Praha

inneholder annonselenker

storbyferie i praha

Praha, den gylne byen med de hundre spir, er utvilsomt en av de vakreste hovedstedene i Europa.

En langhelg her er synonymt med rik kultur, minnerike opplevelser, koselige gater, gode restauranter og kneiper, meget godt øl, og alt for en billig penge.

Les vår reiseguide til Praha og start planleggingen av din neste storbyferie!

Praha sentrum

Staroměstské náměstí, kjent som Gamlebytorget på norsk, er selve hjertet av Praha. 

 

Kjekt å vite!

 • Byen med hundre spir: Praha er ofte omtalt som «Byen med hundre spir» på grunn av byens mange tårn. Selv om dette er en populær betegnelse, har Praha i virkeligheten over 500 spir!
 • Astronomisk klokke: I hjertet av Gamlebytorget finner du Prahas imponerende astronomiske klokke. Klokken er over 600 år gammel og er den eldste i verden som fortsatt er i drift.
 • Øl-kulturen: Tsjekkia er kjent for sitt øl, og faktisk konsumerer innbyggerne mer øl per hode enn noe annet land i verden. Når du er i Praha, bør du prøve noen av de lokale variantene.
 • Karlsbroen: Bygget i 1357 under ledelse av kong Karl IV, er Karlsbroen den eldste broen over elven Vltava og en av de mest kjente landemerkene i byen.
 • Koruna, ikke Euro: Selv om Tsjekkia er medlem av EU, bruker de fortsatt sin egen valuta, Tsjekkisk koruna (CZK), i stedet for Euro.
 • Petrintårnet: For en fantastisk utsikt over byen anbefaler vi å ta turen opp til Petrin-åsen. Her finner du en mini-versjon av Eiffeltårnet, kjent som Petrintårnet.

 

Anbefalte hotell i Praha

Det er naturlig nok mange hotell i Praha, som tross alt er en av de mest besøkte byene i Europa. For å få et rom på et av de bedre alternativene bør du booke god tid i forveien. Prismessig slipper du langt billigere unna enn mange andre steder, og definitivt sammenlignet med for eksempel hotell i Oslo.

Praha er delt inn i en rekke distrikter, der Praha 1- distriktet er det aller mest populære blant turister. Praha 1 inkluderer gamlebyen, og det er dette som er det beste utgangspunktet for de som ønsker å utforske Praha til fots.

For å hjelpe deg med å velge hotell i Praha har vi her valgt ut tre veldig gode hotellalternativer. Alle hotellene ligger sentralt plassert, holder høy standard og får gode tilbakemeldinger.

 

BoHo Prague Hotel

Boho Prague er et nydelig og luksuriøst hotell med en glimrende beliggenhet i sentrum av Praha. Her bor dere bare en kort spasertur unna flere av byens mest kjente severdigheter som det gamle bytorget og den astronomiske klokken.

 I tillegg til en uovertruffen beliggenhet, har Boho også en førsteklasses restaurant, en koselig bar og en egen spa-avdeling. I hotellets spa finner du badstuer, basseng og alt annet som hører med til et flott spa-opphold.

Ønsker du å bo på et hotell med spa når du besøker Praha så er dette hotellet for deg!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Cosmopolitan Hotel

Cosmopolitan Hotel Prague er et fantastisk hotell med en flott beliggenhet i sentrum av Praha. Her bor dere sentralt, samtidig som det er stille og rolig inne på hotellet.

Det første som slår en når man ankommer hotellet er de vakre utsmykningene og detaljene på den hotellets fasade. Det fine designet går igjen også på innsiden, med elegant dekorerte rom og fellesarealer. En av Prahas beste restauranter, Next Door by Imperial, ligger dessuten i samme bygget. Så her er det mulig å spise fantastisk mat uten å måtte forlate hotellet.

Ønsker dere å bo bra uten at det koster for mye når dere besøker Praha, så er Cosmopolitan Hotel et glimrende valg!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Four Seasons Hotel Praha

Reiser dere til Praha for en spesiell anledning, eller bare ønsker å bo ekstra godt når dere er på tur? Da bør dere ta en nærmere titt på Four Seasons hotellet i Praha!

