Montenegro

inneholder annonselenker

Montenegro

Montenegro er et lite land på Balkan som med årene har blitt en svært populær destinasjon for de som vil oppleve noe annerledes og autentisk.

Her kan du oppleve alt fra pittoreske strender, autentiske middelalderbyer til spektakulære naturopplevelser. Landet har lenge vært en favoritt blant backpackere, men»vanlige» turister begynner også å få øynene opp for denne perlen.

De vakreste byene i Montenegro

Hovedstaden i Montenegro heter Podgorica, men de fleste som besøker Montenegro velger å bruke mesteparten av tiden i de vakre småbyene langs Adriaterhavet. Steder som Budva, Kotor og Perast er strålende vakre, i tillegg til at de har et deilig klima og nydelige strender. 

Reiseguide til Montenegro

I vår reiseguide til Montenegro kan du lese mer om hva som er de beste stedene å besøke, hvor du bør bo og hva du bør gjøre når du besøker dette vakre landet.

 

5 spennende byer å besøke i Montenegro

Montenegro er et av de minste landene i Europa, med et areal på cirka 13 800 kvadratkilometer. Til sammenligning er hele landet omtrent halvparten så stort som Viken fylke.

Turistene har for alvor oppdaget Montenegro, og landet anses som en av de raskest voksende feriedestinasjonene i verden. I Montenegro kan du finne varierte opplevelser innenfor et lite område. Det er for eksempel kort vei fra det vakre fjellandskapet i nord, til de herlige strendene ved Adriaterhavet. 

Her er fem småbyer i Montenegro som absolutt kan anbefales. Alle fem ligger på den vakre kyststripen ved Adriaterhavet.

 

Budva

Budva Montenegro

Byen Budva er sentrum for Montenegros viktigste turistområde. Det meste av bebyggelsen er fra Middelalderen, men her har det bodd folk i minst 2500 år. Selve byen er omsluttet av festningsverk, og bykjernen har omtrent 13 000 innbyggere.

Festningen i Budva

Der finner du mange attraksjoner, blant annet et imponerende fort, kirker og museer. Den viktigste og flotteste severdigheten er imidlertid Budvas gamleby. Den ligger på en pynt ut mot havet, med festningsverk rundt som beskytter de nydelige små husene.

Strand i Budva Montenegro

I området rundt Budva ligger det flere småsteder som har de flotteste strendene i Montenegro. Derfor er det hit de fleste turistene reiser, noe som gjør at Budva har det beste utelivet i landet. Ta turen innom om du vil oppleve gammel kultur, kombinert med badeliv og Montenegros beste nattklubber.

 

Beste hotell i Budva

 

Iberostar Slavija

Iberostar Slavija ligger perfekt til med utsikt over sentrum av Budva. Her bor du like ved mange av Budvas mest populære attraksjoner, som den gamle bymuren, strandpromenaden og Sveti Stefan-øya.

Hotellet har en rekke flotte fasiliteter, inkludert et lekkert utendørs badebasseng, et fullt utstyrt treningsstudio, spa og et velværesenter med badstue og tyrkisk bad. Restauranten på hotellet tilbyr både internasjonale og lokale retter, og de har dessuten en flott bar på takterrassen.

Rommene er luksuriøst innredet og utstyrt med moderne fasiliteter, som klimaanlegg, flatskjerm-TV og gratis trådløst internett. Noen av rommene har også en egen balkong med utsikt over byen og havet. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Kotor

Reiseguide Kotor Montenegro

Kotor er en vakker liten by som du finner like nord for Budva, med omtrent 13 500 innbyggere. Den ligger i en skjermet bukt, omgitt av festningsverk. Festningen antas å ha først blitt påbegynt for over 1700 år siden, og deretter fullført da denne delen av Montenegro var en del av Republikken Venezia. 

Kotor

Kotor regnes for å være å være den mest kjente turistdestinasjonen i Montenegro. Her er det hyggelig å vandre på brosteinsbelagte smågater mellom severdighetene. Overalt ser du vakre småhus, kirker og andre praktfulle bygninger, med små torgplasser innimellom.

