Jerusalem

Jerusalem er en by i det historiske landskapet Judea, som er delt mellom Israel og Palestina, selv om den i praksis kan regnes som en by i Israel siden alt styres som om den var det. I byen bor det nesten 900 000 innbyggere, og det er for så vidt en ordentlig storby selv om de fleste tenker på Jerusalem som en hellig by først og fremst.

Både jøder, kristne og muslimer ser på Jerusalem som en hellig by og drar gjerne på pilegrimsreiser til byen. Dette har også ført til en del konflikt mellom de ulike religionene, og det er en større risiko for å utsettes for fare når man reiser til Jerusalem sammenlignet med andre storbyer i Europa. Man bør derfor følge med på Utenriksdepartementet sine nettsider angående å reise dit før man drar.

Til tross for at det er en religiøst betent by er det mye spennende å gjøre og oppleve i Jerusalem, og man trenger faktisk ikke å være troende for å reise hit, selv om det selvsagt er en fordel om man synes religion og religiøse bygg og tradisjoner er interessante. Det er jo først og fremst religiøse steder som er interessante i byen, og det er ikke mangel på stoppesteder hvor man bør stoppe for å ta bilder av bygg og steder.

Det er en jevn bris som holder temperaturen i Jerusalem tolererbar året rundt, så man opplever ikke den samme intense heten her som i mange andre byer i området.

Anbefalte hotell i Jerusalem

annonselenker

Bezalel Hotel an Atlas Boutique

Fint hotell i Jerusalem bysentrum. Flerspråklig personale og gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

BESTILL ROM HER

 

Herbert Samuel Jerusalem

Elegant og flott 5-stjerner hotell med meget gode fasiliteter i bysentrum av Jerusalem.

Hotellet har innendørs badebasseng, eget spa med full service, egen restaurant og bar, samt treningssenter og terrasse. Her bor du sentralt og fint i Jerusalem.

 

BESTILL ROM HER

 

ibis Styles Jerusalem City

Moderne og stilig hotell i Jerusalem bysentrum. Flott plassering, med gangavstand til en rekke severdigheter. Gode tilbakemeldinger.

 

BESTILL ROM HER

 

10 spennende ting å gjøre i Jerusalem

annonse

Reise til Jerusalem

Når man reiser til Israel og Jerusalem bør man være klar over at det ofte er strenge sikkerhetstiltak i landet. For eksempel kan man regne med sikkerhetskontroll for å gå om bord i busser og annen offentlig transport, så man bør være klar for at det kan bli en del venting når man ferdes offentlig.

De fleste avreiser fra Norge til Jerusalem har én mellomlanding, men flyselskapet Norwegian fly jevnlig direktefly fra Oslo til Jerusalem. Prismessig ligger det typisk på mellom 1500kr og 2000kr for en tur/retur-billett, så det er ikke spesielt dyrt å reise dit.

I Jerusalem og resten av Israel bruker man israelske shekel (ILS) til å betale med, og hver shekel er verdt omtrent to og en halv krone, så 25 shekler er en norsk hundrelapp. Prismessig er Jerusalem på den øvre enden av pristoppen, og man må ut med rundt en tusenlapp per natt for et opphold på et trestjerners hotell. Hvis man vil ha det billigere kan man vurdere å bo på herberge, for det er mange rimelige herberger rundt om i byen. Et måltid ute på restaurant er derimot mye billigere enn her hjemme, og man må regne med å bruke rundt en hundrelapp per person for et godt måltid.

Det er jevnt over gode shoppingmuligheter enten man vil kjøpe klær, håndverksgjenstander, suvenirer, god mat eller hva enn man trenger. Som nevnt er det ikke veldig billig å handle i Jerusalem, men det er i alle fall gode shoppingmuligheter om man skulle ønske det.

De fleste som reiser til Jerusalem er der i to-tre dager, og prøver å få med seg alle de spennende stedene innenfor denne tidsrammen. Det er godt mulig å tilbringe flere dager i byen uten at det blir kjedelig, men det er mye penger å spare på å holde seg i byen i færre dager. Jerusalem er også en hektisk og støyende by hvor man hele tiden legger merke til alle sikkerhetstiltakene, så man får heller aldri slappet ordentlig av inne i selve byen.

