Strasbourg

inneholder annonselenker

strasbourg

Strasbourg er en av Europas bortgjemte perler.

Hovedstaden i Alsace har mye å by på for de som drar på storbyferie dit. Stikkordene er nydelig arkitektur, fantastiske viner, spennende historie, og romantiske omgivelser.

 

Strasbourg  – en av EUs hovedsteder

Strasbourg er hovedstaden i regionen Grand Est i Frankrike, og ligger ved elven Rhinen, rett på grensen til Tyskland. Innbyggertallet er cirka 280 000 i sentrum, og 490 000 innenfor byens administrative område. Strasbourg er også en av de tre offisielle hovedstedene i EU, sammen med Luxembourg City og Brussel.

europaparlamentet i strasbourg

Derfor ligger hovedkvarterene til flere av EUs institusjoner i Strasbourg, blant annet Europaparlamentet, kontoret for EUs ombudsmann, og Menneskerettighetsdomstolen.  

 

 

Anbefalte hotell i Strasbourg

Når du besøker Strasbourg for første gang, er det lurt å bo i eller nær Grand Île, som er byens historiske sentrum og et UNESCO-verdensarvsted. Dette området er hjem til mange av byens mest kjente landemerker, inkludert Strasbourg-katedralen, og tilbyr en autentisk atmosfære med sine bindingsverkshus og brosteinsbelagte gater.

La Petite France-distriktet, kjent for sine sjarmerende kanaler og lokale butikker, er også et populært valg. Å bo sentralt vil gi deg enkel tilgang til både kulturelle severdigheter og utmerkede spisesteder, noe som gjør ditt første besøk i Strasbourg til en uforglemmelig opplevelse.

 

Hôtel Cour du Corbeau Strasbourg

Hôtel Cour du Corbeau Strasbourg er et 4-stjerners boutique-hotell som ligger i hjertet av Strasbourg, kun en kort spasertur fra katedralen og andre historiske severdigheter. Hotellet ligger i et bygg fra det 15. århundre, og kombinerer historisk sjarm med moderne bekvemmeligheter.

Den sentrale beliggenheten gjør det til et ideelt utgangspunkt for å utforske Grand Île og La Petite France-distriktet, begge kjente for sin rike kulturarv. Hôtel Cour du Corbeau tilbyr en luksuriøs og autentisk opplevelse, perfekt for de som ønsker å dykke inn i Strasbourgs historie og kultur.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Du Dragon

Hotel Du Dragon er et 4-stjerners hotell som ligger i Strasbourgs historiske sentrum, nær elven Ill og innenfor gangavstand fra Notre-Dame-katedralen og universitetsområdet. Med sin sjarmerende og tradisjonelle alsatiske fasade tilbyr hotellet en kombinasjon av historisk atmosfære og moderne komfort.

Beliggenheten gir enkel tilgang til både kulturelle attraksjoner og shoppingområder, og det er også godt plassert for de som ønsker å utforske den berømte La Petite France-distriktet. Hotel Du Dragon er ideelt for reisende som søker et komfortabelt og sentralt utgangspunkt for å utforske Strasbourg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

BOMA easy living hotel

BOMA easy living hotel i Strasbourg er et moderne og stilfullt hotell som ligger sentralt i byen, bare noen minutters gange fra stedene som Place Kléber og Strasbourg-katedralen. Hotellets design fokuserer på komfort og enkelhet, og tilbyr en avslappet atmosfære med en eklektisk blanding av moderne møbler og kunstverk.

Beliggenheten gir gjestene enkel tilgang til shopping, spisesteder, og viktige turistattraksjoner, noe som gjør det til et praktisk valg for både forretnings- og fritidsreisende. BOMA easy living hotel passer for de som ønsker en urban, trendy opplevelse midt i hjertet av Strasbourg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Strasbourg

 

Historien til Strasbourg

Historien til Strasbourg som by strekker seg over 2000 år tilbake i tid. Det lå en romersk utpost her som het Argentoratum, først beskrevet 12 år før vår tidsregning. Byen var senere viktig i forbindelse med den protestantiske reformasjonen, før den ble en kasteball i diverse kriger mellom Frankrike og Tyskland (Preussen). Derav har Strasbourg skiftet nasjonal tilhørighet en rekke ganger, og sist under Den andre verdenskrig.  

