St. Petersburg

storbyferie i st petersburg

Vil du på storbyferie, men har lyst på en litt annerledes opplevelse? Ta turen til den russiske storbyen St. Petersburg for en ferie du aldri vil glemme. Les om hvordan du kommer deg dit, hvor du bør bo, hva du må se, og få viktig informasjon om visum.

 

St. Petersburg – en millionby i særklasse

En reise til St. Petersburg kan med rette klassifiseres som en storbyferie. Med sine nærmere 5 millioner innbyggere er det en by som huser nesten like mange mennesker som Norge gjør til sammen. Denne russiske metropolen kan by på masse historie, unik arkitektur og et annerledes kulturuttrykk.

 

Tre anbefalte hotell i sentrum av St. Petersburg:

annonser

Radisson Royal Hotel St. Petersburg

anbefalt hotell 1 i st petersburg

Ønsker du å bo staselig i St. Petersburg er Radison Royal Hotel et godt valg. Dette er et femstjerners hotell med sentral beliggenhet og gåavstand til en rekke severdigheter som Oppstandelseskirken (14 min), Sommerhagen (15 min) og Vinterpalasset (21 min) for å nevne noen. På hotellet finner du eget treningsrom, spa-avdeling, egen restaurant og bar, og gratis Wifi. Til tross for at dette er et forholdsvis lukseriøst hotell så er prisene rimelige i norsk målestokk.

Pushka Inn Hotel – Anbfalt!

hotell i st petersburg 2

Pushka Inn Hotell er et firestjerners hotell med sentral plassering i St. Petersburg. Hotellet er nydelig plassert langs elvebredden med kort gåavstand til Ermitasjen og andre severdigheter. Dette hotellet får meget gode tilbakemeldinger fra gjester og de får særlig skryt for meget god service og sentral og fin beliggenhet. Hotellet har også en god restaurant og egen bar. Et av de beste hotellene i St. Petersburg basert på tilbakemeldinger fra gjester.

Art Hotel Karelia

rimelig hotell st petersburg

Ønsker du å bo billig på tur så er dette hotellet for deg. Dette hotellet er betydelig rimeligere enn de to andre alternativene, og det kommer selvsagt med noen bakdeler. Hotellet er sånn sett av helt grei standard, men plasseringen er ganske upraktisk i forhold til de andre hotellene. Dette er hotellet for de som reiser på backpackerbudsjett.

Ting å gjøre i St. Petersburg

annonse

Slik reiser du til St. Petersburg

Millionbyen St. Petersburg har to flyplasser, nemlig St. Petersburg Pulkovo og St. Petersburg Rzhevka. Pulkovo er imidlertid byens hovedflyplass og internasjonale lufthavn slik at reisende fra Norge lander her. Det går ingen direktefly fra Norge til St. Petersburg, men når du booker flybilletter vil selskapene foreslå en passende reiserute.

De vanligste stedene å mellomlande når man flyr fra Norge er Riga og Helsingfors. For reisende som starter i Oslo, vil turen kunne ta mellom tre og fire timer. Pass likevel på at du sjekker reisetiden før du bestiller. Hvis du har lang transittid kan turen ta opp mot 16 timer! Finnair flyr fra Oslo via Helsinki, mens SAS og airBaltic som regler mellomlander i Riga. Velg reiseruten ut fra hvilke selskap som leverer lavest pris og kortest reisetid.

Det er mulig å bestille flybilletter også fra andre storbyer i Norge, men da må du regne med å måtte bytte fly en ekstra gang, enten i Oslo eller Stockholm før neste ombytning i Helsinki eller Riga.

 

Bo smart i St. Petersburg

St. Petersburg er delt inn i 18 ulike administrative distrikter. For å få mest mulig ut av turen til den vakre russiske storbyen, bør du velge et hotell som ligger nært det du vil oppleve. Som alle andre steder vil standarden på hotellet øke jo mer du er villig til å betale, men det finnes også rimeligere alternativer.

Hvis du reiser til St. Petersburg på et litt stramt budsjett, er det verdt å booke seg inn på et hostell. Du finner flere hostell i distriktene Liteyny og Nevsky. I sistnevnte provins ligger Nevsky Prospekt, som er navnet på en av hovedgatene i St. Petersburg. Nevsky Prospekt er kjent for å strekke seg gjennom byens historiske sentrum.

Området Nevsky er det perfekte valg også for den historieinteresserte som er villig til å betale litt mer, for en høyere standard. Et annet populært område å bo i er Admiralteysky, hvor mange av de mest kjente severdighetene befinner seg. Her bor du tett på elven Neva, og blant annet det velkjente Vinterpalasset.

 

Til og fra Pulkovo flyplass

Flyplassen Pulkovo ligger rundt 20 kilometer fra St. Petersburg sentrum. Hvis du behøver transport fra flyplassen til hotellet du skal bo på, kan du ta buss eller taxi. Buss nummer 39 og ekspressbuss 39E går hvert 12-20 minutt mellom 05:30 på morgenen til 01:30 på natten. Denne bussen går til metrostasjonen Moskovskaya. Det går flere metroer herfra, men undersøk reiseruten fra Moskovskaya til hotellet før du velger dette alternativet.

