Reiseguide til historiske Warszawa, Polens pulserende hovedstad

inneholder annonselenker

Warszawa

Warszawa er Polens hovedstad og en by som har reist seg fra sin krigsherjede fortid til å bli et pulserende europeisk sentrum.

Med en blanding av historiske minnesmerker, moderne arkitektur, sjarmerende gater og en rik kulturell scene tilbyr Warszawa noe for alle og enhver.

I denne reiseguiden gir vi deg en grundig oversikt over alt Warszawa har å by på, fra de mest ikoniske severdighetene og spennende aktiviteter, til byens beste hoteller.

Palace of culture and science Warszawa

Palace of Culture and Science er en av de mest gjenkjennelige landemerkene i Warszawa og den nest høyeste bygningen i Polen.

 

Kjekt å vite om Warszawa!

  • Føniks fra asken: Etter å ha blitt nesten fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, ble Warszawa gjenoppbygd fra bunnen av. Gamlebyen i Warszawa står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av denne enestående gjenoppbyggingen.
  • Chopin: Den verdenskjente komponisten Frédéric Chopin ble født i Żelazowa Wola, like utenfor Warszawa. Over hele byen kan du finne benker som spiller hans musikk når du setter deg ned.
  • Grønn by: Warszawa har mange grøntområder, og rundt en fjerdedel av byen er dekket av parker og hager. Perfekt for en pust i bakken.
  • Palasset for kultur og vitenskap: Dette er den nest høyeste bygningen i Polen og ble gitt som en «gave» fra Sovjetunionen til det polske folk. Ta turen til observasjonsdekket på 30. etasje for en fantastisk utsikt over byen.
  • Pierogi: Når du er i Warszawa, må du ikke gå glipp av å smake på «pierogi». Disse polske dumplingsene finnes i mange varianter, både søte og salte, og er en viktig del av det polske kjøkken.

 

Anbefalte hotell i Warszawa

Når du besøker Warszawa for første gang, er det en god idé å bo sentralt nær Gamlebyen for å få med deg de historiske severdighetene.

Som besøkende kan du forvente deg høy hotellstandard, og du finner et rikt spekter av både luksushoteller og mer budsjettvennlige alternativer. For å gjøre valget enklere for deg, har vi her plukket ut tre av de beste hotellene i byen.

 

H15 Boutique Hotel

H15 Boutique Hotel Warszawa

Polen er et forholdsvis rimelig land når det kommer til hoteller, og her kan du få høy standard til en billig pris sett med norske øyne. H15 Boutique Hotel er således et godt eksempel.

Dette er et femstjerners hotell med moderne og elegant design og nydelige rom. Forholdsvis sentral plassering med ca. 10 minutter å gå til sentrum.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Polonia Palace Hotel

Polonia Palace Hotel Warszawa

Flott firestjerners hotell med god standard. Rommene er forholdsvis store og pene. Hotellet har en fin og rolig beliggenhet og du er i gangavstand til det meste.

Det tar ca. 20 minutter å gå til sentrum av gamlebyen, en fin gåtur som anbefales. God service med hyggelige og hjelpsomme ansatte.  

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Sofitel Warsaw Victoria

Sofitel Warsaw Victoria

Kjempeflott og elegant femstjerners hotell i nærheten av gamlebyen i Warszawa. Høy standard og serviceinnstilt personale.

Hotellet har egen restaurant og bar, treningssenter, et flott innendørs badebasseng og et eget kasino. Gode tilbakemeldinger fra norske gjester.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Kort om Warszawa

Warszawa har røtter som går tilbake til det 13. århundre, men den blomstret virkelig som en viktig by i det 16. århundre da den ble hovedstad i det polsk-litauiske samveldet. Byen har opplevd storhetstider med vitenskapelig og kulturell fremgang, men også mørke kapitler. Særlig under andre verdenskrig da den ble nesten helt ødelagt.

stare miasto warszawa

Ved gjennoppbyggingen av Warszawas gamleby ble gamle fotografier brukt som referanse, og byen fremstår i dag slik den en gang gjorde.

Etter krigen gjennomgikk Warszawa en bemerkelsesverdig gjenoppbyggingsprosess. I dag er Warszawa en pulserende metropol med over 1,8 millioner innbyggere. Som Polens hovedstad fungerer den som landets politiske, økonomiske og kulturelle hjerte.

Sentrum av Warszawa

Warszawa fremstår i dag som en blanding av det nye og det gamle, med både skyskrapere og historiske bygninger om hverandre.

Byen er kjent for sin blanding av historiske og moderne arkitektur, fra de sjarmerende gatene i Gamlebyen til de imponerende skyskraperne i byens sentrum. Warszawa er også et viktig kulturelt sentrum, med en rekke museer, teatre, og musikkscener.

 

10 spennende ting å gjøre i Warszawa

 

6 severdigheter du må få med deg i Warszawa

Warszawa er en by preget av rik historie, imponerende arkitektur og en pulserende kulturscene. Med sin unike kombinasjon av historiske steder, moderne byggverk og frodige parker, tilbyr byen noe for alle. Her er seks severdigheter du bør få med deg når du besøker i Warszawa.