Hotellet har en aldeles nydelig beliggenhet langs elven Vltava, i en av de aller vakreste delene av Praha. Fra hotellet har man god utsikt til den ikoniske Karlsbroen, samtidig som gamlebyen bare er en liten gåtur unna.

Fasilitetene er det heller ikke noe å utsette på. Her kan du slappe av på hotellets fremragende spa-avdeling, med dampbad, boblebad eller massasje. De har også egne behandlingsrom for par som er på tur.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Populære ting å gjøre i Praha

 

Hvorfor reise til Praha?

Å reise til Praha er som å reise tilbake i tid. Byen har en svært godt bevart arkitektur som stammer fra flere forskjellige tidsepoker, men mest fra renessansen og barokken. Praha er Tsjekkias hovedstad, og har den seneste tiden vokst frem som et av de virkelig store reisemålene i Europa. Foruten de mange og eksklusive severdighetene, så er Tsjekkia et forholdsvis billig land å feriere i for nordmenn, noe som også har økt byens popularitet som reisemål.

I Europeisk målestokk er hovedstaden relativt stor, med over 1,2 millioner innbyggere. I sommerhalvåret kan man dessuten legge til nesten to millioner turister, som kommer for å se de ærverdige bygningene, slottene, kirkene, eller bare for å kose seg i de koselige gatene. Praha er også en perfekt destinasjon for en romantisk weekendtur, med eventyrlige gater og intime restauranter!

 

Slik kommer du deg til Praha

De to flyselskapene SAS og Norwegian har store deler av året daglige direkteflyvninger til Praha, og reisen fra Oslo Lufthavn tar knappe to timer. Norwegian flyr i perioder også direkte til Praha fra Bergen, Stavanger og Trondheim. Praha er dessuten et av de europeiske reisemålene du kan fly til svært billig, spesielt dersom du reiser på en ukedag.

Avstanden er såpass kort, og direkterutene gode, at det blir noe klønete å ende opp med en mellomlanding. Må du likevel ha et stopp på veien, bør du fortrinnsvis fly via Stockholm eller København. Det kan du normalt gjøre med både SAS og Norwegian. Via Amsterdam kan være et kurant alternativ for de som bor på sørlandet.

Om du har tid og lyst kan du vurdere å kombinere en storbyferie i Praha med byer som Wien, Berlin eller München. Alle tre ligger knappe 4 timer unna med tog.

 

Dette er de beste områdene å bo i Praha

Som tidligere nevnt så velger de fleste norske turister å bo på hotell i eller rundt gamlebyen i Praha. Ønsker du å utforske de andre delene av Praha, så kan du lese mer om de her.

 

 • Gamlebytorget og gamlebyen – Bor du på eller nært Staromestske Namesti bor du også midt i suppa. Du kan du oppleve mye av det beste byen har å by på, uten å måtte bevege deg noe særlig langt. Du finner hotell i alle priskategorier og stjerneinndelinger i dette området.

 

 • Mala Strana – Lillebyen er for mange det beste strøket i Praha. Arkitekturen her er særegent, og du bor rett under slottsområdet, på motsatt side av Voltava i forhold til Gamlebyen. I Mala Strana er det noe mer stille om kveldene, og her finner du både topp luksushotell og koselige, familiedrevne overnattingssteder.

 

 • Praha 1 – Praha er inndelt i 22 bydeler, og Praha 1 er det som utgjør byens absolutte sentrum (både Gamlebyen og Mala Strana hører til her). Velger du hotell i Praha 1 er du alltid trygg på at du ikke får lang gangavstand, eller særlig behov for transport.

 

 • Praha 2 – Et hotell i denne bydelen kan ligge både svært sentralt, og langt pokker i vold. Skal du bo i Praha 2 bør hotellets adresse tilhøre Vinohrady, og gjerne ligge nært plassen Namesti Miru. Her er det noe mer stille enn i sentrum, men du har tilgang til et meget høyt antall restauranter, barer og kaféer.

 

 • Se på kartet før du booker andre steder – Bydelene Praha 5, 6 og 7 kan også være kurante, men det avhenger veldig av hvor i bydelen hotellet ligger. Du vil normalt måtte belage deg på å ta metro, trikk eller taxi for å komme deg til sentrum, men det trenger ikke ta mer enn 10-15 minutter.

 

praha

Når er det best å besøke Praha?

