De beste storbyene for spaferie

inneholder annonselenker

De beste storbyene for spaferie

Det finnes mange gode spa i Europa, men alt for mange av de ligger i avsidesliggende kroker. Likevel går det fint å kombinere en storbyferie med velvære. Du må bare velge rett storby. Her er fem forslag som lar deg kombinere spa med topp uteliv, gode restauranter, shopping og alt det andre storbylivet har å by på.

 

Reykjavik

Norske turister har for fullt oppdaget at Islendingene kan uteliv bedre enn oss selv. Reykjavik bobler over av kule restauranter, barer, nattklubber og kaféer. Alt ligger innenfor en kort radius, noe som gjør byen perfekt for en annerledes storbyferie. Vil du ha spa og velvære på toppen av det hele, er dette en av de bedre destinasjonene. De fleste fire- og femstjerners hotell i sentrum har velværeavdeling og helsestudio. Blant de beste alternativene er CenterHotel Thingholt, Hotel Borg og Hilton Reykjavik. Du kan betale for å bruke hotellenes velværesenter og treningsstudio dersom du velger et annet overnattingssted.

 

Vill natur rett i nærheten

Vil du kombinere storbylivet med å se mer av den ville naturen på Island, finnes det flere alternativer rett utenfor Reykjavik. Et av de bedre spa- og sportshotellene er ION Adventure Hotel. Fra Reykjavik tar det omtrent en halvtime å komme seg dit. Hele hotellanlegget er sentrert rundt utendørsaktiviteter, trening, helse og velvære.

 

blue lagoon spa på island

 

Den blå lagune utenfor Reykjavik

Rosinen i pølsa når det gjelder spa på Island er imidlertid Den blå lagune i Grindavik, omtrent 4 mil sørvest for Reykjavik. Lagunen er et geotermisk utendørs-spa, med mineralholdig vann som holder omtrent 37 grader hele året. Her kan man få all slags medisinsk hudbehandling, spabehandling og massasje. Det finnes egne private områder i lagunen for de som er villige til å betale, eller for de som bor på anleggets luksushotell. Fra Reykjavik er det også mulig å booke dagsturer til Den blå lagune.

 

Budapest

Budapest er nok den hovedstaden i verden som er mest kjent for spa-turisme. Det sørger byens 120 varme kilder for. Det kan nesten virke som om det bare er å bygge hotell, for så å bore litt i bakken, og vips har du et spahotell på gang! Ungarernes hovedstad er også en topp destinasjon for de som drar på tradisjonell storbyferie. Foruten et særegent og spennende uteliv, finner du bra shopping, imponerende arkitektur, rikt kulturliv og massevis med herlige restauranter i Budapest. Det hjelper også at prisnivået er betydelig lavere enn vi er vant med hjemme.

 

Danibus Hotel Gellert spa i budapest ungarn

 

Topp spahotell i Budapest

Det er mange kjente og populære hotell med egne spa i byen. Det kanskje mest hyggelige alternativet er Danibus Health Spa Resort som ligger på Margaret-øya, midt i elva Donau som skiller Buda og Pest. Det mest berømte er imidlertid Danibus Hotel Gellert. Der finner du totalt 7 basseng med vann fra de naturlige kildene, hvorav 2 er utendørs. Gellert er et imponerende skue, og du bør ta turen innom selv om du skulle velge å ikke bo der. Spaavdelingen er noe av det beste du kan komme borti.

 

Sparty all night long

De fleste spa i Budapest har egne tidspunkt for damer, og mange kombinerer velvære og behandling med flotte restauranter, kaféer eller barer. I denne byen er det for øvrig populært å gå på ”Sparty”, altså spa og party i ett. Slik moro arrangeres hyppig på Rudas Bath, samt av og til på Gellert, Szechenyi, Kiraly eller Lukacs Baths.

 

Lisboa

Tradisjonelt er det nord i Portugal man forbinder med varme kilder og spaopphold, spesielt byene Chaves og Vidago. Der var det vanlig med kurbad helt tilbake til romertiden. De sentrale delene av landet har også en velkjent tilgang til geotermisk vann som er rikt på mineraler. Skal man finne en varm kilde sør for Lisboa må man til Caldas de Monchique rett nord for Portimão på Algarve-kysten. De nærmeste alternativene for de som vil litt ut av hovedstaden er Termas do Estoril, Termas do Vimeiro og Caldas da Rainha. Estoril er nærmest, og også det mest velutbygde området sett med turisters øyne.

 

spa i lisboa

 

Hotellene med best velværesenter i Lisboa

Lisboa er likevel en av de bedre hovedstedene i Europa for spa-turister, til tross for at det ikke finnes varme kilder der. Blant de beste spahotellene i sentrum er Altis Belém Hotel & Spa i bydelen Belém. Der får gjestene tilgang til et topp moderne velværesenter med full service, innendørs og utendørs basseng med utsikt utover Tagus-elvas munning og havet utenfor. Et annet svært godt hotell med topp spa-anlegg er Corinthia Hotel Lisbon. Hotellets velværesenter er blant byens aller største og mest populære. I Lisboas gamleby ligger et av de mest luksuriøse alternativene, hotellet PortoBay Liberdade. Velværesenteret der vinner priser for service og kvalitet.

