De tre viktigste stikkordene for en storbyferie i Sevilla er kultur, historie og et unikt uteliv.
Hit bør du dra om du setter pris på vakker og særegen arkitektur, spennende severdigheter, flamencodans, og kanskje Spanias beste mattradisjoner.
Anbefalte hotell i Sevilla
De fleste som besøker Sevilla, velger et hotell som ligger i sentrum, og da gjerne i eller i nærheten av gamlebyen. Du kan da spasere til kjente severdigheter som katedralen, og Alcazar.
Her har vi plukket ut tre av de aller beste hotellene i Sevilla. Alle tre hotellene får meget gode omtaler fra gjester, og de ligger også svært sentralt til.
H10 Casa de la Plata
Casa de la Plata fra den anerkjente hotellkjeden H10 ligger perfekt plassert i gamlebyen, midt i hjertet av Sevilla. Her finner du alt det beste Sevilla har å by på rett utenfor hotelldøren.
Selve hotellet er utrolig flott innredet, med friske farger og lekre detaljer med skikkelig Sevilliansk karakter. Rommene er dessuten meget romslige, lyse og innbydende. Hotellet har også noen aldeles nydelige fellesområder.
Ønsker du å bo sentralt i gamlebyen i Sevilla er dette hotellet et utmerket valg. Her bor du stille og fredelig, i et fargerikt og elegant hotell.
Hotel Casa 1800 Sevilla
Hotel Casa 1800 Sevilla har en enestående beliggenhet i Sevillas historiske gamleby. Her er du bare et steinkast unna katedralen og Alcazar. Det ligger også flere gode tapasrestauranter like i nærheten.
Rommene er store, rene, og romantisk innbydende. Er dere på kjærestetur så trives dere garantert her.
På toppen av hotellet er det et fantastisk bassengområde med en utrolig flott utsikt over Sevilla. Her serveres det dessuten afternoon tea til hotellets gjester.
Hotel Alfonso XIII
Reiser dere til Sevilla for en spesiell anledning, eller ønsker dere å skjemme dere litt bort? Da bør dere ta en titt på ekstravagante Hotel Alfonso XIII.
Dette femstjerners luksushotell ligger sentralt plassert i Sevilla, og du bruker ikke mer enn ti minutter å gå til Alcazar. Hotellet ble bygget i 1929, og er virkelig et ærverdig og elegant sted.
Her er alt gjennomtenkt og velstelt. Rommene er store og flotte, mens fellesområdene er et palass verdig. Hotellet har også et nydelig bassengområde, perfekt for varme sommerdager.
Sevilla – en viktig by i historisk sammenheng
Sevilla er Spanias fjerde største by, med omtrent 700 000 innbyggere. Den regnes som hovedstaden i regionen Andalucia. Sannsynligvis er Sevilla mer enn 2300 år gammel. Fønikerne skal ha hatt en utpost her, mens både romere og maurere regjerte i regionen i flere århundre.
Dette bærer Sevilla preg av, også i dag. For eksempel er bymurene som fortsatt står igjen, rester av festningsverket som Julius Caesar fikk bygget, mens rester av arabisk arkitektur fra maurerne fortsatt kan ses i mange av byens flotteste bygninger. Kulturelt har disse epokene også satt sitt preg.
Ettersom spanjolene ”oppdaget” (sett med europeiske øyne) store deler av resten av verden, ble Sevilla en av Spanias viktigste byer. Elven Guadalquivir er en sentral del av dette bildet. Fordi elva var bred og dyp nok til store skip, og fordi breddene kunne enkelt bevoktes fra festningsverk, ble eksotiske varer, gull og annen verdifull last, først og fremst fraktet til Sevilla.
Faktisk ble eksotisk gods fra det nylig oppdagede Amerika monopolisert av Spanjolene. I lange tider var det ingen i Europa som fikk kjøpt varer fra denne verdensdelen, så fremt det ikke skjedde i Sevilla.
10 spennende ting å gjøre i Sevilla
Reise til Sevilla
Det går direkte rutefly til Sevilla i perioder, men dessverre ikke i skrivende stund. Alternativene er likevel ikke de verste. Med mellomlanding kommer du deg til San Pablo Airport (kalles også Sevilla International Airport) på omtrent 5-6 timer. De raskeste reiserutene går som regel via København, Amsterdam eller Brussel. San Pablo ligger ikke mer enn 10 kilometer fra byens sentrum. Med taxi tar turen omtrent 25 minutter.