Det beste tidspunktet å besøke Praha på er for mange våren, og når byen kan nytes fra et sted med uteservering. Trærne blomstrer gjerne i slutten av mars, og da fremstår byen på sitt vakreste. Høsten er også en god tid, med mye flott lys på de vakre bygningene.

På vinteren blir det sjeldent veldig kaldt, men om det blir det er luften ganske rå på grunn av elven Voltava. Byen er selvsagt også fin å besøke om sommeren, så fremt du ikke kommer når det er en hetebølge på gang. Da blir det tett og svett i Praha, hvor du ikke har havbris som kjøler ned, men i stedet asfalt og murstein som magasinerer varme.

 

Helse og sikkerhet

Praha er utvilsomt en av de tryggeste storbyene du kan reise til. Ran og voldsepisoder er ikke noe å bekymre seg for. Det er politi i gatene, og tsjekkerne er gjennomgående høflige og lovlydige folk.

Du kan bli svindlet om du opptrer naivt, men gullselgere, pengevekslere og slikt som vi ofte ser i andre storbyer, tilhører sjeldenhetene i Praha. Lommetyveri er imidlertid et problem også her. Pass ekstra godt på verdisakene når du reiser med metro og trikk, eller oppholder deg på steder med mye folk.

Drosjesvindel kan være et problem, noe du kan lese om nedenfor.

Drikkevannet i Praha er rent og holder god kvalitet. Helsetjenestene er svært bra, men språket kan by på problemer. Om du skulle trenge medisinsk assistanse og det haster, vil du få hjelp på engelsk ved å ringe nødnummeret 112.

 

Slik kommer du deg rundt i byen

De aller fleste besøkende foretrekker å ta beina fatt når de er i Praha. Byens sentrum er ikke så stort, og de fleste severdighetene, shopping, barer og restauranter når du som regel til fots fra hotellet. Skal du litt lengre enn du gidder å gå, er offentlig kommunikasjon som regel raskest og billigst.

 

Transportalternativene:

 • Du bør fortrinnsvis bruke sikre drosjeselskap. Disse finnes det flere av. Gode eksempler er AAA Taxi, Sedop, SpeedCars og Profi Taxi.

 

 • Skal du praie en drosje på gata, unngå biler som ikke står parkert på egne oppmerkede plasser. Unngå spesielt de drosjene som står parkert ved severdigheter, ved hovedbanegården og utenfor utesteder på kveldene. Disse kan være regelrette svindlere. Å bestille drosje på forhånd, fra et trygt selskap, er som regel alltid best.

 

 • Uber og Taxify er begge blitt veldig vanlige å bruke i Praha, også til og fra flyplassen. Begge alternativene er billige og trygge, men du må opprette konto og betale med kreditt- eller bankkort for å bruke tjenestene deres.

 

 • På dagtid er drosje et dårlig alternativ i sentrum. Praha er en gammel by med mange trange gater. På hverdagene blir det derfor ofte lange køer, noe det også blir på hovedveiene inn og ut av byen.

 

 • Fra flyplassen er det ellers vanligst å ta en av drosjene som står utenfor ankomsthallen. Disse er lisensierte og kjører med faste takster. Noen hotell har sine egne transporttjenester for henting og levering på flyplassen.

 

 • Du kan også ta buss fra flyplassen til Nadrazi Veleslavin, og deretter metro til sentrum med grønn linje.

 

 • Metroen har tre linjer, grønn, gul og rød. Undergrunnen er pålitelig og raskeste fremkomstmiddel, så fremt dit du skal er i nærheten av en stasjon.

 

 • Trikkene er også et meget godt alternativ når du skal forflytte deg i sentrum. De kommer raskt frem, går ofte, men det kan være litt tungvint å bli kjent med trikkerutene for de som ikke bor i Praha.

 

 • Du kan kjøpe dagskort eller ukekort som gjelder på all offentlig kommunikasjon i sentrum, eller enkeltreiser med overgang innen enten 30 eller 90 minutter.

 

Slik tipser du i Praha

I Praha er det meste fortsatt betydelig billigere enn vi er vant med hjemmefra, spesielt slike ting som hotell, transport, mat, og drikke. Går du på en pub i Praha vil du sannsynligvis synes at prisene er nesten mistenksomt lave.

