Skopje

inneholder annonselenker

skopje

Skopje er hovedstaden i Nord-Makedonia, og i Skopje bor det rundt 670 000 mennesker. Byen er kjent for sin store diversitet, og selv om de fleste innbyggerne er makedonere finnes det mange minoriteter der. Skopje er en gammel by med en lang historie, og i dag er det en moderne storby som mange helt glemmer når de vurderer storbyer i Europa.

De fleste har hørt lite om Nord-Makedonia som et land, men dette baltiske landet ligger rett nord for Hellas, mellom Albania, Kosovo og Bulgaria. Tidligere het det bare Makedonia, men endret navn til Nord-Makedonia i 2019 som følge av en krangel med Hellas som også har et område som også heter Makedonia. Landet har ingen havgrense, så man reiser ikke hit for en strandferie, men ellers har det mange likheter med nabolandene. I Nord-Makedonia snakker de først og fremst makedonsk, men albansk er også utbredt der.

 

Anbefalte hotell i Skopje

 

Skopje Marriott Hotel

Ekstravagant 5-stjerner luksus i sentrum av Skopje. Hotellet holder høy standard, og kan by på eget spa, innendørs basseng, restaurant med bar og lounge, treningsrom og terrasse.

Hotellet får særdeles gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester. Det beste hotellet i Skopje?

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Alexandar Square Boutique

Flott og rimelig 4-stjerner hotell med sentral plassering, rett i nærheten av Makedonia-plassen. Her er dere i gangavstand til en rekke av de mest kjente severdighetene i Skopje.

Hotellet får også gode tilbakemeldinger fra gjester som har bodd her tidligere.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Garden Spa Boutique Hotel

Fint og rimelig hotell. Hotellet er forholdsvis lite med god betjening.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Skopje

 

Reise til Skopje

Mange mener at Skopje er en undervurdert storby som bør få mer oppmerksomhet fra turister, men frem til det skjer kan man heller benytte anledningen til å oppleve den autentiske Skopje før turistmassene får opp øyne for den. Til tross for at byen er «uoppdaget» er det ikke mangel på verken severdigheter eller attraksjoner, spesielt for dem som er glad i natur og historie.

Byen er preget av et enormt antall statuer, og vakrest av alle er en 22 meter høy bronsestatue av Alexander den Store midt på Macedonia Square, et torg som også er byens sentrum. Torget er omringet av enorme barokkbygg med vakre utsmykninger, og hele dette området byr på en mektig opplevelse av prakt.

 

reise til skopje

 

Fra Macedonia Square går også en 500 år gammel bro kalt The Stone Bridge over elva Vardar, og på andre siden av elva finner man den gamle basaren i byen. Her føler man nesten at man reiser tilbake i tid, for her finner man koselige, små butikker som selger varer av høy kvalitet. Her kan man gå i timevis og se på alle tingene som selges, og mellom slagene er det et stort utvalg av koselige kaféer hvor man kan få i seg litt bakst og et par kopper kaffe.

Skopje er også kjent for å være en god destinasjon for alle som er glade i mat, og man finner mye spennende lokalmat på restauranter og barer i byen. Makedonere er spesielt glade i å lage spennende gryteretter med bønner og tomater, men de har også hentet mye inspirasjon fra grekerne som ligger rett sør for dem selv.

Prismessig er Skopje og resten av Makedonia en nokså billig ferie, og er verken spesielt billigere eller dyrere enn naboene Albania og Bulgaria. Det er med andre ord godt mulig å bo på fine hotellrom uten å blakke seg, og til middag kan man spise festmåltid uten at det koster mer enn en brøkdel av hva det ville kostet her hjemme. Man betaler med Makedonsk denar, hvor 100 norske kroner er litt over 600 Makedonsk denar, selv om det kan være variasjoner i valutaene.

Wizz Air tilbyr direktefly fra Norge til Skopje, og tar deg dit på litt over tre timer fra Gardermoen. Man lander på Skopje International Airport, ofte kalt Alexander the Great Airport. Flyplassen ligger omtrent 30 minutter fra bysentrum, og en taxitur til sentrum koster rundt 200kr, mens en bussbillett for én person kun koster rundt 30kr.

