Bilbao

inneholder annonselenker

storbyferie i bilbao

Bilbao er byen å legge storbyferien til for de som liker å leve det gode liv. Her finner du behagelige temperaturer hele året, deilig mat, meget gode shoppingmuligheter og fantastisk kultur og arkitektur.

 

Bilbao – En av de peneste storbyene i verden

Byen ligger nydelig plassert litt vest for kroken av Biscayabukten, skjermet av to små fjellkjeder. Sentrum deles i to av elvene Nervión og Ibaizabal som møtes i Basauri, en av Bilbaos bydeler. Innbyggertallet i sentrum er ikke på mer enn omtrent 350 000, men med forstedene rundt telles det omtrent i million mennesker totalt. Elvene og nærheten til havet gjorde Bilbao til regionens viktigste handelssted fra 1400-tallet og fremover. Tidligere var området et av de mest industrialiserte i Spania, men i dag er Bilbaos økonomi først og fremst drevet av servicenæringer.

De siste omtrent 20 årene har byen opplevd en markant oppsving i antall turister og besøkende. Mye av dette skyldes fokus på tunge investeringer i byfornyelse, spennende arkitektur og miljøvennlig urbanisering. Bilbao har vunnet flere priser som en av de flotteste storbyene i verden. Noen treffende stikkord for en storbyferie hit er spennende kultur, fantastiske matopplevelser, intim atmosfære og vakre omgivelser.

 

Anbefalte hotell i Bilbao

 

Gran Hotel Domine Bilbao

Utrolig flott hotell som mange mener er det beste hotellet i Bilbao. Her får dere 5-stjerners luksus kombinert med en utrolig flott plassering med nydelig utsikt over til Guggenheim-museet.

Flotte og store rom med meget høy standard. Det er ofte gode tilbud på dette hotellet, slik at man kan gjøre en god deal.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Amari by Pillow

Ønsker dere et rimeligere hotell når dere er i Bilbao er dette et meget godt alternativ.

Til tross for at dette bare er et 2-stjerner hotell er rommene fine og moderne. Plasseringen av hotellet er også meget god, i hjertet av Bilbao.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hesperia Bilbao

Flott 4-stjerners hotell langs elva i Bilbao.

Fine rom og meget bra plassering, med kort vei til blant annet Guggenheim.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Bilbao

Reise til Bilbao

Norwegian har i perioder direktefly fra Oslo til Bilbao, men som regel bare en eller to dager i uka. Med en mellomlanding kan reisetiden ta omtrent 5 timer totalt, om du velger rett reiserute og flyselskap. Her har du mye å velge i da så å si alle de store europeiske selskapene har Bilbao på rutekartet. Et annet kurant alternativ er å fly direkte til Madrid, for så å ta tog til Bilbao herfra. De vanlige rutetogene tar omtrent 5 timer. Velger du å hoppe på et av hurtigtogene til Renfe (AVE) tar imidlertid turen kun 2,5 timer.

 

Best område å bo i Bilbao

Er du romantisk anlagt og interessert i eldre arkitektur og kultur er gatene i og rundt Casco Viejo, gamlebyen, det selvsagte området å bo i. Her finner du mange av de viktigste severdighetene, små og hyggelige hotell, hyggelige restauranter og bra uteliv. Rett over en av de fem broene til området rundt Nueva Plaza er også et godt valg om du vil bo sentralt. Mange velger også å bo i nærheten av Guggenheim-museet, der du finner flere av de beste luksushotellene i Bilbao. Vil du kombinere strandliv og frisk sjøluft med storbylivet er områdene Algorta og Getxo å foretrekke. Der finner du flere strender, litt mindre bylarm, men kommer deg raskt til sentrum med metroen.

severdigheter i bilbao

Shopping i Bilbao

Bilbao er en av de beste byene i Spania for shopping. Her finner du alt fra siste skrik fra internasjonale motemerker, til lokal design som er kul og annerledes. Plaza Moyua, og i sidegatene til plassen, er kjent som et bra shoppingområde med mange butikker. I hovedgata Gran Via ligger de store magasinene El Corte Inglés og Marks & Spencer, samt mange av de luksuriøse designbutikkene som Gucci, Prada og Max Mara. Gamlebyen er også verdt å utforske om shopping er på programmet. Der finnes det blant annet mange småbutikker som selger smykker, kunst, klær og sko med design du ikke finner andre steder.

