Bare en kort flytur fra det italienske fastlandet finner du Sicilia, Middelhavets største øy. Med solfylte strender som innbyr til bading i krystallklart vann og frodige landskap, er Sicilia en skattkiste av opplevelser.
Øya har overlevd mange tidsaldre og kulturer, fra grekere til normannere, og har bevart spor fra hver æra. I Sicilia kan du vandre i koselige bygater, smake på lokale delikatesser og bli imponert av antikke monumenter.
Uansett om du drømmer om en avslappende strandferie, ønsker å utforske historiske skatter eller ta del i øyas rike kulinariske tradisjoner, har Sicilia noe for alle. Ta en titt på vår reiseguide og la deg inspirere til din neste ferie!
Innhold
Kjekt å vite!
- Vulkansk øy: Sicilia er hjem til Europas største aktive vulkan, Etna, som stadig er i aktivitet.
- Granita: Når du er på Sicilia, må du prøve granita! Det er en kjølig dessert laget av frosset vann, sukker og forskjellige smaker, som for eksempel sitron, mandel og kaffe. Perfekt for en varm dag!
- Siciliansk: Mens italiensk er hovedspråket, er siciliansk en levende dialekt på øya. Den har sin egen særegne klang, ordforråd og grammatikkregler som skiller den fra vanlig italiensk.
- Sitrusøya: Sicilia er kjent for sine smakfulle sitrusfrukter, og spesielt blodappelsiner og sitroner trives svært godt her. Besøker du i høysesongen får du smake frukt som er eksepsjonelt saftig og aromatisk.
- Storslåtte strender: Sicilia har mange flotte strender, med San Vito Lo Capo som et høydepunkt. Scala dei Turchi er også verdt et besøk, med sine karakteristiske hvite klipper som går ned mot det klare havet.
- Unik Jernbane: Ferrocarril Circumetnea slynger seg rundt Mount Etna, og lar deg oppleve den majestetiske vulkanen og det idylliske landskapet fra et unikt perspektiv.
Kort om Sicilia
Sicilia ligger sør for det italienske fastlandet, bare adskilt av Messinastredet. Øya har 5,1 millioner innbyggere og dekker et areal på 25 700 km².
Det er mange spennende steder å utforske på Sicilia, fra den historiske hovedstaden Palermo, som er kjent for sin kultur og arkitektur, til den sjarmerende Taormina og den livlige byen Catania.
Sicilias rike historie kan sees og føles i hvert hjørne av øya. Her finner du imponerende greske templer i Agrigento, fantastiske romerske mosaikker i Piazza Armerina og imponerende normanniske slott.
Landskapet på Sicilia er like variert og spektakulært som øyas historie. Du kan oppleve alt fra frodige vingårder og olivenlunder til dramatiske klipper og gylne strender. Og midt på øya ruver Etna, Europas største aktive vulkan, som gir et dramatisk bakteppe til det omkringliggende landskapet.
Men Sicilias virkelige sjarme ligger i dens folk og deres gjestfrihet. Sicilianerne er kjent for deres varme og vennlighet, og de deler velvillig sine tradisjoner og sin lidenskap for god mat og vin med besøkende.
4 spennende storbyer på Sicilia
Sicilia er en stor og spennende øy, med et vidt spekter av reisemål å utforske. Her kan du oppleve alt fra fra den italienske storbyfølelsen til små og romantiske fjellandsbyer.
Er det storbylivet du er på utkikk etter så anbefaler vi disse fire byene på Sicilia.
Palermo
Palermo er hovedstaden på Sicilia, og også øyas største by med sine 670 000 innbyggere. Byen er kjent for sin fengslende og varierte historie, kultur og arkitektur, i tillegg til fantastiske mattradisjoner. Palermo ble grunnlagt på øyas nordvestside av fønikerne i år 734 f.Kr, da med navnet Ziz.
Det er mange severdigheter og landemerker i Palermo som bør oppleves, og en oppdagelsesferd på Sicilia bør definitivt gå innom hovedstaden.