Du kan også fly direkte til Malaga med SAS, Norwegian og Ryanair. Distansen fra Malaga er omtrent 10 mil, og du kan ta både tog og buss mellom disse to byene, eventuelt leie deg en bil. Turen med tog eller buss tar cirka 2 timer.
Det hender også det går charterfly direkte fra Norge til Sevilla. Med direktefly er reisetiden 4 timer.
Hvor bør du bo i Sevilla?
Sevilla er en ganske kompakt og intim by. Således spiller det ikke så stor rolle hvor hotellet ditt ligger, så lenge det ligger i sentrum. Du får uansett gangavstand til det meste.
- Hjertet av Sevilla er Barrio Santa Cruz, med katedralen i den ene enden. Finner du deg et hotell her, bor du midt i smørøyet. Da har du det meste av severdigheter, restauranter, kaféer, barer, muséer og slikt, rett utenfor hotelldøra.
- Om du vil bo litt utenfor det hektiske folkelivet i Santa Cruz, er El Arenal et kurant alternativ. Området ligger rett ved elven, og byr på mange av de mest imponerende historiske bygningen, i tillegg til tyrefekterarenaen.
- Området som ligger rett nord for Barrio Santa Cruz heter Centro. Det er der du bør bo om shopping og museumsbesøk står øverst på lista.
- Vil du bo litt mer hipt og kult, kan du finne deg et hotell i bydelen Macarena. Tidligere var dette et av byens mest fattige strøk, men i de siste årene ha Macarena fått et betydelig oppsving.
- Natteravner kan vurdere å finne et hotell i bydelen Triana. Den ligger rett over elven sett fra El Arenal. Triana er et viktig område for flamenco-kulturen, og er ellers kjent for gode tapas-barer, hyggelige hotell, og et meget spennende uteliv.
Sevilla har noe for alle
Sevilla er utvilsomt en av Spanias og Europas mest spennende storbyer. Historien sitter dypt, samtidig som Sevilla er langt fremme når det gjelder teknologisk utvikling. Hit reiser folk fra hele verden for å oppleve den særegne kulturen, den praktfulle bebyggelsen, maten, dansen og ikke minst, et natteliv som du nesten ikke finner maken til.
Innbyggerne spiser nemlig middag sånn cirka klokken 22.00, før de begir seg avsted til musikkbarer, jazzkaféer og andre utesteder, som holder åpent til langt utpå morgenen. Og her er det ikke bare ungsauene som tar seg en fest. I Sevilla ser det ut til at alle generasjoner holder samme døgnrytme. Ikke rart siestaen holdes hellig i denne delen av Spania!
Best om høsten og våren
Sevilla er nok best å besøke om våren eller høsten. Vintrene kan by på en god del regn, mens om sommeren kan varmen bli temmelig intens. Sevilla er et av stedene i Europa hvor det settes varmerekorder. Månedene fra og med mars til juni, eller fra og med oktober til desember, er perfekte tidspunkt for en langhelg.
Fenomenale mattradisjoner
Mattradisjonene i Andalucia-regionen har sterk innflytelse fra den historiske tilknytningen til Arabia og Nord-Afrika. De lokale rettene tilberedes ofte med et sammensurium av spennende kryddere, og ingrediensene tilberedes gjerne over lang, lang tid. Resultatet er som regel nydelige smaksbomber som smelter i munnen.
Dette må du smake på i Sevilla
- Tapas – Spis tapas til lunsj, og gjerne i en av de mange tapasbarene i Barrio Santa Cruz.
- Churros – Bestill friterte churros sammen med kaffekoppen, gjerne fylt med sjokolade-, karamell-, eller vaniljekrem.
- Secreto Iberico – Ta for deg av det møreste og mest marmorerte svinekjøttet du kan tenke deg.
- Solomillo al Whiskey – Grillet svinefilet med saus av whiskey, olivenolje og hvitløk er en klassiker i Sevilla.
- Cola de Toro – Stuet oksehale, kokt i kraft, grønnsaker og rødvin, over svak varme i lang tid. Smelter på tunga!
- Carrillada de Cerdo – Supermøre svinekjaker (musklene fra kinnet) som kokes langsomt i tomatbasert saus, med løk og rotfrukter.
- Serranito de Lomo – Varm sandwich som er typisk for Sevilla, serveres ofte som tapas. Deilig brød med svinefilet og grillet paprika i midten, med Serrano-skinke på toppen.
