Stockholm

inneholder annonselenker

stockholm

Stockholm er hovedstaden hos vårt naboland Sverige, og blir ofte bare omtalt som «Nordens Venezia».

Det er nemlig svært lett å trekke assosiasjoner til den italienske elvebyen, ettersom Stockholms bebyggelse i stor grad er omkranset av elver og kanaler.

Totalt består den ærverdige byen av 14 øyer, som knyttes sammen av hele 53 broer. De unike friluftsområdene gjør at byen kanskje er Skandinavias vakreste hovedstad.

guide til stockholm

Stockholm huser  975 000 innbyggere, men har allikevel et sjarmerende preg som ikke gjør at det føles som en typisk storby. Hit ferierer flere titusener av nordmenn hvert eneste år, for å oppleve en by som ikke kan sammenlignes med vår egen hovedstad.

Det er flust av severdigheter i byen, som tilbyr en variert kultur med både spise- og utesteder tilpasset enhver aldersgruppe. Og naturligvis mye å finne på for de aller minste!

 

Kjekt å vite!

  • By av øyer: Stockholm ligger på 14 øyer som er forbundet med 57 broer. Byen omtales derfor gjerne som «Nordens Venezia».
  • Verdens lengste kunstutstilling: Stockholms T-bane-system ‘Tunnelbanan’, er ofte omtalt som verdens lengste kunstutstilling. Over 90 av de 100 stasjonene er dekorert med kunst.
  • Gamla Stan: Stockholms historiske sentrum, Gamla Stan, er en av Europas best bevarte middelalderbykjerner. Her finner du smale brosteinsbelagte gater og fargerike bygninger fra 1600 og 1700-tallet.
  • Nobelprisen: Stockholm er stolt vert for Nobelprisutdelingen hvert år i desember (bortsett fra fredsprisen som deles ut i Oslo). Du kan utforske historien og mottakerne på Nobelmuseet.
  • Fika: «Fika» er et svensk begrep som beskriver en sosial kaffepause der man nyter en kopp kaffe sammen med et lite bakverk, oftest en kanelbolle eller lignende. Å ta en «fika» i en av Stockholms koselige kaféer er en opplevelse man absolutt ikke bør gå glipp av når man besøker byen.
  • Vakker skjærgård: Stockholm har en fantastisk skjærgård med over 30.000 øyer, holmer og skjær. Perfekt for båtturer, svømming og piknik på sommeren.

 

 

Anbefalte hotell i Stockholm

Stockholm er en veldig populær by blant turister, og hotelltilbudet er naturlig nok derfor meget godt. Byen huser hundrevis av forskjellige hoteller, alt fra meget luksuriøse og kostbare 5 stjerners hoteller, til billige overnattingsalternativer. Stockholm består av en rekke forskjellige områder, alle med sine særegne trekk.

Hvor bør man så bo når man besøker Stockholm? De mest populære områdene å bo i når man besøker Stockholm er Gamla Stan, Norrmalm, Södermalm og Östermalm.

 

3 glimrende hotell i Stockholm

NOFO Hotel

NOFO Hotel er et spennende og smakfullt hotell med topp beliggenhet i bydelen Södermalm i Stockholm.

Her bor dere i rolige omgivelser litt utenfor selve bykjernen, samtidig som det er kort vei både til Gamla Stan og byens severdigheter.

Hele hotellet er nydelig innredet i boutique-preget stil, med elegante rom og høy standard. Her bor dere bra i Stockholm!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Lydmar Hotel

Lydmar Hotel er virkelig et hotell i særklasse, og utvilsomt et av de aller beste hotellene i Stockholm.

Hotellet har en perfekt beliggenhet ved sjøen, midt i hjertet av Stockholm. Her bor dere i et nydelig område, samtidig som byens beste butikker og severdigheter bare er en spasertur unna.

