stokcholm

Stockholm er hovedstaden hos vårt naboland Sverige, og blir ofte bare omtalt som «Nordens Venezia». Det er nemlig svært lett å trekke assosiasjoner til den italienske elvebyen, ettersom Stockholms bebyggelse i stor grad er omkranset av elver og kanaler. Totalt består den ærverdige byen av 14 øyer, som knyttes sammen av hele 53 broer, og de unike friluftsområdene gjør at byen kanskje er Skandinavias vakreste hovedstad.

Stockholm huser  960 000 innbyggere, men har allikevel et sjarmerende preg som ikke gjør at det føles som en typisk storby. Hit ferierer flere titusener av nordmenn hvert eneste år, for å oppleve en by som ikke kan sammenlignes med vår egen hovedstad. Det er flust av severdigheter i byen, som tilbyr en variert kultur med både spise- og utesteder tilpasset enhver aldersgruppe. Og naturligvis mye å finne på for de aller minste!

Anbefalte hotell i Stockholm

  • Grand Hotel StockholmÆrverdige Grand Hotel Stockholm er hotellet for deg som ønsker å bo luksuriøst i Stockholm. Hotellet har fem stjerner og er et meget fasjonabelt hotell som også får meget gode tilbakemeldinger fra gjester. Hotellet er sentralt plassert og har en rekke fasiliteter, som blant annet eget spa, helsestudio, innendørs basseng, og fire restauranter. 

 

  • Hotel Kungsträdgården – Med fire stjerner er dette et noe rimeligere alternativ, men standarden er fremdeles meget høy. Hotellet har en vakker beliggenhet på Norrmalm, rolig med samtidig veldig sentralt. Fine rom og god service er tilbakemeldinger som går igjen fra gjester.  

 

  • Hotel Skeppsholmen – Hotel Skeppsholmen er et veldig flott firestjerners hotell med meget sentral plassering. Her er du i gåavstand til en rekke kjente serverdigheter som ABBA museet (9 min), Vasamuseet (14 min) og Skansen (19 min) for å nevne noen. Perfekt hotell for de som ønsker å bo rolig, men samtidig midt i Stockholm.

annonselenker

Ting å gjøre i Stockholm

annonse

Reise til Stockholm

Stockholm befinner seg kun en kort reise unna de fleste nordmenn, og er derfor et godt valg for de som ønsker en billig, men opplevelsesrik ferie. Den svenske kronen er dessuten noe svakere enn den norske, og man vil generelt oppleve prisnivået på bespisning, overnatting og aktiviteter som noe billigere enn i Norge, uten at det er snakk om store forskjeller. Stockholm er dessuten ansett som en relativt trygg by, selv om det forekommer en del tilfeller av lommetyverier på de mest utsatte turistområdene.

Utover dette blir det neppe noe problem å nyte oppholdet i den svenske hovedstaden, som vi anbefaler at man besøker i sommerhalvåret (juni – august). Da er sjansen stor for at temperaturene kryper opp mot 30 grader, og man kan virkelig kose seg på ferien. Stockholm er en renslig by, og man kan fint drikke vannet fra springen.

 

Finn billige pakketurer til Stockholm her

 

annonse

Hotell og restauranter i Stockholm

Stockholms mange hoteller står hver eneste turistsesong klare til å innlosjere turister fra hele verden. I byen finnes det alt fra moderne designerhotell til mer tradisjonelle overnattingssteder, der prisnivået følger kvaliteten. Vi anbefaler at man ser seg ut et hotell i god tid, ettersom det skjer svært mange aktiviteter i sentrum av byen i turistsesongen, og derfor kan det bli tidlig fullbooket.

Det svenske kjøkkenet skiller seg ikke stort fra det norske, og man kan finne restauranter tilsvarende det man er vant til fra hjemlandet. Med andre ord finnes det alt fra eksklusive restauranter som Edsbacka Krog (to stjerner i Michelin-guiden!) til typiske italienske pizzarestauranter, eller rene biffhus. Prisnivået er varierende, men tilsvarende norske restaurantpriser, og kanskje noe lavere.

Severdigheter i Stockholm

Om du har en forkjærlighet for kultur og historie, så er Stockholm en by som bør være på «merittlisten» din. Her finnes det mange flotte severdigheter, spesielt innenfor museer og ærverdige bygninger.


