Sofia

inneholder annonselenker

sofia

Sofia er en litt glemt perle, og ikke alltid førstevalget for de som skal på storbyferie i Europa.

Er du interessert i urgammel kultur og historie, glad i god og sunn mat, og vil ha mye for pengene, bør du imidlertid vurdere å besøke Bulgarias hovedstad. Her kan du oppleve noe helt unikt.

 

Sofia – en kulturell smeltedigel med mye å by på

Byens over 1300 år gamle historie er preget av at den ligger på grensen til flere kulturer. Her har folk fra Romerriket, det Ottomanske riket, det Bysantinske riket, muslimer, jøder, kristne, grekere, slavere, makedonere, og mange andre, funnet seg et hjem. Alt dette finner du igjen i språket, mattradisjonene, arkitekturen, kunsten og levesettet.

Sofia Bulgaria

Sofia er også kanskje den rimeligste hovedstaden i Europa, men velutviklet når det gjelder gode hotell, topp restauranter, og pulserende uteliv. Du får med andre ord i pose og sekk om du tar en storbyferie hit.

 

Anbefalte hotell i Sofia

Når man besøker Sofia for første gang, anbefales det å bo i eller nær sentrum, da dette området huser mange av byens viktigste kulturelle og historiske landemerker. Områdene rundt Vitosha Boulevard og Serdika er særlig populære, med en blanding av shopping, restauranter og kaféer.

Det historiske sentrum gir enkel tilgang til severdigheter som Alexander Nevsky-katedralen og Sofia universitet. Å bo sentralt i Sofia sikrer at du kan oppleve byens pulserende liv og rike historie, samtidig som du er godt plassert for å utforske bredere områder av byen.

 

Hyatt Regency Sofia

Hyatt Regency Sofia ligger sentralt i Sofia, kun en kort spasertur fra byens viktigste kulturelle og historiske severdigheter, som Alexander Nevsky-katedralen. Dette luksushotellet kombinerer moderne design med komfort og tilbyr førsteklasses fasiliteter som spa, fitness-senter og flere gastronomiske alternativer.

Med sin fremragende beliggenhet er hotellet ideelt for både forretnings- og fritidsreisende som ønsker en smidig tilgang til byens høydepunkter. Hyatt Regency Sofia representerer en blanding av sofistikert komfort og bekvemmelighet midt i hjertet av Bulgarias hovedstad.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

InterContinental Sofia

InterContinental Sofia har en enestående beliggenhet rett ved siden av den ikoniske Alexander Nevsky-katedralen og med utsikt over det nasjonale kulturpalasset. Dette femstjerners hotellet er kjent for sin luksus, med elegante rom og suiter samt toppmoderne fasiliteter.

Gjestene kan forvente førsteklasses restauranter, et moderne treningsstudio og profesjonelle møterom. Med sin sentrale plassering og kjente internasjonale standard, er InterContinental Sofia det ideelle valget for reisende som søker komfort og luksus i hjertet av Sofia.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Grand Hotel Sofia

Grand Hotel Sofia ligger i hjertet av Sofia, med en pittoresk utsikt over byens hovedpark og nær flere av byens fremste kulturelle og historiske landemerker. Dette femstjerners hotellet skinner med en blanding av klassisk arkitektur og moderne luksus, og tilbyr romslige rom fylt med kunstverk og elegante møbler.

Som gjest kan du nyte hotellets gourmetrestaurant, helse- og velværesenter samt den vakre hagen. Grand Hotel Sofia representerer en sofistikert blanding av tradisjonell sjarm og moderne komfort, noe som gjør det til et populært valg blant besøkende i Sofia.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Sofia

 

Reise til Sofia

Det må en mellomlanding til for å komme seg fra Oslo til Bulgarias hovedstad, dersom du skal reise med rutefly. LOT, KLM, Lufthansa og Austrian er blant operatørene som ofte har gode forbindelser, dersom du vil holde deg til samme flyselskap.

Et annet godt alternativ er å fly med Norwegian eller SAS direkte til byer som Praha (kun Norwegian), Wien, eller Berlin, og videre derfra med et av de mange selskapene som flyr til Sofia.

Det går naturligvis litt mer tid med mellomlanding, men det er likevel mulig å komme seg fra Oslo til Sofia på under fem timer.

