Rovinj

inneholder annonselenker

Rovinj

Les vår reiseguide for alle de beste tipsene til fantastiske Rovinj.

Rovinj er en sjarmerende havneby på vestkysten av Istria, og i våre øyne et av de vakreste stedene i Kroatia. 

Gamlebyen er et skikkelig blikkfang, med pastellfargede murhus som ligger som perler på en snor nedenfor St. Euphemia katedralen. Katedralens klokketårn er selve øyenstenen i byens silhuett, der det rager skyhøyt over de pittoreske murhusene nedenfor.

Rovinj sett fra sjøen

I forgrunnen ligger små fiskebåter, seilskuter og luksusyachter om hverandre. Det hele knyttes sammen av bilfrie brosteinsgater som slynger seg gjennom gamlebyens romantiske gater og smug. Rovinj er rett og slett en nydelig by!

I vår reiseguide deler vi våre beste tips om ting å se og gjøre, steder å bo, og alt annet du trenger for den perfekte turen til Rovinj.

 

Anbefalte hotell i Rovinj

Som regel pleier vi å anbefale hoteller som ligger i byenes sentrum, men når det kommer til Rovinj så er ikke dette tilfellet. Gamlebyen i Rovinj er rett og slett så kompakt at det ikke er plass til store hoteller med badebasseng og typiske «syden-fasiliteter».

Vi anbefaler derfor å velge et av de flotte hotellene som ligger like utenfor Rovinj sin gamleby. Du kan da bo i fredelige omgivelser, og samtidig ha tilgang til både badebasseng og strand. Gamlebyen er dessuten bare en kort spasertur unna.

Her har vi plukket ut tre av de av aller beste hotellene i Rovinj. Alle hotellene har flotte fasiliteter som kommer godt med på varme sommerdager, i tillegg får de svært gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

Hotell Lone

Hotel Lone har en nydelig beliggenhet, like ved skogsparken Punta Corrente, rett sør for gamlebyen i Rovinj. Her bor du i fredfulle og landlige omgivelser, med skogen og strendene som nærmeste nabo. Samtidig bruker du bare 15-minutter på å gå til gamlebyen.

Hotellet er et rålekkert designhotell, med fantastiske detaljer og moderne arkitektur (hotellobbyen er et kunstverk i seg selv!). Her kan du nyte varmen ved hotellets store og flotte utendørs bassengområde, eller ved byens beste strand som ligger like nedenfor hotellet. 

Hotellrommene er store og behagelige, med massevis av plass. Hvert rom har i tillegg en privat veranda med nydelig utsikt. Hotel Lone er rett og slett et fantastisk hotell som det er lett å kose seg på.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Grand Park Hotel Rovinj

Elegante og fasjonable Grand Park Hotel har en spektakulær beliggenhet, like ved marinaen sør for gamlebyen i Rovinj. Fra hotellet får du en helt fantastisk utsikt over havet, og ikke minst den billedskjønne gamlebyen. 

Grand Park Rovinj har ikke bare en spektakulær beliggenhet, her er fasilitetene og servicen også i toppklassen. Bassengområdet er utrolig flott og vel verdig de fem stjernene hotellet står oppført med. Hotellet har dessuten en glimrende restaurant og et eget spa med en rekke forskjellige behandlinger.

Ønsker dere å bo komfortabelt når dere besøker Rovinj, så er Grand Park Hotel et glimrende valg. Her er alt fra rommene og fasilitetene, til beliggenheten i toppklassen.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Monte Mulini

Rett ved den flotte Mulini-stranden ligger elegante Hotel Monte Mulini. Her har du en fantastisk utsikt over Lone Bay og skogsparken Punta Corrente. Skal du til gamlebyen så følger du enkelt strandpromenaden som går nedenfor hotellet. 

Monte Mulini er et hotellet det er lett å trives på. Du kan for eksempel nyte dagene ved det flotte bassengområdet, eller ved hotellets eget område på Mulini Beach. Frister det å ta spa så har de en flere forskjellige spabehandlinger å velge mellom.

