Gå i fotsporene til «Gudfaren» på Sicilia

inneholder annonselenker

Her ble gudfaren filmet på Sicilia

Sicilia er kjent for vakker natur og rik historie, men for filmelskere er øya også synonymt med Gudfaren-trilogien.

Mange tenker kanskje at Gudfaren ble spilt inn i «mafiabyen» Corleone, men faktisk så er ikke en eneste scene innspilt her.

I stedet for valgte Francis Ford Coppola blant annet Savoca som filmlokasjon, fordi han mente at Corleone ikke var vakker nok for filmene.

I denne artikkelen tar vi deg med til de vakre landsbyene hvor noen av de mest kjente scenen i Gudfaren ble spilt inn.

Les også vår reiseguide til Sicilia

 

Savoca

Fjellandsbyen Savoca på Sicilia - kjent fra Gudfaren filmene

Savoca er en idyllisk fjellandsby som ligger en 40 minutters kjøretur fra Taormina. Det var her i Savoca at blant annet frieriet og bryllupet mellom Michael Corleone, og hans første kone, Apollonia ble filmet. En liten fun-fact er at skuespillerinnen Simonetta Stefanelli, som spilte Apollonia, faktisk er fra Savoca.

Bar Vitelli i Savoca på Sicilia fra Gudfaren-filmene

Ved ankomst til Savoca legger du fort merke til Bar Vitelli på hovedtorget. Dette er stedet hvor Michael Corleone i filmen diskuterer sitt forestående ekteskap med Apollonias far.

Gudfaren-utstillingen inne på Bar Vitelli

Bar Vitelli har beholdt sin autentiske sjarm og er fremdeles i eie av den samme familien som eide den da Gudfaren ble filmet. Baren er fortsatt åpen for besøkende, og fungerer både som en bar og et miniatyrmuseum for ‘Gudfaren’. 

Når du utforsker landsbyen, kan du følge brosteinsgaten som går rundt Savoca fra hovedtorget. Ta den første avstikkeren til venstre, og du går i Michael Corleones fotspor opp mot Porta della Citta. Du vil kanskje kjenne igjen denne buen fra filmen, der bryllupsprosesjonen kommer ned stien fra kirken.

Chiesa di San Nicolò - kirken fra Gudfaren i Savoca

Ikke langt unna ligger kirken Chiesa di San Nicolo. Det var her hvor bryllupsseremonien mellom Michael og Apollonia fant sted.

 

Forza D’Agrò

Forza D'Agrò på Sicilia

I den første Gudfaren-filmen ser vi Michael Corleone og hans to livvakter gå i høylandet. De får øye på en idyllisk landsby i det fjerne, og bemerker «Corleone». Denne landsbyen er faktisk Forza d’Agro, som ligger en kort biltur fra Taormina.

Forza D’Agrò ble også benyttet som innspillingssted for Gudfaren del II og III.

I innledningsscenen av Gudfaren del II, etter at den unge Vito Corleones far blir myrdet, ble begravelsesprosesjonen filmet i det tørre elveleiet under Forza d’Agro.

Etter dette blir moren hans brutalt drept. Som den eneste overlevende mannen må Vito Corleone deretter flykte fra Sicilia. Med hjelp fra de lokale innbyggerne skjuler han seg i mørket nær kirken Cattedrale di S. Maria Annunziata e Assunta mens forfølgerne hans roper ut navnet hans.

Kirken Cattedrale di S. Maria Annunziata e Assunta i Forza D'Agrò

Senere i Gudfaren del II returnerer en eldre Vito til Sicilia for å hevne sin families mordere. Vi ser kirken igjen etter en søndagsmesse før familien returnerer til Amerika.

I Gudfaren del III besøker Michael Corleone farens fødested sammen med sin ekskone Kay. De ser et bryllup utenfor kirken, opplever et tradisjonelt siciliansk dukketeater og danser sammen på torget. Michael viser også Kay farens barndomshjem.

 

Castello Degli Schiavi

Huset hvor Gudfaren ble innspilt på Sicilia

Castello Degli Schiavi ligger i den lille byen Fiumefreddo di Sicilia, ved foten av Etna, og er et av de mest ikoniske stedene fra Gudfaren-trilogien. Dette historiske palasset har tjent som et viktig bakteppe for mange av de minneverdige scenene i filmene.

Eiendommen, som dateres tilbake til det 17. århundre, er et praktfullt eksempel på siciliansk barokkarkitektur. Med sine velpleide hager, storslåtte rom og utrolige detaljer, er det lett å se hvorfor regissør Francis Ford Coppola valgte det som bosted for Corleone-familien når de er på Sicilia.

I «Gudfaren» er Castello Degli Schiavi stedet hvor Michael Corleone søker tilflukt etter å ha flyktet fra New York. Det er her han møter og forelsker seg i Apollonia, og det er her vi ser den rørende scenen hvor de to danser sammen for første gang. Dessverre er det også her Apollonia møter sin tragiske skjebne.

I «Gudfaren II» returnerer Michael til Castello Degli Schiavi, som blir et symbol på hans dype bånd til Sicilia. Det er også her de viktige scenene mellom Michael og hans mor er satt.

Til tross for at det er et privat hjem, er Castello Degli Schiavi åpent for forhåndsbestilte besøk.