Gamla Stan i StockholmGamla Stan

Gamla Stan er den ærverdige bydelen av Stockholm som er best bevart fra dens opprinnelse på 1600- og 1700-tallet. Det er et yndet turistmål for deg som vil koble av litt fra de stressende hovedgatene, samtidig som bydelen også har en pulserende åre med både nattklubber, restauranter, turistforretninger og lignende. I Gamla Stan ligger også en del interessante museer som vil fatte interessen til de historieinteresserte, og vi anbefaler at man setter av minst en dag til oppdagelse av denne historiske perlen.

skansen-stockholmDjurgården og Skansen
Friluftselskere må sette av minst en dag til å besøke Djurgården, som er den vakreste og mest frodige øya i Stockholm. Dette er en rolig øy der man både kan nyte et godt måltid på en restaurant, eller stikke innom et museum. Øya er kanskje den mest familievennlige delen av Stockholm, der opplevelsene står på rekke og rad. Like ved Djurgården finner man også Skansen, som er dyreparken i den svenske hovedstaden. Et besøk her vil by på møter med alt fra ville, nordiske dyr til noen litt mer eksotiske dyr fra andre verdensdeler.

drottningholms-slott-stockholmDrottningholms slott
Er du imponert over det norske slottet? Da bør du stikke innom det kongelige slottet i Stockholm, nemlig Drottningholms slott. Det ble oppført på 1600-tallet og er et av verkene som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarver. Det er en severdighet man ikke kan unngå å besøke dersom man befinner seg i den svenske hovedstaden, og slottet er for øvrig den svenske kongefamiliens daglige bosted. Allikevel arrangeres det omvisninger både innenfor og utenfor slottet.

panorama over stockholm fra MonteliusvagenMonteliusvagen

Monteliusvagen er en koselig og flott tilrettelagt utsiktsvei som ligger cirka 10 minutters gange fra Stockholm sentrum. Veien er rundt 500 meter lang og har en flott panoramautsikt over Stockholm. Ønsker man seg en liten spasertur, samtidig som man får sett Stockholm fra et av byens høyeste punkt er en tur langs Monteliusvagen en fin liten utflukt.

 

grona-lund-stockholmGröna Lund
Fornøyelsesparken Gröna Lund er en av Stockholms mest attraktive turistattraksjoner, og ligger på Djurgården. Tivoliet er kanskje ikke like kjent som storebroren i Göteborg, men byr allikevel på svært mye moro for hele familien. I tillegg til en rekke karuseller og berg-og-dalbaner, arrangeres det ofte konserter i fornøyelsesparken, og store artister som The Hives, Timbuktu og Turboneger er blant artistene som nylig har stått på scenen.

storkyrkan i stockholmStorkyrkan
Kristen eller ei – den ærverdige Storkyrkan i sentrum av Stockholm fortjener et besøk. Dens historie er enda ikke fullstendig kjent, men man kjenner til at den ble omtalt allerede på 1200-tallet. Bygningen er godt bevart og ligger i byens gamle bydel, Gamla Stan.

vasa-museum-stockholmVasamuseet
I 1668 ble ett av datidens største krigsskip, Vasa, sjøsatt i Stockholm. Grunnet en konstruksjonsfeil så sank krigsskipet på jomfruturen utenfor Beckholmen i Stockholms innløp. I 1956 ble skipet funnet av dykkere og i 1961 ble skipet hevet. Skipet var i svært god stand og et omfattende restaureringsarbeid ble satt i gang for å bevare skipet for ettertiden. Skipet sammen med en rekke av artefaktene som ble funnet kan nå sees på Vasamsuset.

stadshuset-stockholmStadshuset
Stadshuset er Stockholms rådhus og er et av byens vakreste og mest fotograferte bygg. Bygget er også hvert år tilholdssted for Nobelseremonien. Stadshuset er åpent for omvisning og det er vel verdt å ta turen innom en av disse omvisningene.

mysteriespill i stockholmMysteriespill i Stockholm

Mysteriespill, eller såkalte “escape rooms” er etter hvert blitt en populær aktivitet som man finner i flere storbyer rundt om. Spillet går ut på at man blir plassert i et rom, og så må man løse gåter og oppgaver i rommet for å klare å “rømme” i løpet av en angitt tid. Escape Stories i Stockholm er anbefalt om du liker en slik utfordring.

Strandvagen i stockholmStrandvagen

En spasertur langs paradegaten Strandvagen i Östermalm i sentrale Stockholm er absolutt å anbefale. Her kan du rusle langs sjøen, se på fine bygninger og suge inn atmosfæren. Strandvagen er 1 kilometer lang og det finnes flere restauranter og serveringssteder her også. Spaserturen langs Strandvagen kombineres gjerne med en tur til Vasamuseet og Djurgården.