Om du vil på storbyferie uten å måtte reise så langt, kan Stavanger være et meget kurant alternativ. Her kan du få noen av de beste restaurantopplevelsene i landet, og du kan oppleve et heftig og variert uteliv. Byens omgivelser er også praktfulle, med vakre fjorder, høye fjell, og hvite sandstrender.
Oljebyen Stavanger
Stavanger er Norges fjerde største by, med cirka 133 000 innbyggere. Byen ligger i et område som det har bodd folk på i minst 4000 år, og Stavanger var et maktsentrum i landet i vikingetiden. I moderne tid, og før oljeeventyret tok til, var Stavanger primært knyttet til jordbruk- og fiskeindustrien, skipsfart, båtbygging, og produksjon av hermetikk.
Oljeletingen i Nordsjøen startet i 1962, og da var naturlig at virksomhetene og selskapene etablerte seg i Stavanger. Dette både fordi byen lå nært oljefeltene, og fordi rederiene som hadde base i Stavanger allerede var store på transport av olje. Dermed ble Stavanger sentrum for norsk oljevirksomhet. Selskap og administrative enheter som Equinor, Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet har hovedkontor i Stavanger, i tillegg til kontorer for mange utenlandske operatører.
Anbefalte hotell i Stavanger
Thon Hotel Stavanger
Radisson Blu Atlantic Hotel Stavanger
Scandic Stavanger City
10 spennende ting å gjøre i Stavanger
annonse
Reise til Stavanger
Stavanger er kanskje Norges mest populære turistdestinasjon om sommeren, både for utlendinger og våre egne borgere. Dette skyldes ikke bare det at Stavanger har mye å by på, men også fordi det ligger mange naturperler i regionen. Turismen, sammen med tilstedeværelsen til de mange utenlandske oljeselskapene, har ført til at du finner mange gode hotell i byen, i tillegg til et rikt kultur- og uteliv.
Stavanger Lufthavn (Sola) ligger bare 15 kilometer utenfor sentrum av byen. Den har etter hvert blitt en internasjonal flyplass, med daglige avganger til og fra over 30 europeiske storbyer. Innenlandsflyvningene går fra Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Torp. Byen er endestasjon for Sørlandsbanen, som går mellom Oslo og Stavanger. Togturen fra Oslo er 549 kilometer lang, og tar cirka 8 timer.
Det går i tillegg buss til Stavanger fra byer som Oslo, Bergen, Kristiansand og Haugesund.
Festivaler og arrangementer i Stavanger
Det arrangeres mange årlige festivaler i byen som kan være verdt å få med seg. Her er et utvalg av de viktigste.
- Gladmatfestivalen – Matfestivalen som går over fire dager er en av de mest populære arrangementene i byen. Vanligvis foregår den i slutten av juli. Gladmatfestivalen er Skandinavias største av sitt slag, med mer enn 250 000 besøkende.
- Kammermusikkfestivalen – Denne musikkfestivalen tar for seg verk i kammerformat, og går normalt over 5 -6 dager i august. Verkene fremføres av både norske og utenlandske musikere.
- Utopia-festival – Utopia-festivalen er en musikkfest som først og fremst henvender seg til unge voksne. Den arrangeres årlig i slutten av august, og går over to dager. Musikksjangerne inkluderer pop, urban musikk og elektronisk dansemusikk (klubbmusikk).
- Stavanger Marathon – Denne løpefesten arrangeres som regel helt i slutten av august, og varer naturlig nok kun én dag. Løpene du kan trene deg opp til er halvmaraton, maraton, eller du kan la ungene delta på det 5 kilometer lange barneløpet.
- Nuart Festival – Nuart er en av de kuleste festivalene i landet. Her dreier det seg om gatekunst i mange spennende former. Som regel arrangeres Nuart i fire-fem dager i begynnelsen av september.
- Kapittel – Dette er Stavangers internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Er god lesning, poesi, debatt, film og litt fest noe for deg, kan du ta storbyferie i Stavanger i midten av september. Festivalen varer normalt i tre til fire dager.
- Musikkfest Stavanger – Dette er en årlig musikkfest som arrangeres i over 100 forskjellige land, på det som før het musikkens dag. I Norge vil det si første lørdag i juni, mens de fleste andre land avholder musikkfesten tre uker senere. Alle konserter er gratis, og de fleste foregår utendørs rundt omkring i byen.