 

Komme seg rundt i byen

Sofia er en by som oppleves best til fots, spesielt om du er der i sommerhalvåret. Byen har mange flotte gater, som enten er stengt for biltrafikk, eller har brede og pene fortau.

storbyferie til sofia i bulgaria

Taxiene har et noe frynsete rykte, selv om det har skjedd forbedringer på den fronten i de siste årene. Pass på at taksameteret er slått på, og avtal gjerne fast pris om du er usikker. Husk likevel at prisene er temmelig lave, så om du blir lurt, er det neppe de store summene det er snakk om.

Eller er det raskt og enkelt å komme seg rundt med trikk, buss og undergrunnsbanen. Du får kjøpt billetter på kiosker, stasjoner, turistinformasjon, og i enkelte småbutikker. Dagskort, helgekort og ukekort kan også kjøpes, eventuelt en folder med 10 billetter i hver.

 

Vannkvalitet i Sofia

Du trenger ikke være redd for å drikke vann fra springen i Sofia. Det meste av det stammer fra alpene som ligger syd for byen, og går gjennom flere renseanlegg før det kommer ut av tappekrana.

Likevel foretrekker mange av byens innbyggere flaskevann. Dette har mye å gjøre med de mange kildene i Bulgaria, og at godt vann derfra tappes og selges på flasker.

Ellers, når det gjelder vann, er det en god idé å ta med seg en tom vannflaske når du er ute og går i byen. Da kan du fylle mineralrikt kildevann på flaska om du passerer Tsentralna mineralna banya, det gamle offentlige badet som ligger i sentrum.

 

Er det trygt å reise til Sofia?

De aller fleste som besøker Sofia, opplever byen som både trygg og hyggelig. Det er lite voldelig kriminalitet, men småtyveri er noe du bør være ekstra oppmerksom på her. Lommetyvene opererer der de gjør det i andre storbyer, det vil si der turistene ferdes. Det er noen få områder i byen som med hell kan unngås etter mørkets frembrudd, men disse ligger ikke i sentrum.

 

Når bør du besøke Sofia?

Om vinteren kan Sofia ofte fremstå som grå, med lite sollys og bitende kulde. Byen er klimatisk sett best å oppleve i månedene mellom april og oktober. Våren er kanskje å foretrekke. De mange imponerende bygningene fremstår som ekstra vakre når de omsluttes av blomster og grønne trær. Det er heller ikke så folksomt i Sofia på våren og sensommeren. I juli og august kan byen oppleves som noe overbefolket på grunn av et høyt antall turister.

 

Penger i Bulgaria

I Bulgaria betaler med bulgarske Lev (valutakode BGN), og per mars 2019 får du omtrent 540 Lev for 100 norske kroner. Noen butikker og hotell aksepterer Euro, men dette er ikke noe du kan regne med. Ta ut Lev i minibankene, eller betal med kort. Det lønner seg å ha noe kontanter til småutgifter, som kaffekopper, vinglass, lunsj, trikkebilletter og slikt, da kort ikke alltid aksepteres.

Sofia er for øvrig en av de rimeligste stedene å dra på storbyferie. Bulgaria regnes som det billigste landet å bo i innenfor EU. Det er fullt mulig å klare seg i Sofia med et par hundre norske kroner per dag, til billetter, mat, drikke og andre vanlige utgifter.

 

10 ting du neppe visste om Sofia og Bulgaria

  • I Bulgaria er det vanlig at folk rister på hodet når de mener ”ja”, og nikker når de mener ”nei”. Helt motsatt av hva vi er vant med, med andre ord.

 

  • Det finnes bevis for at det bodde mennesker der Sofia ligger, for mer enn 30 000 år siden. Byen i seg selv har eksistert siden minst 7000 år før vår tidsregning (for 9000 år siden), og er med det en av de eldste i verden.

 

  • Bulgaria ble grunnlagt i år 681, og er dermed en av de eldste statene i Europa. Landet har heller ikke skiftet navn siden grunnleggelsen.

 

  • Sofia er bygget på det som en gang var en romersk by (Serdica). Deler av veggene på undergrunnsbanen er murverk som står igjen fra romerske bygninger.

 

  • Yoghurten er sannsynligvis en Bulgarsk oppfinnelse, og i Sofia putter man produktet på nesten alt man spiser. Det er ikke dumt, for det både smaker godt og er bra for helsa.

 

  • I kommunisttiden kunne ikke bulgarerne flytte til Sofia, med mindre de fikk jobb der, eller giftet seg med noen som var registrert som fastboende i hovedstaden.

 

 

  • Sofia er en av de desidert rimeligste hovedstedene du kan besøke i Europa.