Det er normalt å gi tips, spesielt om du er fornøyd med servicen. Et tips på 10% er greit, men du gir det du selv føler for i Tsjekkia. Serveringssteder som er litt turistfelle-aktige opplyser selv at tips ikke er inkludert, og disse bør du egentlig holde deg unna.

 

handlegaten i praha

Shopping i Praha

 • Moteklær og sportsutstyr kan være mye rimeligere i Praha enn i Norge, og skal du shoppe sko kan du finne regelrette varp i byen. Elektronikk er imidlertid ikke noe du bør shoppe i Tsjekkia da prisene ofte er noe høyere enn i Norge.

 

 • Ekte Böhmer-krystall er den store greia om du vil ha noe særegent tsjekkisk. I så fall bør du unngå å kjøpe dette i butikker som er svært turistpregede (glasset kan være kinesisk). Skal du investere i en lekker lysekrone med Bøhmer-krystall, gjør dette hos anerkjente forhandlere.

 

 • De to store handlegatene er avenyen Vaclavske Namesti og den delvise gågata Na Prikope. Her ligger det en rekke store varemagasin og merkebutikker. I den ene enden av Na Prikope, på Namesti Republiky, finner du er meget bra kjøpesenter som heter Palladium. Sidegatene i disse områdene kan også være verdt å titte innom om du skal shoppe.

 

 • Butikker og varemagasin i dette området holder som regel åpent helt frem til 21:00, og er de aller fleste er også åpne på søndager.

 

 • Husk at du får tilbake den tsjekkiske merverdiavgiften (21%) om du handler i butikker som har Tax Free-merker i vinduet. Skjema må fylles ut, og du må handle for mer enn 2001 Czk totalt på hver butikk. Vær oppmerksom på at det kan være lange køer på flyplassen der du får tilbake pengene. Vær også oppmerksom på at du normalt må vise frem varene (på flyplassen) som du skal ha refusjon for. Ikke sjekk inn bagasjen før du har gått igjennom denne mølla!

 

Gode spisesteder for tsjekkisk mat

Det tsjekkiske kjøkkenet er ikke så veldig annerledes enn det tyske og østerrikske. Det går mye i svinekjøtt, pølser, gryter, schnitzel og supper, og ofte med tradisjonell knedliky (boller av potet og/eller mel) som tilbehør. Tsjekkerne spiser også en god del vilt, spesielt hare og villsvin. Retter av gås, and og kalkun er også blant de mest tradisjonelle.

Mange av pubene i Praha serverer god tsjekkisk mat. Der er prisnivået også svært vennlig sett med norske øyne. Vil du ha det litt mer elegant, men samtidig holde deg innenfor de tsjekkiske mattradisjonene, kan du prøve for eksempel disse restaurantene:

 

 • ART&FOOD Had – Tsjekkisk og internasjonalt kjøkken av den mer eksklusive sorten. Her er de tradisjonelle tsjekkiske rettene piffet opp og moderniserte. Restauranten ligger i Prahas kanskje vakreste bydel, Mala Strana, i adressen Plaska 4.

 

 • Restaurace Mlejnice – Her får du tradisjonell tsjekkisk mat i en intim og hyggelig atmosfære. Restauranten ligger også svært sentralt plassert, rett i nærheten av Gamlebytorget. Adressen er Kozna 14. Om du ikke fikk bord kan du prøve avleggeren til restauranten som ligger i Zatecka 17, rett ved den jødiske kirkegården.

 

 • Mlynec Restaurant – Restauranten serverer tsjekkiske delikatesser på elegant vis, og er av den finere sorten. Maten er meget bra, men utsikten enda bedre. Lokalene ligger rett ved elven Voltava, med utsikt direkte mot Karlsbroen. Adressen er Novotneho Lavka 9.

 

 • U Modre Kachnicky – Dette er en liten, elegant og intim affære med meget godt kjøkken. Navnet ”Hos de blå endene” tilsier at du bør smake på anderettene, noe du neppe vil angre på. Restauranten ligger også i en svært hyggelig del av strøket Mala Strana. Adressen er Nebovidska 6.

 

Derfor må du prøve Tsjekkisk øl i Praha

Er du på storbyferie i Praha må du nesten få med deg noen tradisjonelle puber. Tsjekkerne er langt mer enn middels glade i øl, de konsumerer mer av brygget enn noen annen nasjon i verden, og livet på pubene er sterkt knyttet til den tsjekkiske folkesjela og kulturen i landet.