I tillegg til ordinære bussruter, er det mulig å bestille en minibuss (såkalt marshrutka) fra flyplassen. Dette vil sannsynligvis være et godt alternativ for større grupper. Velger du å ta taxi, er selskapet Taxi Pulkovo å anbefale: Kontoret ligger i ankomsthallen. Et dør til dør alternativ kan være å foretrekke etter en lang reise.

 

Søk om visum i god tid

For å komme inn i Russland er det nødvendig å ha visum i orden, ettersom landet har visumplikt for norske statsborgere både ved innreise og utreise. Det kan virke som litt mye styr å skulle ordne visum, men det er egentlig ikke så vanskelig og St. Petersburg er garantert verdt det lille ekstra bryet. Husk likevel at du må søke om turistvisum i god tid, helst ikke kortere enn tre uker før avreise. Det er mulig å få visum på kortere tid, men ved hastebehandling må du betale betraktelig mer enn ved en alminnelig behandlingstid.

 

Pass og reiseforsikring

For å søke visum er det nødvendig å fylle ut et søknadsskjema digitalt. Du må ha pass som er gyldig i minst seks måneder etter visumets utløpsdato, og passet må ha minimum to blanke sider. Du behøver gyldig reiseforsikring, samt et passfoto av deg selv som ikke kan være eldre enn seks måneder. Videre må du ha bekreftelse fra et russisk reisebyrå som inneholder informasjon om de reisende og selve reisen. Hotellet du velger i St. Petersburg bør kunne være behjelpelig med å gi en slik bekreftelse, men merk at hele hotelloppholdet må være bestilt og betalt før du kan søke visum.

 

Snarveien til visum

Ta kontakt med Russisk visumsenter enten via deres nettsider eller på telefon, og hør hvordan du skal gå frem for levere nødvendige dokumenter. Mer informasjon om visumprosessen finnes også på hjemmesidene til Den Russiske Ambassade Oslo. Dersom du ønsker å overlate arbeidet med å fremskaffe visum til noen med erfaring på dette området, finnes det en rekke selskap som kan bistå i prosessen. Ved å bruke selskap som pasvikturist.no får du all hjelp du behøver for å søke visum.

 

Ha det formelle i orden

Alle som reiser til Russland må registrere seg hos de russiske migrasjonsmyndighetene. Dette må skje innen 7 arbeidsdager etter ankomst, med mindre oppholdet er på under 7 dager. Så lenge du bor på et hotell, behøver du imidlertid ikke tenke mer på dette, da hotellet tar seg av det praktiske med registrering.

I skrivende stund anbefaler Utenriksdepartementet at norske borgere tar kontakt med Den norske ambassaden i Moskva for oppdatert informasjon om Russland og for å registrere reisen sin til landet. De presiserer at de fleste reiser til Russland er problemfrie. Som de fleste steder man kan dra på storbyferie, bør man likevel være oppmerksom på småkriminalitet. Norge har et generalkonsulat i St. Petersburg, dersom du skulle ha behov for hjelp i løpet av oppholdet.

Andre romantiske storbyer i Europa.

 

Severdigheter i St. Petersburg

Den kunstinteresserte kan bruke en halv evighet uten å se seg ferdig i St. Petersburg. Lokale kaller byen «Gorod Muzei”, altså museumsbyen. Det finnes i dag over hundre museer i St. Petersburg. For å få mest ut av din russiske storbyferie, bør du bruke dagen på å se deg mett og kvelden på å fylle magen med god mat og drikke.

 

Den verdenskjente Eremitasjen

Eremitasjen museum i st petersburg

At ingen gjør ting større og mer grandiost enn russerne er den berømte Eremitasjen et godt eksempel på. Den første delen av eremitasjen kom til i tidsrommet 1764-1767, mens den nyere delen ble bygget i perioden 1839-1852. Dette gigantiske museet strekker seg i dag over seks ulike bygninger, og har svimlende 3 millioner utstillingsjenstander. Det er kun fire av de seks byggene som er åpen for publikum, men selv med denne begrensningen vil du neppe rekke å få med deg alt som vises frem i Eremitasjen. Unngå å bli stående flere timer i kø for å slippe inn ved å møte opp litt før Eremitasjen åpner, eller forhåndsbestill guidet tur som tillater deg å ”snike i køen”.

Vinterpalasset

Eremitasjen i st petersburg

Vinterpalasset er knyttet til Eremitasjen, men palasset er så unikt at det fortjener en særegen omtale. Oppføringen av dette unike barokkslottet tok syv år, og arbeidet med å føre opp Vinterpalasset begynte allerede i 1755. Palasset ble oppført for å huse keiseren i landet, og opp gjennom tidene har bygget blitt stormet av ulike grupperinger som har forsøkt å felle den sittende makt.

Fra 1922 ble hele palasset omgjort til et museum og et besøk hit er et must for reisende til St. Petersburg. Sørg for å gå innom ”gullrommet” for å få et lite innblikk i hvordan pomp og prakt og revolusjonær historie har møtt hverandre i St. Petersburg.

