Derfor bør du bruke kredittkort på ferie

inneholder annonselenker

derfor bør du bruke kredittkort på storbyferie

Så fremt du ikke er helt ustyrlig når det gjelder penger, anbefales det sterkt at du har med deg kredittkort når du skal på storbyferie. Dette er ikke noe man hører utelukkende fra bankene som tilbyr kreditt, men i større grad fra reiseekspertene. Kortet gir deg blant annet ekstra sikkerhet, bonuser og nødløsninger dersom du trenger det. Det gjelder bare å finne det rette kortet.

 

Sikkerhet mot svindel på storbyferie

Når du handler med et kredittkort, bruker du teknisk sett ikke dine egne penger, men låner de heller av det kredittselskapet som utstedte kortet. Deri ligger det en sikkerhet du ikke får når du betaler med kontanter eller vanlige bankkort. Skulle du av en eller annen grunn få behov for å bestride kjøpet, eller klage på den varen eller tjenesten transaksjonen gjelder, kan du dumpe problemet på de som eier pengene, nemlig kredittselskapet. Det er i deres egen interesse at transaksjoner med deres kredittkort går stuerent for seg, og de påtar seg derfor ofte oppgaven med å få riktig oppgjør. Svindles du på storbyferie og har betalt kontant eller med debetkort, kan det være vanskelig å få pengene tilbake. Kredittselskapet derimot, har ris bak speilet, og kan frata selgeren/salgsstedet retten til å benytte korttransaksjoner. Det vil de tape stort på, og normalt får man medhold på klagen som gikk via kredittselskapet.

 

Andre reisefordeler med kredittkort

Enkelte kredittkort gir deg fordeler når du drar på storbyferie, som du ikke finner andre steder. For eksempel gir kortene fra flyselskap som SAS, tilgang til deres lounger på flyplassene de betjener, så lenge reisen ble betalt med kortet. Både SAS og Norwegian-kortet gir også bonuspoeng, som du kan konvertere til nye reiser, eller til å betale for eksempel hotellet med. Noen kredittkort gir også rabatter på restauranter, overnatting og leiebil, eller andre varer og tjenester som er spesielt aktuelle på ferie. Du finner også kort som gir enklere tilgang til konserter og opplevelser i utlandet, eller unike fordeler knyttet til for eksempel utenlandske fotballklubber, om storkamper står på reiseprogrammet ditt.

 

Velg kredittkort med gratis reiseforsikring

En av de beste fordelene med enkelte kredittkort, er tilgangen til gratis reiseforsikring. Slik forsikring bør du jo ha uansett, og da er ”gratis” et uslåelig argument. Reglene er omtrent de samme uansett hvilket kort og tilknyttet forsikringsselskap du forholder deg til. Halvparten av reisekostnadene må betales med kortet, noe som praktisk betyr at du kjøper flybilletten eller pakketuren på kreditt. Gjør du opp kreditten innen den rentefrie perioden er over, taper du ikke en eneste krone. Tvert imot kan du ha spart penger, fordi du hadde midler til å kjøpe når det var billig, og har kanskje fått verdifulle bonuspoeng eller CashBack med på kjøpet.

Forsikringen gjelder også for avbestilling, om det skulle bli aktuelt. I tillegg gjelder den også for et antall personer du reiser sammen med, så lenge deres billetter ble betalt på samme vis. Her varierer begrensningene fra selskap til selskap, men ofte får du med deg hele familien, eller et visst antall av vennegjengen.

 

Ta ut kontanter med kredittkort i utlandet?

Rent økonomisk er det bedre å ta ut kontanter med et vanlig bankkort (debetkort), enn med et kredittkort. Rentefritaket på 45 til 52 dager gjelder nemlig ikke for uttak eller betaling på posten. I utlandet får du i tillegg et valutapåslag og/eller et uttaksgebyr, alt ettersom hvilket kort du eier. Renteprosenten på de fleste kredittkort er relativt høy, og kontantene du tar ut mister dertil noe av sin verdi. Bruker du pengene du har på feriekontoen, har du også bedre kontroll på totalkostnadene for storbyferien.

 

bruke kredittkort i utlandet

 

Derfor bruker noen kredittkort til kontantuttak

Til tross for at du får noen kroner i rentebelastning ved kontantuttak med kredittkort, finnes det noen gode grunner til å bruke kredittkortet til dette formålet, og spesielt i utlandet. I de sjeldne tilfellene der folk blir utsatt for såkalt ”skimming” eller annen svindel, er det bedre at det er penger fra kredittkortet som stjeles, fremfor pengene du har på bruks- eller lønnskontoen din. Blir kredittkortet tappet, har du bedre beskyttelse, på samme vis som ved kjøp av varer og tjenester. Kredittselskapet og selskapet som står bak betalingsløsningen (VISA og MasterCard) tar opp kampen med kjeltringene, da det tross alt er deres penger som er stjålet. Du på din side unngår å få tømt reisekassen.

 

Unngå en spolert storbyferie

Det finnes åpenbare unntak til det som påpekes ovenfor. Et kredittkort er gull verdt dersom du blir blakk, mister eller får frastjålet verdisakene dine, og lignende kjedelige hendelser. Så fremt du fortsatt har kortet i behold, selvsagt. Kredittkortet gjør at du kan skaffe deg nok kontanter, i tillegg til at du får gjort opp utgiftene du ellers ville betalt med kortet. Kontanter trenger man ikke like ofte, men de er fortsatt ikke til å unngå. Er du på storbyferie i utlandet, blir det neppe hensiktsmessig å bruke kredittkort som betalingsmiddel hver gang du vil ha en kopp kaffe, eller kjøper en pakke tyggegummi på en kiosk. Mange steder aksepteres heller ikke kortbetaling, som på bruktmarkeder, hos gateselgere og enkelte restauranter og barer.

 

Eksperttipset

Selv om det er av litt kuriøs betydning, kan vi nevne at de fleste kredittkort passer som hånd i hanske på den kortholderen som styrer lyset på hotellrommet du bor på. Ønsker du av en eller annen grunn å ha lyset på mens du er ute av rommet, forhåpentligvis kun i et kort ærend, kan du bruke de fleste bankkort. Bare husk at du da har forlatt det, og dermed tar en risiko i forhold til tyveri av kortet ditt! Det kan også være en god ide å låse inn et kredittkort i safen på hotellrommet. Skulle du være så uheldig å miste eller bli frastjålet lommeboken din, så har du kredittkortet i backup.