- Mai:Jazz – Dette er en årlig jazzfestival som arrangeres i begynnelsen av mai. Varigheten er omtrent én uke. Jazzfesten med norske og internasjonale artister fylte 30 år i 2019, og har etablert seg som en av byens største kulturbegivenheter.
Les om Europas beste festivaler
Severdigheter i Stavanger
Stavanger er en pen og livlig by, uten at den byr på så veldig mange spennende severdigheter. Det finnes likevel ett og annet som du bør få med deg om du er innom på ferie. Her har vi plukket ut noen av de viktigste.
Gamle Stavanger
Gamlebyen i Stavanger anses som en av den best bevarte trehusbebyggelsen i Europa. I 1975 ble bebyggelsen utpekt av UNESCO som en av de bevaringsverdige bydelene i Norge, samtidig som Røros fikk samme status. Her får du et innblikk i hvordan byen så ut, før oljeeventyret førte med seg kontorbygg i glass og stål. De totalt 173 hvitmalte husene ble bygget en gang mellom slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. Bebyggelsen ligger i skråningen som går ned mot Vågen, på den vestre siden av Stavanger sentrum. Du finner mange gallerier og små håndverksbutikker her, i tillegg til blant annet hermetikkmuseet. Gå gjerne videre fra Gamle Stavanger til den eldre delen av sentrum, like bortenfor, og på odden der også Oljemuseet ligger. Bebyggelsen der er nesten like fin, og du finner mange av de beste kaféene og restaurantene i Stavanger på denne siden.
Preikestolen
Preikestolen som rager 604 meter over Lysefjorden, er en av de absolutt mest kjente landemerkene og severdighetene i Norge. Fjellplatået ble dannet for over 10 000 år siden, i forbindelse med at isbreen som dekket fjellet smeltet. Smeltevann som krøp inn i bergsprekker, og som senere frøs, sprengte ut den formasjonen vi ser i dag. Er du i Stavanger, bør du sette av tid til å komme deg opp til Preikestolen. Tidligere varte sesongen fra april til oktober, men i dag er Preikestolen åpen året rundt. Turen opp tar omtrent to timer, og er cirka 4 kilometer lang hver vei. Du går på en fint opparbeidet sti opp til toppen. Det går arrangerte båtturer fra havna i Stavanger som gir en fin opplevelse i seg selv, eller du kan komme deg dit med buss eller bil. Sett deg godt inn i sikkerhetsanbefalingene før du gjennomfører turen. Vurder også å delta på en guidet tur.
Kjerag
Kjerag er den høyeste av toppene i den vakre Lysefjorden, og ruver 1084 meter over havet. Er du først på tur til Preikestolen, har tid, og er i god form, bør du vurdere å få med deg denne naturperlen. Du reiser videre inn i fjorden til Lysebotn, og videre derfra til Øygardstøl. Løypa derfra og opp må du ta til fots, noe som er en smule krevende. Totalt må du gå omtrent 10 kilometer for å komme deg tur-retur. Sesongen er fra juni til september, mens resten av året er Kjerag stengt for turister av sikkerhetsmessige årsaker. Om dette blir for utfordrende rent fysisk, er det ingen dum idé å beundre Kjerag (og Preikestolen) på et av dagscruisene som går fra Stavanger til Lysefjorden.
Norsk Oljemuseum
Oljemuseet åpnet i 1999 og har et utstillingsareal på omtrent 5000 kvadratmeter. Der kan du lære om utviklingen av det norske oljeeventyret på de svært moderne utstillingene. Det er viet en del plass på museet til å illustrere hvordan olje og gass dannes, hvor vi finner det langs norskekysten, og hvordan teknologien har gjort det mulig å utnytte disse ressursene. Du får også innblikk i hvordan oljevirksomheten har innvirket på samfunnet og økonomien vår, samt dagens klimamessige utfordringer. Museet har egen kinosal hvor det vises flere spennende og lærerike filmer, blant annet én der du får være med en nordsjødykker ned på 72 meters dyp. Deler av utstillingen er i tillegg interaktiv, med oppgaver som stimulerer de små grå hos både barn og voksne.
Solastranden
Den 2,3 kilometer lange Solastranden rett utenfor Stavanger sentrum ble kåret til en av verdens vakreste strender i den engelske avisen Sunday Times. Om det stemmer er ikke godt å si, men Solastranden er definitivt et flott sted å stikke innom. Det er ypperlige badeforhold her når været tillater det, fordi stranden er ganske langgrunn. Dette er ikke bare fint i forhold til at vannet blir raskere varmt. Når det er langgrunt blir det ganske perfekte for windsurfere. Derfor arrangeres norgesmesterskapet nettopp på Solastranden hvert eneste år. Ta med din egen nistekurv og slå deg ned på sanddynene, eller gå innom Sola Strand Hotel og spis en god lunsj der.
