En storbyferie i Tallinn passer perfekt om du liker kontrasten mellom gammel kultur og moderne byliv. Her får du middelaldersk atmosfære, et yrende uteliv, spennende historikk, og kanskje verdens beste marsipan!
Anbefalte hotell i Tallinn
Hotel Telegraaf
Femstjerners luksushotell som ofte har gode tilbud. Har også en kjempeflott spa-avdeling som får mye skryt.
Et perfekt alternativ for de som ønsker seg en spa-ferie.
Swissotel Tallinn
Nydelig hotell i sentrum av Tallinn. Her bor du sentralt, en liten gåtur unna gamlebyen i Tallinn.
Utsikten fra hotellet er fantastisk. Her får du mye for pengene!
Radisson Blu Hotel Olumpia
Kjempefint hotell med høy standard, sentralt i Tallinn.
Hotellet har flotte fasiliteter, som innendørs svømmebasseng, badstue, restaurant og bar.
10 spennende ting å gjøre i Tallinn
Enkelt og greit å fly til Tallinn
Tallinn ligger nærmere Oslo i flytid enn Evenes lufthavn utenfor Harstad og Narvik. Det tar ikke mer enn 1 time og 30 minutter med direktefly til Estlands hovedstad. Det kan du gjøre med tre flyselskap per i dag, henholdsvis Norwegian, LOT og Air Baltic. Imidlertid har ingen av selskapene direktefly hver eneste dag. Norwegian er selskapet som flyr oftest, og som regel alle dager unntatt lørdag, noe avhengig av hvilken tid på året vi snakker om.
Om du må mellomlande er det neppe noen katastrofe tidsmessig. For eksempel kan du fly med via Helsingfors, og videre derfra med Finnair eller Air Baltic. Reisetiden kan da komme ned i knappe 2 timer og 30 minutter.
Prismessig er Tallinn en av de beste destinasjonene for storbyferie, også når det gjelder reisekostnadene. En tur-retur-billett kan bli så billig som cirka 850 kroner, om du bestiller på rett tidspunkt.
De beste områdene å bo i Tallinn
De fleste aktuelle hotellene ligger enten i gamlebyen, eller med kort avstand til dette området. Peiler du deg inn på et hotell her, har du sannsynligvis valgt rett. Det er nok å velge i, fra luksushotell med fem stjerner, til små gjestehus og ungdomsherberger. I gamlebyen bor du med trange brosteinsbelagte gater og smug, gatelamper støpt i smijern, rett utenfor hotelldøren. Severdigheter, restauranter, kaféer, utesteder og butikker ligger tett i blant mange gode overnattingssteder.
Noen av de store kjedehotellene, som Hilton, Swisshotel og to av Radissons hoteller, ligger noe sør for gamlebyen, mot bydelen Kesklinn. Dette er også gode valg, men du får noen minutter gange herfra for å komme deg til gamlebyen og de viktigste severdighetene.
Det digitale og frilynte Estland
Estland ligger lengst nord av de tre baltiske statene, med kort vei østover til St. Petersburg, og kun en liten båttur over Finskebukta til Helsingfors. Befolkningen i det lille landet er ikke på mer enn 1,2 millioner, hvorav cirka 450 000 bor i hovedstaden Tallinn. Det estiske språket er i samme språkfamilie som finsk.
Estland har vært kasteball mellom en rekke europeiske stater opp gjennom tidene, og invadert av blant andre russere, tyskere, dansker, svensker og polakker. Den siste okkupasjonsmakten var Sovjetrussland i årene 1945 frem til frigjøringen i 1991.
I dag er Estland medlem av EU og bruker Euro som myntenhet. Landet regnes som et av de mest tolerante og frie i verden. Estland er også blant de mest digitalt avanserte landene på kloden, og Tallinn omtales som det baltiske Silicon Valley.
Øst møter vest, og gammelt møter nytt i Tallinn
Hovedstaden Tallinn er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa, og befinner seg selvsagt på UNESCOs liste over verdensarv. Arkitektonisk og kulturelt er Tallinn svært spennende. Her har spesielt russisk, tysk og skandinavisk kultur hopet seg sammen, i tillegg til påvirkning fra andre sentraleuropeiske stater.
Et besøk i Tallinn vil by på en god miks av gammelt og nytt. På utsiden er det mye middelaldersk, med brosteinsbelagte gater og gotisk arkitektur, mens på innsiden er det meste topp moderne. Tallinn er kjent for meget god shopping, og enda bedre natteliv. Du kan også ha stille og rolige dager i Tallinn, med spaserturer i naturskjønne omgivelser, men da må du nok ut av gamlebyen. Det er i tillegg flere flotte strender innenfor byens grenser. Er du i Tallinn på sommeren bør du benytte anledningen og ta deg en dukkert i bukta.
