsenger og nydelig utsikt.
Olbia
Olbia ligger nært den nordøstlige tuppen av Sardinia, og ikke langt fra øygruppen La Maddalena. Dette området er det mest eksklusive på Sardinia, og kalles Costa Smeralda – Smaragdkysten på norsk.
Mange av småbyene i nærheten av Olbia er rikfolkets tumleplass, der fasjonable butikker og restauranter ligger på marinaene, med digre oppankrede yachter i havna. Innbyggertallet i Olbia er like i underkant av 60 000, noe som gjør byen til Sardinias fjerde største.
Gamlebyen i Olbia er vakker og historisk, mens mye av bebyggelsen i utkanten er mer moderne. Det er mye å finne på og se her, og i tillegg har du et svært bra utvalg av nydelige strender som Porto Istana beach i nærheten.
Hotelltips i Olbia
Grand Hotel President Olbia
Grand Hotel President Olbia er det perfekte utgangspunktet for deg som ønsker å oppleve alt av hva vakre Olbia har å by på. Her er du bare en liten spasertur unna gode restauranter og kafeer, havnen og gamlebyen.
Hotellet er klassisk og elegant innredet i italiensk stil, med vakre og komfortable rom. Her får du god valuta for pengene!
10 spennende ting å gjøre på Sardinia
Andre småbyer du burde besøke på Sardinia
Du kan bo et helt liv på Sardinia, og aldri bli lei av å utforske øya. Antallet småsteder og landsbyer som er verdt et besøk er nesten litt overveldende. Her har vi plukket ut noen av de mest spennende stedene.
Porto Cervo
Denne lille byen burde oppleves, om ikke annet for å få sett hvordan fiffen lever på sommeren. Byen ligger på Costa Smeralda (smaragdkysten), området som omfatter Sardinias nordøstre hjørne.
Hit reiser krøsuser, filmstjerner, politikere, popartister og oligarker, gjerne for å vise frem yachtene sine. Silvio Berlusconi, Italias tidligere statsminister i flere perioder, har sitt berømte feriested i Porto Cervo, hvor han avholder tvilsomme fester som ofte blir omtalt i mediene.
Santa Teresa Gallura
Santa Teresa er en middels stor by til Sardinia å være, med omtrent 5000 innbyggere. Her er det et ganske bra ute- og restaurantliv, og strendene rundt kan betegnes som utmerkede. Fra havna i byen kan du ta ferge over til Bonifacio på Korsika.
Stintino
Fiskerlandsbyen Stintino i Sassari-regionen, og ligger på den tynne utstikkeren som er lengst nordvest på øya. Området byr på fantastisk natur, og noen av Sardinias beste strender. Restaurantene her er legendariske, med spesialiteter basert på ferske råvarer fra havet utenfor, inkludert hummer.
Castelsardo
Castelsardo ble grunnlagt i 1270 og ligger i Asinara-bukta på Sardinias nordside. Bebyggelsen strekker seg oppover en klippe som er omringet av hav, og som har en gammel festning på toppen. Få med deg den lille katedralen (Sant’Antonio Abate) fra 1586 om du drar innom.
Bosa
Bosa ligger noen kilometer sør for Alghero. Denne lille byen ble sannsynligvis grunnlagt av fønikerne. I dag anses den som en av de vakreste byene på Sardinia.
Den gamle og fargerike bebyggelsen ligger nydelig til i terrenget, like nedenfor den gamle borgen Serravalle. Langs havna er det plantet palmetrær, og byens atmosfære gjør at besøkende får lyst til å slå seg ned her for godt.
Carloforte
Carloforte finner du på øya San Pietro utenfor den sørvestre spissen av Sardinia. For å komme deg dit må du ta ferge fra enten Calasetta på øya Sant’Antioco (som har broforbindelse til Sardinia), eller fra Portoscuso.
Den lille byen er vakker, med trange gater mellom koselige hus. På denne øya finner du mange gode fiskerestauranter, noen skjermede og flotte strender, og en meget avslappende atmosfære.
Villasimius
Denne lille byen på øyas sørøstre spiss, og cirka 40 kilometer fra Cagliari, er kjent for sine vakre strender med kritthvit sand, og krystallklart badevann i havet.
