10 spennende ting å gjøre i Dublin

10 spennende ting å gjøre i Dublin

Dublin er en spennende by med et rikt og underholdende kulturliv. Her kan du lese om hva du bør gjøre når du besøker Dublin.

Dublin er med sine 555 000 innbyggere den største byen i hele Irland, og fungerer også som landets hovedstad. Byens lange historie starter for alvor i år 448, da Sankt Patrick omvendte alle innbyggerne i hele Dublin til kristendommen. I dag feires bursdagens hans som Irlands nasjonaldag. De fleste av oss har kanskje et forhold til Sankt Patricks dag den 17. mars. Over hele verden feirer man dagen ved å kle seg i grønt og drikke øl mens man hører på irsk musikk.

Siden den gang har både vikinger fra Norge og Danmark, samt Storbritannia hatt mye innflytelse på byen, og det har vært blodige opptøyer i Dublin når de kjempet for å få Irland som en selvstendig stat. I dag er Dublin fortsatt en by som er sterkt preget av tradisjoner knyttet opp mot fest og god drikke.

Dublin er den perfekte destinasjonen for deg som ønsker å oppleve destillerier, gode barer og livemusikk. Samtidig er man i en moderne storby med gode hoteller og shoppingmuligheter.

 

10 populære ting å gjøre i Dublin

annonse

 

Topp 10 severdigheter i Dublin

Dublin er ikke bare hjemsted for det verdenskjente Guinnes-bryggeriet og Jameson destilleriet. Det er også en by spekket med spennende museer som gir deg et unikt innblikk i Irlands spennende historie.

Her kan du lese mer om 10 av de mest populære severdighetene i Dublin.

 

Irish Whiskey Museum

Irish Whiskey Museum i DublinDen mest populære attraksjonen i Dublin er Irish Whiskey Museum. Et museum dedikert whiskey, midt i hjertet av gamlebyen i Dublin. Her får man en guidet omvisning gjennom museet som tar for seg fire ulike perioder med irsk whiskey.

Dette er et uavhengig museum som ikke er spesifikt knyttet opp mot én enkelt produsent. Her får man nøytral og objektiv informasjon om de ulike typene, samt smaksprøver.

Hit kan du komme uansett om du er en nybegynner på whiskey som bare synes det er godt, eller om du allerede har en del kunnskap og ønsker å lære mer om hva som er unikt med den irske whiskeyen.

Jameson Distillery

Jameson Distillery Bow St. i DublinJameson Distillery Bow St. også et whiskeymuseum i Dublin hvor man kan smake på og lære forskjellen mellom ulike typer whiskey som produseres i Irland. Denne omvisningen er eid av den kjente whiskeyprodusenten Jameson.

Den er perfekt for de som foretrekker denne typen drikke. La deg derimot ikke lure til å tro at du kun lærer om den vanlige Jamesons whiskeyen her. De har nemlig mange spennende og mer interessante whiskeyer enn bare standardwhiskeyen sin.

EPIC The Irish Emigration Museum

EPIC The Irish Emigration MuseumEPIC The Irish Emigration Museum er et museum som tar for seg emigrasjonen av irer til utlandet. På 1800-tallet var det ekstremt mange irer som flyktet fra hungersnød og dårlige levekår i hjemlandet til fordel for å søke lykken i USA og Canada.

På museet kan du lære mer om historiene deres, utfordringene de møtte, og ikke minst hvordan irer påvirket både kultur og historie i andre verdensdeler som følge av den store emigrasjonen.

Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol fengselet i DublinKilmainham Gaol er et fengsel i Dublin som har blitt mye brukt for å fengsle nasjonalister som har kjempet for Irlands frihet, inkludert medlemmer av IRA.

I dag er fengslet omgjort til et museum som tar for seg irsk nasjonalisme og grusomhetene fangene ble utsatt for mens de satt der. I tillegg er bygget kjent for å være et supert eksempel på viktoriansk fengselsarkitektur.

The Little Museum of Dublin

The Little Museum of DublinPå The Little Museum of Dublin kan man lære om hvordan livet var for innbyggere i Dublin gjennom 1900-tallet, og museet har tusenvis av objekter til utstilling.

Dette er en god plass å reise til om man bare vil ha en enkel og rask innføring i Irlands og Dublins historie. Her får også innsikt i hvordan livet var for folk flest i denne perioden.

Teeling Whiskey Distillery

Teeling Whiskey Distillery i DublinTeeling Whiskey Distillery er et nokså nytt destilleri i Dublin som åpnet i 2015. Hit kan man reise for å få en omvisning på destilleriet og lære mer om hvordan whiskey produseres i dag.

Selv om det er et nytt destilleri kan man lære mye om whiskeyens historie. På slutten av omvisningen får man smaksprøver av ulike typer whiskey. Du får også en liten innføring i hvordan man lager drinker med whiskey som base.

Glasnevin Cemetery

Glasnevin Cemetery DublinGlasnevin Cemetery er en gravlund i Dublin som er hovedgravlunden for katolikker i Dublin, men fungerer i praksis som nasjonalgravlund for hele Irland. Her ligger alle de kjente irene fra gjennom tidene, inkludert alle som døde mens de kjempet for irsk uavhengighet.

Om man ikke har så all verdens med kjennskap til alle disse personene kan det være lurt å booke en guidet tur inne på kirkegården. Da får man forklart hvem som ligger hvor og hvorfor disse personene er kjente. Dette er en litt annerledes måte å lære om Irlands historie på, men vel verdt å sjekke ut.

Trinity College

Trinity College DublinTrinity College, eller Provost, Fellows and Scholars of the College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin, som det faktisk heter, er Irland sitt eldste universitet med røtter tilbake til 1500-tallet.

I dag fungerer det fortsatt som universitet, men det er også ekstremt populært for turister å reise hit. De fleste ønsker å se Book of Kells, en av verdens mest kjente bøker. Her er det mye historie i hvert eneste bygg, og det går jevnlige omvisninger rundt på området.

Guinness Storehouse

Guinness Storehouse DublinGuinness Storehouse er et besøkssenter for det verdenskjente ølet Guinness. Her kan man lære mer om hvordan Guinness produseres og fremstilles. Helt fra det er råvarer, til du finner det på nærbutikken din.

Om du er interessert i øl bør du ta turen innom hit for å smake på en av verdens mest smakfulle øltyper. På fine dager kan man nyte en iskald øl fra taket på fabrikken, hvor man har en helt utrolig utsikt over hele Dublin.

St. Stephen’s Green

St. Stephen's Green parken i DublinOm du ønsker litt natur og grøntområder bør du legge turen til St. Stephen’s Green. Dette er en stor og vakker park midt i Dublin. På klare vårdager eller varme sommerdager er det få plasser i Dublin hvor det er like koselig å vandre mellom trærne.

Parken ligger like i enden av handlegaten Grafton Street, så det er gode muligheter for å slappe av litt i parken etter en lang dag med shopping.

Rundt om i parken er det informasjonsskilt om Dublins historie. Det var nemlig en del viktige ting som skjedde i St. Stephen’s Green under opprøret mot det britiske styret av Irland.