Spansketrappen

inneholder annonselenker

Spansketrappen i Roma

Spansketrappen er i likhet med Colosseum og Pantheon en av de mest populære attraksjonene i Roma. 

Trappene ligger sentralt i det historiske Roma, i enden av den luksuriøse handlegaten Via dei Condotti. Her binder den sammen Piazza di Spagna med den vakre kirken Trinità dei Monti som ligger på en liten høyde over torget.

Det er fra nettopp denne kirken at Spansketrappen har sitt offisielle navn, Scalinata della Trinità dei Monti, som er italiensk for «Trappen til Trinità dei Monti». 

Glimrende hotell ved Spansketrappen i Roma

Internazionale Domus

Hotell ved Spansketrappen i Roma

Internazionale Domus er det perfekte hotellet for deg som ønsker bo i nærheten av Spansketrappen i Roma. Hotellet har høy standard, får gode tilbakemeldinger og beliggenheten er uslåelig, med Spansketrappen som nærmeste nabo.

LES MER & BESTILL HER

annonse

På folkemunne ble trappen derimot omtalt som Spansketrappen. Oppkalt etter torget Piazza di Spagna, hvor den spanske ambassaden en gang lå.

Dette er bakgrunnen for at den verdenskjente trappen nå bare omtales som «Spansketrappen», og ikke ved sitt offisielle navn «Scalinata della Trinità dei Monti».

 

Guidet tur til Spansketrappen:

annonse

Les også: vår reiseguide til Roma

 

Historien bak Spansketrappen

Selv om navnet tilsier noe annet, så ble Spansketrappen i sin tid faktisk bygget av franskmennene.

Franskmennene hadde på begynnelsen av 1500-tallet bygget den vakre kirken Trinità dei Monti. Veien opp til kirken var derimot verken vakker eller særlig grasiøs.

Løsningen på problemet var å bygge en trapp opp den 29 meter høye skråningen fra Piazza di Spagna til kirken. 

Spansketrappen i Roma sett fra Piazza di Spagna

Det var derimot ikke enkelt å komme til en enighet om utformingen av trappen. Italienerne likte dårlig at franskmennene skulle ta så mye plass, og dette førte til stans i prosjektet.

Det var først når Pave Clement XI utlyste en designkonkurranse i 1717 at det ble fart på sakene igjen. Pave Innocent XIII utropte så arkitekten Francesco de Sanctis til vinner av konkurransen og byggingen ble startet i 1723. To år senere, i 1726, stod Spansketrappen ferdig.

Trinità dei Monti kirken ved Spansketrappen

Spansketrappen består av 135 trappetrinn i travertin, som er delt inn i tre forskjellige terrasser. De tre terrassene i trappen er en henvising til Den Hellige Treenighet.

På toppen av trappene står den massive Sallustiano Obelisken, som i sin tid ble laget av den romerske keiseren Aurelian.

 

Når er det best å besøke Spansketrappen?

Den aller beste tiden å besøke Spansketrappen på er om våren. På denne tiden av året begynner det å bli varmt og behagelig i Roma, samtidig som det er færre turister her enn i høysesongen i juli og august.

Våren er også tiden hvor Romas innbyggere dekorerer trappetrinnene med nydelig blomstrende asaleaer. Det er et fantastisk skue å se trappen fylt opp av disse vakre blomstene. 

Spansketrappen med blomstrende asaleaer om våren

Den beste tiden på døgnet å besøke Spansketrappen på er tidlig på morgenen, eller sent på kvelden. Besøker du trappene midt på dagen så er det gjerne så mange mennesker her at det hele kan bli litt hektisk. Særlig gjelder dette i høysesongen.

 

Fontenen ved Spansketrappen

På Piazza di Spagna, like foran Spansketrappen, ligger den kjente fontenen Fontana della Barcaccia. Pave Urban VII bestilte byggingen av fontenen i 1623, som del av et prosjekt for å bygge en fontene på hvert hovedtorg i Roma.

Pietro Bernini var mannen som fikk i oppdrag å lage fontenen, og i 1629 stod den ferdig.

Fontenen ved Spansketrappen

Det sies at Berninis inspirasjon for fontenen var en hendelse som skjedde under den store flommen i 1598. Elva Tiber gikk dette året høyt over sine bredder og flomvannet brakte med seg en båt helt inn på torget.

Da vannet omsider trakk seg tilbake stod båten strandet igjen, midt på Piazza di Spagna.

Les også: disse 10 severdigehtene bør du få med deg i Roma