Rommene er store og komfortable, med flott utsikt mot de vakre omgivelsene og havet. Gamlebyen i Rovinj er dessuten bare en behagelig spasertur unna.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Populære utflukter og aktiviteter i Rovinj

Rovinj –  en kroatisk perle med italienske røtter

Rovinj ligger på vestkysten av halvøyen Istria, helt nord i Kroatia. Byen ligger ved det nordlige Adriaterhavet og er et populært turistmål og en aktiv fiskerihavn. Det er 14 000 innbyggere i Rovinj, noe som gjør byen til den tredje mest folkerike i Istria.

Luftfoto av Rovinj

Den italienske grensen ligger knappe to timer unna Rovinj, og nettopp Italia har vært en viktig del av Rovinj opp gjennom århundrene. Fra 1283 til 1797 ble Rovinj styrt av den mektige republikken Venezia.

Gammel byport i Rovinj

Under dette styret ble byen befestet med to rader av forsvarsmurer og flere byporter. Restene etter murene er fortsatt synlige den dag i dag, i tillegg til tre av de gamle byportene.

Solnedgang i Rovinj

Etter Venezias fall i 1797 ble Rovinj en del av det Det østerrikske keiserrike, før byen ble en del av Italia fra 1918 til 1947. De ble så innlemmet i Jugoslavia, og til sist ble Kroatia offisielt en uavhengig republikk i 1992.

Livet i Rovinj

Den italienske kulturen er fremdeles sterk i Rovinj, og det bor fortsatt mange med italienske aner i byen. Denne innflytelsen er særlig synlig gjennom byens arkitektur, i matveien og i språket. 

 

Når på året er det best å reise til Rovinj?

Har du muligheten, så er kanskje september den aller beste måneden å besøke Rovinj.

Solnedgang Rovinj

I september er det mange færre turister her, samtidig som været fortsatt er varmt og godt med en snittemperatur på 20 grader. Hotellprisene er dessuten mye lavere enn i de mest populære sommermånedene.

Rovinj reiseguide

Den nest-beste tiden å besøke Rovinj på er på våren og tidlig sommer. I mai og juni kan du forvente deg mildt og fint sommervær, uten de aller varmeste dagene.

Restaurant i Rovinj

Når det er sagt så går det helt fint å besøke Rovinj i høysesongen som er i juli og august. Dette er de to varmeste månedene i året i Rovinj, med en snittemperatur på rundt 24 grader. Bakdelen med å besøke Rovinj i dette tidsrommet er at hotellprisene er en del høyere, samtidig som at turisttrykket er større.

Rovinj sentrum

Det anbefales ikke å besøke Rovinj vinterstid. På denne tiden av året er været kaldt og vått, og de fleste barene og restaurantene holder stengt.

 

Fem ting du må gjøre når du besøker Rovinj

Lurer du på hva du kan se og oppleve når du besøker Rovinj? Her har vi plukket ut fem av våre favorittaktiviteter.

 

Gå på oppdagelsesferd i Rovinj sin gamleby

Rovinj gamlebyen

Den vakre gamlebyen i Rovinj er definitivt byens hovedattraksjon. Sammen med den pittoreske strandpromenaden danner den et pulserende sentrum hvor du finner koselige restauranter, kafeer og barer i tillegg til fine butikker og små kunstgallerier.

Rovinj Kroatia

Gamlebyen ligger på en halvøy og strekker seg oppover mot den godt synlige St. Euphemia katedralen. Dette skaper det eksepsjonelt sjarmerende bakteppet som Rovinj er så kjent for.

Romantisk gate i gamlebyen i Rovinj

Her er det deilige å bare spasere rundt på de bilfrie brosteinsgatene og se på alle de fargerike husene som er bygget tett i tett sammen. 

Fargerikt hus i Rovinj gamleby

Plutselig kan du komme over koselige og nesten folketomme gater med hus i de nydeligste farger. Går du langs gatene nærmest sjøen så kan du av og til finne trapper som går rett ut i Adriaterhavet. Det perfekte motivet for instagrammen!