 

Topp 10 attraksjoner i Jerusalem

 

Yad Vashem Minnested for Holocaust

Yad Vashem Minnested for Holocaust

Yad Vashem er Israels offisielle minnesmerke for alle jødene som ble drept under andre verdenskrig og holocaust. Det er et stort minnesmerke som inneholder både minneutstillinger, museum, arkiver, kunstgalleri, synagoge og et utdannelsessenter. Minnesmerket er et mektig inntrykk, og er noe man absolutt bør få med seg i løpet av reisen til Jerusalem.

Gamlebyen i Jerusalem

jerusalem gamleby

Gamlebyen Jerusalem er hvor alle de kjente og interessante religiøse stedene er, og det er en helt unik opplevelse å gå rundt i gamlebyen selv. Her er det naturlig nok proppfullt av både turister og troende som kommer for å se på alle byggene i området. Det er også mange restauranter, kaféer og butikker i gamlebyen.

Israel Museum

israel museum

Israel Museum er nasjonalmuseet til Israel, og er landets største kulturinstitusjon. Her er det over en halv million objekter, selv om bare 7 000 er utstilt. På museet kan man se objekter fra både jødisk kunst og kultur samt annen kultur knyttet til Israel og områdene rundt.

Klagemuren

klagemuren i jerusalem

Klagemuren, offisielt kalt Vestmuren, er en 500 meter lang mur som er det eneste som gjenstår av det jødiske Tempelet i Jerusalem. Dette ble ødelagt av romerne i år 70, og siden den gang har muren blitt brukt som et sted hvor jøder kan be og legge bønnene sine inn i muren.

Oljeberget

oljeberget i jerusalem

Oljeberget er området hvor Jesus oppholdt seg før man ble korsfestet, og dette har naturligvis blitt et viktig sted for både troende og ikke-troende å se med egne øyne. Jødene ser også på det som et hellig sted hvor det er svært ettertraktet å bli gravlagt. Oljeberget gir også en god utsikt over gamlebyen Jerusalem.

Den Hellige Gravs Kirke

den hellige gravs kirke i jerusalem

Den Hellige Gravs Kirke er en kristen kirke som er ment kjent for å være stedet hvor Jesus ble korsfestet. Ifølge religiøse legender er det her kroppen til Jesus ble lagt etter hans død, og det har derfor blitt en av de viktigste pilegrimsmålene for kristne personer.

The Western Wall Tunnels

The Western Wall Tunnels

The Western Wall Tunnels er en lang tunnel som går langs hele Vestmuren (Klagemuren) hvor man kan booke en guidet tur for å gå den nesten 500 meter lange turen under bakken. Det er fortsatt mange oldtidsgjenstander inne i tunnelen, og mange bruker det som er område for å be.

Hiskias tunnel

Hiskias tunnel jerusalem

Hiskias tunnel er en underjordisk tunnel som binder sammen de tidligere innsjøene Gihonkilden og Siloamdammen. Det er en spennende tur under bakken i det som regnes som verdens eldste tunnel, og det er ikke til å unngå å bli imponert over ingeniørkunsten bak en halv kilometer lang tunnel som dette.

Mahane Yehuda markedet

Mahane Yehuda markedet

Mahane Yehuda Market er en markedsplass i Jerusalem hvor det er over 250 forskjellige boder som selger alt mulig fra frukt og grønnsaker til klær, krydder og interiørgjenstander. Det er et skikkelig livlig sted, og de fleste synes det er veldig spennende å utforske markedet i sitt eget tempo.

Gethsemane

Gethsemane

Hagene i Gethsemane er en park som ligger rett ved Oljeberget, og som har en viktig betydning for kristne, ettersom dette var et sted Jesus og disiplene hans brukte mye tid. I dag er det fortsatt en park, men som oftest er det så proppfullt av turister at man ikke får slappet av slik som man kanskje forventer å kunne gjøre i en park.