Strasbourg Frankrike

På sett og vis får du oppleve både litt tysk og fransk når du er på storbyferie i Strasbourg. Dette merker du både på maten, vinen, språket, og kulturen for øvrig. Du får det beste fra to land, på én og samme tid.

storbyferie i strasbourg

I det hele tatt er en tur innom denne delen av Europa noe alle burde unne seg. Det er simpelthen umulig å ikke la seg forføre av vakre Strasbourg.

 

Beste område å bo på hotell i Strasbourg

Sentrum av byen er ikke så stor, og utvalget av hotell er begrenset når du beveger deg ut av bykjernen. De aller fleste hotellene ligger på Grande Île, øya der Strasbourg ble grunnlagt. Her ligger de aller fleste restaurantene, severdighetene, og de beste shoppingmulighetene.

De fleste vil derfor foretrekke å bo på Grande Île, og da enten nært Kleber-plassen, eller i La Petit France, gamlebyen i Strasbourg.

Om du er i byen når det er mest turister der, og vil ha det litt mer rolig rundt deg, kan du vurdere et av hotellene som ligger i Neustadt, eller hotellene i nærheten av Parc de l’Orangerie.

 

Slik kommer du deg til Strasbourg

Hvis du vil helt frem til Strasbourg med fly, blir du nødt til å mellomlande et sted. Totalt må du regne med at turen i beste fall vil ta like under 4 timer, mens 5 til 6 timer er mer normalt. Reiseruta med minst ventetid er vanligvis når du bytter fly på Schipol, flyplassen utenfor Amsterdam.

Kombinasjon av direktefly og tog:

 • Fly direkte til Paris (2 timer og 20 minutter), og ta hurtigtoget LGV Est derfra til Strasbourg (1 time og 45 minutter).

 

 • Fly direkte til Frankfurt am Main (2 timer og 5 minutter), og ta toget derfra (omtrent 2 timer).

 

 • Fly direkte til Zürich (2 timer og 20 minutter),  og ta toget derfra (raskeste tog tar 2 timer og 40 minutter).

 

Julebyen Strasbourg

I Frankrike anser man Strasbourg for å være julens hovedstad. Årsakene er nok flere, men kampen mellom den katolske pavekirken, og protestanter på 1500-tallet, har spilt en viktig rolle.

I 1570 ble markedet og feiringen til ære for den katolske helgenen Sankt Nicholas (han som julenissen er basert på), byttet ut med en feiring fokusert på jesusbarnet. Protestantene kjempet frem dette, fordi de mente den katolske feiringen var for overdådig.

Julemarked i Strasbourg

Man kan mene hva man vil om den kampen, men ser vi på dagens julemarkeder i Strasbourg, er det rimelig å påstå at den protestantiske tradisjonen har blitt vel så overdådig som den tradisjonen som ble erstattet. Det er ikke mye pietisme å spore i Strasbourg før jul!

Hele byen dekoreres med julepynt og julelys, og det er vel ingen steder i verden som har så høy tetthet av imponerende julemarkeder som her.

 

Christkindelsmärik – julemarkedene i Strasbourg

Det er totalt 11 julemarkeder innenfor det lille området som utgjør Grande Île, øya i sentrum av Strasbourg. Avstanden mellom markedene er så kort at enkelte av de nesten flyter over i hverandre. Er du i byen mellom cirka 20 november og julaftenen, kan du få med deg samtlige på én dag.

julemarked i strasbourg

Dette er plassene du finner markedene på:

 • Place Kléber (her finner du det største markedet, og byens offisielle juletre)
 • Place de la Cathédrale
 • Place Gutenberg
 • Place du Temple Neuf
 • Place Grimmeissen
 • Place Broglie
 • Place du Château
 • Place du Marché aux Poisson
 • Place Saint Thomas
 • Place des Meuniers
 • Place Benjamin-Zix

 

Viner fra Alsace

Det er ikke bare julefeiring som forbindes med Alsace-regionen, men også hvitvin og musserende viner. Områdets geologiske og klimatiske forhold gjør at vinene herfra får en særegen karakter.

Om du er i Strasbourg på storbyferie, og om du liker vin, bør du vurdere å dra innom noen av vingårdene i nærheten. Du trenger ikke reise langt heller. De to kjente, små vindistriktene Molsheim og Marlenheim beskrives som startpunktet for den såkalte Vinruten i Alsace. Begge ligger kun noen minutter unna med bil fra Strasbourg sentrum. Derfra og videre omtrent 170 kilometer, kan du nærmest rusle fra vingård til vingård.