Dette må du smake på når du besøker Tallinn
Tallinn skilter med svært mange gode restauranter, kaféer, barer og nattklubber. Blant det du bør smake på når du besøker byen er øl fra lokale mikrobryggerier, kanskje med lokal snaps ved siden av. På matfronten har estlenderne naturlig nok gode tradisjoner for sjømat, gitt beliggenheten ved Finskebukta og Østersjøen. Viltretter er også blant spesialitetene, for eksempel av bjørn og elg.
Det som må nevnes spesielt når det kommer til føde i Estland og Tallinn er imidlertid marsipan. Lübeck er byen i Nord-Europa som først og fremst forbindes med marsipan, men siden Tallinn var en viktig handelsby i Hansaforbundet, ble denne tradisjonen raskt eksportert hit. Du finner flere knallgode konditorier som spesialiserer seg på marsipan i alle varianter, og enhver kafé i Tallinn med respekt for seg selv har søtsakene på menyen.
Severdigheter i Tallinn
Tallinn er en av de mindre storbyene i Europa, og severdighetene ligger for det meste konsentrert i og rundt gamlebyen. Du kan få med deg svært mange av dem, selv om du skulle ha kort tid på deg.
Gamlebyen og Toompea
Den lille haugen midt i Tallinns sentrum heter Toompea, etter det tyske ordet ”Domberg”, berget der katedralen ligger. Toompea utgjør i praksis halve Tallinns gamleby, mens All-linn utgjør den andre halvdelen. Begge områdene av gamlebyen kan skilte med mange av de viktigste severdighetene. Det aller meste du ser av bebyggelse i gamlebyen ble oppført fra 1200-tallet og frem til 1600-tallet. Byen var da en viktig del av Hansaforbundet, noe som gjenspeiles i de mange prektige husene, kirkene og administrasjonsbyggene. Om du tråler gjennom gamlebyen når du besøker Tallinn, har du i det minste fått med deg det som kan sies å være byens hjerte. Det er også her du finner mange av de beste serveringsstedene.
Aleksandr Nevskij-katedralen
Alexander Nevskij-katedralen troner øverst på Toompea-høyden, etter sigende på stedet der den estiske folkehelten Kalev er begravet. Katedralen ble bygget i årene mellom 1894 og 1900, og regnes som det vakreste ortodokse kirkebygget i Tallinn. Det er mye å bli imponert over ved Nevskij-katedralen, men sannsynligvis er det spillet fra de 11 forskjellige klokkene som kaprer mest oppmerksomhet. Den største av klokkene veier mer enn de 10 andre til sammen, med en egenvekt på i overkant av 15 tonn. Katedralen er åpen alle dager for besøkende, og det er gratis å komme inn. Vil du nøye deg med bilder av Aleksandr Nevskij-katedralen er utkikkstårnet på Oleviste-kirken det kanskje beste stedet å rigge seg til med fotoapparatet.
Oleviste kirke
Denne kirken er så godt som norsk, og oppkalt etter vår egen Sankt Olav (Olav II, Olav Haraldsson, Olav Digre, eller Olav den hellige, som han også ble kalt). Kirken ble trolig først bygget i det 12. århundre, men har blitt endret på en rekke ganger opp gjennom tidene. Flere av ombyggingene skyldes de mange lynnedslagene i tårnet, hvorav 3 av de skal ha satt kirken i brann. Med det høye kirkespiret er Oleviste et av de lettest gjenkjennelige landemerkene i Tallinn. Du kommer deg opp i det 124 meter høye spiret i månedene fra april til oktober. I Middelalderen gjorde kirketårnet sitt til at Oleviste var et av de høyeste byggene i verden. Fra observatoriet får du flott utsikt over gamlebyen, havneområdet og Toompea-høyden.
Telliskivi Loomelinnak
Tallinns kreative senter ligger i et gammelt industriområde på grensen mellom gamlebyen og distriktene Pelgulinna og Kalamaja. Senteret er verdt et besøk av mange årsaker. Her finner du mye spennende å se på av utstillinger og gallerier, inne blant teatre, kaféer, puber, restauranter og utesteder. I Telliskivi finner du også mange kule butikker som selger all mulig slags lokal design, fra klær, sko og pynt, til møbler, håndverk og kunstgjenstander. Det avholdes mer enn 600 forskjellige arrangementer i Telliskivi i løpet av året, slik som konserter, festivaler og show, i tillegg til loppemarked som foregår hver eneste lørdags formiddag. Ta turen innom om du vil oppleve en morsom og pulserende kontrast til alt det gamle og ærverdige du ellers ser i Tallinn.