I Palermo får du storbyfølelsen, men du er aldri langt unna vakre strender, hyggelige landsbyer, og du vasser i gode spisetilbud. Gå for eksempel innom de tre hovedmarkedene i byen, Capo, Vucciria og Ballaro, og ta for deg av delikatessene som serveres i de mange bodene.
Hotelltips i Palermo
Palazzo Natoli Boutique Hotel
Palazzo Natoli er et intimt og vakkert boutique hotell med en fantastisk beliggenhet i Palermos historiske sentrum. Her bor du bare noen få meter unna Katedralen i Palermo og det kjente krysset Quattro Canti.
Hotellet har totalt 9 rom, som alle er elegant innredet og store i størrelsen. Ønsker du å bo i vakre omgivelser og sentralt i Palermo så er dette det perfekte hotellet for deg. Her får du mye for pengene!
Catania
Catania er den nest største byen på Sicilia, med omtrent 310 000 innbyggere. Byen ligger på kysten av det joniske hav, og ved foten av det berømte fjellet Etna.
Det antas at Catania ble grunnlagt cirka 800 år f.Kr. Den utmerker seg for sin vakre og gamle arkitektur, og er kjent for gode mattradisjoner.
Det er et svært variert utvalg av severdigheter i Catania. Her finner du ruiner fra greske og romerske templer, amfiteatre, akvedukter, basilikaer og et akropolis, samt mange praktfulle bygg i barokk byggestil. En tur innom fiskemarkedet i Catania er også en spennende opplevelse.
Hotelltips i Catania
Palazzo Marletta Luxury House Hotel
Palazzo Marletta er et nydelig designhotell med en utmerket beliggenhet i sentrum av gamle Catania. Fra hotellrommet får du utsikt over til byens hovedtorg, Piazza del Duomo. Her bor du med andre ord supersentralt!
Hotellrommene er utrolig flott innredet, med fantastiske detaljer og vakkert interiør på hvert eneste rom. Skal dere på kjærestetur til Sicilia så er dette hotellet et glimrende valg.
Messina
Messina er Sicilias tredje største by, med omtrent 232 000 innbyggere. Den ligger nesten helt på den nordøstlige spissen av øya, der det er kortest vei over til det italienske fastlandet. Det var sannsynligvis grekerne som grunnla byen i det syvende århundre før vår tidsregning.
Navnet kommer imidlertid fra tiden da romerne regjerte her, noen hundre år senere. Messina er også kjent fra historien til korsfarerne, og Rikard Løvehjerte skal ha tatt seg en tur innom på vei til Jerusalem.
I Messina kan du få med deg masse vakker og gammel arkitektur. Byen er spesielt kjent for sine mange kirker, fontener og andre monumenter. Det er også et par imponerende rester av fort her som bør ses.
Hotelltips i Messina
Vmaison Hotel
Vmaison Hotel er et herskapelig og praktfullt hotell som ligger i sentrum av Messina. Hotellet ser kanskje litt anonymt ut fra utsiden, men når du ser det fra innsiden blir du garantert positivt overasket.
Dette er et lite og intimt boutique-hotell hvor de virkelig har fokusert på vakkert interiør og elegante rom. På toppen av hotellet finner du dessuten en vidunderlig takterrasse med bar, et perfekt sted å slappe av og nyte utsikten over Messina.
Siracusa
Siracusa ligger sør for Catania, og dermed også ved det joniske hav. Byen ble grunnlagt cirka 700 år f.Kr., og har i dag cirka 122 000 innbyggere.
På gammelgresk tid var dette en av de viktigste bystatene, og Cicero beskrev Siracusa som både den vakreste og mektigste blant alle. Den er også nevnt i Bibelen fordi apostelen Paulus angivelig skal ha oppholdt seg her en periode.
Om du er interessert i historie og arkeologi, er dette den kanskje mest spennende byen på øya. Det er spesielt Siracusas gamleby som bør ses. Den heter Ortigia og ligger på en liten øy utenfor havna, med kun en liten kanal som skille. Det er også flere arkeologiske utgravninger her, blant annet av romerske og greske templer, teater, gravplasser, med mer.
