10 severdigheter du bør få med deg i Praha

inneholder annonselenker

severdigheter i praha

Praha er den største byen og hovedstad i Tsjekkia. Denne populære storbyen har noen av de vakreste bygningen i hele Europa, utsøkte restauranter, en herlig ølkultur, og ikke minst en gammelby som er i svært god stand. Denne gamlebyen har til og med fått plass på UNESCO sin verdensarvliste, og når man vandrer nedover de brosteinlagte gatene i gamlebyen er det vakre hus i overdådig stil, så vel som gamle steinbygninger fra middelalderen overalt. 

Det bor litt over 1,2 millioner innbyggere i Praha, men det er også veldig mange turister som legger weekendturer hit. Det er heller ikke så rart, for ikke bare er det utrolig mye flott å oppleve her, det er også et svært lavt prisnivå, så man kan bo på flotte hotellrom og spise på fine restauranter uten at lommeboka blir altfor tynn. 

Med så mange historiske bygg og kjente severdigheter, kan det være vanskelig å rekke over alt når man er innom Praha for en weekendtur eller lignende. Vi har derfor samlet de 10 av det mest populære severdighetene i Praha, slik at du enkelt kan få med deg de attraksjonene som definerer Praha. Du kan for eksempel ikke ha vært i Praha uten å vært en tur innom torget i gamlebyen, eller uten å ha spasert over Karlsbroen. Vi har også plukket ut noen av de mest populære tingene å gjøre i Praha, som for eksempel et besøk til LEGO-utstillingen Czech Repubrick som er populær blant barna.

 

Se hvilke hotell vi anbefaler i Praha her

 

annonse

 

St. Vitus Katedral

St. Vitus Katedralen i praha

Den mest populære attraksjonen i Praha er St. Vitus Katedral, en gammel katedral som ble påbegynt allerede på 1500-tallet. Til tross for at den ble påbegynt så tidlig sto den ikke klar for 585 år senere i år 1920. Katedralen ligger inne i Borgen i Praha-komplekset, men man kan fint komme seg til katedralen uten å måtte innom slottet i seg selv. Selve bygget er laget i gotisk stil, og er 33 meter høyt, men om man regner med tårnet strekker det seg hele 99 meter opp fra bakken, og gir en av de beste utsiktene over byen. 

Torget i gamlebyen

torget i gamlebyen i praha

Torget i gamlebyen er lokalt kjent som Staroměstské náměstí, og ligger midt i gamlebyen i Praha. Dersom du har lyst til å utforske den vakreste delen av storbyen i ditt eget tempo bør du legge turen hit, for her kan du vandre i en hvilken som helst retning og likevel komme over spennende, historiske områder. Torget i seg selv har flere statuer og monumenter, og er kjent for å ha Church of Mother of God before Týn og Den astronomiske klokken i Praha på torget. Like før jul holdes dessuten en av verdens beste julemarkeder på dette torget. 

Karlsbroen

karlsbroen i praha

Karlsbroen er den mest kjente og mest populære broen som krysser elva Vltava i Praha. Selve byggverket stammer fra 1600-, og 1700-tallet, og er utsmykket med utrolige barokkstatuer. På begge sider av Karlsbroen er det dessuten mektige brotårn man må gå under, og både broen og området i seg selv er helt utrolig å vandre langs. Det er naturligvis mange turister her, og området er kjent for å være en populær plass for lommetyver, så vær litt obs på dette når du krysset broen.

Praha Slott

slottet i praha

Praha Slott, også kjent som Borgen i Praha, er et slottskompleks som tidligere var brukt for kongene av Böhemen, tysk-romerske keisere, presidenter av Tsjekkoslovakia, og som nå brukes av presidenter i Tsjekkia. Dette slottet regnes som verdens største historiske slott med sine 570 x 130 meter overflateareal. Noe av det kuleste er derimot at slottet har vært kontinuerlig påbygd gjennom historien, og i dag finner man så godt som alle store arkitekturstiler i komplekset. Slottet ligger på toppen av en ås, og man har faktisk veldig god utsikt ned mot resten av byen herfra. På området ligger det dessuten flere andre spennende bygg som St. Vitus Katedral.

Gamlebyens rådhus med det astronomiske uret

den astronomiske klokken i praha

I kanten av Staroměstské náměstí ligger to av Prahas med spennende attraksjoner, det gamle rådhuset hvor man også har det astronomiske uret. Dette uret er en av de mest besøkte og fotograferte severdighetene i hele byen, og hver time står hundrevis om ikke tusenvis av mennesker nede på torget for å se de 12 apostlene komme ut og gå en runde rundt klokka. Selve rådhuset er også vel verdt å få med seg, da dette er et gammelt bygg av høyeste kvalitet. 

NaFilM

NaFilM er det nasjonale filmmuseet i Tsjekkia, og dette er åpenbart et naturlig stopp for alle som interesserer seg i filmhistorie, spesielt litt eldre filmhistorie. En av de store styrkene til dette museet er at de fleste utstillingene er interaktive, så det blir en spennende opplevelse for både voksne og barn. Her kan man prøve å lage egne filmer og lyder. Dette er ikke et veldig stort museum, så man rekker å smette inn et lite besøk her selv om man ikke har det helt øverst på listen over hva man skal få med seg i byen. Det er vel verdt et besøk, og man blir garantert positivt overrasket over utstillingene.

Czech Repubrick

lego i praha

Hvis du synes det er litt slitsomt å vandre rundt i hele Praha for å se alle de vakre bygningene og attraksjonene, så har du et alternativ. Du kan nemlig reise til Czech Repubrick, så får du sett alt det spennende i byen, gjengitt i LEGO. På dette museet er det over 30 enorme LEGO-bygg som forestiller alle de mest kjente bygningene i byen, og dette er noe både barn og voksne kommer til å bli imponert over. I samme bygg er det også en leketøysbutikk med et veldig stort utvalg, og her får man selvsagt også kjøpt med seg LEGO hjem. 

National Memorial to the Heroes of the Heydrich Terror

krigsmuseum i praha

I krypten under Saints Cyril and Methodius-katedralen ligger National Memorial to the Heroes of the Heydrich Terror, et museum dedikert til tsjekkoslovakiske fallskjermsoldater som brukte kryptene som gjemmested i tre uker etter attentatet mot Reinhard Heydrich. Dette er spennende historie om andre verdenskrig som er verdt et besøk. 

Gallery of Steel Figures

Gallery of Steel Figures i praha

Gallery of Steel Figures er en utstilling av diverse ting som er gjenskapt i stål. Her er det enorme stålfigurer som figurerer populære ting som utvalgte biler, Marvel-karakterer, jerntronen fra Game of Thrones, og til og med mer hverdagslige objekter. Alle figurene er laget med et enormt øye for detaljer, og det er virkelig en helt spesiell opplevelse. Her kan man dessuten klatre opp på eller inn i figurene, noe som gjør det ekstra morsomt for barna. 

St Cyril and St Methodius-katedralen

St Cyril katedralen i praha

Denne katedralen er litt mindre enn det man kanskje forventer av en katedral, men er et populært turistreisemål fordi den har vært svært viktig for Tsjekkoslovakia under andre verdenskrig. I dag kan man besøke kirken i seg selv, eller gå ned til kryptene for å se på museet som ligger der.