10 spennende ting å gjøre i Paris

ting å gjøre i paris

Det er så mye å oppleve på en storbyferie i Frankrikes hovedstad, at det kan være vanskelig å velge. Her er ti forslag til aktiviteter som gjør at du vil lære noe spennende om kulturen, historien, kunstnerne og tradisjonene i Paris.

 

Ta et elvecruise på Seinen

En av de beste måtene å få sett Paris på er i en båt på Seinen. Elven renner gjennom de viktigste delene av sentrum, og rett forbi kjente severdigheter som Notre-Dame, Louvre, Eiffeltårnet og Musée d’Orsay.

elvecruise på seinen i paris

De fleste båtcruisene går også under mange av de berømte broene i Paris, for eksempel Pont Neuf, Pont Alexandre III, Pont des Arts og Pont Mirabeau. Det er totalt 37 broer i Paris som lar deg krysse Seinen, og mange er vakkert utsmykket med statuer og monumenter.

Det er mange varianter av elvecruisene å velge blant. Noen båter serverer fine middager om bord, mens andre er veldig enkle, og kun med guide som forteller om det dere ser. Den beste opplevelsen får du kanskje om du tar et elvecruise på kveldstid, etter at solen har gått ned, og når severdighetene og monumentene er flombelyste.

 

Bestill her:

annonse

Utforsk museene

I Paris er det slettes ikke bare Louvre som kan lokke med blendende kunst fra verdensberømte artister. Innenfor storbyens grenser finnes det over 130 museer i ulike størrelser, i tillegg til et enormt antall private gallerier som også er åpne for publikum.

Å plukke ut hvilket man skal besøke er ikke alltid enkelt, med mindre man har bestemte preferanser. Mange av museene er velkjente over hele verden, for eksempel Centre Pompidou som er en av de største attraksjonene i Paris.

se mona lisa i paris

Vil du se malerier av kjente artister som Manet, Marmottan, van Gogh, Renoir, Monet og Gaugin, kan du for eksempel ta turen til Musée d’Orsay eller Musée Marmottan-Monet. En av perlene er det nye Fondation Louis Vuitton som åpnet i 2014, og som ligger i et imponerende bygg tegnet av arkitekten Frank Gehry.

 

Bestill her:

annonse

 

Gå opp trappene på Eiffeltårnet

Det tok to år å bygge Eiffeltårnet, slik at det stod ferdig til Verdensutstillingen i Paris som ble arrangert i 1889. Tårnet ble 324 meter høyt, og var da den høyeste bygningen i verden. Opprinnelig skulle hele sulamitten rives etter at verdensutstillingen var over, men den avgjørelsen ble heldigvis omgjort.

Eiffeltårnet er definitivt et av de viktigste landemerkene på kloden. Hit kommer det cirka 7 millioner besøkende hvert eneste år. Køene for å komme seg opp i tårnet kan være svært lange, men det er neppe noen som angrer på tidsbruken når de har nådd toppen.

ting å gjøre i paris gå trappene opp eifeltårnet

Det kan lønne seg å booke en guidet tur opp Eiffeltårnet. Da hopper du bukk over køen ved inngangen, i tillegg til at opplevelsen blir mer innholdsrik dersom guiden er dyktig i faget sitt. Dersom du ikke lider av høydeskrekk, kan du også hoppe bukk over køen til heisen som går til andre etasje. Det er nemlig mulig å ta trappene i stedet, noe som gir deg en fantastisk utsikt og opplevelse.

 

Bestill her:

annonse

 

Utforsk katakombene under jorden i Paris

En katakombe er navnet på tunneller som ble brukt som gravkamre og i religiøs sammenheng. Opprinnelsen til navnet er fra katakomber som ble gravd ut i Roma for omtrent 2000 år siden, der likene etter to apostler skal ha blitt gravlagt.

Katakombene i Paris er et nettverk av tunneller som opprinnelig ble gravd ut for å forbinde flere steinbrudd. På 1700-tallet ble tunnellene utvidet og brukt som gravsted, mest fordi byens gravlunder var rett og slett overfylte. En viktig del av tunellsystemet er beinkammeret (ossuarium). Der ligger det stablet beinrester etter over 6 millioner av byens tidligere innbyggere.

Turen gjennom katakombene er omtrent 1,5 kilometer lang, og tar deg på det meste 20 meter under bakkenivå. En omvisning varer som regel i omtrent 45 minutter. De fleste besøkende velger å booke en guidet tur. Da får du god innføring i den makabre og spennende historien, i tillegg til at du slipper å bruke tid på å stå i kø.

 

Bestill her:

annonse

Opplev et forykende show i Paris

Paris er byen å gå på show i. Her finner du de legendariske kabaretene som Le Crazy Horse, Le Lido og Moulin Rouge, i tillegg til en rekke andre flotte scener som kan være like morsomme å besøke. Totalt er det nesten 150 scener i byen, der alle slags forestillinger kan oppleves.