Koselig bar i Rovinj

Du trenger ikke ha noen mål eller mening når du spaserer rundt i gamlebyen. Her kommer du garantert over sjarmerende smug og gater, og små koselige butikker og kafeer hvor enn du går. 

 

Spise byens beste gelato på Gelateria Italia

Gelateria Italia Rovinj

Rovinj var en gang i tiden en del av Italia, og den italienske innflytelsen preger fortsatt bybildet. Dette er spesielt synlig i matveien, og du trenger ikke gå langt i gamlebyen før du treffer på et utsalg for den italienske spesialiteten gelato.

Den ubestridt beste gelatoen i Rovinj får du på Gelateria Italia. Her står køen tidvis langt ut i gaten, men vi kan forsikre deg om at den lille ventetiden er vel verdt det. Gelatoen her er rett og slett helt fantastisk!

Beste gelato Rovinj

Gelateria Italia drives av en italiensk familie, og all isen de selger er hjemmelaget på stedet. Her får du med andre ord fersk og autentisk italiensk gelato av ypperste kvalitet. 

 

Nyte solnedgangen

Valentino Bar Rovinj

Rovinj er kjent for sine vakre og fargerike solnedganger. En av de beste plassene å bivåne den er på en av barene som ligger helt nede ved vannkanten i gamlebyen.

Se på solnedgangen i Rovinj

Gode tips er Bar Monte Carlo, Valentino eller Mediterraneo cocktail bar. Her kan du sitte langs sjøen og bare nyte fargespillet på himmelen i det solen forsvinner ned i havet.

Bar ved sjøen i Rovinj

Avhengig av dag, årstid og værforhold kan du se himmelen bli farget i nyanser av oransje, gull eller rosa. Det perfekte stedet for en romantisk drink med kjæresten!

 

Ta en båttur

Båttur i Rovinj

Den beste utsikten over Rovinj er unektelig fra sjøen, så det å komme seg en tur ut med båt anbefales virkelig. Noen av de billigste og mest populære turene er delfinsafari. I havet utenfor Rovinj er det mye delfiner, så du er nærmest garantert å få oppleve de på nært hold.

Gamlebyen i Rovinj sett fra sjøen

Andre populære turer er taxibåt til Katarina Island eller Red Island, dra på snorkletur eller utforske Limfjorden. Ønsker du en opplevelse noe utenom det vanlige så kan du ta en romantisk rotur med de tradisjonelle Batana-båtene. 

Uansett hvilken type båtur du velger så er det en opplevelse i seg selv å se den spektakulære byen fra havet.

 

Gå langs strandpromenaden fra gamlebyen til Punta Corrente

Utsikt fra strandpromenaden i Rovinj

Bare 20 minutters gange fra gamlebyen ligger den vakre skogsparken Punta Corrente, også omtalt som Zlatni Rt av de lokale. Punta Corrente ligger på en halvøy sør for byen, og du kan enkelt følge strandpromenaden hele veien frem.

Strandpromenaden er elegant laget, og gir deg dessuten flere fine bildemuligheter av Rovinj sin gamleby. Det ligger også flere koselige strandbarer og restauranter på veien.

Maestral Rovinj

En av de beste restaurantene langs strandpromenaden er Maestral. De har en fantastisk beliggenhet helt nede ved vannkanten og utsikten over til gamlebyen er fenomenal. 

Selve parken har en nydelig skog bestående av sedertre, furu og store sypresser som rager mot himmelen. I parken ligger også en rekke flotte strender.

 

Slik kommer du deg til Rovinj

Rovinj har ikke en egen flyplass, så den vanligste måten å reise til Rovinj på er å ta fly til byen Pula, som ligger rett sør for Rovinj. Det er fire mil fra Pula til Rovinj, en tur som tar cirka 35 minutter med taxi. 

Det går direkteruter fra Oslo til Pula og flytiden er på 2 timer og 40 minutter. Flyr du fra andre norske flyplasser kan det være et alternativ å mellomlande i for eksempel København.

