Vilnius

inneholder annonselenker

ferie i vilnius

Vilnius har nok tradisjonelt sett ikke vært det fremste reisemålet for norske turister, og Litauen generelt har vært et land som mange nordmenn har verget seg for å reise til. Med en vekst i både modernitet og økonomi har Litauens hovedstad blitt en turistperle, som med et lavt prisnivå og ekstremt mange historiske bygninger er et eldorado for kultur- og historieinteresserte. Bygningene i byen bærer preg av ulike stilarter, med alt fra kunstverk fra renessansen og barokken.

Med nærmere 580 000 innbyggere er Vilnius en europeisk hovedstad på størrelse med Oslo, og ligger for øvrig ikke lange veien fra den norske hovedstaden heller. Antallet turister som besøker Vilnius øker hvert eneste år, men fortsatt er byen langt mindre besøk enn de typiske turistbyene i Europa. Det gjør at man kan få en mer autentisk opplevelse av byen.

 

Anbefalte hotell i Vilnius

 

Grand Hotel Kempinski Vilnius

Rett og slett et utrolig bra hotell i hjertet av Vilnius. Hotellet er regnet som et femstjerners hotell og de lever virkelig opp stjernene sine.

Hotellet har et nydelig spa og badebasseng, i tillegg til egen restaurant og bar. Meget gode tilbakemeldinger fra norske gjester. Det beste hotellet i Vilnius?

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Artagonist Art Hotel

Nydelig firestjerners hotell en liten spasertur unna Vilnius-katedralen. Rommene er flotte, romslige og moderne.

Rett og slett et veldig bra hotell, som er forholdsvis rimelig og som har fin plassering i gamlebyen i Vilnius. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Shakespeare Boutique Hotel

Et nydelig og forholdsvis lite hotell med mye sjel og sjarme. Sentral og fin plassering med kort vei å gå til det meste av severdigheter.

Perfekt hotell for deg som ønsker en litt annerledes opplevelse.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Vilnius

 

Reise til Vilnius

Flere flyselskaper tar deg til Vilnius direkte fra Oslo Lufthavn på under to timer, og flybillettene er som regel svært billige. Byen ligger godt inne i landet, og har et forholdsvis varmt sommerklima uten de helt ekstreme temperaturene. Turistsesongen varer fra tidlig i mai til sent i september. Litauen er ett av de Østeuropeiske landene som ikke har tatt i bruk euroen, men som praktiserer litauiske litas. 1 slik tilsvarer omtrent 2,50 norske kroner.

Den stadig økende turistveksten har ført til at prisene har økt noe i Vilnius bare de siste ti årene, men for nordmenn vil det uansett oppleves som meget billig. Det gjelder alt fra bespisning til shopping og overnatting. Selv om mange har fordommer mot de Østeuropeiske landene, så er det stort sett helt trygt å ferdes som turist i Vilnius. Drikkevannet bør komme fra flaske, og ikke fra springen.

 

Hoteller og restauranter i Vilnius

Overnatting i Litauen og Vilnius vil oppleves som særdeles billig for nordmenn, og man kan få et hotell med god beliggenhet og høy standard for under 300 kroner natten. Det er i sentrum at de fleste severdighetene ligger, og de fleste turister velger å bosette seg i nærheten av gamlebyen. Velger man en litt mer avsides beliggenhet kan man spare ganske mye penger.

Vilnius har en rekke eksotiske restauranter som serverer måltider fra alle verdens kjøkkener, men først og fremst er det enkle turistrestauranter og lokale spiserier som finnes her. Byen er ikke kjent for sine luksuriøse restauranter, men mange vil sette pris på det ekstremt lave prisnivået. Her kan du spise deg mett og kose deg med masse god drikke til en 100-lapp per person.

 

Severdigheter i Vilnius

Selv om de fleste nordmenn neppe kjenner Litauen som et historierikt land, så har hovedstaden Vilnius spilt en viktig rolle for landet i mange århundrer. Det kan nå gjenoppleves gjennom de mange historiske byggverkene og museene.

 

Katedralen i Vilnius

katedral i vilnius

Det viktigste samlingspunktet i byen gjennom tidene, har vært på selveste katedraltorget. Det er også her de fleste turister ferdes i dag, ettersom byens aller største og vakreste katedral ligger her. På innsiden finnes mange minner og severdigheter, samtidig som selve bygget i seg selv er et ikonisk symbol for mange litauere.

Gediminas Castle

Gediminas slott

Det mest berømte slottet i byen heter Gediminas, og ble reist allerede på 1200-tallet. Man er ikke turist i Vilnius uten å besøke slottet, som ligger på en liten bakketopp midt i sentrum av gamlebyen. Her kan man også nyte byens beste utsikt, og se ruinene av det som en gang var et enda større mesterverk.

St. Annes-kirken

vilnius

Et annet imponerende byggverk i Vilnius, er St. Annes-kirken. Etter å ha først vært en trekirke i flere hundre år, så brant den ned på 1400-tallet, og ble senere gjenbygd i en gotisk stilart. Mange historiske personer skal ha bodd i det omfattende byggverket, som i dag brukes av byens religiøse i tillegg til å være en stor turistattraksjon.

Museer i Vilnius

kgb museum vilnius

Museumsgangere vil kose seg stort i Vilnius med byens mange museer. Et tur på jødisk museum tar for seg situasjonen under andre verdenskrig, mens KGB-museet i Vilnius forteller deg alt du behøver å vite om den russiske etterretningstjenesten som har en svært mørk historie. Noe hyggeligere vil et besøk på nasjonalmuseet være, der man kan se ulike kunstverk fra hele verden, med en egen avdeling for historiske våpen og rustninger.

TV-tårnet i Vilnius

tv tårnet i vilnius

Som en Østeuropeisk hovedstad skulle det bare mangle at også Vilnius hadde et gigantisk TV-tårn midt i byen. Tårnet ruger hele 325 meter over bakken og har en lekker restaurant som roterer for å gi deg den beste utsikten over hele byen. Er du i det luftige humøret gjennomføres det dessuten strikkhopp fra tårnet.