 

Dette må du gjøre i Bilbao

Bruk pengene på restaurant når du er i Bilbao! Denne delen av Spania er velkjent for sin overflod av gode restauranter. San Sebastian er spesielt anerkjent som en av Europas gastronomiske hovedsteder, men i de siste årene har Bilbao virkelig tatt opp konkurransen. Per i dag lister Michelin-guiden hele 22 restauranter i Bilbao som de anbefaler, flere av de med tildelte stjerner. Prisnivået på noen av disse er å regne som lavt, til tross for den ypperlige matopplevelsen de tilbyr.

restaurant i bilbao

Er du interessert i kokkekunst kan du også vurdere å tilegne deg baskernes kulinariske hemmeligheter ved å tegne deg på et kokkekurs mens du er der. Det er flere selskap som arrangerer kursene, også blant de bedre restaurantene. Som regel tar seansen noen få timer, med undervisning av mesterkokker som også introduserer deg for mattradisjonenes historiske og filosofiske aspekter. Alt mens du selvsagt smaker, tilbereder og nyter god drikke ved siden av. Guidede restaurant-turer er et godt alternativ til kokkekursene, noe det også finnes mange arrangører av.

 

Viktige severdigheter i Bilbao

Det er enkelt å komme seg rundt til de ulike severdighetene i Bilbao. Byen er ikke spesielt stor, og har i tillegg en bra undergrunn som tar deg raskt frem. Om du ikke har dårlig tid bør du velge å ta noen av transportetappene med de sjarmerende trikkene. Her er noen av severdighetene du bør få med deg.

 

Guggenheim Museum

guggenheim museum i bilbao

Guggenheim-museet i Bilbao er i ferd med å bli et av de mest kjente byggene i moderne historie. Museet er tegnet av Frank Gehry som også står bak en lang rekke mesterverk over hele verden. Stilen er helt særegen. Bygget voktes på utsiden av de to skulpturene av Jeff Koons (blomsterhunden) og Louise Bourgeois (bronse-edderkoppen). Mange mener bygget og omgivelsene er vel så spennende som utstillingene du kan se på innsiden. Det betyr imidlertid ikke at du bør droppe inngangsbilletten. Museet har flere installasjoner som er fast inventar, samt et lite knippe permanente utstillinger. Øvrige utstillinger skifter relativt ofte, og som regel er det kunst over spesifikke tema som fremvises. Guggenheim-museet ansens som en viktig faktor i den oppblomstringen Bilbao har fått de siste 20 årene.

Catedral de Santiago

bilbao katedral

Katedralen ligger i Casco Viejo, Bilbaos billedskjønne gamleby. Tomta katedralen står på var opprinnelig et helgenskrin fra det 14. århundre, mens dagens bygning ble oppført i det 19. århundre. Dette er en av stoppestedene for den berømte pilgrimsferden som ender opp i Santiago de Compostela. Byggestilen er gotisk, og Catedral de Santiago er ansett som svært majestetisk og vakker. Du kan besøke den på egenhånd alle dager i uka, eller hoppe på en av de guidede turene som også viser frem resten av gamlebyen og de historiske bygningene der.

Plaza Nueva

severdigheter i bilbao

Torgplassen ble ferdigbygd i 1851 og er omsluttet av bygninger i neoklassisk stil (plassen kalles også Plaza Barria). Hovedbygningen som omslutter plassen var tidligere regjeringsbygning for Biscaya, men huser i dag akademiet for det baskiske språket. Plassen er ypperlig å slå seg ned på når du trenger å hvile føttene, eller blir sulten. Langs bygningene ligger det mange gode kaféer, barer og restauranter, i tillegg til markedsplasser som selger alt mulig rart. Det arrangeres ofte konserter, skuespill og festivaler her, i tillegg til et ukentlig loppemarked. Plaza Nueva er for øvrig et av flere steder der Bilbao byr på gratis WiFi til alle som besøker.