Flor og Fjære
Er du i Stavanger om sommeren bør du vurdere å ta båten over til den privateide øya Hidle (kalles også Sør-Hidle). Der kan du oppleve eiernes fantastiske hager, spise god mat, kombinert med en fin tur på fjorden utenfor oljebyen. Hvert år plantes det mer enn 50 000 blomster på Flor & Fjære, i alle regnbuens farger, innimellom eksotiske planter og trær. Etter omvisning i parken får deltakerne servert et herremåltid, som i all hovedsak er basert på råvarer fra distriktet. Turene arrangeres to ganger om dagen fra begynnelsen av mai, og til slutten av september.
Stavanger Domkirke
Domkirken i Stavanger ligger pent til rett ved Breiavannet, midt i byens sentrum. Det hersker en del usikkerhet omkring alderen på kirken, men de fleste eksperter mener den stod ferdig oppført i 1125. Byggearbeidet kan imidlertid ha startet lenge før, og sannsynligvis rundt århundreskiftet mellom 1000-tallet og 1100-tallet. Arkeologiske utgravninger tyder i tillegg på at det kan ha stått et annet kirkebygg på samme tomten, før denne domkirken ble bygget. Sannsynligvis var det innleide håndverkere fra England som stod for arbeidet, og kirken er bygget i såkalt anglonormannisk stil. Koret på Domkirken kom til etter en brann i 1272, og er utført i gotisk stil. Domkirken, som er viet til byens helgen St. Svithun, er åpen for besøkende hele året.
Valbergtårnet
Valbergtårnet er en velkjent severdighet som står midt i sentrum av Stavanger, på den lille høyden over Skagenkaien. Dette er et nesten 27 meter høyt gammelt branntårn fra 1853. Der stod det vektere og passet på i tilfelle et eller annet hus skulle begynne å brenne. Når slikt skjedde ble byens innbyggere varslet med ringing i tårnets klokker, eller ved kanonskudd. I dag ligger det et vektermuseum her, i tillegg til at besøkende kan få seg en tur opp i til toppen for å få utsikt over byen. Som en liten kuriositet kan det nevnes at den siste vekteren som jobbet i Valbergtårnet het Tobias til fornavn (og Sandstøl til etternavn). Derav sies det at Torbjørn Egner fikk idéen til karakteren Tobias i Tårnet, som du kan lese om i ”Folk og Røvere i Kardemomme By”.
Jernaldergården Ullandhaug
Jernaldergården ligger i bydelen Ullandhaug kun 3 kilometer sørvest for Stavanger sentrum, og rett i nærheten av Universitetet i Stavanger. Dette er et rekonstruert gårdsbruk fra den såkalte folkevandringstiden, en tidsperiode som varte i årene mellom 350 og 550 e.Kr. Utgravinger har vist at det lå en bondegård på samme tomt på denne tiden, men som ble ødelagt av brann rundt år 500 e.Kr. Rekonstruksjonen ble ferdigstilt i 1975, og i tillegg til at Jernaldergården er et slags museum, brukes anlegget også til historisk forskning. Nylig ble det bygget et besøkssenter her (2018), der du finner utstillinger, museumsbutikk, toaletter, og en kafé. Fra omtrent 20 juni til 20 august er Jernaldergården åpen alle dager, mens resten av året er det bare søndager som gjelder.
Flyhistorisk Museum
Det flyhistoriske museet holder til i sjøflyhavnen ved Stavanger lufthavn (Sola). Hangaren er en etterlevning fra da tyskerne okkuperte Norge, og eies i dag av Det Norske Luftforsvar. Her ble det opprettet et museum i 1984 som fokuserer på norsk flyhistorie, og spesielt på tiden under Den andre verdenskrig. Totalt kan du se 19 militærfly, inklusive det legendariske Messerschmitt Bf 109, og 14 sivile fly. I tillegg har museet utstilt noen helikoptre, diverse flyvrak, uniformer, våpen, flymodeller, og andre gjenstander. Museet har en grei kafé å slå seg ned på, der det fristes med gode vafler. Flyhistorisk museum er stengt for publikum i vinterhalvåret, og ellers åpent kun på søndager. Unntaket er om sommeren, da det holdes åpent alle dager i uka unntatt mandag.