Det ligger mange gode feriehotell i dette området. Villasimius er et av de beste stedene på Sardinia for barnefamilier.
Når på året er det best å reise til Sardinia?
Klimaet på Sardinia er stort sett behagelig året rundt. Det kan komme perioder med kraftig regn om høsten og på vinteren, men med store variasjoner alt ettersom hvilken region det er snakk om. Om vinteren kan det bli kaldt nok til at det snør i fjellene, mens det for det meste er mildt på kysten.
Om du vil nyte de vakre strendene er det best å besøke Sardinia i perioden fra mars til og med september. Merk deg at det er spesielt mange tilreisende i august, da dette er feriemåneden i Italia og det meste av Sør-Europa.
Slik kommer du deg til Sardinia
Det er tre internasjonale flyplasser på Sardinia, i henholdsvis Cagliari, Alghero og Olbia.
Fly fra Oslo til Olbia – Om sommeren kan du fly direkte fra Oslo Gardermoen til Olbia med både SAS og Norwegian. Begge selskap har da to eller tre avganger per uke. Flytiden direkte er ikke mer enn 3 timer og 20 minutter. Utenom sommersesongen må du mellomlande og foreta et flybytte. I beste fall kommer du deg da til Olbia på like under 5 timer.
Fly fra Oslo til Cagliari – For tiden er det ingen selskap som flyr direkte mellom Norge og Cagliari, og du må ha minst én mellomlanding for å komme deg dit. De raskeste rutene er ofte via Frankfurt, Amsterdam, eller Roma, og tar da i overkant av 5 timer.
Fly fra Oslo til Alghero – Flyplassen i Alghero har heller ingen direkteforbindelse med Oslo. Alitalia har mange fly hit fra Roma, og en mellomlanding der er vanligvis det beste alternativet. Her er det vanskelig å finne forbindelser som gjør at du kommer deg like raskt frem som til Cagliari, og du må regne med å bruke mellom 5 og 10 timer på reisen.
Om du drar på bilferie til Sardinia er det vanligvis enklest å kjøre til enten Genova, Savona eller Livorno, og ta ferge derfra. Det går også ferge fra Civitavecchia, som er det beste alternativet hvis du vil innom Roma på turen.
Transport på Sardinia
De fleste som vil se seg rundt på Sardinia sverger nok til leiebil. Dette er som regel den enkleste og raskeste måten å forflytte seg på. Veinettet er slettes ikke det verste, og de største byene på øya kan nås på motorveier, hvorav hovedstrekningene har to kjørefelt i hver retning.
Småveiene er imidlertid ofte svært smale og svingete, og kan by på utfordringer her og der (kjør forsiktig). På landsbygda må du også være oppmerksom på at det kan være gårdsdyr på veiene.
Det går også busser nær sagt overalt, både ekspressbusser mellom byene, og lokale rutebusser. Rutetabellene til de lokale bussene kan være vriene å sette seg inn i, og det er ikke alltid bussen dukker opp som annonsert.
På småstedene er det heller ikke alltid greit å vite hva som er bussholdeplass. I tillegg går bussene ganske sjeldent i de mest avsidesliggende områdene, spesielt i helgene og i ferietiden.
Sardinia har et relativt bra rutenett for tog som forbinder de største byene. Ferrovie della Sardegna dekker de fleste transportbehov, unntatt når målet er på Sardinias østkyst. Der er linjen som går til Arbatax det eneste alternativet.
På sommeren settes det opp egne turisttog kalt Trenino Verde. Dette er gamle og små togsett, noen med damplokomotiv, som går på trange spor i et utvalg av de mest billedskjønne landskapene på øya.
Helse og sikkerhet på Sardinia
Det er ikke noe spesielt å tenke på når det gjelder det medisinske for de som reiser til Sardinia. Det som gjelder i Roma og Milano, gjelder også her. Sykehus og private klinikker holder god standard, men du treffer ikke alltid på helsepersonell som er stødige i engelsk. Det anbefales at alle har med Helsetrygdkort og reiseforsikring. Du kan fint drikke vannet fra tappekraner, og flaskevann er å få kjøpt overalt.