Den lyse pilsnertypen er naturligvis kongen, og den de fleste tsjekkere foretrekker. Trenden med mikrobryggeri har imidlertid befestet seg i Tsjekkia, så du finner plenty av alle de andre ølvariantene også. Totalt er det flere enn 400 bryggerier i landet, noe som kan betegnes som svært høyt, størrelsen tatt i betraktning.

Prøv gjerne pilsnertyper fra tsjekkiske småbryggerier. Disse kan være fantastisk gode, og definitivt å foretrekke fremfor ølet fra kjedelige bryggerigiganter som Staropramen (se etter puber som serverer for eksempel pils fra Uneticky Pivovar). Skal du ha øl fra et av de store bryggeriene bør du gå for Pilsner Urquelle, og da helst på en pub som skilter med ”tankovna”, det vil si upasteurisert og levert på tankanlegg fremfor fat.

 

beste pub i praha

Ti gode puber sentralt i Praha

Praha har et enormt antall puber, og de fleste er tradisjonelle kneiper. Du finner flere gode i sentrum, men også mange du burde unngå. Generelt sett kan du ta utgangspunkt i at de beste og mest tradisjonsrike pubene ikke ligger der turister ferdes, men det finnes unntak.

Prisen for et godt øl varierer veldig alt ettersom hvor puben ligger, og klientellet puben tiltrekker seg. Som en tommelfingerregel koster en halvliter omtrent 40 tsjekkiske kroner (Czk), mens et øl av høy kvalitet fra mikrobryggeri kan komme opp i 60 Czk eller noe mer. Sett med norske øyne er det så å si alltid meget billig.

 

 

 • Lokal – Lokal har flere puber i byen, og den mest sentrale ligger i gata Dlouha 33. Der serveres det utelukkende upasteurisert Pilsner Urquell fra tank, noe som er den desiderte beste versjonen av ølet fra det berømte bryggeriet. Glem den du fikk på flaske hjemme. Fra tank er Urquellen en gudedrikk i forhold!

 

 • T-Anker – Denne ølbaren holder til på taket av handlesenteret Kotva, som ligger rett overfor det store kjøpesenteret Palladium. Heisen opp går på utsiden av Kotva. Stedet passer utmerket når det er varmt nok til å nyte en øl utendørs. Her finner du øl fra mange tsjekkiske mikrobryggerier som vet hva de driver med. Adressen er Namesti Republiky 8.

 

 • U Tri Ruzi – Dette er en av de bedre bryggeripubene i byen. Stedet er bittelitt preget av å ligge i turisttråkket, men gå innom likevel. De tre rosene serverer alltid en god pilsnertype og en halvmørk lager, mens innholdet i de tre til fire andre tappetårnene avhenger av hva bryggerimesteren har funnet på for tiden. Du finner bryggeripuben nært gamlebytorget og Karlsbroen, nærmere bestemt i Husova 10.

 

 • U Cerneho Vola – Den Sorte Oksen er en svært tradisjonell pub som ligger rett i nærheten av slottet. Ølet som serveres er Pilsner Urquell og Kozel, noe som i og for seg ikke er så spesielt. Oksen bør imidlertid besøkes om du vil oppleve et ”ekte” tsjekkisk vannhull som ligger sentralt. Adressen er Lotanske Namesti 1.

 

 • U Kunstatu – Her finner du over 100 øl-sorter fra de beste mikrobryggeriene i Tsjekkia. U Kunstatu ligger meget sentral i nærheten av U Tri Ruzi, men du må inn ei blindgate som kan være lett å bomme på. Titt på kartet og naviger deg til gata Retezova 3.

 

 • Klasterni Pivovar Strahov – Bryggeripuben ligger i et gammelt munkekloster, og på stedet har det blitt brygget øl i omtrent 900 år. Klasterni Pivovar Strahov finner du på oversiden av slottet. Ølet er meget, meget godt, så gå innom, særlig dersom været tillater en utepils! Adressen er Strahovske Nadvori 301.