Hotelltips i Siracusa
Caportigia Boutique Hotel
Caportigia Boutique Hotel er et nydelig 5-stjerners boutiquehotell i utkanten av Siracusa, nær gamlebyen Ortigia. Fra hotellet bruker du bare knappe fem minutter til gamlebyen med alle sine restauranter, barer og butikker.
Hotellet består av 14 flott dekorerte, moderne og romslige rom, fordelt over tre etasjer. På toppen av hotellet ligger det en lekker takterrasse, en perfekt plass for å nyte en aperitiff eller et glass med bobler.
10 av de beste tingene du kan gjøre når du besøker Sicilia
Andre vakre byer på Sicilia
På Sicilia ligger det spennende og vakre landsbyer og småbyer nærmest overalt. Selv om de ikke er like kjente som Palermo og Catania, er de minst like verdt besøket. Her er et lite utvalg steder der du kan oppleve den autentiske sicilianske kulturen på nært hold.
Cefalù
Dette er en av Italias vakreste landsbyer, og en svært populær destinasjon for turister. Cefalù ligger cirka 7 mil øst for Palermo, på øyas nordkyst. Den bor omtrent 14000 innbyggere der.
Byen er mest kjent for det monumentale berget på 270 meter som bebyggelsen ligger rundt. I Cefalù finner du flotte badestrender, romantiske omgivelser, mange gode restauranter, vakker arkitektur, og en rekke spennende severdigheter.
San Marco d’Alunzio
Dette er en liten by med 2000 innbyggere som ligger på toppen av en bratt ås, omtrent 5 kilometer innenlands på nordkysten av øya. Herfra har du nesten direkte utsikt ut mot de eoliske øyene.
Her er det mange severdigheter å se, blant annet ruinene av en festning som ligger øverst i landsbyen, et dorisk tempel til ære for Herkules, gamle steinkirker og klostre. San Marco er ellers kjent for sine mange kulinariske spesialiteter.
Salemi
Salemi er enda en av de typiske småbyene som har slått rot på toppen av en høyde eller ås. Her bor det cirka 10 000 mennesker, hvorav mange jobber innenfor landbruket som omkranser byen. Langs åssidene vokser det vindruer, appelsiner, oliven, asparges og mange slags krydder, noe som selvsagt betyr at i Salemi er det god mat og drikke å få.
I midten av sentrum finner du en borg, omgitt av hus fra middelalderen. En liten kuriositet: Da Giuseppe Garibaldi erklærte seg selv som hersker av Sicilia, utpekte han Salemi som nasjonens første hovedstad, en tittel den lille byen hadde i knapt et døgn.
Novara di Sicilia
Novara di Sicilia ligger like nord for Etna, og cirka 4 mil sørvest for Messina. Landsbyen har ikke mer enn 1400 innbyggere.
Den er kjent for sin spennende historie, og mytene skal ha det til at dette området en gang var bebodd av kykloper, de enøyde kjempene fra gresk mytologi. Novara er også kjent for sine gode oster, og forskjellige retter som inneholder hasselnøttene som dyrkes her.
Castelmola
Castelmola ligger cirka midt mellom Messina og Catania, på en sukkertopp som stiger nesten rett opp fra havet. Den lille landsbyen har 1100 innbyggere, og grenser til flere andre nesten like vakre småsteder, blant annet Taormina.
Det ligger en slottsruin på toppen, og i Castelmola har du mange utsiktspunkt og terrasserestauranter hvor du ser både Etna og utover Messina-stredet, og dermed også det italienske fastlandet.
Slik kommer du deg til Sicilia
Det er fire internasjonale flyplasser på Sicilia, henholdsvis Catania, Palermo, Trapani og Comiso. Catania og Palermo er de desidert største, og tar imot cirka 80% av all flytrafikk til øya. I tillegg er det to flyplasser som kun brukes til flyruter som går innenlands i Italia, Lampedusa og Pantelleria.