Du finner også et vell av vinbarer inne i byen der du får smake på de lokale produsentenes viner. De fleste restaurantene i Strasbourg vil også by på et meget godt utvalg av de edle dråpene.

 

Severdigheter du må få med deg i Strasbourg

Severdighetene i Strasbourg reflekterer byens mer enn 2000 år gamle historie, og spesielt hvordan byen har skiftet mellom tysk og fransk styre, samt interne religiøse maktkamper. Alsace-regionen har stort sett alltid vært rik, noe som gjenspeiles i den flotte arkitekturen, parkene, plassene og monumentene. Byen er ikke så stor, og du kan enkelt komme deg til fots mellom de fleste severdighetene. Her er et utvalg av de viktigste man bør få med seg.

 

La Petite France

La Petite France i strasbourgGamlebyen i Strasbourg kalles La Petite France. Bydelen ligger på den vestre siden av Grande Île (Den stor øya), samt området rett sør når du krysser kanalen via de tre broene Ponts Couverts. Bebyggelsen er typiske bindingsverkhus fra middelalderen, og hele området er oppført på UNESCOs liste over verdensarv. Opprinnelig var dette distriktet der byens fiskere bodde, samt hvor slakteriene og garveriene lå. I dag er La Petite France hjertet av Strasbourg, og der du bør starte utforskingen av den vakre byen. Her finner du mange av de beste og mest hyggelige spisestedene, kaféene og barene, samt mange muséer, kirker og andre severdigheter.

 

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg

Cathédrale Notre-Dame de StrasbourgKatedralen i Strasbourg står på grunnen til et tidligere romersk tempel. Den første utgaven ble påbegynt i 1015, men ble tidlig ødelagt i en brann. Bygningen vi ser i dag ble påbegynt i 1176, og stod ferdig i 1439. Deler av katedralen er bygget i romansk stil, men blant annet fasaden regnes også som et typisk eksempel på gotisk arkitektur. Katedralen ble ansett som verdens høyeste bygning i årene mellom 1647 til 1874. På innsiden av Notre-Dame de Strasbourg kan du se blant annet en imponerende mengde med kunstverk, og en astronomisk klokke, samt mange kryptiske meldinger gjenlagt av alle håndverkerne som bygde kirken. Om du går innom bør du også få med deg katedralens eget museum, Musée de l’Oeuvre Notre-Dame, som står på motsatt side av plassen utenfor.

 

Palais Rohan

Palais Rohan i strasbourgPalais Rohan ligger ved siden av Musée de l’Oeuvre Notre-Dame, og rett ovenfor katedralen i Strasbourg. Det barokke palasset ble oppført i 1730-årene, og anses som et arkitektonisk mesterverk. Dette var residensen til byens erkebiskoper og kardinaler som tilhørte Rohan-familien, en eldgammel slekt i den franske adelen. Marie Antoinette er blant de tidligere gjestene, før hun mistet hodet under den franske revolusjonen. I dag rommer Palais Rohan tre muséer og et galleri. Disse er Strasbourgs arkeologiske museum, kunstmuseet, og kunstindustrimuseet, samt galleriet som stiller ut samtidskunst.

 

Place Kléber

kleber plassen i strasbourgKleber-plassen på Grande Île anses som hjertet av Strasbourgs forretningsstrøk. Den er oppkalt etter den franske generalen Jean-Baptiste Kléber, som selv var født i Strasbourg i 1753. Kleber var opprinnelig utdannet arkitekt, og tegnet blant annet rådhuset til den lille byen Thann i Alsace. Det står en statue av Kleber på plassen, og det meste av levningene hans skal være begravet under denne. Hjertet hans derimot, befinner seg i en urne som ligger under alteret på Johannes-kapellet i Les Invalides i Paris. Place Kléber er omgitt av mange vakre bygninger, der Aubette er den mest kjente. Det største av byens mange julemarkeder arrangeres på Kleberplassen, noe du bør få med deg om du er i Strasbourg i adventstiden.

