Zürich

inneholder annonselenker

storbyferie i zurich

Selv om Zürich kanskje er mest kjent som et viktig finansielt knutepunkt, byr byen på alt en storbyferie bør inneholde. Her får du en av de hippeste og mest livlige destinasjonene i Europa.

 

Zürich – en trygg, vakker og ren storby

Zürich er den største byen i sveits (hovedstaden er Bern), med en befolkning på cirka 410 000. Beliggenheten på den nordvestlige enden av Zürichsjøen, og fjellandskapet rundt, er med på å gjøre Zürich til en av de flotteste storbyene i Europa. Andre ord og uttrykk som ofte brukes til å beskrive Zürich er urban, kosmopolitisk, rik på kultur, trygg, ren, og ikke minst velfungerende. Sveitserne kan dette med å holde orden i sysakene. Derfor rangeres Zürich som en av de med best levekår for både innbyggere og besøkende.

Byen er tilrettelagt for fotgjengere og syklister. Dette sammen med velutviklet offentlig kommunikasjon gjør at det ferdes relativt lite biler i Zürichs gater. Sentrum oppleves best til fots, mens lengre transportetapper kan tas med trikk, buss, lokaltog eller taxi.

 

Anbefalte hotell i Zürich

 

Widder Hotel

Foretrekker dere luksus når dere er på tur?. Da bør dere ta en nærmere titt på dette 5-stjerner hotellet i sentrum av Zürich.

En natt her er ikke billig, men så er den til gjengjeld alt det du forventer av et 5-stjerner hotell.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Schweizerhof Zürich

Kjempeflott og ærverdig 4-stjerner hotell med sentral beliggenhet i bysentrum av Zürich.

Høy standard og kort vei til det meste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Seehof

Fint 3-stjerner hotell med sentral plassering i Seefeld. Gode tilbakemeldinger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Zürich

Fly direkte til Zürich

Det er per i dag to direkteruter mellom Gardermoen og Zürich, betjent av henholdsvis SAS og Swiss Air. Begge selskaper flyr daglig på denne strekningen. Flytiden er på omtrent 2 timer og 20 minutter. Med en mellomlanding, for eksempel med KLM, Brussels Airlines eller Lufthansa, tar reisetiden fra 4 timer og oppover. Det er ikke mye å utsette på prisen, spesielt om du får direktefly. Der kan en tur-retur-billett komme ned i så lite som cirka 1 200 kroner. Prisene for fly med mellomlanding er noen få hundrelapper dyrere, og som regel kommer du godt under 2 000 kroner.

Fra Zürich Flughafen og inn til sentrum går det hurtigtog som bruker knapt 15 minutter, trikk som tar omtrent 30 minutter, samt busser som tar omtrent 35 minutter. Tar du taxi bruker du like lite tid som hurtigtoget.

 

Her er det best å bo i Zürich

Gamlebyen Altstad er nok det mest åpenbare valgene når tilreisende skal velge område å bo i. Der har du tilgang mange av de beste serveringsstedene, severdigheter, teatre, kirker og museer. Altstad har også den høyeste konsentrasjonen av hotell, og i alle prisklasser. Bydelen har nummeret 1 av de 12 distriktene i Zürich, og det er her du ankommer dersom du tar toget fra flyplassen.

Distrikt 2 ligger på den vestre siden av Zürichsjøen og heter Enge. Dette er også et meget godt område å bo i. Der har god tilgang til idylliske turstier som går langs sjøen. Enge er kanskje den mest trendy delen av byen, kjent for å ha et topp uteliv, mange gode spisesteder og rimelige boutique-hoteller.

Seefeld på den østlige siden av Zürichsjøen er også et veldig pent område, men noe mer rolig og avslappet enn Enge. Byens flotte opera, den kinesiske hagen, flere ”Badis” (omkledningsrom for de som vil ta seg en dukkert i sjøen) og Lido, et kjent spa kun for damer, ligger i Seefeld. Distriktet har mange gode restauranter å by på, samt regnes for å være et bra sted for shopping.

 

Få med deg noen av fontenene

I Zürich finner du over 1200 fontener som pumper ut drikkevann med topp kvalitet. Her trenger du ikke kjøpe deg en vannflaske på supermarkedet om du skulle bli tørst. Gå heller innom et av de mange turistinfo-kontorene og kjøp en gjenbruksflaske. Flere av fontenene er i seg selv blant de viktigste severdighetene.

severdigheter i zurich

Ta for eksempel en titt på Amazon-fontene i begynnelsen av Rennweg, en av hovedgatene som går i gamlebyen. Denne er en av de eldste i byen, og dateres til før år 1430. I hagen til Villa Tobler i gata Winkelwiesse finner du tre flotte fontener som du også bør vurdere.