- Espinacas con Garbanzos – Det går mye i kjøtt i Sevilla, men skal du ha grønnsaker som tilbehør, må du prøve denne retten som består av spinat, kikerter og mye godt krydder.
- Flamenquines – Skivet skinke rullet sammen med spansk geitost, og deretter panert og fritert.
- Vermut – I Sevilla tar man seg en aperitiff før maten, og gjerne vermut fra lokale produsenter.
Merk deg tidspunktene for måltider
Det kan lønne seg å kjenne til tidspunktene for de forskjellige måltidene. I Sevilla spiser innbyggerne nemlig på noe odde tider, sett med nordiske øyne. Frokost er noe lokalbefolkningen helst tar til seg omtrent mellom klokka 10.00 og 11.00.
Lunsjen inntas mellom 14.00 og 16.00, og da skal det helst spises tapas. Middagsrestaurantene åpner normalt ikke før 20.00, men de fleste venter gjerne helt frem til 22.00 før de spiser dagens siste måltid.
Severdigheter i Sevilla
Mange av de mest imponerende severdighetene i Sevilla har røtter fra møtet mellom den kristne og den islamske kulturen. Byen bærer også preg av å ha vært en av de viktigste utgangspunktene for utforsking av jordkloden, og den påfølgende handelen dette medførte. Her er et utvalg du absolutt må få med deg når du besøker Andalucias hovedstad.
Real Alcazar
Real Alcazar er Sevillas eget kongepalass. Byggverket ble reist på grunnen til det som tidligere var en muslimsk festning, fra tiden da denne delen av Spania var erobret. Dagens palass anses som et av de vakreste av sitt slag, og er fortsatt i bruk når kongefamilien besøker byen. Real Alcazar, og den flotte hagen som omgir palasset, er en av tre praktfulle byggverk i Sevilla som står på UNESCOs liste over verdensarv. Du kan ha sett det før på TV eller film. Deler av palasset og hagen har vært brukt som kulisser for filmene Lawrence of Arabia og Kingdom of Heaven, samt i TV-serien Game of Thrones.
Plaza de Espana
Den viktigste plassen i Sevilla er Plaza de Espana. Den ble bygget i 1929, i den ene ytterkanten av parken Parque de Maria Luisa. Hovedbygningen er formet som en halvsirkel, med arkitektur fra flere epoker. Langs plazaen går det en vakker liten vollgrav, der du kan leie deg en robåt om du er i det romantiske hjørnet. Folk som besøker Plaza de Espana tar gjerne med seg bøker, som de så legger igjen i alkovene i muren på hovedbygningen. Hvor tradisjonen oppstod er usikkert, men dette er et morsomt lite bibliotek å gå å titte i. På samme vis som Real Alcazar er kjent fra flere filmer, vil de som har sett Lawrence of Arabia, Diktatoren og Star Wars (Klonene angriper) kanskje kjenne igjen Sevillas berømte Plaza.
Parque de Maria Luisa
Denne parken ligger langs elven Guadalquivir, og er Sevillas viktigste grønne lunge. Opprinnelig var området en hage tilhørende San Telmo-palasset, men ble utvidet og omgjort til offentlig rekreasjonsområde i forbindelse med Ibero-American-utstillingen i 1929, samtidig med at Plaza de Espana ble bygget. Parque de Maria Luisa er ikke bare et flott sted å slappe av i. Parken byr også på masse flotte skulpturer, fontener, dammer med ender og svaner, og et yrende fugleliv. Den regnes også som en botanisk hage, med flotte blomsterbed og eksotiske planter, omgitt av palmer og appelsintrær.
Barrio Santa Cruz
Santa Cruz er det jødiske distriktet i Sevilla, og der du sannsynligvis kommer til å bruke mest tid. I hvert fall om spennende arkitektur, historie, flotte religiøse bygninger og populære kaféer og restauranter står på menyen. De trange gatene i Barrio Santa Cruz er formet som en slags labyrint, noe som var ment å gi ly fra den sterke solen. Det ligger flere flotte, små plazaer her også, med utendørsteater, appelsintrær, benker å sitte på som er flisbelagte slik at de ikke blir for varme, og mye mer. Angivelig skal selveste Don Juan ha vanket i strøket, da en av hans store flammer hadde sitt hjem i Santa Cruz. Er du i Sevilla om sommeren, er dette stedet å ta turen. Finn deg en koselig liten kafé eller bar, og nyt et glass nedkjølende væske.