I juli og august har SAS direktefly til Palermo fra Oslo to ganger i uka. Flytiden på denne ruta er da 3 timer og 30 minutter. Ellers må du benytte deg av minst én mellomlanding for å komme deg til hovedstadens flyplass.
Norwegian flyr direkte til Catania en gang i uka det meste av året, og tre ganger i uka i sommermånedene. Flytiden direkte er 3 timer og 35 minutter. Med mellomlanding kan tiden ta fra i overkant av fem timer, og oppover, alt ettersom hvor du bytter fly. Det er ofte gode forbindelser dersom du flyr direkte til Milano eller Roma fra Oslo, og med innenlandsfly derfra.
Når bør man reise til Sicilia?
Sicilia har et mildt middelhavsklima, så det går fint an å reise hit gjennom hele året. Vinterene er forholdsvis milde, med en snittemperatur på rundt 15 grader. En fordel med å besøke Sicilia på vinteren er at det er mange færre turister her da, og prisene er rimeligere.
Den beste tiden å besøke Sicilia på er like vel fra april til oktober. På denne tiden av året er det mild og fin temperatur, og sjansen for regn er liten.
De to varmeste månedene på Sicilia er vanligvis juli og august. Det er ikke uvanlig med temperaturer over 30 grader på denne tiden, og da spesielt langs Sicilias østkyst og i innlandet.
De mest populære månedene på Sicilia er sommersesongen fra juni til begynnelsen av september.
På denne tiden av året er det mange turister som besøker øya, og dette kan føre til større folkemengder og høyere priser på overnatting. Dette er likevel de sikreste månedene når det kommer til været, med høye temperaturer både på land og i sjøen.
Helsemessige forhold på Sicilia
Italia og Sicilia er medlem av EU, og som norsk og EØS-borger har du rett til medisinsk behandling på like premisser som innbyggerne på øya. Standarden på både offentlige og private sykehus og legevakter er svært bra i Italia. Ta med Europeisk helsetrygdkort som du får fra NAV. Du burde selvsagt ha reiseforsikringen i orden i tillegg.
Kan man drikke vannet fra springen på Sicilia?
Vannet i springen på Sicilia kan fint drikkes, men smaken kan være annerledes enn du er vant med hjemmefra. Dette gjelder særlig når vannet kommer fra området rundt Etna. Der kan det ha en helt ufarlig bismak av metall, på grunn av alle mineralene som kommer fra jordsmonnet. Flaskevann får du kjøpt over alt, dersom du foretrekker å drikke dette.
Hvilket språk snakker de på Sicilia?
Til daglig snakker innbyggerne på Sicilia språket Siciliansk og ikke italiensk. Det sicilianske språket er naturligvis nært beslektet italiensk, men regnes likevel som et eget språk, og ikke som en dialekt.
Opprinnelsen til siciliansk er, som italiensk, fra latin. Det er imidlertid sterkt påvirket av de ulike kulturene som har vært dominerende på øya, og cirka 30% av ordene har opprinnelse fra arabisk.
Forskjellene på italiensk og siciliansk er ikke så lett å oppfatte for de som ikke snakker et av språkene. Innbyggerne kan enkelt skifte til italiensk, som er det offisielle språket, men du merker etter hvert forskjellene og nyansene.
Du klarer deg relativt godt med engelsk på steder med mye turister, men generelt sett behersker ikke sicilianerne engelsk særlig godt. En liten lommeparlør, eller oversettelsesprogram på smarttelefonen er fint å ha med på turen til øya.
Populære severdigheter på Sicilia
Her har vi plukket ut ni av de viktigste severdighetene på Sicilia, et antall som ikke er i nærheten av å være dekkende. Øya har utrolig mye å by på, både når det gjelder urgammel og mer moderne historie, for ikke å snakke om selve naturen og landskapet. Det ville tatt mange år å få med seg bare de mest spennende attraksjonene, men her har du i hvert fall et sted å starte.