Båttur langs Neva

båttur langs neva

Målt i volum er elven Neva en av Europas største elver, og preger hele byen St. Petersburg. Bestill en båttur langs elven for å se det meste St. Petersburg har å by på av vakker arkitektur mens du slapper av. Det er en rekke selskap som arrangerer båtturene, og noen av de har cruise på Neva også etter mørkets frembrudd. Et midnattcruise er slettes ikke å forakte. Da er de vakre bygningene og broene opplyste, og du får en eventyraktig opplevelse.

Gå elvelangs

gåtur langs elven i st petersburg

Du vil se mye fantastisk arkitektur vare ved å vandre gatelangs, side om side med små elver og kanaler. Spaser over de mange broene som binder byen sammen og som gjør at St. Petersburg blir omtalt som Nordens Venezia. I området til Vinterpalasset finner du den korte og vakre Zimnyaya Kanavka. Ta også turen til broen Anichkov som går over elven Fontanka, hvorfra du kan se palasset Beloselsky.

Isak-katedralen

Isak-katedralen

Verdens største russisk-ortodokse kirke, Isak-katedralen, befinner seg i St. Petersburg. I likhet med Eremitasjen, ligger den praktfulle katedralen i området som kalles Admiralteysky. Dette storslåtte bygget kan virke noe grått sett fra utsiden, men ikke la dét stoppe deg fra å gå inn i katedralen. Den spektakulære innsiden er utsmykket med mosaikk, 112 granittsøyler med korintiske utskjæringer og en kuppel belagt med rent gull. Er du god til beins, vil du få mye igjen for å kjøpe adgang til den såkalte kolonaden. Etter å ha gått 250 trappetrinn opp til kolonaden, blir du belønnet med utsikt over Neva og mange av St. Petersburgs unike monumenter.

Opera og ballet

Mariinsky st petersburg

Russland er kjent for å ha kunstutøvere i verdensklasse, og hvis du får billetter til en opera- eller ballettforestilling i St. Petersburg vil du sitte igjen med en opplevelse for livet. De to mest kjente teaterscenene i denne storbyen er Mariinsky og Mikhailovsky. På grunn av den høye kvaliteten på oppsetningene er det svært populært å gå i teateret, og du kan risikere at forestillingene som vises på disse scenene er utsolgt. Du bør derfor booke billetter god tid i forveien, og dette bør gjøres via de offisielle nettsidene til Mariinsky og Mikhailovsky.

Historisk kommunisttur

Kresty fengsel St. Petersburg

St. Petersburg var en av de viktigste byene i Sovjetunionens historie. Det arrangeres flere guidede turer i hvor du kan lære mer om kommunismens historie og hvordan det var å leve i det kommunistiske sovjet. Velg en tur hvor du med egne øyne kan se innsiden av hovedkvarteret til det hemmelige politiet KGB og oppleve det beryktede fengselet Kresty. Fengselet ble bygget for å ta imot 3000 fanger, men hadde tidvis hele 10.000 innsatte.

Katarinapalasset

Katarinapalasset

Sommerresidensen til de russiske tsarene heter Katarinapalasset, oppkalt etter Katarina den store. Arkitekturen er i rokokkostil, overdådig, gullbelagt og en nytelse for øyet. Palasset stod ferdig i 1756, etter at det hadde blitt bygget på grunnen av en tidligere slottsbygning. Dessverre ble nesten hele Katarinapalasset ødelagt av tyskernes bombing under Den andre verdenskrig. Gjenreisingen gikk tregt under Sovjetiden, men skjøt fart etter kommunismens fall. Da ble det skaffet penger til det som gjenstod av gjenoppbyggingen blant annet ved å arrangere store konserter i palasset.

Oppstandelseskirken

Oppstandelseskirken

Dette praktbygget er en av de vakreste ortodokse kirkene i Russland. Kirken kalles også Blodskirken, fordi tsar Aleksander de andre ble myrdet på stedet kirken står i 1881. Hans sønn, Aleksander den tredje, startet byggingen to år etterpå til ære for sin far. Bygget er i barokk og nyklassisistisk stil, og er dekket med mer enn 7500 kvadratmeter mosaikk. Du finner den på en liten pynt som stikker ut langs Gribojedovkanalen. Møt opp tidlig om du vil se den vakre kirken fra innsiden, for dette er en av byens største attraksjoner, med over 700 000 årlig besøkende.

Peterhof

peterhof

Det gedigne palasset Peterhof, inspirert av Peter den stores besøk i Versailles i 1717, er virkelig verdt besøket, selv om du må reise et stykke for å komme dit (25 kilometer vest for St. Petersburg). Selve palasset er på listen over verdensarv, men parkene som omslutter det er nesten like imponerende. Den beste måten å komme seg til Peterhof på er å ta hurtigbåtene som går fra Eremitasjen. Da får du en fin tur på elva, og kommer deg frem på under 30 minutter. Alternativt kan du ta buss fra undergrunnsstasjonen Avtovo (bussen tar 45 minutter), eller taxi.