Rovinj kan også være et fint reisemål for de som er glad i bilferie. Fra Oslo til Rovinj er det cirka 220 mil, en tur som er estimert å ta totalt 24 timer. Du kan da kjøre på fine veier gjennom Danmark, Tyskland, Østerike og Slovenia til du ankommer Istria, nord i Kroatia.

 

Dette er de beste strendene i Rovinj

Er du ute etter kritthvite og finmalte strender så vil du nok bli skuffet om du besøker Rovinj. Strendene her er typiske rullesteinstrender som kan være litt ubehagelige å gå på, strandsko er derfor å anbefale.

Besøker du Rovinj bør du like vel absolutt bruke noen dager på stranden. Havet er krystallklart og passelig varmt, perfekt for et avkjølende bad på varme sommerdager. Her har vi plukket ut noen av de beste strendene i Rovinj.

 

Lone Bay Beach

Lone-stranden er kanskje den mest kjente stranden i Rovinj. Dette er en vakker rullesteinstrand med frodig natur og furutrær på alle kanter. Stranden er veldig populær, så man bør være forholdsvis tidlig ute om man ønsker å få plass her i høysesongen. 

Lone bay stranden i Rovinj

Bor du på hotell Lone (som vi varmt anbefaler) så har du tilgang til gratis solsenger på stranden. Hotel Lone ligger dessuten bare noen få minutter unna stranden. Bor du i gamlebyen så bruker du cirka 20 minutter på å gå til stranden langs strandpromenaden.

 

Monte Beach

Befinner du deg midt i gamlebyen og ønsker deg en svømmetur så bør du definitivt ta turen innom Monte Beach. Denne steinstranden har en fantastisk beliggenhet langs klippene, like nedenfor den fantastiske St. Euphemia katedralen. På mange måter kan man si at Monte Beach er Rovinj sin bystrand.

Bystranden Monte i Rovinj

Stranden er om lag 150 meter lang, og oppdelt i flere små seksjoner bestående av små klipper og viker om hverandre. Her er det begrensede solingsmuligheter, men er du i gamlebyen og ønsker deg et bad er dette det perfekte stedet.

 

Anbefalte dagsturer fra Rovinj

Rovinj sin sentrale plassering på Istria er et glimrende utgangspunkt for en rekke dagsturer og utflukter.

Her har vi samlet noen av de mest populære utfluktene fra Rovinj.

 

Fjellandsbyene i Istria

Selv om det er deilig å nyte dagene ved kysten i Rovinj er det absolutt å anbefale å ta en tur innover i landet. Her kan du utforske koselige små middelalderlandsbyer, eller dra på vinsmaking på en av de mange vingårdene i Istria.

 

Motovun er sannsynligvis den mest kjente av fjellandsbyen i Istria. Den ligger omtrent 55 km fra Rovinj, i den midtre delen av Istria-halvøya. Motovun ligger på en høyde 277 meter over havet, omgitt av vakre olivenlunder og vinmarker.

Fjellandsbyen Motovun

Noe av det beste du kan gjøre i Motovun er å bare rusle rundt i de brosteinsbelagte gatene, eller nyte utsikten fra de gamle festningsmurene. Et måltid på restauranten Konoba Mondo er også å anbefale.

 

Grožnjan er en annen vakker landsby som absolutt er verdt et besøk. Mange kunstnere har gjort denne middelalderske landsbyen til sitt hjem, så her finner du koselige kunstgallerier på hvert gatehjørne. 

 

Pula

Kjører du sørover for Rovinj kommer du til Istrias største by, Pula. Byen er først og fremst kjent for sine fantastiske ruiner fra romertiden. Her kan du blant annet se et av de største og best bevarte amfiteatrene i verden.

Turen til Pula fra Rovinj tar cirka 45 minutter med buss eller ferge, mens du slipper unna med en halvtime i taxi eller bil.

