Topp 10 severdigheter i Stockholm

topp 10 severdigheter i stockholm

Stockholm ligger på 14 øyer, sammenbundet av et femtitalls broer. Den umiddelbare nærheten til sjøen og havlivet, setter sitt preg på både bebyggelsen og pulsen i Sveriges hovedstad. En storbyferie til Stockholm kan virke som en enkel løsning, i og med at reisen er den korteste vi kan foreta oss, om vi vil til utlandet. Likevel får byen vår sterkeste anbefalinger. Broderfolket har noe vi ikke har selv.

Det er bare å innrømme det; svenskene er kulere og mer kosmopolitiske enn oss ”norrbaggare”. De kan skilte med ABBA, Zlatan, Alfred Nobel og det å ha vært en militær stormakt, mens vi er gode på ski. Hovedstaden er større enn vår, med omtrent 930 000 innbyggere. Som ellers i Skandinavia, er Stockholm en forholdsvis trygg og hyggelig by, med mye å by på innen kultur, fashion, uteliv og historikk. Stockholm er også kjent som en særdeles vakker by, med mye flott å se på.

 Les vår reiseguide til Stockholm her

 

10 populære aktiviteter i Stockholm

annonse

Her er ti av de mest populære severdighetene i Stockholm:

Gamla Stan

gamla stan i stockholmGamlebyen i Stockholm ligger i all hovedsak på Stadsholmen, og dateres tilbake til midten av 1200-tallet. Området kjennetegnes av sine trange smug, brosteinslagte veier og gotiske arkitektur. Kongens slott, flere museer (blant annet Nobel-museet) og en rekke vakre kirker ligger også i Gamla Stan. Det er hyggelig og avslappende å tusle rundt i strøket, spesielt på vinterstid om det har falt snø. Da blir gamlebyen rent eventyraktig. Blir du tørst, sulten eller klar for shopping, er du også kommet rett. Fra sydspissen av Gamla Stan går det fergebåt til Djurgården, der du blant annet ABBA-museet, tivoliet Gröna Lund og Skansen.

Vasamuseet

vasa museum i stockholmVasamuseet er et arkitektonisk vidunderverk, og det mest besøkte museet i Skandinavia. Bygningen domineres av store kobberplater som ser ut som seilene på båten, samt master i full skala som kan sees fra lang avstand. På innsiden står det berømte krigsskipet. Vasa sank på jomfruseilasen i 1628, og var den gangen et av de mektigste krigsskipene noensinne bygd, med plass til hele 72 kanoner. Mye av skipet ble fisket opp fra havet på slutten av 1950-tallet, og deretter restaurert. Det stod lenge på Wasavarvet, før det fant sitt nåværende hjem. Du kan rusle rundt og ta inn historikken på egenhånd, eller få guidede turer. Museet har også en rekke aktiviteter for barn.

Järnpojken

Järnpojken stockholmVi har Sinnataggen, danskene har Den lille Havfrue og svenskene har den minste statuen av alle, Järnpojken. Den lille gutten måler bare 15 centimeter i høyden, og er Stockholms desidert minste severdighet. Han sitter bak Finska kyrkan i Gamla Stan, uansett årstid, og stirrer på månen. Heldigvis slipper han å fryse, da vennlige innbyggere til stadighet kler han opp med hjemmestrikkede skjerf og luer. Legger du igjen en mynt til stakkaren, sies det at du kan forvente en god porsjon flaks i tiden fremover, og i hvert fall så lenge du er på storbyferie i Stockholm.

Djurgården

ting i gjøre i stockholmDjurgården er både en bydel og et parkområde. Parken er et naturlig utfartssted for Stockholms innbyggere, der det rusles, luktes på blomster og spises picnic. Tilreisende på storbyferie gjør det samme, men tar i tillegg turen innom for å gå på museer, tivoliet Gröna Lund eller få seg en matbit. Skansen ligger her, Stockholms friluftsmuseum som består av rundt 140 bygninger fra hele Skandinavia, hvor det eldste er Vastveitloftet fra 1300-tallet. På Skansen finner du også en dyrepark. De som er interesserte i arkitektur, har et utall flotte villaer de kan ta en nærmere titt på.