 

  • Innbyggerne sier ”gule brosteiner” når de refererer til sentrum av Sofia. Dette på grunn av brosteinsgatene i bykjernen. Steinene ble produsert i Budapest for over 100 år siden.

 

  • I Sofia kan du oppleve små (og ufarlige) jordskjelv nesten daglig. Byen ligger på en sone med mye seismisk aktivitet, men skjelvene er svake, og ofte ikke merkbare.

 

Severdigheter i Sofia

Sofia har enormt mange flotte bygninger og severdigheter å by på. Byen er som nevnt en av de eldste i verden, og har noe å vise frem fra mange tidsepoker. For historieinteresserte er et besøk her som å få bursdag og julaften på samme dag. Her er noen få av de mange attraksjonene du bør få med deg når du besøker Bulgarias hovedstad.

 

Aleksander Nevski-katedralen

Aleksander Nevski-katedralen i sofia

Nevski-katedralen er den nest største av sitt slag på Balkan. En gudstjeneste her har plass til mer enn 5 000 mennesker på samme tid. Katedralen ble bygget rett etter at Bulgarerne løsrev seg fra det Ottomanske rike. Som så mange andre av de praktfulle monumentene og byggverkene i byen, dateres Nevski-katedralen til 1880-årene. Navnet skyldes at den er dedikert de falne russiske soldatene fra løsrivelsen. Domen du ser på toppen er gullbelagt, mens klokketårnet huser 12 kirkeklokker i forskjellige størrelser. Den minste veier så lite som ti gram, mens den største veier hele 12 tonn! Nevski-katedralen er et fantastisk skue, både på innsiden og utsiden.

Ivan Vazov nasjonalteater

Ivan Vazov nasjonalteater i sofia

Nasjonalteateret i Sofia ble tegnet av de østerrikske arkitektene Herman Helmer og Ferdinand Fellner (pussige navn), og er en av de mest prydete bygningene i byen. Teaterbygningen stod ferdig i 1906, men ble renovert og endret 23 år senere. Den gjennomgikk i tillegg en ganske betydelig rekonstruksjon etter bombingen under Den andre verdenskrig. Fasaden, slik den fremstår i dag, er spesielt imponerende, der de vender mot byens eldste og mest kjente park, Gradska gradina. Navnet er tatt fra han som regnes som Bulgarias fremste poet og forfatter, Ivan Minchov Vazov. Selv om bulgarske teaterstykker kanskje ikke appellerer til folk på storbyferie, bør du ta turen innom, kanskje spesielt på kvelden når den vakre teaterbygningen flombelyses.

St. Georg-kirken

St. Georg-kirken i sofia

St. Georg-kirken er en rotunde (avrundet eller rund kirkebygning) som ble bygget av romerne helt tilbake på 300-tallet. Den regnes som den eldste bevarte bygningen i Sofia, og ligger i den delen som en gang utgjorde den romerske byen Serdica. Hele området rundt kirken er en del av en større arkeologisk utgravning, og du kan se deler av Serdica her. På innsiden er kirken utsmykket med fantastiske fresker, den eldste cirka 1000 år gammel. Bygget fungerte også som moské i den tiden Sofia var en del av det Ottomanske riket. St. Georg-kirken er noe du absolutt bør få med deg når du besøker byen.

Serdica amfiteater

Serdica amfiteater

Dette amfiteateret var en gang åsted for gladiatorkamper, og forlystelser der utvalgte stakkarer ble tvunget til å sloss mot ville dyr, som bjørner og tigere. Amfiteateret fra romertiden ble oppdaget under en arkeologisk utgraving i 2004. Analyser viser at det ble opprinnelig bygget en gang mellom det 3. og 4. århundre, sannsynligvis på toppen av en enda eldre teaterkonstruksjon. Til glede for historieinteresserte som vil besøke Sofia, og som vil bo staselig, er amfiteateret bygget inn i det femstjerners hotellet Arena Di Serdica Boutique Hotel. Om du ikke bor på hotellet, kan du få sett amfiteateret fra det spesialkonstruerte galleriet for øvrige besøkende.

Vrana- parken og Vrana-palasset

Vrana park og palass i sofia

Vrana-palasset var sommerresidensen til Tsar Simeon II og hans familie. Simeon var den siste tsaren i Bulgaria, og en av de to eneste monarkene som har klart kunststykket å bli folkevalgt statssjef etter avskaffelsen av monarkiet. Han var nemlig statsminister i landet i årene mellom 2001 og 2005. Som tsar regjerte han kun fra 1943 til 1946, før kommunistregimet tvang han i eksil. Den gamle tsaren lever fortsatt, og bor deler av året i palasset. Selve bygningen er derfor ikke tilgjengelig for besøkende, men den nydelige hagen ble åpnet for allmuen i 2013. Den er imidlertid åpen kun i helgene, men er du i Sofia på en lørdag eller søndag, bør du ta turen innom.