På noen av kabaretene får du en helaftens opplevelse, med middagsservering og god drikke mens du nyter showet, mens andre er mer konsertpregede. Enkelte show er kun for voksne, mens andre henvender seg til de som reiser på familieferie. På de flotteste etablissementene, som Moulin Rouge og Lido, er det penklær som gjelder, og hit er det mest par på romantisk storbyferie som drar innom.

Det kan være vanskelig å få billetter til de mest populære scenene, og du bør booke god tid i forveien. Det kan lønne seg å booke en pakketur, eller velge et show som går på en ukedag (helgene blir utsolgt først).

 

Bestill her:

annonse

Gå på gourmettur for matmonser

Paris er smekkfull av gode spisesteder. Her finner du alt fra små bistroer, til luksusrestauranter med stjerner i Michelin-guiden. Et av de beste strøkene på matfronten er Montmartre. Denne bydelen er som en landsby i seg selv, med brostein i gatene, koselige hus, og svært mange gode spisesteder.

Montmartre er en populær destinasjon for guidede spiseturer, der man går fra sted til sted for å smake på unike spesialiteter. Turene går gjerne innom små spesialforretninger hvor deltakerne smaker på ulike desserter, håndlaget sjokolade, oster og kaker, i tillegg til viner og annen drikke.

Guidede gourmetturer er en fin måte å oppleve det spesielle med Paris på. Et annet godt alternativ er å bli med et kokkekurs eller vinkurs på et av de bedre etablissementene.

 

Bestill her:

annonse

Se slottet i Versailles

Château de Versailles ligger cirka 20 kilometer sørvest for sentrum av Paris. Det berømte gigantpalasset var kongebolig fra cirka 1680, da Solkongen Ludvig XIV (den fjortende) regjerte i Frankrike, og frem til revolusjonen i 1789.

I dag er palasset først og fremst en turistattraksjon, selv om det fortsatt brukes i offisielle sammenhenger. Det kommer omtrent 8 millioner besøkende til Versailles i året, og det er kun Louvre som tiltrekker seg flere publikum i hele landet.

Se slottet i Versailles

Slottet i Versailles, inkludert den fantastiske hagen, Trianon og hestestallen, er åpent for besøkende alle dager unntatt mandag. Skal du reise dit på egenhånd er det enklest å ta tog til stasjonen Versailles Château Rive Gauche. Det beste er som regel å booke seg med på en guidet tur. Som regel inkluderer turene bussreise til og fra slottet, måltid, drikke og engelskspråklige guider.

 

Bestill her:

annonse

Ta en fotosafari på broene i Paris

Det er 37 broer over Seinen i Paris, og de aller fleste er i seg selv severdigheter. Mange av de har en viktig rolle i byens historie, og ikke rent få har hatt ”roller” i kjente filmer, for eksempel Pont de Bir-Hakeim som er å se i Oscarvinneren Inception fra 2010.

Den mest kjente broen er nok den vakre Pont Neuf. Navnet betyr ”Den nye broen”, men dette er faktisk den eldste av alle broene i Paris. Pont Neuf kan du se i filmer som ”De elskende på Pont Neuf” (Les Amants Pont Neuf), Woody Allens ”Midnight in Paris” og i ”The Bourne Identity” med Matt Damon.

Å utforske broene i Paris er en morsom og lærerik opplevelse. Du har broer som er utrolig vakre, som Pont Alexandre III, Pont Neuf og Pont de la Concorde, og broer der det alltid skjer noe innholdsrikt, som Pont des Arts.

 

Opplev det førhistoriske Paris

Paris er en av de eldste bostedene i Europa. Det finnes spor etter folk som holdt til her for over 11 000 år siden, men dette var lenge før selve byen ble dannet. Historikerne mener at det en keltisk stamme som først bygde festningsverk og broer her, før romerne etablerte en garnison i det som nå er Frankrikes hovedstad. Siden den gangen har Paris vokst seg til å bli en verdensmetropol.

Om du er interessert i byens opprinnelse og eldste historie, finnes det mange spennende steder og muséer som er verdt besøket. Flere av de eldste arkeologiske funnene kan for eksempel ses på Musée Carnavalet, og i Musée du Moyen Âge. I latinerkvarteret finner du ruinene fra et romersk amfiteater som heter Les Arènes de Lutèce, og like i nærheten finner du det romerske badet Thermes de Cluny som ble bygget for snart 2000 år siden.

Bestill her:

annonse

Lær å tegne på Louvre

Louvre er verdens største museum, med omtrent 10 millioner besøkende i året. Det ligger sentralt i sentrum av Paris, like ved elven Seinen og den vakre parken Jardin des Tuileries.

Museet er 226 år gammelt, og huser nesten 40 000 kunstgjenstander og antikviteter. Det mest kjente maleriet som henger i Louvre er Mona Lisa, mesterverket til Leonardo da Vinci.

En flott måte å nyte all kunsten på Louvre er å ta en guidet tur. Med en dyktig guide får du bedre innsikt i kunstverkene, og historien bak. De finnes flere varianter å velge mellom. En av de mest populære turene er med kunstutdannede guider. Der lærer deltakerne å skissere og tegne, inspirert av maleriene, skulpturene og statuene som stilles ut på Louvre.