 

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen i Warszawa, kjent som «Stare Miasto», er hjertet av Polens hovedstad og en labyrint av trange brosteinsbelagte gater og historiske bygninger. Dette UNESCO-verdensarvstedet ble nesten fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, men ble omhyggelig rekonstruert i etterkrigstiden.

Sentrum av Gamlebyen er Markedsplassen, en fargerik plass omgitt av elegante byhus og livlige kafeer. Herfra kan man spasere til Kongeslottet, og så videre til bymurene som en gang beskyttet byen. Med sin rike historie, sjarmerende arkitektur og koselige atmosfære, er Gamlebyen et absolutt høydepunkt for alle som besøker Warszawa.

 

Wilanów-palasset

Wilanów-palasset Warszawa

Wilanów-palasset ligger i utkanten av Warszawa og er et flott eksempel på barokk arkitektur. Selv etter mange år med krig og omveltninger, står palasset fortsatt som et symbol på Polens kongelige historie. Det ble bygget for kong Jan III Sobieski på 1600-tallet og gir et innblikk i europeisk kunst og arkitektur fra den perioden.

Rundt palasset finner du vakre hager med blomsterbed og fontener. Inne i palasset kan du se mange fine rom og en stor samling av kunst. Hvis du er interessert i historie, kunst og arkitektur, er Wilanów-palasset absolutt verdt et besøk når du er i Warszawa.

 

Łazienki-parken

Łazienki-parken i Warszawa

Łazienki-parken er Warszawas største park og kjent for sin fine blanding av natur og arkitektur. Den rommer vakre bygninger som Łazienki-palasset, maleriske dammer og sjarmerende broer.

Parken er også hjem til majestetiske påfugler som vandrer fritt rundt, og bidrar til parkens unike atmosfære og sjarm. For de som søker en pause fra byens kjas og mas, er Łazienki-parken det perfekte stedet å slappe av, nyte naturen og oppdage noen av Warszawas skjulte skatter.

 

Kongeslottet

Kongeslottet i Warszawa

Kongeslottet i Warszawa, eller Zamek Królewsk som det egentlig heter, er et praktfullt landemerke som ligger i hjertet av gamlebyen. Slottets historie strekker seg tilbake til 1300-tallet, men det har gjennomgått flere endringer og restaureringer gjennom tidene. Spesielt etter ødeleggelsene under andre verdenskrig.

Slottet er en blendende kombinasjon av renessanse- og barokkarkitektur. Innenfor slottets vegger finner man storslåtte rom som den elegante ballsalen og det majestetiske tronrommet. For de som setter pris på kunst, huser slottet en imponerende samling av malerier og andre kunstgjenstander.

 

Kultur- og vitenskapspalasset

Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa

Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa, ofte bare kalt PKiN etter de polske initialene, er et av de mest ikonisk landemerkene i byen. Det ble oppført som en «gave» fra Sovjetunionen til det polske folk på 1950-tallet og er et klassisk eksempel på stalinistisk arkitektur.

Med sine 231 meter er det en av de høyeste bygningene i Polen og det ruver godt i Warszawas bybilde. Ønsker du en panoramautsikt over byen, anbefaler vi at du tar turen til utsiktspunktet i 30. etasje. Herfra får du en uforglemmelig utsikt over hele Warszawa.

 

Museet for Warszawaoppstanden 

Museet for Warszawaoppstanden

I hjertet av Warszawa ligger museet som forteller historien om byens tapre kamp mot nazistene i 1944. Den polske motstandsbevegelsen gjorde et heltemodig forsøk på å ta byen tilbake fra tyskerne. Men til tross for deres mot, ble oppstanden brutalt slått ned, noe som førte til enorme ødeleggelser av byen.

Som besøkende kan du lære mer om denne oppstanden gjennom utstillinger, gamle bilder og personlige fortellinger. Er du interessert i historie, og da særlig den som omfatter andre verdenskrig kan vi varmt anbefale et besøk hit.

 

Slik kan du reise til Warszawa

Når man reiser fra Norge til Warszawa, kan man velge blant flere flyselskaper som SAS, Norwegian, Wizz Air og LOT Polish Airlines. Disse selskapene tilbyr direkteflyvninger fra ulike norske byer som Oslo, Bergen og Stavanger.

Avhengig av avgangsbyen i Norge, ligger flytiden til Warszawa på omtrent 2 timer. Ved ankomst vil man enten lande på Warszawa Chopin Lufthavn (WAW) eller Warszawa-Modlin Mazovia Lufthavn (WMI).

Chopin-flyplassen i Warszawa

Warszawa har to hovedflyplasser, med Chopin-flyplassen (WAW) som den største og mest trafikkerte.

Chopin Lufthavn er den mest sentrale og er godt tilknyttet byen via tog, buss og drosje. Det tar omtrent 20-30 minutter med tog eller bil fra Chopin Lufthavn til sentrum av Warszawa, avhengig av trafikkforholdene. Modlin Lufthavn ligger litt lenger fra sentrum, men det er gode bussforbindelser som tar reisende direkte til sentrum.

Dersom man velger offentlig transport fra noen av flyplassene, er det både rimelig og effektiv, med regelmessige avganger.