Det er faktisk fattigdom som best betegner de moderne italienske mattradisjonene, og så også når det gjelder det toskanske kjøkken.
I hine og hårde dager var det slik at de adelige karret til seg det beste av kjøtt og fisk, og så måtte leilendinger, treller og fattigfolk forøvrig være kreative med restene som ble igjen.
På italiensk sier de la cucina povera – de fattiges kjøkken – om akkurat dette, og da menes det i positiv forstand. Med rette, for kreative, det var de til gangs! Italiensk mat er vidunderlig, og de toskanske mattradisjonene er blant landets aller beste.
Typisk for Toscana
Det toskanske kjøkkenet kjennetegnes av det rike jordsmonnet og det fruktbare klimaet i regionen. Alt av frukt, bær og grønnsaker smaker ypperlig, og i særdeleshet tomater som dyrkes overalt. Tomat kan sies å være en av hjørnesteinene i de lokale mattradisjonene.
Toskanerne avler også frem gris og storfe, og kan dette med kjøtt. Den lokale storferasen Chianina er spesielt kjent for sin rike smak. De har også lange og gode tradisjoner for retter basert på vilt, og ved kysten kan du på samme vis forvente et ekstra fokus på sjømat. Store deler av kysten utenfor Toscana er rik på næringsstoffer, noe som bidrar til at sjømaten her er som regel av utmerket kvalitet.
Nydelige retter å spise i Toscana
For de som trenger litt inspirasjon i matveien når de planlegger tur til Toscana – her er noen retter du bør se etter på menyene. Det finnes selvsagt mange flere, men vi har plukket ut noen av de essensielle, og som illustrerer godt hva du kan forvente i regionen.
Panzanella
En deilig og typisk toskansk sommersalat basert på tomater, løk og basilikum. Serveres som regel med nybakt brød.
Cacciucca
Deilig, langkokt og smaksrik suppe basert på fisk og annen tilgjengelig sjømat, med opprinnelse fra havnebyen Livorno.
Finocchiona
Toskansk salami med smak av fennikel. Laget på samme vis siden middelalderen, og serveres ofte som forrett sammen med toskansk brød, focaccia, eller flatbrød, og gjerne pecorino-ost.
Tonno del Chianti
En skulle tro dette er en rett av tunfisk, men navnet bedrar! Tonno del Chianti er basert på svinekjøtt, stekt i olivenolje og tilsatt hel pepper, salt, laurbærblad, einebær og hvitvin. Deretter settes den på kjøl i inntil én måned, før den varmes opp og serveres med løkskiver og fagioli sgranati (hvite bønner med salvie).
Pappa al pomodoro
Brød, tomater, olivenolje, salt og chili, godt blandet og perfekt tilbehør til en rekke sommerretter. Du finner omtrent like mange varianter av retten som det finnes kokker i Toscana, for alle har sin egen vri.
Pici alle briciole
En enkel pastarett som er typisk for Siena, basert på enkle ingredienser som hvitløk, olivenolje, daggammelt toskansk brød, chili og pici-pasta. Pici er som spaghetti, bare litt tykkere, og alltid håndlaget.
Trippa alla Pisana
En tradisjonell toskansk rett med opprinnelse fra Pisa. Basert på kalveinnmat, løk, hvitløk, selleri, gulrøtter, tomat, hvitvin og pancetta. Ofte krydret med lokale urter og servert med revet parmesan på toppen.
Bistecca alla Fiorentina
Fiorentina-biffen er en av Toscanas mest kjente, og du finner grillrestauranter som spesialiserer seg på denne retten, og spesielt i Firenze. Kjøttet kommer fra okser av orten Chianina, som faktisk er den største typen ku og okse i verden. Noen restauranter krydrer biffen med kun salt og pepper for å fremheve kjøttsmaken, men fersk rosmarin og salvie er også vanlig.
Tortelli Mugellani
Stor ravioli fylt med potet, hvitløk, fløte, smør, parmesan, salt, pepper, persille og revet muskattnøtt. Serveres med kjøttsaus eller salviesaus.
Pappardelle Al Ragu Di Cinghiale
En stuing basert på toskansk villsvin, og ofte servert sammen med polentagryn og regionens pasta som lages uten egg.
Tagliolini Al Tartufo
Pasta tagliatelle med hvit trøffel, smør, hvitløk og parmesanost. Må prøves, og du finner en variant omtrent hvor som helst i Toscana.
Fagioli Con Salsiccia
Bønner og pølse på toskansk, og tradisjonelt ansett som fattigmannskost. Nå for tiden er dette definitivt en av de mest ikoniske toskanske rettene. En av de edlere rødvinene fra Montepulciano er riktig tilbehør.
Castagnaccio
Dessert må man jo også ha, og da er denne tradisjonelle nøttekaken med honning et godt valg.
Ricciarelli
Makroner basert på mandelmasse, og typisk for Siena-regionen. Nytes av toskanerne sammen med søte viner som Moscadello di Montalcino.
Zuccherini di Vernio
Tradisjonell småkake i smultringform fra Vernio i Toscana, med en dråpe anislikør i røren. Småkakene dyppes i varmt sukkervann før de avkjøles og serveres. Deilig å dyppe i kaffekoppen eller et glass hetvin.