 

Severdigheter i Zürich

Det skal godt gjøres å kjede seg i Zürich. Rikdom og sveitsisk effektivitet som spenner seg over flere hundre år, har gjort sitt til at byen inneholder et enormt utvalg av severdigheter og opplevelser. Her et utvalg du bør vurdere når du besøker verdensmetropolen.

 

Urania-Sternwarte

Urania Sternwarte observatoriet i zurich

Observatoriet i Zürich dateres til 1759, og er med det et av verdens eldste. Der kan du titte på stjernene i det nylig renoverte teleskopet som veier hele 20 tonn. Så lenge det er mørkt ute, og værforholdene tillater det, kan du få øye på flere av planetene i solsystemet vårt, i tillegg milliarder av stjerner i Melkeveien. Observatoriet byr også på fin utsikt over Zürichs sentrum, Zürichsjøen og alpene rundt. Den utsikten får du også i etasjen under observatoriet, der baren Jules Verne og brasseriet Lipp holder til. Du finner Urania-Sternwarte mellom Limmat-elva og Uraniastrasse i gamlebyen.

Fraumünster kirke med Chagall-vinduene

Fraumünster kirken i zurich

Denne flotte kirken er datert tilbake til år 853, og var opprinnelig et nonnekloster. I dag regnes kirken som en av de fire viktigste i Zürich. Kirkebygget gir et godt innblikk i tidligere tiders kvinnesyn, blant annet i en av passasjene du må igjennom for å komme deg på innsiden. Den ble laget ekstra trang for å gjøre det vanskelig for damer med utspjåkede kostymer å komme seg gjennom. Det er likevel vinduene i blyglass på Fraumünster som er den største attraksjonen. Fem av disse ble laget av Marc Chagall, der hver av de forteller en av Bibelens historier. Den samme Chagall laget også kirkens rosevindu. Fraumünster ligger midt i sentrum og rett ved elven Limmat.

Gå i operaen

operahuset i zurich

Opernhaus Zürich ligger vakkert plassert ved Zürichsjøen, rett ved munningen av Limmat. Dette regnes som en av de beste og mest berømte operaene i verden. Den nåværende bygningen er fra 1891, oppført på samme grunn som et tidligere teater som brant ned året før. Stilen er neoklassisk, med utsmykninger som inkluderer byster av Mozart, Wagner, Goethe og Shakespeare. Selv om du ikke skulle være interessert i å se en forestilling, burde du vurdere en tur til operaen for å se det fra utsiden. Selve konsertsalen har en kapasitet på kun 1200 tilskuere, noe som gjør det til et av de minste og intime av sitt slag i Europa. Kvaliteten på forestillingene, enten det er operaer, klassiske konserter eller ballett, er i verdensklasse.

Se gamlebyen fra elven

elvecruise i zurich

En av de fineste måtene å se Zürich på er å ta et cruise på elven Limmat og Zürichsjøen. Da får du med deg alle de viktigste monumentene, kirkene og historiske bygningene i Altstad. Båtene er i drift fra slutten av mars til slutten av oktober, med avgang fra Landesmuseum i gamlebyen hvert 30. minutt. Langs ruta er det totalt 6 stoppesteder, og du velger selv hvor lenge du vil være med på turen. Den korteste varianten varer i 25 minutter, mens en full rundtur tar omtrent 50 minutter. Merk deg at båtene tar kun 51 passasjerer, og det er ikke mulig å forhåndsbestille. Det er heller ikke servering eller toaletter om bord.

Ta gondolbanen opp til Felsenegg

ting å gjøre i zurich

Tar du gondolbanen fra Adliswil opp til Felsenegg, får du kanskje den beste oversikten over Zürich og alpene. Adliswil ligger på vestsiden av Zürichsjøen, omtrent 8 kilometer fra sentrum. Dit kommer du deg enkelt fra sentrum med enten lokaltog, direktebuss, trikk eller taxi. På Felsenegg ligger det en bra restaurant med terrasse som byr på den beste utsikten. Om du ikke får nok av den friske luften, anbefales det å kombinere Felsenegg med en fottur til Üetliberg. Dette er også et flott utsiktspunkt som du kommer frem til via en nydelig sti som viser vårt eget solsystem langs ruta. Du passerer modeller av alle planetene, med skalert avstand mellom hver planet, frem til sola som ligger på toppen av Üetliberg. Hver meter du trasker tilsvarer da omtrent 1 million kilometer ute i verdensrommet. Du tilbakelegger hele distansen på mellom 1 og 2 timer, alt ettersom hvor god form du er i.