Vitosha-fjellet

Vitosha fjellet i sofia

Fjellet som vokter over Sofia heter Vitosha, og er et yndet turområde for innbyggerne. Der er naturen vakker, luften frisk, og ikke minst, utsikten fenomenal. Det tar kort tid å komme seg til foten av Vitosha. Bussen fra sentrum bruker knapt 30 minutter. Om du synes turen til toppen blir for drøy å ta til fots, kan du ta stolheisen opp. Toppunktet på denne siden av fjellet heter for øvrig Cerny Vrah, og rager 2290 meter over havet. Til sammenligning er Galdhøpiggen, Norge og Nord-Europas høyeste fjell, 2468 meter høy. Du får med andre ord skikkelig fjellfølelsen rett utenfor hotelldøra i Sofia.

Museet for sosialistisk kunst

Museet for sosialistisk kunst

Bulgaria var en kommuniststat fra 1946 til 1989, og akkumulerte et hav av statuer, monumenter og lignende, som skulle være til ære for alle de ideologiske heltene fra den tiden. Etter at kommunismen falt var det en generell iver etter å fjerne alle minner av det totalitære regimet. Disse ble stuet bort i en park i bydelen Iztok, litt i utkanten av Sofia, og er i dag en del av Bulgarias Nasjonalgalleri. Museet består av parken med de omtrent 80 statuene, inklusive en av Vladimir Lenin, et galleri med malerier, og et mediesenter der du kan se propagandafilmer og slikt som ble produsert av det totalitære regimet. Formålet er å minne nye generasjoner om det som heldigvis er en tilbakelagt periode i Bulgarias historie.

Det nasjonale kulturpalasset

Det nasjonale kulturpalasset i sofia

Kulturpalasset er et praktfullt eksempel på arkitekturen fra kommunisttiden i denne delen av Europa. Alt skulle være stort og imponerende. Bygningen stod ferdig i 1981, og dekker totalt 15 000 kvadratmeter. På innsiden finner du konsertsaler, konferansesaler, flere teatre, gallerier og kinoer. Så å si hvert eneste rom er prydet med skulpturer, malerier, treskjæringer og andre dekorasjoner. Er du interessert i historie og arkitektur, er kulturpalasset et spennende besøk. Det er også fint å ta turen innom for å oppleve folkelivet i parken utenfor. Der surrer folk rundt på skateboard og rulleskøyter, unger utfolder seg på lekeplassene, og gatemusikanter underholder de som tar seg en kaffe eller et glass kald drikke på de mange kaféene.

Borisova-parken

Borisova parken i sofia

Dette er den eldste og mest kjente parken i Sofia. Den ble først anlagt i 1884, og tar navnet sitt etter Tsar Boris III. Parken ble kontinuerlig utviklet over en periode på mer enn 50 år, av tre forskjellige hagedesignere. På hver sitt vis satte de et unikt preg på Borisova Gradina. Her er det fint å rusle rundt om du vil ha en pause fra bylivet og trafikken i gatene. Du kan vandre kilometervis, omgitt av vakre trær av mange ulike slag, pene blomsterenger, statuer fra kommunisttiden, og flere pene andedammer. Universitetets observatorium ligger også her, i tillegg til blant annet tennisbaner, offentlig bad, åpent teater, og Vasil Levski arena, som er Bulgarias nasjonale fotballstadion.

Tsentralna mineralna banya – det historiske museet

Tsentralna mineralna banya

Det offentlige badet er et av de mest kjente landemerkene i Sofias sentrum. Bygningen er relativt ny, og stod ferdig i 1913, men tradisjonen med offentlige bad i Sofia strekker seg tilbake til 1500-tallet. På samme sted stod det et tyrkisk bad, fra tiden da Bulgaria var en del av det Ottomanske riket. Det badet ble imidlertid ødelagt i forbindelse med frigjøringen. Vannet hentes fra de varme kildene som ligger i grunnen, og det er tappekraner på utsiden for de som vil smake. I dag brukes bygningen som regionens historiske museum. Vil du lære noe om Sofias utvikling gjennom tusener av år, er dette et godt sted å starte.