 

Trieste

Den vakre italienske grensebyen Trieste ligger ca. 10 mil unna Rovinj, og er absolutt en dagstur man bør vurdere om man er glad i utflukter. 

Det går fergeavganger til Trieste flere ganger i uken og turen tar ca. 1 time og 40 minutter med fergeselskapet Liberty Lines.

Har du tilgang på bil så må du regne med en kjøretid på rundt en 1 time og 30 minutter. Det går også buss fra busstasjonen i Rovinj til Trieste med daglige avganger.

Les vår reiseguide til Trieste

 

Venezia

Tar vi en titt på kartet så ser vi at Venezia ligger på den andre siden av Adriaterhavet, nordvest for Rovinj. Det går daglige avganger med hurtigbåt fra Rovinj til Venezia. Båtturen tar 3 timer og 45 minutter fra Rovinj, alternativt 2 timer og 45 minutter om man reiser fra Poreč.

Hele turen tar 14 timer, og du får da noen timer i Venezia som inkluderer en guidet tur på Markusplassen. Venezia ligger i Italia, så husk å ta med passet ditt på turen.

Les vår reiseguide til Venezia

 

 

Severdigheter i Rovinj

Det er ikke så mange klassiske severdigheter i Rovinj, men til gjengjeld så kan man si at hele gamlebyen er en fantastisk severdighet i seg selv. Rovinj er derfor perfekt egnet til å bare spasere rundt i uten å ha noen større plan. 

Her har vi like vel plukket ut noen av de beste severdighetene i Rovinj.

 

Rovinj gamleby

Rovinj gamleby
Det utvilsomme høydepunktet blant severdighetene i Rovinj er den fantastiske gamlebyen. Dette er en skattekiste av trange smug, vakre hus og brosteinsbelagte gater.

Her er det en opplevelse i seg selv å bare traske gjennom de stemningsfulle gatene, eller nyte en drink på en bar. Ta også turen opp til St. Euphemia katedralen for en nydelig utsikt over havet og området rundt.

 

St. Euphemia katedralen

st euphemia katedralen i gamlebyen i rovinj
St. Euphemia kirken er utvilsomt det mest iøynefallende landemerket i Rovinj. Det massive klokketårnet ruver godt på en høyde midt i gamlebyen, og er synlig flere kilometer unna.

Katedralen ble påbegynt i 1725 og stod ferdig 11 år senere, i år 1736. Klokketårnet er en etterligning av det verdenskjente tårnet til Markuskirken i Venezia.

Har du kontroll på høydeskrekken så kan du ta turen opp de knappe 60 høydemeterne til toppen av klokketårnet. Belønningen er en spektakulær utsikt over Rovinj.

 

Skogsparken Punta Corrente

Punta corrente parken i rovinj
Punta Corrente er en fredet skogspark, som ligger knappe 20 minutter unna gamlebyen. Parken ligger på en liten halvøy, og er det perfekte stedet for en gå eller joggetur.

Punta Corrente er dessuten svært populær blant fjellklatrere, som ofte er å se oppe i de bratte klippene. Her er det også en rekke flotte rullesteinstrender og nydelig blått hav.

 

Havnen i Rovinj

Rovinj havn
Havnen i Rovinj er et av de livligste stedene i byen. Her ligger seilbåter, fritidsbåter og fiskebåter som perler på en snor. Like ved havnen finner du den populære cocktailbaren Havana Rovinj, som server nydelige drinker.

Er du glad i båter så kan du fortsette videre langs promenaden til den moderne marinaen hvor yachtene ligger på rekke og rad.

 

Bronsealderfortet Monkodonja

Bronsealderfortet Monkodonja utenfor Rovinj
Monkodonja er et bronsealderfort som ligger cirka 6 kilometer unna Rovinj. Området ble oppdaget og utgravd av arkeologer på 1950-tallet, og er i dag åpent for publikum.

Til tross for at fortet er over 3800 år gammelt, så er flere av murene i fortet fortsatt intakt. Monkodonja er et dessuten et flott turmål for en sykkeltur fra Rovinj.