Hele hotellet er dessuten fantastisk flott innredet, med koselige fellesareal, hyggelige restauranter og fantastiske hotellrom. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Victory Hotel

Ønsker dere å bo sentralt i Gamla Stan, så er elegante og ærverdige Victory Hotel det beste valget.

Victory Hotel er et nydelig og særegent hotell i klassisk stil med gjennomført maritimt preg. Beliggenhet er i tillegg perfekt for de som ønsker å utforske Gamla Stan.

Her er det lett å kose seg!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 tips til spennende ting å gjøre i Stockholm

 

Gode grunner til å besøke Stockholm

Det å ta en tur til Stockholm er noe alle burde gjøre minst en gang i løpet av livet. Den svenske hovedstaden er ikke bare slående vakker, den er også rik på alt det vi setter pris på ved en skikkelig storbyferie.

derfor bør du besøke stockholm

Her kan dere fråtse i kulturelle tilbud, nyte fantastisk mat og koselige kafeer, utforske det trendy utelivet, eller bare spasere rundt å nyte den avslappende stemningen. Trenger dere enda flere gode grunner til å besøke Stockholm så har vi listet opp noen her.

 

Opplev Nordens Venezia

Stockholm omtales ofte som Nordens Venezia, og de som har vært der skjønner godt hvorfor. Ikke bare er byen slående vakker, men den har også en nærhet til vannet som få andre byer kan matche. Totalt består Stockholm av 14 øyer, som veves sammen av over 50 broer. Dette gir byen dens unike utseende, med alle sine forskjellige bydeler på fordelt på de forskjellige øyene.

Södermalm i Stockholm

Det er lite som slår å vandre langs vannkanten i Stockholm en varm sommerdag! Vi anbefaler også å beskue Stockholm fra sjøen. Dette kan dere gjøre enten ved å leie kajakker å padle rundt på egenhånd, eller så kan dere benytte dere av Ocean Bus som har guidede turer på vannet i en amfibiebuss. Det finnes også andre selskaper som arrangerer mer tradisjonelle båtturer med guide, som for eksempel Ecosightseeing.

 

Den fantastiske arkitekturen

Vi har allerede nevnt det noen ganger nå, men Stockholm er en fantastisk vakker by med et vell av flotte historiske bygg. Til tross for at byen er en storby med nesten en million innbyggere, så preges ikke byen av ruvende høyhus og skyskrapere. Her er det i stedet for nydelige klassiske bygg som Stadshuset, Riddarhuset, Laurinska huset og Nordiska Museet som preger bybildet.

stadshuset stockholm

Bydelen Gamla Stan med sin historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet har dessuten et av de best bevarte middelalderske bysentre i Europa. Hele bydelen er som et eneste stort museum du kan spasere rundt i, fylt av historiske bygninger og severdigheter.

stortorget i stockholm

Her finner du også Stockholms eldste torg, Stortorget, som også er et «must» å besøke for de som er interessert i vakker arkitektur. Her kan du beskue vakre bygninger som Börshuset, Grillska huset, Seyfridtzska huset og et av Stockholms mest særegne bygg, Schantzska huset.

 

Stockholm er rik på kultur og historie

Stockholms historie strekker seg tilbake til 1200-tallet og den har mye å by på både for kultur og historieinteresserte. Vi har allerede nevnt bydelen Gamla Stan som er Stockholms historiske sentrum, og som alle som besøker Stockholm bør oppleve. Byen har i tillegg til dette en rekke spennende museer, med Vasa Museum som det aller mest kjente. 

 

Krigsskipet Vasa

vasa museum stockholm

Krigsskipet Vasa skulle være selve juvelen i den svenske marinen, men i stedet for gikk skipet rett til bunns på sin jomfruferd ut fra Stockholm i 1628. Det ble så liggende på havets bunn helt fram til 24. april 1961, hvor det ble hevet opp av sjøen og ble satt i et eget museum. Mudderet på bunnen gjorde at skipet ble særdeles godt bevart, og det består derfor i dag av 98% originale deler. På Vasa Museum kan du beskue skipet på nært hold, samt se på alle gjenstandene som fulgte med på skipet.

