10 spennende franske matretter du bør prøve i Paris

inneholder annonselenker

Franske matretter

Frister det å smake snegler eller froskelår? Her får du tips til spennende matretter du bør smake når du besøker Paris. 

Det franske kjøkken er kjent for god mat, og i en storby som Paris er det ikke noe problem å ordne seg et godt måltid. Det florerer av restauranter i alle bydeler, og i alle prisklasser.

Paris er også kjent for sine eksklusive restauranter, der mange er omtalt i den berømte Michelin-guiden. Arrondissement 11 et meget populært område for de som er glad i god mat, men du finner plenty gode restauranter også andre steder. Flere av bydelene har nydelig mat fra andre verdenshjørner, spesielt fra landene i Midtøsten og Nord-Afrika.

I denne artikkelen får du vite mer om noen av de mest interessante og unike franske matrettene du kan prøve når du besøker Paris.

 

Les også: 10 spennende ting å gjøre i Paris

 

Franske makroner, croissants og andre nydelige bakevarer

Franske makroner

Franskmennene er helt rå på alt som ødelegger dietten. Gå innom bakeriene eller patisseriene og kjøp noen makroner, sitronterte, eclairs, croissants, pains au chocolat, profiteroles (vannbakkels), eller et deilig kakestykke.

Spis crepes (syltynne pannekaker) på gatekjøkken som du finner overalt, spis creme brulee på restaurantene, og smak på sjokoladene i egne sjokoladebutikker (chocolatiers).

 

Baguette

Franske smurte baguetter

I Paris setter de sin ære i å bake best mulig baguetter, og som baker kan du faktisk årlig vinne retten til å være leverandør til presidentpalasset.

Baguetter med deilig pålegg selges overalt. Ta med deg en eller to til en park, kanskje sammen med en flaske god vin, så har du en ekte parisisk lunsj.

 

Croque monsieur

Den franske retten Croque monsieur

På kaféer og brasserier bør du smake en croque monsieur, gjerne til lunsj. Dette er en sandwich smekkfull av skinke og ost, med bechamel-saus imellom lagene.

Smørbrødet skjerpes deretter i ovnen, slik at loffen blir gyllenbrun og osten renner ned langs sidene. Prøv også en croque-madame. Det er en monsieur med et stekt egg på toppen.

Franske oster

Franske oster

Gå innom et fromagerie og smak på ostene. I Paris kan du spise oster du aldri har hørt om, og som er så gode at du kan bli avhengig.

Velg gjerne et fromagerie der du kan slå deg ned på et bord, bestille en tallerken med diverse, gjerne med et glass vin ved siden av.

 

Choucroute

Matretten Choucroute

På brasseriene i Frankrike serveres ofte Choucroute, en kasserolle med stappmettgaranti, og som egner seg ypperlig til deling. Opprinnelig er dette en rett fra Alsace-regionen, men den har også sterk tilknytning til Paris.

Ordet betyr surkål (som er med i gryta), men retten er dominert av pølser, svineknoke og and. Dette krydres gjerne med ferske urter og hvitløk.

 

Steak Frites

Steak frites

Dette er en typisk fransk rett som du finner på ethvert brasseri med respekt for seg selv. Alle har sine egne varianter når det gjelder sausen, men i bunn og grunn snakker vi om et stykke kjøttsteik sammen med pommes frites.

Om du vil ha noe som tilbehør er haricot verts (Kenyabønner) det riktige valget.

 

Andeconfit

Andeconfit

En confit er det du får når du varmebehandler råvaren i fett over lang tid, og med lav temperatur. Andeconfit er lår som stekes på dette vises i sitt eget fett.

Resultatet er særdeles smaksrikt. Lårene får et deilig og sprøtt skinn, mens kjøttet blir så mørt at det gjerne faller av beinet. Ved siden av spiser du sarladaises, poteter surret i enda mer andefett, og tilsatt store mengder hvitløk.

 

Escargots

Escargots servert på restaurant i Frankrike

Prøv å spise snegler når du er i Paris. Escargots blir gjerne spist som forrett, kokt i hønsekraft eller vin, og tilsatt store mengder hvitløkssmør.

Om du kvier deg kan du tenke på dette: I Frankrike spises det omtrent 50 tusen tonn snegler hvert år, og ingen har tatt sin død på det foreløpig. I tillegg er snegler rike på proteiner og vitaminer, samtidig som de er magre på fett.

 

Cuisse de grenouilles

Franske froskelår - Cuisse de grenouilles

De spiser også som kjent froskelår i Frankrike, men retten er ikke like vanlig som for eksempel snegler. Froskelår tilberedes på mange forskjellige vis, men er kanskje best når de friteres eller grilles.

Prøv provencalske lår, krydret med friske urter og ferske tomater.