Kotor Montenegro

Ønsker du å utforske mer av Montenegro så er Kotor det perfekte utgangspunktet. Til vest har du Perast og Herceg Novi, Budva i sør, Shkodërsjøen og Podgorica i øst, mens drar du nordover kommer du til Niksic og Zabljak. Her er det med andre ord en rekke muligheter for deg som er glad i dagsturer og utflukter.

 

Beste hotell i Kotor

 

Astoria Hotel

Astoria Hotel i Kotor har en perfekt beliggenhet, midt i hjertet av Kotor. Her finner du mange av Kotors mest populære attraksjoner like i nærheten, og det er i tillegg kort vei til byens butikker, restauranter og barer. 

Rommene på Astoria Hotel er luksuriøse og komfortable med klima-anlegg og gratis wi-fi. Noen av rommene har også en egen balkong som gir deg en flott utsikt over Kotor. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Perast

Perast

Perast er en bitteliten landsby like nord for Kotor, beliggende inne i den samme fjorden. Innbyggertallet er i dag ikke mer enn omtrent 300. Som det meste annet i dette området, står Perast på UNESCOs liste over verdensarv. Her finner du mange flotte og små palass, kirker, omringet av nydelig hus for de som bor i landsbyen.

Perast Montenegro

Det som kjennetegner Perast best er de to små øyene som ligger rett utenfor. På den ene ligger det et munkekloster, og den får du ikke besøkt med mindre du er munk.

Gospa od Skrpjela Montenegro

Den andre øya, Gospa od Skrpjela, er kunstig laget, med en katolsk kirke som opptar store deler av arealet. Dit går det båter for de som vil ta seg en tur.

 

Beste hotell i Perast

 

Heritage Grand Perast

Heritage Grand Perast er et nydelig hotell med en fantastisk beliggenhet, rett ved sjøkanten i vakre Perast. Her kan du nyte solen på hotellets flotte solterrasse, bade i sjøen i eller hotellets badebasseng, samt nyte en bedre middag på hotellets restaurant. 

Heritage Grand Perast hotell et flott valg for de som leter etter et luksuriøst og komfortabelt sted å bo i Perast. Med sine fantastiske fasiliteter, luksuriøse rom og sentrale beliggenhet, vil dette hotellet garantert gi deg en minneverdig opplevelse i Perast.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Herceg Novi

Herceg Novi Montenegro

Herceg Novi ligger ved inngangen til Kotor-bukta, og dermed mer ut mot Adriaterhavet, med Dubrovnik ikke så langt unna. Byen har i overkant av 30 000 innbyggere, noe som gjør den til den tredje største i Montenegro. Opprinnelig lå det enda en fiskerlandsby her, som ble omgjort til festningsby sent på 1300-tallet.

I Herceg Novi finner du svært mange interessante severdigheter. Her finner du blant annet en egen gamleby med et klokketårn bygget i 1667, festningsverk, fort, gamle kirker, museer, en flott marina, og mange hyggelige torgplasser med mye aktivitet.

Herceg Novi

Herceg Novi er forøvrig kjent for sine mange trapper, og kalles på folkemunne ”byen med de 100 001 trappetrinnene”. I tillegg til alle severdighetene byr Herceg Novi på et godt knippe med strender og badeplasser. En båttur i dette området er absolutt å anbefale.

 

Beste hotell i Herceg Novi

 

Lazure Hotel and Marina

Lazure Hotel and Marina er en virkelig perle av et hotell, med en nydelig beliggenhet langs Kotor-bukten ved Adriaterhavet. Her bor du i vakre omgivelser, cirka to kilometer unna sentrum av Herceg Novi. 

Her kan du nyte fasiliteter i toppklassen, som et fantastisk innendørs badebasseng og en nydelig spa-avdeling. Hotellet har dessuten et eget område på badestranden like ved, med solsenger for hotellets gjester. 

Lazure Hotel and Marina får svært gode tilbakemeldinger fra gjester som har bodd her tidligere, og det blir regnet som et av de beste hotellene i hele Montenegro.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Sveti Stefan

Luftfoto av Sveti Stefan i Montenegro

Sveti Stefan er kanskje det mest fotograferte stedet i Montenegro. Den lille fiskerlandsbyen kjennetegnes av at den ligger på en liten øy, med et fort som omkranser bebyggelsen. Øya har forbindelse via en smal og kunstig landstripe, med vakre strender på hver side.