Sardinia er en av de tryggeste regionene i Italia. Lommetyveri og slikt forekommer naturligvis, men ikke i like stort omfang som mange andre steder. Vær likevel på vakt, og spesielt i de største byene. Det finnes områder i Cagliari som er noe utrygge på kveldene, men ikke i sentrum og der de fleste turister velger å oppholde seg.
Vær oppmerksom på at det er ofte skog- og gressbranner på landsbygda i middelhavsområdet, også på denne øya. Skal du kjøre bil på øya kan det være greit å huske at trafikken er noe mer hissig enn i Norge. Vær spesielt varsom på landsbygda, da det ofte er gårdsdyr langs veiene.
Severdigheter på Sardinia
Det er mer enn nok av severdigheter å velge blant på Sardinia, spesielt når det kommer til naturopplevelser og øyas eldste kulturhistorie. Om du vil oppleve mer enn bare sol, sommer og god mat, og er interessert i å lære noe om øya, kan vi varmt anbefale en rundreise med utgangspunkt i de viktigste kulturminnene. Her er noen få av de mest spektakulære severdighetene du bør se.
Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia – Katedralen i Cagliari
Om det skulle vært konkurranser i katedraler med lange og vakre navn, ville nok katedralen i Cagliari hevdet seg bra. Den ville også hevdet seg på utseendet. Katedralen ble bygget på 1200-tallet, i den romanske stilen som kjennetegner Pisa-regionen.
På denne tiden var Cagliari underlagt og styrt av republikken Pisa (på den tiden var mange byer egne stater og kongedømmer). Den står midt i Castello-distriktet i Cagliari, det vil si innenfor den gamle bymuren som omslutter Cagliaris historiske sentrum.
Rett ved siden av katedralen ser du Palazzo Regio, det kongelige palasset, og Palazzo di Città, det gamle rådhuset.
Bastione di Saint Remy
Denne bastionen er også en del av gamlebyen i Cagliari (Castello). Den er sannsynligvis et av Castellos nyeste tilskudd, og ble bygget helt på slutten av 1800-tallet (innviet i 1901).
Bastionen forbinder Castellos murer med murene fra to andre strøk, Villanova og Marina. I dag har naturligvis Bastione di Saint Remy en helt annen funksjon enn den gangen, og er først og fremst Cagliaris kanskje beste utkikkspunkt.
Fra terrassen oppkalt etter Umberto I (den første) ser du nesten hele Cagliari, og du får spesielt god utsikt mot byens havneområde. Bastionen er et populært sted å skaffe seg oversikt over både gamlebyen og resten av Cagliari.
Nasjonalparken La Maddalena
Navnet La Maddalena kan referere til både øygruppen, og hovedøya i øygruppen, som ligger like ved Bonifaciostredet på Sardinias nordkyst. Byen på hovedøya har også dette navnet. Hele området, som inkluderer 7 store øyer og 55 holmer, er nasjonalpark, og står på UNESCOs liste over verdensarv.
Historien her er både spennende og brutal. Øygruppen tilhørte Romerriket, den ble invadert og rasert av det osmanske imperiet, Napoleon Bonaparte prøvde å erobre øygruppen, og diktatoren Benito Mussolini ble holdt i fangenskap her. Hovedøya og byen er et must å besøke om du er på Sardinia.
Her finner du blant annet en rekke laguner, med klart vann og nydelige strender. Den enkleste måten å komme seg til La Maddalena er med ferge fra Palau, en båttur som tar kun 20 minutter.
Su Nuraxi
Su Nuraxi er en arkeologisk utgravning som ligger like ved den lille byen Barumini, cirka 55 kilometer rett nord for Cagliari. Funnene er rester av festningsverk fra nuragherkulturen, en sivilisasjon som levde på Sardinia i bronsealderen, og som ble fordrevet da romerne inntok øya i år 238 f.Kr.
Ordet nuraghe kommer fra disse karakteristiske festningsverkene, som var en slags blanding av tårn og borg. Komplekset utenfor Barumini, som står på UNESCOs verdensarvliste, anses som det best bevarte av denne typen forhistoriske byggekunst. Totalt finnes det over 7000 lignende arkeologiske funn på øya.