Funicular Artxanda og fjelltoppen Artxanda

utsikt over bilbao fra Artxanda

Ta taubanen opp til toppen av Artxanda og se Bilbao i fugleperspektiv. Taubanen kalles bare ”Funi” av lokalbefolkningen og er over 100 år gammel. Turen opp går gjennom Arangoiti-distriktet og tar ikke mer enn 3 minutter til toppen. Derfra går du også mange stier i fine omgivelser om du trenger en spasertur. Taubanen er i daglig drift og går hvert 15 minutt fra Plaza del Funicular, kun en kort spasertur unna Bilbaos rådhus.

Casco Viejo

Casco Viejo bilbao

Gamlebyen i Bilbao ligger langs elvebredden og strekker seg mellom San Antón-broen og San Nicholás-kirken. Fem broer binder sammen den nye delen av Bilbao, Ensanche, og gamlebyen. Hjertet av Casco Viejo er Sieto Calles, de syv gatene, Barencalle, Barrencalle Barena, Somera, Artecalle, Tenderia, Belosticalle og Carniceria Vieja. Gamlebyen er den mest spennende og fargerike delen av Bilbao. De intime gatene er perfekte til å rusle målløst i mens man nyter inntrykkene, titter i butikkene, går innom markedene, og kanskje setter seg ned på en hyggelig kafé. Det er flere bygninger å få med seg også i gamlebyen, blant annet San Nicholas-katedralen, San Antón-kirka, Santos Luanes-kirka og Arriaga-teateret. I Bilbao er det for øvrig tradisjon blant godt voksne menn å gå fra pub til pub i Casco Viejo, mens de drikker chiquitos (shots) og synger sanger.

Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa bilbao

Ta en tur innom kultur- og fritidssenteret Azkuna Zentroa. Der finner du mange spennende utstillinger, hypermoderne treningssenter og svømmebasseng, et topp kinokompleks med 7 saler, butikker, mediesenter og mediebibliotek, kule kaféer og gode restauranter. Svømmebassenget har for øvrig flott utsikt i alle retninger, inkludert nedover gjennom glassbunnen. Alt omgitt av imponerende arkitektur som gjør bygget til en av de mange perlene i Bilbao. Aller best er det å komme seg opp på toppen av bygget. På taket er det en god bar å slå seg ned på, i tillegg til et område på 2 000 kvadratmeter for solbading av avslapping.

Bydelen Getxo

Getxo bilbao

Dette distriktet ligger på nordsiden av elvemunningen og er blant annet kjent som stedet for å spise sjømat. Med metroene tar det omtrent 20 minutter fra Bilbaos sentrum (gå av på Algorta). I Getxo ligger det 4 strender som innbyggerne nyter på varme sommerdager, mange gode fiskerestauranter, fiskemarked, golfbane og flotte villaer langs promenadene. Det arrangeres ofte konserter og festivaler her som er verdt å få med seg.

Museo Maritimo Ria de Bilbao

Museo Maritimo Ria de Bilbao

Sjøfartsmuseet i Bilbao er en av de mest populære attraksjonene i byen, spesielt for familier på storbyferie. Her får du et innblikk i hvor viktig havet og sjøfart har vært for baskerne. Museet er relativt nytt og regnes som en arkitektonisk severdighet i seg selv. Det er bygget på den samme grunnen der skipsverftet Euskalduna lå fra 1900 og frem til 1984. Derav er for eksempel tørrdokkene tatt vare på og inngår som en del av museet. Museo Maritimo Ria er åpent alle dager i uka unntatt mandag. Stikker du innom på tirsdager utenom sommersesongen er inngangen gratis.

Mercado de la Ribera Bilbao

Mercado de la Ribera Bilbao

Mercado de la Ribera ligger i gamlebyen (Casco Viejo) og er det største innendørsmarkedet i Europa. Arealet er på over 10 000 kvadratmeter, med omtrent 400 forskjellige salgsboder. På grunnplanet selges det sjømat og kjøtt fra lokale fiskere og produsenter, mens andre etasje domineres av grønnsakshandlere. I de siste årene har det kommet til mange boder som selger lokale delikatesser, flere vinbarer, og også boder som fungerer som små spisesteder. Markedet har i tillegg en flott terrasse med servering.