Istanbul

Den historiske byen Istanbul, som frem til 1930 het Konstantinopel, har spilt en viktig rolle under svært mange historiske hendelser opp gjennom århundrene. I dag har byen vokst frem til å være en moderne storby, som fortsatt har rikelig med kulturminner fra dens fortid. Til tross for at det bor hele 15 millioner mennesker i byen er den ikke Tyrkias hovedstad, men er uansett den desidert største byen i Tyrkia.

Årlig reiser mer enn 7,5 millioner turister til Istanbul. Først og fremst ønsker mange å se de historiske severdighetene som Istanbul har å tilby, men mange legger også ferien hit for å kose seg på de vakre strendene. Sommermånedene er svært varme, og med såpass mange innbyggere i en trang og intim by, kan det bli svært varmt. Derfor velger mange å legge Istanbul-besøket til høsten eller våren, slik at man kan oppleve turistattraksjonene i mer overkommelige temperaturer.

Anbefalte hotell i Istanbul

annonselenker

Hotel Amira Istanbul

Flott og forholdsvis billig hotell i Sultanahmet i Istanbul. Her bor du meget sentralt i forhold til historiske severdigheter. Det tar for eksempel bare ti minutter å gå fra hotellet til Hagia Sofia, Sultan Hamet og Topkapi Palasset.

Et perfekt utgangspunkt for å oppleve Istanbul til fots på med andre ord. Hotellet har god standard, med fine og koselige rom, og betjeningen er meget hyggelig og serviceinnstilt.

Her trenger du ikke være redd for å be personalet om råd eller tips. Hotellet har dessuten en egen restaurant, samt en takterrasse med nydelig utsikt over Istanbul. 

 

BESTILL ROM HER

 

Dersaadet Hotel – Special Class

Ønsker du å bo i historiske Istanbul innen gåavstand til kjente severdigheter som Hagia Sofia og Topkapi palasset er Dersaafet Hotel et glimrende utgangspunkt.

Her sørger et hyggelig og serviceinnstilt personale for at du føler deg velkommen fra første stund. Rommene har god standard og er innredet i klassisk tyrkisk stil. Frokosten er innholdsrik og god.

Takterrassen har en nydelig utsikt over Bosporus-stredet og Istanbul, en perfekt plass for å nyte varme kvelder.

 

BESTILL ROM HER

 

The Magnaura Palace Hotel

Hotell med fantastisk plassering nær Sultanahmet-plassen, en kort gåtur unna kjente severdigheter som Hagia Sofia.

Hyggelig personale som gir deg maks service gjennom hele oppholdet. Også dette hotellet har en nydelig takterrasse med fantastisk utsikt over byen. 

 

BESTILL ROM HER

 

 

10 spennende ting å gjøre i Istanbul

annonse

Reise til Istanbul

Flyturen til Istanbul tar nesten fire timer fra Oslo Lufthavn, og det går som regel mellom en til to daglige direkteflygninger. Istanbul kan være en by som er vanskelig å finne et godt hotell i, med svært store forskjeller i standarden, så derfor kan det være lurt å bestille en totalpakke hos en turoperatør. Den offisielle valutaen i Tyrkia er tyrkisk lire, der 1 lire tilsvarer i underkant av 3 norske kroner. De fleste turiststedene tar dessuten ofte i mot euro som betalingsmiddel, og noen steder til og med dollar.

Prisnivået i Tyrkia er generelt mye lavere enn i Norge, og Europa generelt. Her kan man nyte gode måltider og arrangementer uten at det behøver å koste skjorta. Prisene i turistområdene er gjerne skrudd godt opp, og vær også obs på at mye av det som selges i tyrkiske butikker er uekte varer av langt dårligere kvalitet. Istanbul er en forholdsvis trygg by å ferdes i som turist, selv om de lokale kan være i overkant slitsomme. Størst sjanse har du for å bli svindlet eller lurt, men vær også obs på lommetyver. Nordmenn bør ikke drikke vannet fra springen i Istanbul eller Tyrkia generelt.

 

Hoteller og restauranter i Istanbul

Det er sjeldent noe problem å finne seg overnatting i Istanbul, og det kryr av hoteller her. Man kan få et godt hotell med air condition (nødvendig om sommeren) til godt under 400 kroner natten. Vi anbefaler at man søker etter hotell i bydelen Sultanahmet, ettersom det er her de fleste turistattraksjonene ligger. Transport i Istanbul er forholdsvis billig, men vi anbefaler å gå til fots for å nyte den stilige og ærverdige arkitekturen.

Retter fra det tyrkiske kjøkken består ofte av lam eller sau, og du har naturligvis spist landets nasjonalrett – selveste kebaben. Ellers er tyrkerne svært gode på alt fra kjøttboller til lekkert tilberedt tilbehør, og man kan spise alt fra biff til hamburger på de fleste sentrumsrestaurantene. Generelt så er prisnivået billigere dersom man unngår de mest aktive turiststedene. Husk også å takke ja når de tilbyr deg en «Raki», som er den lokale måten å avslutte et måltid på.

 

Severdigheter i Istanbul

Historiske Istanbul har svært mye å by på fra den innholdsrike fortiden, og den er således et mekka for den historieinteresserte. Enkelte steder i byen er såpass godt bevart at det er som å reise tilbake i tid, og de mange severdighetene vil være et minne for livet.

 

Arkeologisk museum

arkeologisk-museum-istanbulØnsker du å oppleve det som er som hentet ut fra en tapt verden, bør du legge inn et besøk til det arkeologiske museet i Istanbul. Det består av tre forskjellige deler, som totalt kombinerer over 1 million arkeologiske funn fra alle sivilisasjoner i verden. Museet ble grunnlagt allerede i 1891, og var det første tyrkiske museet. Her kan du blant annet se flere effekter fra Alexander den store.

Den blå moské

den-bla-moske-istanbulDen blå moské er et av Istanbul og Tyrkias mest kjente landemerker. Den omfattende moskeen ble bygd tidlig på 1700-tallet, og har fått navnet på grunn av den blåfargede steinen. På innsiden er oppbygningen helt unik, og den består blant annet av over 20 000 keramikk-kunstverk og 200 vinduer i farget glass.

Hagia Sophia

hagia-sophia-istanbulMoskeen Hagia Sophia er den mest populære turistattraksjonen i Istanbul. Det er en ekstremt viktig historisk bygning, som ble reist allerede i år 537. Frem til 1453 var bygget en kristen kirke, men ble i 1453 omgjort til moské. Siden midten av 1900-tallet har bygget blitt brukt som museum.

Tyrkisk spa

tyrkisk-badTyrkia er kjent for sine eksellente spabehandlinger og tyrkiske dampbad. Her blir du først skrubbet ren, før du blir knadd sønder og sammen. Prisene er dessuten svært overkommelige i forhold til hva man er vant med fra Norge, så vi anbefaler virkelig at man skjemmer seg bort med en behandling i et tyrkisk spa dersom man først befinner seg i landet største by.

Topkapi Palace

Topkapi PalassetTopkapi Palace er også en severdighet du ikke vil gå glipp av. Det ærverdige bygget har en rik historie som stammer fra 1500-tallet, og er plassert på en fjellhylle med nydelig utsikt over havet. Slottet har blitt brukt til mye forskjellig gjennom årene, men er i dag museum for turister.