Godt øl på klosterbryggeriet ved slottet i Praha

inneholder annonselenker

Klosterbryggeriet Klasterni Pivovar Strahov i Praha

Klosterbryggeriet ”Klasterni Pivovar Strahov” ligger en kort spasertur rett ovenfor slottet i Praha. Her får du knallbra øl, flotte omgivelser, og en god mulighet til å slå av en prat med en fremmed.

Nesten alt virker eldgammelt i Praha. Essensen i hva byen har å by på, synes å kunne oppsummeres med nettopp det ordet; eldgammelt. De opprettet universitet og ble siviliserte, mens vi nordmenn sprang rundt og slo hverandre i hodet med øks. Klasterni Pivovar Strahov rett ovenfor slottet, er et prov på dette. Her har de brygget godt øl i minst 800 år.

Les vår reiseguide til Praha

 

En attraksjon i seg selv

Er du i Praha må du naturligvis  få med deg slottet. Karrer du deg først opp bakkene, er det like greit å ta en drikkepause på klosterbryggeriet. Selve klosteret ble grunnlagt i 1142 av kong Vladislav II. Det foreligger bevis på at munkene brygget øl der så langt tilbake som på trettenhundretallet, og sannsynligvis lenge før det.

Spaserturen opp eller ned til klosterbryggeriet er i seg selv en opplevelse. Arkitekturen er unik og du får virkelig følelsen av det gamle Praha. På toppen der klosterbryggeriet ligger, finner du også det 900 år gamle Strahov bibliotek.

 

Fluepapir for turister

Selvsagt virker attraksjoner som dette som fluepapir på turister. Det er ikke ofte man treffer en tsjekker på Strahov med en øl i handa, med mindre det er en øl-kjenner som kommer utelukkende på grunn av bryggene.

Klasterni Pivovar Strahov i Praha

På Strahov er det derfor lett å komme i snakk med mennesker fra hele verden, og noen har kanskje en spennende historie å fortelle. Bryggeriet har plass til rundt 300 mennesker. Beste sitteplass er ute på gårdsplassen. Er det fullt på alle bord, spør om å få slå deg ned på ledige benkeplasser. Du får ja til svar i ni av ti tilfeller.

 

Verdens beste IPA?

Bryggeriet lager kanskje ikke verdens beste IPA, men den kan da sannelig ikke være langt unna. Om IPA ikke sier deg noe, snakker vi om en India Pale Ale. ”India” fordi dette var noe engelskmennene eksporterte til koloniene fra rundt midten av attenhundretallet, blant annet til India. ”Ale” er toppfermentert øl, mens lagerøl, pilsnere for eksempel, de vi drikker mest av også i Norge, benytter gjær som fermenterer på bunnen i tanken ved lavere temperatur. ”Pale” til slutt fordi ølet er brygget på lys malt.

Dette med eksport er sentralt for øltypen. Man la merke til det at jo mer humle man tilsatte ølet, desto lavere var risikoen for at ølet ble dårlig i løpet av lange sjøreiser. Humle har antibakterielle egenskaper som sørger for dette. Ekstra humle gjør at øltypen er mer syrlig, og den kan godt ha noter av sommer og appelsin i seg.

 

Andre gode øl

Havner du først på Klasterni Pivovar Strahov, bør du vurdere å prøve alle bryggene. De er normalt 5-6 i antallet, og kommer i både store og små glass. Amber, en halvmørk lagertype, er nesten like god som nevnte IPA. Litt sødme fra malten, og med en deilig ettersmak av karamell. Bryggeriets weissenbock sies å også være en klassiker.

Utvalget av gode brygg varierer fra uke til uke. Det er noen gjengangere og faste innslag som brygges kontinuerlig, mens de andre ølene brygges avhengig av høytider og årstider. Til jul får du juleøl, i påsken påskeøl, om sommeren brygges ofte weissbier.

 

Tradisjonell pub-mat

Maten På klosterbryggeriet er god nok, men ikke spesielt spennende. De serverer klassiske tsjekkiske retter i rause porsjoner, flere av typen ”k pivu”, altså småretter som står seg til øl.

 

Alternativ til å gå

Orker du ikke å gå over Karlsbroen, for så å forsere bakkene opp til slottet, går det trikk rundt hele Hradčany-området. Trikkestoppen på oversiden av slottet er noen steinkast unna klosterbryggeriet. Du skal av på stoppestedet Pohořelec. Ta peiling på den lille veien som går parallelt med hovedveien, borte i svingen, så finner du mikrobryggeriet.