 

Det europeiske parlament

eu parlamentet i strasbourgMange av de viktigste politiske bestemmelsene for Europa foretas i Strasbourg. Her ligger Det europeiske parlamentet, hvor representanter fra hele EU bestemmer lovverket og budsjettene til unionen. Selve bygningen ligger utenfor sentrum, og langs Rhinens elvebredd. Den ble oppført i 1999 i glass og stål, og har et areal på mer enn 220 000 kvadratmeter. Selv om politikk kan virke litt kjedelig i en spennende by som Strasbourg, er et besøk i parlamentsbygningen virkelig å anbefale. Det er et eget besøkssenter der som illustrerer hvordan beslutningene innvirker på hverdagen til europeere, også oss i Norge.

 

Parc de l’Orangerie

Parc de l’Orangeriel’Orangerie er byens eldste park, og der byens innbyggere drar for å more seg, eller slappe av i grønne omgivelser. Parken ble designet og anlagt en gang på slutten av 1600-tallet. Navnet kommer av at det var mange appelsintrær der før i tiden, men dessverre forsvant de for flere hundre år siden. Det er flere dammer i Parc de l’Orangerie, med mulighet for å leie seg en liten robåt. Innimellom finner du mange flotte statuer og blomsterhager, med benker å slå seg ned på. I tillegg rommer parken en liten zoologisk hage, restaurant, uteservering og forskjellige spill. Europaparlamentet ligger for øvrig rett på andre siden av elven.

 

Barrage Vauban

festingen Barrage Vauban i strasbourgBarrage Vauban er en dam, festning og bro som ble bygget i det 17. århundre for å forsvare Strasbourg. Den ligger på enden av Grande Île, og hadde en noe finurlig oppgave i forsvarssammenheng. Når slusene ble stengt, steg vannstanden så mye at områdene sør for byen ble oversvømt. Dermed kunne ikke angripere ta seg så enkelt frem. Dette ble gjort da prøyssiske styrker angrep Strasbourg under den fransk-tyske krigen i 1870. I dag er det en flott terrasse på toppen av bygningen, der du får fin utsikt over elven og La Petite France, katedralen, og de mange og vakre broene rett i nærheten.  

 

Musée Alsacien

Musée Alsacien i strasbourgAlsace har vært en kasteball opp gjennom historien. Regionen vekslet mellom å være en del av Frankrike eller Tyskland en rekke ganger, alt ettersom hvem som hadde overtaket i de mange krigene landene har vært involvert i. Kulturen og tradisjonene er derav ganske særegne, noe du kan få et godt innblikk i på Musée alsacien. Museet er fordelt i flere gamle og tradisjonelle boliger. Der finner du flere enn 5000 objekter som viser hvordan folk levde i Alsace på 1700- og 1800-tallet. Du finner museet like i nærheten av Palais Rohan. Om du er interessert i historie anbefales også en tur innom Musée historique de Strasbourg. Det ligger kun et steinkast unna Musée alsacien, på motsatt side av elven.

 

Place Gutenberg

Place GutenbergPlace Gutenberg på Grande Île er en av byens mest berømte torgplasser. Den tar naturligvis navnet sitt fra Johannes Gutenberg, han som oppfant trykkekunsten. Gutenberg bodde i Strasbourg mens han fiklet med innretningen sin, som han til slutt fikk brukt til å trykke den første bibelen med. På plassen står det blant annet en statue av oppfinneren, en vakker, gammel karusell, og du finner mange benker å slå deg ned på. I adventstiden arrangeres et av byens mange julemarkeder her. Da kan du også få sett byens blåfargede tre (L’arbre bleu des vitrines), noe som sies å være et av verdens mest fotograferte.   

 

Europa Park

europa parkEuropa Park er en fornøyelsespark som ligger i den lille tyske byen Rust, rett sør for Strasbourg. Den anses som den største sesongbestemte fornøyelsesparken i verden (åpen kun på den varmeste årstiden, fra påske til begynnelsen av november). Blant forlystelsene finner du 13 berg-og-dalbaner, samt paviljonger for de fleste land i Europa. ”Norge” ble dessverre ødelagt i en brann i 2018, men hele Skandinavia blir gjenoppbygget, og åpner i løpet av 2019. Du kan bo på hotell i Europa Park, gå på spa, spille golf, se diverse show og mye mer, i tillegg til å ha det skrekkelig moro. Med buss eller tog fra Strasbourg tar det omtrent en time å komme seg dit.