10 tips som gjør ferien billigere

tipsene som gjør ferien billigere

Hastverk kan bli lastverk om du bestiller ferien uten å planlegge litt først. Det gjelder spesielt kostnadene. Her er ti av de mest effektive sparetipsene for deg som vil ha en billigere ferie.

 

Velg land og område med lave kostnader

Når du velger destinasjon bør du ikke bare se på prisen for selve reisen og overnattingen, men også på det generelle prisnivået der du skal. Hva du må betale for mat, drikke, opplevelser, transport og så videre, kan komme til å utgjøre mye av reisebudsjettet. Skal du velge et billig land kan for eksempel oversikten fra det britiske postvesenet være et bra utgangspunkt. Imidlertid bør du ikke se deg blind på slike landsoversikter, men også se på kostnadene i de forskjellige områdene. Det kan være store prisforskjeller, selv på korte avstander, alt ettersom om området er et populært turistmål eller ei.

 

Ta ferie når andre jobber

Det er mye penger å spare på å reise når alle andre jobber. Om både arbeids- og familiesituasjonen tillater det, ta sommerferien i juni eller september, i stedet for i fellesferien (siste tre uker i juli). August er ikke en god måned å feriere i Europa på. Det er nemlig feriemåneden for nesten alle unntatt oss i Norden. Om feriemålet ligger sør i Europa, kan dessuten både juni og september være bedre valg klimatisk sett. Juli og august er normalt den varmeste perioden, og ofte alt for varmt for mange av oss nordboere.

 

Bestill fly eller pakketur tidlig

De fleste flyselskap selger unna de billigste flybillettene så snart de legges ut for salg. De som er først til mølla sparer mest penger. Kombinerer du tidlig bestilling med å reise utenfor sesong, og på dager som er mindre populære, kan du slippe veldig billig unna. Bruk nettsider som sammenligner priser på flybilletter, og helst flere av de, for eksempel Momondo og Expedia. Hos mange flyselskap prises billettene uavhengig om du skal ha retur eller ei. Derfor bør du sjekke om det lønner seg å bestille enveisbilletter fra forskjellige operatører.

Pakketurer er litt mer kinkige i dette henseendet. Å være tidlig ute lønner seg generelt sett, men restplassene kan fort bli den billigste løsningen. Er reisetidspunkt viktig, bestill tidlig. Vurder å satse på restplasser dersom tidspunkt og destinasjon ikke spiller så stor rolle.

 

Bestill hotell når det er kampanjetilbud

Om du foretrekker å bo på hotell, book rommet når det er kampanjer på sammenligningssidene. Sjekk også om det er prisforskjeller mellom sammenligningssidene og ved direkte henvendelse til hotellet. Som med selve reisebillettene lønner det seg også å bestille hotell tidlig. Unntaket er siste-liten-tilbudene, men pass på å ikke gamble på disse. Skal du reise i populære perioder er det slettes ikke sikkert det er hotellrom å oppdrive når avreisetidspunktet nærmer seg.

 

Bo utenfor turisttråkket

Som regel er overnattingsstedene dyrere jo mer sentralt de ligger, både når det gjelder storbyferier og strandferier. Velger du å bo litt utenfor der alle andre har valgt å slå seg ned, kan du redusere overnattingsprisen betraktelig. Om det fortsatt er viktig å ha tilgang til det som ligger sentralt (restauranter, severdigheter, osv.), finn rimelig overnatting nær metro, trikk eller buss.

 

Lei privat

Sofasurfing er et kurant og rimelig alternativ for de som ikke trenger så mye privatliv. Bruk anerkjente nettsteder som Couchsurfing og les om andres erfaring før du booker, så reduserer du sjansene for å angre på valget av bosted. Trenger du noe større enn kun en sofa eller en enkel seng, kan du se etter eneboliger til leie gjennom AirBnB. Det samme gjelder her; sett deg godt inn i hvem du leier hos, og følg anbefalingene for sikker betaling.

 

Finn rimelige spisesteder

Som her hjemme er det naturligvis store prisforskjeller mellom spisestedene. Den avgjørende faktoren er ofte beliggenheten, og ikke alltid kvaliteten. Velger du spisesteder som ligger utenfor turistområdene kan du spare mye penger. Lokalbefolkningen er som regel sikre kilder når det kommer til informasjon. Let opp på nett hvor det legges ut ærlige anbefalinger. Kan du ikke språket er det bare å ta Google Translate til hjelp.

 

Ikke lei bil i ukedagene

Skal du utforske litt i ferien og trenger leiebil, ta utfluktene i helgedager. Prisene på leiebil er vanligvis mye høyere i ukedagene, fordi det er da forretningsfolk og firma som regel leier bil. Vær også oppmerksom på at det kan være billigere å leie en hel uke, fremfor for eksempel fra mandag til torsdag, av samme grunn som nevnt ovenfor. Bruk også litt tid på å sette deg inn i hvordan du unngår leiebilfellene, de er det nemlig mange av.

 

Ikke sløs bort penger når du betaler

Det er flere momenter å tenke på når det gjelder valg av betalingsmiddel på ferien. Du bør blant annet ikke ta ut valuta i Norge. Du får bedre vekslingskurs der du ferierer, men bruk helst minibanker som er eid av de lokale bankene. Minibanker på flyplasser kan være en liten valutafelle, spesielt om de eies av et vekslingsselskap. Skal du betale for varer og tjenester med kort, velg alltid lokal valuta. Vekslingskursen du får hos utsalgssteder er normalt mye dårligere enn den du får fra banken eller kredittselskap ditt. I tillegg er det mange salgssteder som legger til et betalingsgebyr når du drar kortet. For øvrig anbefales det at du bruker bankkort (debetkort) til uttak av kontanter, mens betaling for kostbare varer og tjenester bør gjøres med kredittkort (bedre sikkerhet mot svindel eller feil).

 

Reiseforsikring kan spare deg for hundretusener

Det er egentlig så dumt at man skulle ikke tro det, men flere undersøkelser tyder på at hele 20% av oss ikke er forsikret når vi reiser utenlands. Mange glemmer det rett og slett, mens andre ”sparer” penger. En god reiseforsikring er den beste vaksinen mot svinedyre feriereiser. Du kan også få gratis reiseforsikring om du betaler for reisen med enkelte kredittkort. Skal du kjøpe reiseforsikringen bør du vurdere helårs reiseforsikring direkte fra et forsikringsselskap, i stedet for å velge forsikring som et tillegg når du kjøper billetter eller pakketur.