Funchal

inneholder annonselenker

funchal

En storbyferie til Funchal byr på ganske annerledes opplevelser enn det du får ellers i Europa.

Her kan du kombinere et hyggelig restaurant- og uteliv, med gammel kultur, fotturer langs klipper og på fjelltopper, omgitt av vakre planter og blomster, og det hele innrammet av Atlanterhavet.

 

Funchal – fennikelplantasjen i Atlanterhavet

Funchal er hovedstad og den største byen på Madeira, en autonom region som tilhører Portugal. Navnet Madeira brukes om både hovedøya, og øygruppen som du finner rett nord for Kanariøyene.

Innbyggertallet på Funchal er omtrent 112 000, noe som utgjør like under halvparten av alle som bor på Madeira (omtrent 260 000). Dette er en av Portugals viktigste turistdestinasjoner. Portugiserne reiser til Funchal og Madeira spesielt på vinteren, og de fleste cruiseskip som farter i disse farvannene stikker innom byen.

Navnet Funchal kommer av det portugisiske ordet for urteplanten fennikel, ”funcho”, og betyr noe slikt som fennikelplantasjen.

 

Anbefalte hotell i Funchal

 

The Cliff Bay

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Castanheiro Boutique Hotel

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Porto Mare Hotel

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Funchal

Valg av hotell i Funchal

De fleste foretrekker å bo på et hotell som ligger ved havet. Disse har gjerne både utendørs svømmebasseng, og egen plattform som går ut i vannet dersom du vil bade i Atlanterhavet. På Madeira er det nemlig dårlig med sandstrender, fordi øya er vulkansk. De fleste hotell ved havkanten byr i tillegg på spektakulær utsikt.

Gamlebyen er også et godt valg om du vil ha bo i historiske omgivelser, og ha kort vei til massevis med restauranter og utesteder. Det ligger imidlertid ikke så mange hoteller i denne delen av Funchal, så utvalget er noe dårlig. Gamlebyen kan også bli ganske livat om kveldene, og egner seg således ikke spesielt godt for barnefamilier.

 

Komme seg til Funchal

Norwegian og SAS har direktefly til Funchal og Madeira en til to ganger i uken, men per i dag gjelder dette ikke om sommeren. Flytiden er på cirka 5 timer, og prisene kan komme ned under 3 000 kroner for en tur-retur-billett.

Med mellomlanding kan du fly med de fleste store europeiske flyselskap. Det er ofte best å velge flybytte i Lisboa, og fly derfra videre med TAP (Air Portugal), dersom tidsfaktoren er viktig. Totalt kan reisetiden da komme ned i omtrent seks og en halv time.

Siden Madeira er en populær feriedestinasjon finnes det mange gode tilbud på pakketurer dit, spesielt i vinterhalvåret.

 

Kanskje vi var der først?

Den portugisiske oppdageren Joāo Goncales Zarco er den som krediteres som grunnleggeren av Funchal. Han tok med seg familien sin til Madeira i 1924, og ble utpekt som leder (capitania) for halvparten av den.

Før dette var Madeira omtalt i romerske skrifter. Quintus Sertorius, en militær leder, sies å ha blitt servert historier om de idylliske øyene fra sjøfarere så tidlig som i år 72 e.Kr. Det finnes også arkeologisk funn som indikerer at vikinger kan ha vært innom Madeira for omtrent 1000 år siden.

Se våre guider til andre romantiske storbyer

 

Klima på Madeira

Klimaet på Madeira er subtropisk, med ganske mild og stabil temperatur hele året rundt. De kaldeste månedene (januar, februar og mars) har en gjennomsnittstemperatur på omtrent 17 grader på dagtid, men den kan komme opp i mellom 25 og 30 grader på det varmeste. I sommerhalvåret er gjennomsnittstemperaturen mellom 20 og 24 grader, med august som den varmeste måneden. På det høyeste kan gradestokken krype opp over 35 grader på denne tiden.

reise til funchal

Nordsiden og sørsiden av øya har klimaforhold som er markant forskjellige. På nordsiden regner det betydelig mer, mens i sør der Funchal ligger, er det normalt en god del varmere, og med mindre nedbør. På sommerhalvåret er nedbørsmengden lav, mens i vinterhalvåret kan det komme opp mot 100 med mer nedbør i måneden.

Det sies at på Madeira kan du oppleve 4 årstider på en og samme dag, fordi været skifter veldig raskt.