 

 • Gulden Draak Bierhuis Prague – Det er litt blasfemisk å drikke utenlandsk øl i Praha, men denne ølbaren må med likevel. På Den gylne dragen serveres det utelukkende belgiske brygg. Velg blant et imponerende antall tappetårn, eller plukk fra den lange lista med flaskeøl av topp kvalitet. Pass på! Belgiske øl er ofte betydelig rikere på alkohol enn tsjekkisk pilsner. Du finner den belgiske øl-himmelen i Soukenicka 34.

 

 • Fat Cat Pub & Brewery – Den feite katta har syv tappetårn der du finner topp øl fra gode mikrobryggerier. Stedet ligger sentralt, maten er god, og atmosfæren innbydende. Verdt et besøk, selv om det vanker mye turister her. Adressen er Karlova 44.

 

 • U Medvidku – På ”Den lille bjørnen” kan du slå to fluer i en smekk. I første etasje finner du en klassisk øl-hall der du får Budvar på tank (tsjekkisk Budweisser), mens i andre etasje ligger det en bryggeripub med anstendig øl. Noe mye turister her også, men definitivt verdt besøket. Ta en titt på tappetårnet i første etasje. Det er rett og slett vakkert. Adressen er Na Perstyne 7.

 

 • U Fleku – La det være sagt! På ølfronten er U Fleku kanskje den største turistfellen i Praha, og ølet er slettes ikke blant de beste. Men, du bør vurdere å besøke stedet uansett, særlig om du er en ølhund og litt historieinteressert. U Fleku åpnet allerede i 1499, og bryggeriet skal etter sigende ha holdt åpent siden da, til tross for både flommer, pester, kriger, nazister og kommunister. Det er kjekt å sitte i hagen i bakgården når været tillater det. Adressen er Kremencova 11.

 

Severdigheter i Praha

Praha har et historisk sus over seg, og byen har svært mange severdigheter, spesielt i form av gamle bygninger og kirker. Her finner du et av verdens eldste universitet, Mozart oppholdt seg ofte i Praha, og byen var ansett som en av de viktigste i det østerriksk-ungarske monarkiet. Her er et utvalg av de viktigste severdighetene du kan få med deg:

 

Gamlebytorget

torget i gamlebyen i praha

Gamlebytorget er kanskje der historien til byen vises best, og de fleste attraksjonene ligger i gangavstand. Her kan man se flere forskjellige tidsepoker møtes, med bygninger både fra barokken, renessansen og den gotiske tidsalderen. En av de større trekkplastrene på torget er det astronomiske uret Prazky Orloj. Der står turistene og venter på klokkespillet og figurene som titter frem når klokkene slår hel time. Den gotiske Tyn-kirken fra 1400-tallet ruver i bakgrunnen, og du finner en mektig statue av Jan Hus på Gamlebytorget. Besøker du Praha i adventstiden bør du få med deg julemarkedet på Staromestske Namesti.

Slottet i Praha

slottet i praha

Den største og flotteste severdigheten i Praha er slottet (Prazsky Hrad). Det ligger på byens høyeste punkt og vokter over innbyggerne. Det er et enormt byggverk bestående av flere kirker, katedral, teater, vakttårn og parker. Om kvelden blir det godt opplyst og er en fantastisk påminnelse om hva mennesket fikk til for flere hundre år siden. Ta også en vandretur i området rundt slottet når du først er der oppe. Her er gatene koselige og brosteinsbelagte, du finner hyggelige små kaféer, og du har kort vei til blant annet det eldgamle munkeklosteret Strahov.

Det dansende huset

severdigheter praha

Praha er kanskje mest kjent for sine historiske bygninger, men har også moderne arkitektur å by på. Det dansende huset, Tancici Dum, i sentrum av byen er såpass spesielt at det får det skjeve tårnet i Pisa til å virke pinglete. Huset kalles også ”Fred and Ginger”, etter det dansende paret Fred Astair og Ginger Rogers fra en rekke filmer og show på Broadway i New York. Det morsomme bygget er tegnet av verdensberømte Frank Gehry og tsjekkisk-kroatiske Vlado Milunic. Om du ikke bare ønsker å fotografere bygningen, så kan du også nyte et måltid i restauranten som befinner seg i syvende etasje.