ABBA-museet

abba museum i sverigeSelv om du ikke nødvendigvis digger musikken til Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid, tar du neppe skade av å se museet oppført til ære for en av verdens største musikk-suksesser. ABBA var svære, og har så langt solgt over 400 millioner album. Museet er en fryd for sansene, og underholder hvert eneste sekund du er der. Du trenger heller ikke bare være tilskuer, men kan slenge deg rundt og ta en dans om du vil. Finner du den røde telefonen, anbefaler vi at du plukker opp røret dersom den begynner å ringe. ABBAs medlemmer er nemlig de eneste som kan finne på å ringe til den, noe som faktisk skjer fra tid til annen. Tenk om du fikk snakke med Agnetha? Museet huser i tillegg Swedish Music Hall of Fame, som i seg selv er verdt besøket for de som liker musikkhistorie.

Södermalm

södermalm i stockholmTrendpolitiet i Vogue har kåret Södermalm til den hippeste bydelen i Europa. Det ligger noe i det. Her ligger butikkene for hipster-klær tett-i-tett, ispedd kaffebarer, drinkbarer, kule spisesteder, nattklubber og gallerier. Travende i gatene ser du mange velfriserte skjegg, men ikke la deg skremme av det. Trendfolket er som regel harmløse. Södermalm er stedet du finner kjempegod mat og drikke, ofte for en billig penge, og spesielt i Hornsgatan.

Fotografiska

fotografiska museum i stockholmFotografiska er det svenske museet for samtidsfotografi. Her settes det opp fire store utstillinger i året, i tillegg til inntil 20 mindre utstillinger. Store navn som David LaChapelle og Annie Leibovitz har vist frem bildene sine her, og mange fremadstormende fotografer og fotokunstnere har fått sitt gjennombrudd på Fotografiska. Tidvis arrangeres det konserter, fotokurs og lignende, og museet har både en hyggelig kafé og god restaurant innenfor veggene. Fotografiska ligger i hipster-bydelen Södermalm og er åpen alle dager i uka.

Globen

stockholm globenOm du får sjansen til å se et eller annet show, en konsert eller sportsarrangement i Globen (offisielt ”Ericsson Globe”), er det bare å hoppe i det. Innendørshallen er den største av sitt slag på jordkloden, med en diameter på 110 meter og høyde på 85 meter. Akustikken og atmosfæren på innsiden er helt unik. Om du ikke får med deg et arrangement, byr Globen på et av Stockholms beste utsiktspunkt på dagtid. Skyview er en utendørs gondolheis som tar deg til toppen av Globen for en billig penge. Der sitter du i en liten glasskuppel, som dras opp langs sidene på globen, over toppen, før det bærer ned på andre siden. For øvrig representerer arenaen solen i verdens største modell av solsystemet. Merkur er Stadsmuseet, Venus er Vetenskapens Hus, og så videre, og mange av ”planetene” ligger innenfor Stockholms bygrense.

Koppartälten

Koppartälten severdighetKoppartälten er tre morsomme kobberkonstruksjoner fra 1790, formet som romerske militærtelt. Disse teltene ble tegnet og bygd av en fransk arkitekt (Louis Jean Desprez) på ordre fra Kong Gustav II. De huset den gangen kongens garde, i tillegg til å fungere som stall for gardens hester. I dag er Haga Parkmuseum på innsiden av hovedteltet, i tillegg til en hyggelig kafé med noen av de beste bakervarene du finner i Stockholmstraktene. Vil du besøke Koppartälten må du belage deg på litt transport, da anlegget ligger i utkanten av Stockholms sentrum (Solna kommune).

Stockholms kanaler

stockholms mange kanalerKanalene som bølger mellom Stockholms øyer, er et vakkert skue, spesielt i måneskinn. Disse kan du oppleve på flere måter, enten ved å ta beina fatt over broene, eller hyre deg en guidet båttur. En av de morsomste måtene å gjøre dette siste på, er å gå om bord i Ocean Bus. Bussen går like bra til vanns som til lands, men ennå ikke i luften. Amfibiebussen kjører på veiene innom flere severdigheter, og tar også sats og kaster seg på havet, før den tøffer rundt på kanalene. Start og stopp foregår i Strömgatan 10, rett ved Kungliga Operan. Bussen kan leies for private selskap også, der middag, fest og moro kan inngå i pakken.