Zurcher Spielzeugmuseum – Leketøysmuseet i Zurich

leketøysmuseum zurich

Dette sjarmerende museet har en samling på mer enn 1200 leketøy fra det 18. til det 20 århundre. Samlingen er hentet fra alle verdens hjørner, men hovedvekten er fra Europeiske land. Her får du et morsomt innblikk i hvordan både teknologi og barns interesse har utviklet seg gjennom årene. Du kan for eksempel gjenkjenne moten fra hver epoke i hvordan de mange dukkene er kledd opp. Du ser også utviklingen innen transportmidler i lekebilene, damplokomotivene, togsettene og båtene. Leketøysmuseet er åpent alle dager unntatt søndag, men kun i noen få timer hver dag. Det ligger i litt bortgjemt i sjette etasje i et pent lite hus i Fortunagasse 15, nært observatoriet i gamlebyen.

Botanisk hage i Zurich

botanisk hage zurich

Denne botaniske hagen eies og forvaltes av Universitetet i Zürich, og ligger i en pen park i distriktet Weinegg. Der er det plantet over 9000 forskjellige arter på et areal som strekker seg over omtrent 53000 kvadratmeter. Inndelingen i hagen er godt gjennomtenkt. Du vil alltid kunne se blomstring, uansett hvilken årstid du besøker parken på. Parken er i seg selv et fint sted å ta en spasertur. Det ligger en liten dam der, smekkfull av frosker som kvekker og synger livlig, spesielt om våren. Om botanikk og vakre blomster er noe du setter pris på, vurder også å besøke den andre og eldre botaniske hagen som universitet driver. Den finner du i en del av Zürichs tidligere festning, zur Katz Bastion.

Gå på spa

spa i zurich

Dypt under Zürichs gater renner det en naturlig kilde som kalles Aqui. Den forer byens mange spa med mineralrikt vann fra alpene. Å unne seg en tur på spa når du er på storbyferie er ingen dum idé. Etter å ha utforsket byen er det deilig å gi kroppen litt pleie, før restaurant- og utelivet tar til på kvelden. Mange av byens hotell har egne velværesentre med vann fra Aqui. Det mest berømte er The Dolder Grand, luksushotellet som gir deg panoramautsikt over Zürichsjøen. Et annet must for både den spa-hungrige og arkitekturinteresserte er Thermalbad & Spa Zürich. Der kan du svale deg i utendørsbassenget på takterrassen mens du nyter utsikten over den vakre byen.

Les vår blogg om de beste storbyene for spa i Europa.

Kunsthaus Zürich

kunstmuseum zurich

Kunsthaus Zürich er et moderne museum med samlinger fra middelalderen og frem til i dag. Utstillingene er fortrinnsvis malerier, men også skulpturer, tegninger, trykk, video og fotografier. En god del av fokuser er viet de største sveitsiske kunstnerne. Kunsthaus har også den største samlingen du finner i utlandet av kunstverk fra vår egen Edvard Munch. Dette i tillegg til mesterstykker av verdensberømte kunstnere som Picasso, Chagall, van Gogh, Bacon, Matisse, Manet, Merz, Giacometti og mange andre. Museet inneholder også et imponerende bibliotek, med nesten 250 000 bøker, magasiner og videoer.

Frau Gerolds Garten

frau gerolds garten zurich

Frau Gerolds Garten ligger i et tidligere industriområde i den nordlige delen av Zürichs sentrum. Der er stabler av kontainere omgjort til en urban, livlig og grønn oase. Ved første øyekast ser det hele noe shabby ut, men ikke la deg lure av førsteinntrykket. Frau Gerold byr blant annet på en kul kafé og meget god restaurant, kunstutstillinger, shoppingsenter for lokal design, lørdagsmarked, konserter og mye mer, såfremt været tillater det. Det aller meste foregår nemlig på utsiden eller oppå de mange kontainerene. Når det er kaldt i været samler de besøkende seg i Frau Gerolds Winterstube. I denne trehytta er det fyr i peisen og koselig, og du kan nyte deilige ostefondue eller andre sveitsiske spesialiteter.