 

Abba Museum

abba the museum

En annen meget populær kulturell severdighet i Stockholm er ABBA-museet. De svenske pop yndlingene i musikkgruppen ABBA fikk sitt eget museum i 2013, og museet har siden den gang blitt en av de mest populære turistattraksjonene i Stockholm. 

 

Fotografiska og andre spennende museer

fotografiska stockholm

Byen har også flere spennende kunst og historiemuseer som Fotografiska, Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholms middelaldermuseum, Nordiska Museet og Royal Armory for å nevne noen. I tillegg til alt dette så kan du gå på konserter, teater, show og musikaler, eller hva med en fotballkamp med AIK, Hammarby eller Djurgården? Stockholm har noe for alle og enhver.

 

Reise til Stockholm

Stockholm befinner seg kun en kort reise unna de fleste nordmenn, og er derfor et godt valg for de som ønsker en billig, men opplevelsesrik ferie. Den svenske kronen er dessuten noe svakere enn den norske, og man vil generelt oppleve prisnivået på bespisning, overnatting og aktiviteter som noe billigere enn i Norge, uten at det er snakk om store forskjeller. Stockholm er dessuten ansett som en relativt trygg by, selv om det forekommer en del tilfeller av lommetyverier på de mest utsatte turistområdene.

Utover dette blir det neppe noe problem å nyte oppholdet i den svenske hovedstaden, som vi anbefaler at man besøker i sommerhalvåret (juni – august). Da er sjansen stor for at temperaturene kryper opp mot 30 grader, og man kan virkelig kose seg på ferien. Stockholm er en renslig by, og man kan fint drikke vannet fra springen.

 

Hotell og restauranter i Stockholm

Stockholms mange hoteller står hver eneste turistsesong klare til å innlosjere turister fra hele verden. I byen finnes det alt fra moderne designerhotell til mer tradisjonelle overnattingssteder, der prisnivået følger kvaliteten. Vi anbefaler at man ser seg ut et hotell i god tid, ettersom det skjer svært mange aktiviteter i sentrum av byen i turistsesongen, og derfor kan det bli tidlig fullbooket.

Det svenske kjøkkenet skiller seg ikke stort fra det norske, og man kan finne restauranter tilsvarende det man er vant til fra hjemlandet. Med andre ord finnes det alt fra eksklusive restauranter til typiske italienske pizzarestauranter, eller rene biffhus. Prisnivået er varierende, men tilsvarende norske restaurantpriser, og kanskje noe lavere.

 

Severdigheter i Stockholm

Om du har en forkjærlighet for kultur og historie, så er Stockholm en by som bør være på «merittlisten» din. Her finnes det mange flotte severdigheter, spesielt innenfor museer og ærverdige bygninger.

 

Gamla Stan

Gamla Stan i StockholmGamla Stan er den ærverdige bydelen av Stockholm som er best bevart fra dens opprinnelse på 1600- og 1700-tallet. Det er et yndet turistmål for deg som vil koble av litt fra de stressende hovedgatene, samtidig som bydelen også har en pulserende åre med både nattklubber, restauranter, turistforretninger og lignende. I Gamla Stan ligger også en del interessante museer som vil fatte interessen til de historieinteresserte, og vi anbefaler at man setter av minst en dag til oppdagelse av denne historiske perlen.

Djurgården og Skansen

skansen-stockholmFriluftselskere må sette av minst en dag til å besøke Djurgården, som er den vakreste og mest frodige øya i Stockholm. Dette er en rolig øy der man både kan nyte et godt måltid på en restaurant, eller stikke innom et museum. Øya er kanskje den mest familievennlige delen av Stockholm, der opplevelsene står på rekke og rad. Like ved Djurgården finner man også Skansen, som er dyreparken i den svenske hovedstaden. Et besøk her vil by på møter med alt fra ville, nordiske dyr til noen litt mer eksotiske dyr fra andre verdensdeler.