 

Topp 10 severdigheter i Skopje

 

Lake Matka

severdigheter i skopje - lake matka

Matka-innsjøen er en stor innsjø som ligger i Matka-dalen. Hele innsjøen er menneskeskapt, men den er fortsatt like vakker som om den skulle vært helt naturlig, og det er svært populært å reise fra Skopje til innsjøen for å gå seg en tur, spise piknik, eller ta en guidet båttur inn i grottene.

Old Bazar

Old Bazar skopje

Basarområdet i Skopje kjent for den rolige atmosfæren og de utrolige småbutikkene som selger all verdens ting. Her får man kjøpt alt mulig håndarbeid, og de fleste finner alle suvenirene de trenger her. Det er dessuten en perfekt plass for å utforske kaféene i byen, for disse er koselige og av høy kvalitet.

Vodno fjellet

Vodno fjellet i skopje

Vodno er et fjell like utenfor Skopje, og det er populært for turister å bestige det 1066 meter høye fjellet når de besøker landet. Selve turen fra parkeringsplassen ved bunnen av fjellet til toppen er på mellom 3 og 6 timer avhengig av fart, så ikke glem å pakke godt med niste og drikke. Det er også mulig å ta heis til toppen hvis man bare vil se utsikten uten å gå opp selv.

Millennium korset

Millennium korset i skopje

Millennium Cross er et enormt kors som er reist helt på toppen av Vodno. Dette er en av verdens største kors, og det er naturligvis mange kristne som ønsker å gå opp fjellet (eller ta heisen) for å se det 66 meter høye korset med egne øyne. Fra korset er det dessuten en helt utrolig utsikt ned mot Skopje, og man får virkelig sett hele byen derfra.

Macedonia Square

torget i skopje

Macedonia Square er torget og sentrum av Skopje, og dette er et godt utgangspunkt for å utforske byen videre. På torget finner man en enorm statue av Alexander den Store, samt vanvittig bygninger i barokk stil på alle kanter. Det er flere gode restauranter i området som er verdt å sjekke ut når man er i nærheten.

Minnehuset for Mor Teresa

minnehuset for mor teresa

Memorial House of Mother Teresa er et monument dedikert til Moder Teresa. Hun ble født i Skopje, og endte senere opp med å vinne Nobels fredspris i 1979 for humanitært arbeid. Monumentet i seg selv er et lite hus med litt informasjon, og vel verdt å sjekke ut hvis man er i området eller er interessert i Moder Teresa.

Stenbroen i Skopje

steinbroen i skopje

The Stone Bridge, eller Dušan-broen, er en steinbro som knytter gamle og nye Skopje. På den ene enden av broen har man Macedonia Square med alle statuene, mens på andre siden har man den eldre bydelen med Skopje basar. Broen er over 500 år gammel, men har holdt seg godt til tross for flere jordskjelv og andre problemer som har rammet området.

Festningen «Kale»

festningen i skopje

Skopje festning, populært kalt «Kale» er et gammelt fort som stammer fra det sjette århundret. I dag er det en blanding av nyere fort som er godt vedlikeholdt, og det 1 500 år gamle originalfortet som er litt mindre bra vedlikeholdt. Det er likevel en vakker plass å utforske, uansett om man vil se det mektige fortet som står eller ruinene av det gamle.

Makedonias arkeologiske museum

Makedonias arkeologiske museum i skopje

Archaeological Museum of Macedonia er en gren av nasjonalmuseet i Nord-Makedonia, og her finner man en enorm samling av gjenstander fra gamledager. Her er det alt fra klassiske statuer til myntsamlinger til potter og vaser fra gjennom tidene. Det er et jevnt over spennende museum med et godt utvalg.

Statuen «Warrior on a Horse»

Warrior on a Horse

Warrior on a Horse er navnet på den enorme statuen av Alexander den Store som står midt på Macedonia Square. Statuen er til sammen 22 meter høy, så det er helt umulig å gå glipp av den når man er i området. Dette er definitivt en statue man må se når man først er i byen.