 

Spa-kjeder og sentre

I tillegg til de mange hotellene med spa, finnes det imponerende antall steam rooms, badstuer og frittstående spa og velværesentre i Lisboa. Kjeden FloatIn har tre avdelinger som alle ligger sentralt i byen. Her er de helt suverene på massasje, og med en atmosfære som hjelper en til å virkelig gi slipp på stress og stive nakker. Et annet navn som er verdt å merke seg er Sayanna Wellness som ligger i utvalgte hotell i Sana-kjeden. I Lisboa finner du Sayanna Wellness i det lett gjenkjennelige spahotellet Myriad, og i hotellet Epic Sana. Begge hotellene er blant de aller beste og dyreste, men spa-avdelingene er åpne også for gjester som ikke bor der.

 

Zürich

Velvære og alt som hører til er noe sveitserne virkelig kan. Fordi landet er omgitt av alper og fjell har Sveits et svært høyt antall varme kilder, til og med i hovedstaden Zürich. Vannet fra Aqui-kilden, som ligger dypt under byen, hentes opp til flere av hotellene, og til egne velværesentre som er åpent for allmuen. Et av de mest berømte spasentrene er Thermalbad & Spa Zürich. Senteret er bygget i et gammelt bryggeri, med romersk bad innfelt i de gamle steinveggene. Du kan også nyte det varme kildevannet i bassenget som ligger utendørs og på taket til bryggeriet. Derfra har du en fenomenal utsikt over sentrum.

 

ferie og spa i zurich

 

Luksus i sentrum

Det mest kjente spahotellet er legendariske The Dolder Grand. Velværesenteret her er på hele 4000 kvadratmeter, og inkluderer utendørsbasseng med panoramautsikt over hovedstaden og Zürichsjøen. Hotellet er i ypperste klasse, med restaurant som skilter med 2 stjerner i Michelin-guiden. Prisnivået blir deretter, du er herved advart. Et langt rimeligere alternativ er Lady’s First Hotel. Der er velværeavdelingen også imponerende, men vær oppmerksom på at det er forbeholdt damer. B2 Boutique Hotel + Spa er også verdt å vurdere. Hotellet har et av de bedre velværesentrene. Beliggenheten i forhold til både bykjernen, grøntarealer og Zürichsjøen er ypperlig, og prisnivået er levelig tatt i betraktning at det ligger i Sveits.

 

Svipptur til varme kilder i alpene

Du har mye å velge i inne i Zürich, men enda mer om du tar turen ut av byen. Landet er ikke større enn at en svipptur på en time eller to tar deg til landegrensa. Eller til fjellandsbyen Vals, det kanskje beste stedet for spa i Sveits. Der ligger 7132 Therme Vals, et berømt spahotell og kurbad. Hotellet har en meget spesiell og anerkjent arkitektur, og er bygget rett oppå utspringet for de varme kildene. Vannet herfra har reist hele tre år gjennom fjell og berg for å komme frem. De dråpene spagjestene ikke bader i blir tappet på flasker og solgt over hele Sveits. Tar du turen fra Zurich bør du vurdere å sette av tid til et besøk i Vaduz, hovedstaden i Liechtenstein. Avstikkeren fra veien du reiser på tar kun 10 minutter.

 

Praha

Tsjekkias hovedstad er blant byene vi nordmenn besøker oftest. Det er enkelt å komme seg dit, flybillettene er ofte svært rimelige, og pengene strekker seg langt i Praha.

 

hotell og spa i praha

 

Mange rimelige spahotell i Prahas sentrum

I sentrum av byen finnes det mange hotell med fire til fem stjerner som også har meget gode spa. Blant de vi kan anbefale er Hotel Julian i den vakre bydelen Malá Strana. Dette er det området som ligger rett nedenfor slottet, med kort vei til gamlebytorget via Karlsbroen. I nærheten av Karlsbroen ligger et annet bra hotell med spa, MOODs Charles Bridge. Hotellet er veldig moderne og stilrent, og ligger i et område av sentrum med mange hyggelige restauranter, barer og kaféer. Det kanskje beste alternativet i Praha er Hotel Paris Prague. Hotellet ligger i en nydelig gård bygd i Jugendstil, det har fem velfortjente stjerner, et særdeles bra velværesenter, og du bor meget sentralt i forhold til uteliv og shopping.

 

Hva med øl-spa?

Om det frister kan du også prøve et av flere øl-spa som finnes i Praha. Selv om de skilter med helsemessig gevinst er dette mest for moro. Det typiske opplegget er at du bader i øl, og har ditt eget tappetårn ved siden av badekaret.

 

Kort vei til Karlsbad og Marienbad

Tsjekkia har ellers flere steder med naturlige kilder, og noen av de kan kombineres med en storbyferie i Praha. Den mest berømte spa-byen er Karlovy Vary, også kalt Karlsbad på tysk. Som navnet tilsier, her går det i kurbad over hele linja. Dit kommer du deg på et par timer fra Praha sentrum. Med omtrent samme reisetid kommer du deg også til Marianske Lazne, eller Marienbad på tysk. Begge byene har fantastisk arkitektur og beliggenhet, massevis med topp hotell, gode restauranter, og ikke minst, naturlige kilder og utallige muligheter for å gi kroppen velfortjent pleie.