Den spanske synagogen og det jødiske kvarteret

den spanske synagogen i praha

Den spanske synagogen er en sentral del av det jødiske kvarteret (Josefov) som ligger i Prahas gamleby. Synagogen rommer blant annet en utstilling som illustrerer den jødiske historien i det som nå er Tsjekkia, inklusivt grusomhetene som foregikk under nazistenes okkupasjon av landet. Du finner også fem andre synagoger i Josefov, i tillegg til den berømte jødiske kirkegården, et eget rådhus, samt Franz Kafkas hjem og fødested. Det jødiske kvarteret er ikke bare et viktig historisk område, men også et fint sted å spasere i, med mange gode restauranter og kaféer.

 

Karlsbroen

karlsbroen i praha

Karlsbroen (Karluv Most) er en av de mest berømte attraksjonene i Praha. Den er godt over 600 år gammel, og ble reist så langt tilbake som i 1357. Broen knytter Prahas gamleby sammen med Mala Strana og høyden der slottet ligger. Dermed kommer du nesten ikke unna den 610 meter lange rusleturen når du skal ta for deg severdighetene i byen. Den er som regel full av turister, så dersom du vil unngå de store folkemengdene bør du komme tidlig på morgenen. Fotomulighetene er kjempebra på broen, og her er det masse folkeliv iblant krims-krams-selgere og musikanter.

St Vitus-katedralen

st. vitus katedralen i praha

Et annet majestetisk byggverk i Praha, er katedralen St Vitus som tilhører slottsområdet Prazsky Hrad. På grunnen der katedralen står var det tidligere en basilika, anlagt i 1060. Den igjen ble bygget på en enda eldre rotunda. I 1344 bestemte Karluv IV (Karl, han som halve byens severdigheter tar navnet sitt fra) at basilikaen skulle bygges om. En gang på 1600-tallet ble St. Vitus-katedralen, slik den fremstår i dag, fullført. Kroningen av konger og dronninger i det som nå er Tsjekkia har stort sett alltid foregått her siden katedralen ble bygget. Den enorme kirken er svært godt bevart, og man kan som turist både besøke innsiden og nyte utsikten fra toppen av kirketårnet.

Petrinske Sady

utsikt over praha

Petrin er den lille åsen som ligger til høyre om du står på Karlsbroen og ser mot Prahas slott. På toppen har du en liten kopi av Eiffeltårnet i Paris, hvor du får det som kanskje er byens beste utsiktspunkt. Området er et flott sted å ta seg en rusletur i når været tillater det. Blant de pene byggene du går forbi finner du for eksempel det lille slottet Zrcadlove Bludiste. Gå innom og le litt av hvor rar du blir seende ut i speilsalen, spesielt om du reiser med barn. Prahas observatorium ligger også på Petrin-høyden, med stjernekikkerter som lar deg ta en titt på Venus om du kommer på rett tidspunkt. Om du ikke gidder å vandre opp til Petrin, kan du ta taubanen som går fra gata Ujezd.

Narodni Divadlo

Narodni Divadlo

Nasjonalteateret i Praha er en av de mest dominerende og iøynefallende bygningene, mye på grunn av den forgylte domen som brer seg over taket. Den ligger vakkert plassert rett ved Voltava, og er du interessert i opera, ballett eller klassiske konserter, er en tur på innsiden et must. Bestill billetter god tid i forveien, og ta gjerne på deg et pent antrekk. Det multimediale teateret Laterna Magika som ligger rett inntil nasjonalteateret tilhører samme administrasjon.

David Cerny’s kunst

david cerny kunst i praha

David Cerny er en verdensberømt tsjekkisk skulptør med et noe annerledes syn på ting og tang. Han har ertet på seg hele EU for installasjonen Entropa, han er blitt truet på livet av Al-Qaida for å ha plassert en voksdukke av Saddam Hussein i et akvarium, og han har blitt arrestert for sivil ulydighet for å ha malt en sovjetisk stridsvogn rosa. Du finner mange av hans installasjoner rundt omkring i Prahas sentrum. Ta frem kartet på smarttelefonen din og let opp for eksempel ”Brownnosing”, ”Piss” (utenfor restauranten Hergeltova Cihelna som eies av nordmannenNils Jebens), Man Hanging Out (utenfor puben U Medvidku), Saint Wenceslas eller Quo Vadis. Du får deg garantert en latter!

Hva med en blåtur til Praha? Slik arrangerer du moroa!