Etna
Fjellet Etna ligger på Sicillias østkyst, like ved Catania. Dette er Europas mest aktive vulkan, og med sine omtrent 3329 meter, det høyeste fjellet i Italia sør for alpene. Den eksakte høyden endrer seg imidlertid fra tid til annen, i og med at vulkanen fortsatt er aktiv. Til tross for dette er Etna en av de største turistattraksjonene i Italia.
For noen holder det å titte på fjellet, og røyken som siver ut av toppen, på avstand, mens andre tar seg en fottur opp fjellsidene. Det er også to skianlegg på fjellet om vinteren.
Du kan bli med på guidede turer som tar deg opp til punkter som er på omtrent 3000 meter, men naturligvis aldri helt frem til kraterkanten. Deler av ferden opp går med en kabelbane. Du kreves at man har gode fjellsko og skikkelig allværsklær, da det kan bli kaldt selv midt på sommeren.
Valle dei Templi
Den såkalte tempeldalen, som egentlig ikke er en dal, men mer en lav åsrygg, er en arkeologisk utgravning på sørkysten av Sicilia, like ved byen Agrigento. Hele området er regnet som et nasjonalt monument, og står på UNESCOs liste over verdensarv.
Her finner du et av de beste eksisterende eksemplene på gresk arkitektur og kunst fra oldtiden. Funnene inkluderer syv templer, som hver er dedikert gudene og gudinnene Concordia, Juno, Zevs, Castor, Pollux, Vulcan og Hercules.
I tillegg er det et godt bevart gravkammer der, formet som en slags pyramide, som sannsynligvis er et minnesmerke for romerske soldater som ble drept i Den andre punerkrigen i årene 218 til 201 før Kristus.
Villa Romana del Casale
Villa Romana del Casale er navnet på et romersk herskapshus som ble funnet av arkeologer på 18-tallet. Til nå er det funnet mer enn 3500 kvadratmeter med mosaikker på gulv og vegger, noe som gjør funnet til et av de største av sitt slag.
Mosaikkene er svært godt bevarte, fordi villaen har vært begravet av jordras. Analyser av mosaikkene tyder på at de ble laget av håndverkere fra oldtidsbyer som Kartago og Caesarea. Sannsynligvis ble villaen bygget på 300-tallet, som bolig for en høytstående romersk senator og aristokrat.
Å se mosaikkene er som å gå på en historisk oppdagelsesferd. For eksempel viser mosaikkene ulike mytologiske skildringer, militære enheter og kamper, illustrasjoner av jakt og gårdsbruk, og kvinner som driver idrett iført bikini-lignende plagg. Villa Romana del Casale ligger omtrent midt på øya, og er i dag et museum åpent for publikum.
Selinunte
Selinunte var en stor gresk by i antikken, sannsynligvis med bortimot 30 000 innbyggere. Sannsynligvis ble den etablert omtrent 700 år før vår tidsregning, og var i lang tid en av de viktigste byene på øya.
Det antas at innbyggerne ble fordrevet, før hele byen ble rasert i forbindelse med krigene mellom Romerriket og Kartago, cirka i år 250 f.Kr. Hele området der byen lå er i dag et arkeologisk utgravningssted.
Ruinene inkluderer fem templer som står i ring rundt et akropolis, det vil se en høyborg som var typisk for greske byer i oldtiden, et gravsted (Necropoleis – ”de dødes by”), boligområder, samt andre templer.
Andre arkeologiske funn, som statuer, mynter, krukker, vaser, byster og annen kunst, kan ses på Museo Archeologico Regionale Antonio Salinas som ligger i Palermo.
Val di Noto
Val di Noto er navnet på regionen som ligger i den sørøstlige delen av Sicilia. I dette området finner du 8 småbyer som er kjente for sin barokke arkitektur. Den ”nye” bebyggelsen skyldes det at landsbyene som opprinnelig lå i Val di Noto, ble totalt ødelagt av et meget kraftig jordskjelv som rammet øya i 1693.