Rotermann-kvartalet
Rotermann-kvartalet ligger i Tallinns sentrum, klemt mellom gamlebyen, havna og Viru-plassen. Navnet kommer fra en av byen og landets viktigste forretningsmenn og industrialister i moderne tid (Christian B. Rotermann, 1840 – 1912). Som i gamlebyen ligger det historiske bygninger tett-i-tett i Rotermann-kvartalet, og flere av de med en unik arkitektur. Innimellom de renoverte kulturperlene finner du nesten moderne bygg som er nesten like imponerende, og som gir området et unikt preg av nytt og gammelt i skjønn forening. Rotermann-kvartalet er proppfullt av gode spisesteder, hyggelige butikker, kinokompleks og gallerier, i tillegg til kontorlokaler og hoteller. Ta turen innom når du er i Tallinn, om ikke annet for å få i deg noen av de herlige søtsakene fra Kalev Chocolate Shop.
Kadriorg Palace
Det barokke Kadriorg-palasset ble bygget i årene 1710 til 1725, men er restaurert og endret en rekke ganger, og sist i 2013. Opprinnelig var palasset en fra den russiske tsaren Peter den Store til hans kjære Katharina I. Kadriorg er designet av italienske Niccolo Michetti, en av datidens mest kjente arkitekter. De siste omtrent hundre årene har palasset blitt mest brukt som museum, med utstillinger av både estiske kunstnere, og større navn fra det store utlandet. Rundt Kadriorg ligger det en av landets vakreste parker. Der finner du enda flere museer og skulpturer, en svanesjø, nydelige trær og blomster, samt fred og ro om du trenger en pause fra Tallinns aktive byliv.
Ingermanland-bastionen og tunellene
Svenskene bygde et imponerende system av tuneller som går både under Tallinns gamleby, og mellom de forskjellige forsvarsverkene. Den eldste tunellen er fra 1630-tallet og fører frem til Ingermanland-bastionen. I alt er det nesten 400 forskjellige passasjer som er tilgjengelige for besøkende, men da må man ha med seg guide. Tunellene ble brukt til å frakte forsyninger, gjemme bort våpen og ammunisjon, spionering og angrep. Blant høydepunktene i tunellsystemet er de som har forbindelse til kanontårnet Kiek in de Kök (lavtysk for ”titt inn i kjøkkenet”), og tidstoget som frakter deg fra middelalderen og inn i fremtiden, til år 2219.
St. Katarinasmuget
Katariina käik er et av de mest billedskjønne stedene du kan vandre i Tallinn, og sannsynligvis den mest fotograferte. Smuget går langs Katariina-kirken, og forbinder de to gatene Vene og Müürivahe. Der kirken nå står var det opprinnelig et kloster fra 1246. I bygningene på den andre siden av pasasjene ble det laget forskjellig håndverk opp igjennom tidene. Den tradisjonen ble tatt opp igjen av det som nå heter Katariina-lauget, et håndverkslaug bestående av kvinnelige designere og kunstnere som har sitt virke her. Studioene, butikkene og utstillingene deres er som regel åpne for innsyn for de som vandrer i smuget. Her kan du titte, kjøpe eller delta selv i glassblåsing, veving, pottemaking og mye annet.
Kunstimuuseum
Kunstmuseet i Tallinn holder til i fem forskjellige bygninger, der den viktigste er den som kalles bare Kumu blant de lokale. Dette museet er et av Europas største av sitt slag. Kumu holder til i et futuristisk mesterverk på 7 etasjer, bygget i kalkstein, kopper og glass som er vakkert integrert i landskapet. På innsiden finner du både faste og midlertidige utstillinger, med hovedvekt på estisk kunst fra de siste 200 årene. En av de mest spennende utstillingene er fra årene da Estland var okkupert av kommunistene. Her kan du slå flere fluer i en smekk om du er interessert i kunst og arkitektur. Kumu ligger nemlig i den ene enden av Kadriorg-parken, hvor du har flere andre museer å besøke, blant annet det som ligger i selve slottet.
Tallinna Teletorn
Fra TV-tårnet i Tallinn får du utvilsomt den beste oversikten over Estlands hovedstad. Tårnet er med sine 314 meter den høyeste bygningen i landet. Det ble bygget i forbindelse med sommerolympiaden i Moskva i 1980 (seileregattaene ble arrangert i Tallinn). Dette tårnet har også en sentral plass i Estlands nyere historie, da flere viktige hendelser foregikk her da landet erklærte seg uavhengig i 1991. De nederste delen av tårnet er en stålkonstruksjon som rager 190 meter over bakken, mens siste delen er en stålmast på 124 meter. Du kommer deg opp til panoramarestauranten med heis, eller du kan traske de omtrent 1000 trappetrinnene opp. De som ikke lider av nevneverdig høydeskrekk kan ta seg en tur på utsiden av plattformen. Der får du lov til å stå helt ute på kanten, 175 meter over bakken, men bare så lenge du er stroppet fast med sikkerhetssele og tau.