Catedral de Sevilla
Catedral de Sevilla ligger rett i nærheten av Real Alcazar, og kun et steinkast unna Barrio Santa Cruz. Opprinnelig stod det en moské her, men den ble bestemt ombygget til en katedral etter at Sevilla ble gjenerobret av Ferdinand III. Ombyggingen tok sin tid, og foregikk i årene mellom 1248 og 1434, med flere renoveringer og endringer frem til i dag. At det tok tid er ikke rart. Catedral de Sevilla er nemlig det tredje største kirkebygget i verden (og den største gotiske kirken). Blant de mange historiske artefaktene du kan få med deg i katedralen, er sarkofagen til Christofer Columbus den mest kjente.
Real Fabrica de Tabacos
Rett sør for Real Alcazar ligger Real Fabrica de Tabacos. I den nydelige bygningen ligger det som en gang var verdens største fabrikklokale, og den desidert største tobakksfabrikken på 1700-tallet. På et tidspunkt ble hele 75% av all tobakksvare som ble konsumert i Europa, produsert i denne bygningen. Real Fabrica de Tabacos var operasjonell frem til 1950, da mekanisering og industrialisering gjorde sitt til at lokalene ble uegnet som fabrikk. I dag er lokalene en del av universitetet i Sevilla, men det er åpent hver dag for besøkende. For den operainteresserte er det verdt å merke seg at handlingen til Bizets opera Carmen, er lagt til tobakksfabrikken (operaen er basert på en novelle av den franske forfatteren Prosper Merimee).
Metropol Parasol
Om du tar turen innom La Encarnation-plassen i Sevillas gamleby, kan du ikke unngå å se Metropol Parasol. Dette er verdens største struktur laget av tre, designet av den tyske arkitekten Jürgen Mayer. Hele byggverket består av seks ulike deler, eller parasoller om du vil, der disse går over fire plan. De to øverste etasjene er perfekte om du ha utsikt over sentrum av Sevilla, mens du nyter et godt måltid, eller noe å drikke. I tillegg til flere barer og restauranter, finner du også et arkeologisk museum og et ferskvaremarked i eller under parasollen.
Teatro Flamenco Triana
Flamenco er en særegen musikksjanger og folkedans for dette området av Spania, inspirert av fuglen med samme navn (flamingo på norsk). Sannsynligvis er kunstformen en sammenblanding av arabisk, sefardisk og romansk kultur, med en dose latinsk musikk iblandet. I Sevilla finner du en rekke spennende scener der du kan oppleve ekte flamenco, men få av de gjør det så bra som på Teatro Flamenco Triana. Salen tar ikke mer enn 28 tilskuere på en gang. Her sitter du nesten oppå showet, og det er nesten umulig å ikke la seg rive med. Billetter bør bestilles god tid i forveien! Får du ikke billetter her er Tablao Flamenco Los Gallos et godt alternativ.
Båttur på Guadalquivir
Å booke seg en båttur og omvisning på elven Guadalquivir er en av de beste måtene å oppleve Sevilla på. Dette er hjertet av det gamle Sevilla, fra den tiden byen var et knutepunkt for ikke bare handel i Middelhavet, men også med en stadig mer utforsket verden for øvrig. Elva er således en historisk milepæl i seg selv, blant annet fordi det var her skipet Victoria la til kai etter å ha vært det første i verden til å seile jorda rundt (1522). Skipet var det eneste av en flåte på 5 som kom helskinnet tilbake. Om bord på Victoria var det kun 18 mann igjen, av de totalt 237 som la ut på ekspedisjonen ledet av Ferdinand Magellan. Det er flere selskap som arrangerer båtturer på Guadalquivir. De fleste har startpunkt fra kaien ved Torro del Oro, og går hele året unntatt mellom jul og nyttår.
Plaza de Toros de la Maestranza
Tyrefekterarenaen i Sevilla er legendarisk, både når det gjelder selve tyrefektingen, og som åsted. Arenaen ble først bygget i 1749, men er siden den gangen blitt utvidet og utsmykket i flere perioder. Det du ser i dag er så godt som det samme som du ville sett om du besøkte La Maestranza i 1881. Sesongen for tyrefekting i Sevilla varer fra februar til midten av oktober. Arenaen tar hele 14 000 tilskuere. så det er fullt mulig å finne billetter, men du bør booke tidlig. Det er ikke til å legge skjul på at tyrefekting er omstridt. Selv om du ikke synes fenomenet er etisk, anbefales turen innom uansett. Arenaen er verdt en titt om du vil oppleve en viktig del av kulturen i Andalucia-regionen.