Drottningholms slott

drottningholms-slott-stockholm

Er du imponert over det norske slottet? Da bør du stikke innom det kongelige slottet i Stockholm, nemlig Drottningholms slott. Det ble oppført på 1600-tallet og er et av verkene som er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarver. Det er en severdighet man ikke kan unngå å besøke dersom man befinner seg i den svenske hovedstaden, og slottet er for øvrig den svenske kongefamiliens daglige bosted. Allikevel arrangeres det omvisninger både innenfor og utenfor slottet.

Monteliusvagen

panorama over stockholm fra MonteliusvagenMonteliusvagen er en koselig og flott tilrettelagt utsiktsvei som ligger cirka 10 minutters gange fra Stockholm sentrum. Veien er rundt 500 meter lang og har en flott panoramautsikt over Stockholm. Ønsker man seg en liten spasertur, samtidig som man får sett Stockholm fra et av byens høyeste punkt er en tur langs Monteliusvagen en fin liten utflukt.

Gröna Lund

grona-lund-stockholm

Fornøyelsesparken Gröna Lund er en av Stockholms mest attraktive turistattraksjoner, og ligger på Djurgården. Tivoliet er kanskje ikke like kjent som storebroren i Göteborg, men byr allikevel på svært mye moro for hele familien. I tillegg til en rekke karuseller og berg-og-dalbaner, arrangeres det ofte konserter i fornøyelsesparken, og store artister som The Hives, Timbuktu og Turboneger er blant artistene som nylig har stått på scenen.

Storkyrkan

storkyrkan i stockholm

Kristen eller ei – den ærverdige Storkyrkan i sentrum av Stockholm fortjener et besøk. Dens historie er enda ikke fullstendig kjent, men man kjenner til at den ble omtalt allerede på 1200-tallet. Bygningen er godt bevart og ligger i byens gamle bydel, Gamla Stan.

Vasamuseet

vasa-museum-stockholm

I 1668 ble ett av datidens største krigsskip, Vasa, sjøsatt i Stockholm. Grunnet en konstruksjonsfeil så sank krigsskipet på jomfruturen utenfor Beckholmen i Stockholms innløp. I 1956 ble skipet funnet av dykkere og i 1961 ble skipet hevet. Skipet var i svært god stand og et omfattende restaureringsarbeid ble satt i gang for å bevare skipet for ettertiden. Skipet sammen med en rekke av artefaktene som ble funnet kan nå sees på Vasamsuset.

Stadshuset

stadshuset-stockholm

Stadshuset er Stockholms rådhus og er et av byens vakreste og mest fotograferte bygg. Bygget er også hvert år tilholdssted for Nobelseremonien. Stadshuset er åpent for omvisning og det er vel verdt å ta turen innom en av disse omvisningene.

Mysteriespill i Stockholm

mysteriespill i stockholm

Mysteriespill, eller såkalte «escape rooms» er etter hvert blitt en populær aktivitet som man finner i flere storbyer rundt om. Spillet går ut på at man blir plassert i et rom, og så må man løse gåter og oppgaver i rommet for å klare å «rømme» i løpet av en angitt tid. Escape Stories i Stockholm er anbefalt om du liker en slik utfordring.

Strandvagen

Strandvagen i stockholmEn spasertur langs paradegaten Strandvagen i Östermalm i sentrale Stockholm er absolutt å anbefale. Her kan du rusle langs sjøen, se på fine bygninger og suge inn atmosfæren. Strandvagen er 1 kilometer lang og det finnes flere restauranter og serveringssteder her også. Spaserturen langs Strandvagen kombineres gjerne med en tur til Vasamuseet og Djurgården.