Su Nuraxi består av et stort fort, med en labyrint av festningsverk og bastioner rundt det som antas å ha vært boliger, brønner og forsamlingshus. Dateringer viser at de eldste delene ble bygget for omtrent 3500 år siden.
Oldtidsbyen Tharros
Tharros er navnet på ruinene fra en hellenistisk by som eksisterte cirka 800 år før vår tidsregning. Det arkeologiske funnet ligger på vestkysten av Sardinia, rett ved småbyene Oristano og Cabras. Det antas at fønikere slo seg ned her for cirka 3000 år siden, før punerne, og deretter romere overtok byen.
Funnene inkluderer rester av søyler, bygninger, akvedukter, templer og et amfiteater, i tillegg til et gravsted (nekropolis). Mindre objekter som er gravd frem er samlet på to museer i henholdsvis Cabras (Museo Civico Giovanni Marongiu) og i Oristano (Antiquarium Arborense).
Hit bør du dra om du vil få innsikt i Sardinias eldre historie, og en forståelse av hvordan øyas kultur har utviklet seg.
Grotte del Bue Marino
Denne grotten tar navnet sitt fra en koloni munkesel som holdt til her, en art som sannsynligvis nå er utryddet. Lengden på grottesystemet er omtrent 15 kilometer, hvorav cirka 900 meter er tilgjengelig for turister sammen med guider, mens grotteforskere har tillatelse til å bevege seg 4 kilometer innover.
Du går på belyste stier der inne, gjennom lange korridorer med stalagmitter hengende over hodet, og møter på flere kamre og små sjøer. Enkelte steder ser du helleristninger fra mennesker som levde her på neolittisk tid (yngre steinalder).
Du må booke deg om bord på en guidet tur med båt for å komme deg til Grotte del Bue Marino. Utgangspunktet er den lille byen Gala Gonone som ligger i Golfo di Orosei, en vakker bukt på øyas østkyst.
Capo Caccia
Capo Caccia ligger 20 kilometer fra sentrum av Alghero. Området er kjent for sine majestetiske kalksteinsformasjoner og loddrette klipper som stuper rett ned i havet.
Under klippene skjuler det seg et stort nettverk av underjordiske grotter som ble oppdaget av lokale fiskere på 1700-tallet. Neptuns grotte er den mest kjente av grottene, med en lenge på rundt 4000 meter. Inne i grotten skjuler det seg vakre dryppsteinsformasjoner og transparente innsjøer.
Oldtidsbyen Nora
Nora var en romersk by som ligger cirka 35 kilometer sør for Cagliari, og like ved byen Pula. Arkeologiske utgravinger viser at det først bodde folk fra nuragherkulturen her, før fønikere slo seg ned her omtrent 800 år f.Kr.
Senere ble Nora erobret av romerne, og det er ruiner fra deres bygninger som kan ses i dag. De fleste eksperter på området mener at Nora var den første reelle byen på Sardinia. utgravningene inkluderer et tempel, romersk bad, amfiteater, og forskjellige religiøse strukturer.
Fordi Nora ligger på en liten odde, og fordi denne regionen av Sardinia faktisk synker noe i havet, er deler av Nora nå under vann. Derfor er dette arkeologiske funnet spesielt spennende for de som dykker.
Sa Sartiglia
Det er lange tradisjoner for karnevalsfeiring i februar på Sardinia. I Oristano, en by som ligger på øyas østkyst, og like ved Tharros, sammenfaller folkefesten Sa Sartiglia med det årlige karnevalet.
Dette er en slags feiring av tradisjoner fra middelalderen, men med røtter tilbake til korsfarerne. I løpet av tre dager er det fargerike parader, skuespill, show og forskjellige tevlinger som foregår på hesteryggen.
Høydepunktet er når det konkurreres i såkalt dysting, noe du sannsynligvis kjenner igjen fra film. Dysting er riddere med lange lanser, som rir i stor fart mot hverandre og forsøker å slå motstanderen av hesten.
Sa Sartiglia er en av de vakreste folkefestene du kan få med deg, og er blitt en svært populær attraksjon blant de som besøker Sardinia i februar.