 

Eldorado for de som liker sjømat

Om du er glad i sjømat, kommer du til å elske restaurantene i Funchal. Der serveres det fersk fisk og skalldyr året rundt, gjerne grillet over kull, og servert i rikelige porsjoner. Det portugisiske kjøkken er ikke nødvendigvis så kjent for utstrakt bruk av krydder og garnityr, men tar igjen på at råvarene får komme til sin rett. Bacalhau i flere varianter er klassikere som må prøves, og det samme gjelder Peixe espada com banana (panert fisk med banan og vaniljesaus, Madeiras ”nasjonalrett”). Prøv også lapas, friterte muslinger, som ofte serveres sammen med bolo de caco, mykt hvitløksbrød som er typisk for regionen.

sjømat i funchal

Beste tid å besøke Madeira på

Om du liker tørt og varmt vær er sommeren den absolutt beste tiden å besøke Funchal og Madeira. Det er likevel sjelden feil å ta turen innom på vinteren. Du opplever nok litt regnvær, men det er fortsatt mildt og fint der, selv i januar.

Reis til Funchal på sommeren om du skal kombinere storbyferie med badeliv. Legg besøket til vinteren om du drar dit for å oppleve kulturen og bylivet. Du vil uansett få et fint avbrekk fra den kalde og våte vinteren i Norge.

 

Sikkerhet og helse

Funchal er en meget trygg by å oppholde seg i, og for de fleste er det verste som kan skje at de blir solbrent. Det forekommer imidlertid lommetyveri og veskenapping her også, men ikke i noen utstrakt grad. Pass på sakene dine, så går det bra.

Pass deg også litt i trafikken, da bilførerne er litt mer aggressive enn vi er vant med hjemmefra. Vær også oppmerksom på at det forekommer ulykker på fotturer langs klippene og opp i fjellene.

Vannkvaliteten fra tappekrana er meget bra, og du kan trygt drikke det. Madeira har et godt utbygget helsetilbud, der de fleste leger snakker engelsk. Tar du med deg Europeisk helsetrygdkort, som du får fra NAV, har du rett til behandling på offentlige sykehus i nødsituasjoner. Du bør også sørge for å ha adekvat reiseforsikring.

 

Severdigheter i Funchal

Fantastisk flora er et viktig stikkord når Madiera og Funchal skal beskrives, og nesten alle severdigheter er omgitte av nydelige planter. Byen oppleves best til fots, slik at du kan absorbere alle de sterke inntrykkene som bombarderer både øynene og nesen. Her er et lite utvalg av de mange tingene du bør oppleve når du besøker Madeiras hovedstad.

 

Zona Velha

gamlebyen i funchal

Gamlebyen og det historiske sentrum av Funchal heter Zona Velha. Bygningene her er en god blanding av rike kjøpmenns boliger, og fattige fiskeres småhus fra 1800-tallet. Området er smekkfullt av sjarme, med trange brosteinsbelagte gater, nydelige hus, massevis med gode restauranter, og bittesmå kapeller og kirker. På dagtid er nesten hele Zona Velha som et gigantisk utendørs kunstgalleri, der lokale og internasjonale kreative sjeler stiller ut og selger kunstverkene sine. På kveldene finner du Funchals sprekeste uteliv i Zona Velhas mange barer.

Gondolbanen i Funchal

gondolbanen i funchal

Teleférico do Funchal er gondolbanen som går fra gamlebyen i Funchal, og opp til toppen av Monte, et av fjellene som troner over byen. Turen opp tar i underkant av 20 minutter, og gir deg en fantastisk utsikt over de røde hustakene i Funchal, med Atlanterhavet som bakteppe. Totalt forflytter du deg nesten 600 høydemeter i løpet av turen opp. På toppen ligger det flere severdigheter, hvorav Mante-palassets tropiske hage er den viktigste. Når du skal ned igjen kan du vurdere å hoppe opp i en av kurv-sledene, og la en av de hvitkledde herrene løpe deg nedover fjellsiden i gaten Carro de Cesto.

Jardim Tropical Monte Palace

Jardim Tropical Monte Palace i funchal på madeira

Den tropiske hagen som tilhører palasset på Monte strekker seg over 70 000 kvadratmeter. Den nydelige hagen rommer en samling av flere enn 100 000 plantearter fra hele verden, vakkert omgitt av små dammer, over 1 000 statuer og skulpturer, en imponerende mineralsamling, samt selve palasset. I dammene svømmer det sorte svaner fra Australia, Tasmania og New Zealand, mens de hvite svanene kommer opprinnelig fra Island, Danmark og Norge. Jardim Tropical er kanskje den vakreste severdighetene i Funchal, og om du lar deg forføre, kan du vurdere å ta inn på hotellet som ligger i palasset.

Igreja do Nossa Senhora do Monte

Nossa Senhora do Monte kirken i funchal

”Vår frues kirke” på toppen av Monte ligger rett ved endestasjonen for gondolbanen, og rett ovenfor der du kan leie deg en kurvslede når du skal ta turen ned til sentrum. Den lille og vakre kirken står på grunnen der et tidligere kapell ble bygget i 1470. Kapellet var til ære for Adao Goncales Ferreira, den første mannen som ble født på øya. Det ble imidlertid totalskadet i et jordskjelv i 1748, noe som første til at kirken du ser i dag ble bygget på samme grunn (ferdigstilt i 1818). Kirken ser litt stusselig ut fra utsiden, men inne er den rikt dekorert. Her finner du også gravkammeret til keiser Karl den første av Østerrike, som levde i eksil på Madeira, og som døde i Funchal i 1922, kun 34 år gammel.