Den gangen var Sicilia underlagt den spanske kongen, og spanjolene stod for gjenoppbyggingen av småbyene, og det meste ble designet i barokk- og renessansestil. Hele Val di Noto står i dag på UNESCOs liste over verdensarv, og er en unik region både kulturelt og arkitektonisk.
De 8 byene er henholdsvis Noto, Caltagirone, Catania, Modica, Militello, Palazzolo, Ragusa, Acreide og Scicli, og du bør dra innom minst en av de dersom du besøker Sicilia.
Cattedrale di Palermo
Den vakre katedralen i Palermo er et arkitektonisk sammensurium, slik denne typen kirkebygg ofte er. Den eldste delen du ser i dag ble bygget på samme grunn som en tidligere moské i 1185. Siden da har katedralen blitt påbygget, renovert, reparert og utvidet en rekke ganger, og i ulike arkitektoniske stiler.
Noe er gotisk, noe er barokk, noe er neoklassisk, og du finner tydelig preg av arabisk arkitektur der også. Katedralen har egne gravkamre og katakomber, hvor flere tidligere konger og dronninger ligger begravet. Det var også i denne kirken at mange av kongene ble kronet opp gjennom tidene.
Innsiden kan beskrives som praktfull og imponerende, og rommer mye spennende kunst og relikvier. Cattedrale di Palermo er også kjent for å et unikt skattkammer, der du kan se kroner, tiaraer, begere, smykker og mye mer som er laget i gull, og utsmykket med edelstener.
Necropoli di Pantalica
De dødes by er et gravsted som er hugget ut i bergveggene i en liten dal i nærheten av den lille byen Sortino, omtrent 3 mil med bil fra Siracusa.
Gravstedene antas å ha vært i bruk mellom det trettende og syvende århundre før vår tidsregning, det vil si for over 3000 år siden på det eldste. Necropoli består av fem seksjoner som ble etablert i forskjellige århundrer, med et totalt antall graver på cirka 4000.
Det er to hovedveier inn i selve dalen der Necropoli ligger, og du må ta turen inn til fots. Der er du omgitt av vakker fauna, og er du heldig får du kanskje sett dyr som rev, hare, og falker på veien. I det samme området er det flere ruiner av arkeologisk verdi, blant av et tempel eller palass, og flere kirkeruiner.
Isole Eolie
De eoliske øyer ligger nordøst for Sicilia, og rett mot det italienske fastlandet om du tar utgangspunkt fra Palermo. Navnet på den vulkanske øygruppen er tatt fra Aeolus, en halvgud fra gresk mytologi som hadde makt over havvindene, og som også skal ha vært konge på dette øyriket.
Det finnes arkeologiske bevis for at det bodde mennesker på Isole Eolie for omtrent 6000 år siden. I dag er hele øygruppen oppført på UNESCOs liste over verdensarv, og en av Italias mest eksotiske severdigheter. Det er fortsatt to aktive vulkaner her, på henholdsvis øyene Stromboli og Vulcano.
Du kommer deg til øyene med hurtigbåt fra Palermo, Messina eller Milazzo, med ulik reisetid. Fra Milazzo, som ligger nærmest av de tre byene, tar turen cirka halvannen time.
Palazzo dei Normanni
Selv om navnet på dette vakre palasset hinter til perioden da vikingene besøkte middelhavslandene, er Palazzo dei Normanni egentlig av arabisk opprinnelse. Det ble påbegynt på 800-tallet, da maurerne kontrollerte øya, og var den gangen palasset til emiren av Sicilia.
Et par hundre år senere, og med betydelige endringer og utvidelse, ble palasset bolig for kongene under den normanniske erobringen av Sicilia, og derav navnet. Disse tilhørte arméene som fartet på pilgrimsferd og erobringstokt til Jerusalem under korstogene.
Palazzo dei Normanni står på en høyde i Palermo, der byen opprinnelig antas grunnlagt. Den er utrolig vakker på innsiden, og spesielt i det tilhørende kapellet, Cappella Palatina, som ligger i palassets første etasje.