Sveti Stefan

Fortet og bebyggelsen stammer fra Middelalderen, men i dag er hele øya omgjort til et femstjerners luksushotell. Her har celebriteter som Marilyn Monroe, Ingemar Stenmark, og Sophia Loren vært på besøk. Skal du se selve øya, må du enten bo på hotellet, eller besøke en av hotellets restauranter.

Sveti Stefan Montenegro

Sveti Stefan er uansett verdt et besøk, selv om du ikke tar deg råd til de stive prisene på hoteller eller restaurantene. På fastlandssiden finner du mange rimeligere overnattingssteder og spisesteder, offentlig og gratis strand, samt mange vakre hus og parker du kan besøke.

 

Beste hotell i Sveti Stefan

 

Hotel California by Aycon

Hotel California har en uslåelig beliggenhet, med utsikt over Adriaterhavet og den berømte Sveti Stefan-øya. Her bor du så nært stranden som det er mulig å komme, og du kan enkelt nyte strandlivet på hotellets solsenger.

Hotellromenne er store og moderne, med behagelige senger og flott innredning. Velger du et deluxe-rom med sjøutsikt får du en egen balkong hvor du kan nyte utsikten og høre bølgene slå mot stranden.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 spennende ting å gjøre i Montenegro

 

Når på året er det best å reise til Montenegro?

Den mest vanlige tiden å besøke Montenegro på er fra april til begynnelsen av oktober. Reiser du i dette tidsrommet så kan du forvente deg varmt og godt vær, særlig hvis du reiser i varmeste månedene som er juli og august. Dette er også de to månedene hvor flest turister besøker landet.

Sommer i Montenegro

Ønsker du å tilbringe mye av tiden på stranda så er de beste månedene juni til september. I disse måneden er det godt og varmt både på land og i vann.

Beste tid å reise til Montenegro

Foretrekker du derimot å møte på så få andre turister som mulig så er de beste månedene mai / juni og september / oktober.

Sommer på Shkodërsjøen i Montenegro

Montenegro er derimot ikke bare en typisk sommerdestinasjon. Vinterstid forvandles nemlig den nordlige delen av landet til snødekt eventyrlandskap med glimrende skimuligheter. Det er gode forhold for skikjøring i Montenegro fra desember til og med mars.

 

Er det trygt å reise til Montenegro?

Det korte svaret er at ja, det regnes som helt trygt å feriere i Montenegro.

Som turist bør du like vel være på vakt mot typisk turistkriminalitet som lommetyver og pengesvindel. Lommetyveri er mest utbredt i turistbyer som Budva og Kotor. Vær særlig oppmerksom i større folkemengder og pass ekstra godt på verdisakene dine om det skulle oppstå trengsel.

En annen ting du bør være oppmerksom på når du besøker Montenegro er at du kan bli utsatt for pengesvindlere. En slik svindelmetode kan være butikkansatte som «tilfeldigvis» gir deg tilbake for lite vekslepenger, eller taster inn feil pris på en vare. 

Dette er uansett noe man bør være på vakt mot hvor enn man reiser, og ikke noe som nødvendigvis er typisk for Montenegro. Tar du dine forhåndsregler og er litt årvåken når du er på tur, så går det som regel helt fint.

 

Slik kommer du deg til Montenegro

Montenegro har to flyplasser, en i hovedstaden Podgorica (TGD) og en i Tivat (TIV) som ligger nære  kysten.

Den mest populære flyplassen for turister er Tivat, fordi denne flyplassen ligger nærmest turistbyer som Budva og Kotor. I turistsesongen har selskaper som Norwegian og SAS direkterute fra Oslo til Tivat, med en flytid på cirka 3 timer og 20 minutter.

Flyplassen i Tivat Montenegro

Et annet alternativ er å fly til Dubrovnik i Kroatia og så kjøre til kysten av Montenegro. Denne distansen er på rundt 70 km og tar cirka 1.5 time med bil.

 

Penger i Montenegro

Euro er den offisielle valutaen i Montenegro. Dette til tross for at Montenegro enda ikke er medlem av EU.

Det går helt fint å betale med kredittkort i de populære feriebyene, men hvis du reiser rundt på landsbygda kan det være greit å ha noen papirsedler for hånden. 

 

Les også: reiseguide til romantiske Rovinj i Kroatia