Jardim Botanico

jardim botanico

Den botaniske hagen i Funchal er en av byens største turistattraksjoner. Hagen ligger oppe i fjellsiden til Monte, og du kan komme deg dit med gondolbanen Teleférico do Funchal, eventuelt med buss eller taxi fra sentrum. Anlegget er en del av herregården Quinta do Bom Sucesso, bygget av Reid-familien, som også har satt navnet sitt på blant annet byens berømte hotell. Her finner du over 2 000 forskjellige plantearter, fordelt utover et areal på over 80 000 kvadratmeter. Plantene kommer fra hele verden, og samlingen anses som en av de vakreste i Europa. I samme hage finner du også Funchals naturhistoriske museum. Utstillingene der inkluderer alle slags dyr og fugler, fossiler, mineraler og mye annet. Etter at du har vandret rundt i hagen, kan du ta deg en pause på terrassen og kaféen, der du får en av de flotteste utsiktene over Funchal.

Belmond Reid’s Palace

severdigheter i funchal

Belmond Reid’s Palace ble bygget i 1890, og er et av de mest kjente hotellene i verden. Her har blant andre Winston Churchill og James Bond (Roger Moore) bodd i luksuriøse omgivelser. Det ligger flott plassert på klippene rett ved Atlanterhavet, med tradisjonelt engelsk interiør av den stilige sorten. Hotellet er åpent også for de som ikke bor der, og turen innom er vel verdt de omtrent 40 kronene det koster i inngangspenger. For den summen kan du slå deg ned i hotellets flotte lounge, og nyte god drikke mens du beundrer omgivelsene og den fantastiske panoramautsikten. Du kan få deg et pent dobbeltrom på Belmond Reid’s Palace for omtrent 3 000 kroner natten, noen dager mens du er i Funchal.

Fortaleza do Pico

Fortaleza do Pico

Dette lille fortet ligger på en høyde i Funchal, hvor du får meget fin utsikt over byen. Det koster noen kalorier å komme seg opp til Fortaleza do Pico, men opplevelsen er verdt innsatsen. Turen opp fra sentrum tar omtrent 20 minutter. Heldigvis finner du en kafé der, med behagelige sitteplasser å slå seg ned på. Du finner også et lite museum der som illustrerer fortets historie. Festningsverket ble bygget i 1611 for å beskytte byen mot angrep fra sjørøvere som herjet i området.

Museu Quinta das Cruzes

Museu Quinta das Cruzes

Quinta das Cruzes er herregården der Funchals grunnlegger João Gonçalves Zarco bodde. Gården huser i dag et museum som stiller ut kunst fra denne tidsepoken, i tillegg til blant annet smykker, keramikk, skulpturer og møbler fra 1400-tallet. Det er også en vakker orkidehage, og en arkeologisk park på gården, samt et trivelig tehus som de besøkende kan slappe av i. Hvis Madeiras historie er noe som interesserer deg, bør du få med deg dette museet. Ta også turen innom Convento de Santa Clara, nonneklosteret som ligger rett i nærheten.

Se hvaler og delfiner utenfor Funchal

hvalsafari funchal

På havna i Funchal kan du hoppe ombord i mange båter som tar deg med ut på havet på hval- og delfinsafari. Det svømmer en rekke forskjellige arter i området, blant annet seihval, knølhval, finnhval, brydehval og spekkhogger, i tillegg til over 20 forskjellige delfinarter. Du får sett de flotte dyrene året rundt, men noen perioder er bedre enn andre. I perioden april til oktober har du størst sjanse til å se flest arter, mens resten av året er det vanlig å få øye på 2 til 3 typer hvaler, og en rekke typer delfiner. Hvalsafariene varer normalt i omtrent 3 timer, og er veldig populære i turistsesongen. Det anbefales at du booker god tid i forveien.

Museu CR7

christiano ronaldo museum madeira

De fleste fotballinteresserte vet at Cristiano Ronaldo, med nummer 7 på ryggen, kommer fra Madeira. Du får et innblikk i Ronaldos status på øya når du lander på flyplassen, for den har nylig tatt navnet hans. I Funchal har de naturligvis opprettet et eget museum til ære for øyrikets store sønn. Utstillingen inkluderer fotografier og video av Ronaldo, diverse eiendeler, pokaler og troféer, samt den for mange velkjente bronsestatuen av fotballspilleren i kjent positur. Statuen er 3,4 meter høy, den veier 800 kilo, og er etter hvert blitt kjent for å være mest blankpolert i området rundt ”familiejuvelene”. Det kommer av alle som finner det for godt å hvile hendene sine der, mens de tar bilder av seg selv og fotballegenden.

Les også vår guide til Lisboa – Portugals hovedstad