10 severdigheter du må få med deg i København

inneholder annonselenker

nyhavn severdighet i københavn

Det er ikke bare nordmenn som synes det er deilig å være i Danmark. Innbyggerne i København rangeres nemlig som de lykkeligste i verden, om man skal tro på slike kåringer. Dette er den mest tilgjengelige storbyferien for oss ”fjeldaber”, om vi holder ut med disse danskene som påstår at det var de som lærte nabofolket å spise med kniv og gaffel.

Vi holder nok ut i København, for danskene er både hyggelige og omgjengelige. Hovedstaden er en smule større enn Oslo når det gjelder innbyggertall (cirka 1,25 millioner), men byen oppleves som intim og fremkommelig likevel. Det er enkelt å komme seg dit, med hyppige flyavganger til Kastrup, med tog, eller med en av danskebåtene. København er trygg og trivelig, og har veldig mye å by på som vi ikke finner hjemme i Norge. Her er finner du noen populære severdigheter, til inspirasjon før du drar på storbyferie til ”Køben”.

 

10 populære ting å gjøre i København

annonse

Ti populære severdigheter i København

 

Nyhavn

nyhavn severdighet i københavn

Selv om reisetiden til København er kort for de fleste, er det ingen dum idé å starte oppholdet på en utendørsrestaurant i Nyhavn. Kanskje med noe duggfriskt i glasset, spesielt på varme sommerdager. Nyhavn ligger ved kanalen, som binder sammen Kongens Nytorv med havneområdet. De fargerike fasadene, båtene, kaien og uteserveringen, virker som en magnet på både de lokale og turistene. Selv om det er folkerikt, er noen timer i solen på dette stedet en avslappende opplevelse. Forelsker du deg i området, kan du like godt ta inn på et av de mange koselige hotellene du finner på Nyhavn.

Tivoli

tivoli i københavn

Tivoli er kanskje Københavns mest kjente severdighet. Fornøyelsesparken åpnet i 1843, og har omtrent 4,5 millioner besøkende i året. Her er det vakkert, spennende, romantisk og avslappende, på en og samme tid. Du kan forlyste deg med alt mulig rart, gå på bar, konserter, show, spise i flotte restauranter, og mye mer. Det er ikke bare nostalgi og romantikk å oppleve på Tivoli, men også tidsriktige berg-og-dal-baner, som ”Dæmonen”, med et par looper og som får deg til å smake på gravitasjonskreftene. Den gamle Bjergbanen står der fortsatt, slik den har gjort i nå i litt over 100 år. Denne berg-og-dal-banen er blant de eldste i verden som fortsatt er i bruk. Tivoli i København er unik på så mange måter, og appellerer til voksne like mye som til barn.

Rosenborg slott

topp 10 severdigheter i københavn

Neida, dette er ikke Lerkendal i Trondheim, men Danmarks flotteste slott i manges øyne. Rosenborg er et slott fra middelalderen, og der danskene oppbevarte kronjuvelene. Christan IV (kvart) foretrakk å oppholde seg i dette slottet, og skal ha insistert på å få ende sine dager der. Du får en guidet tur for en billig penge, og slottet er barnevennlig på flere vis. Etter en rundtur, med innføring i den spennende historikken, foretrekker mange å nyte omgivelsene på slottets egen kafé, såfremt været tillater det. Det er lett å komme seg til Rosenborg, men merk deg at det er bare to innganger. Den ene ligger i Østre Voldgade, mens du også kan tre inn i slottsparken via broen over vollgraven, som går fra Kongens Have.

Tycho Brahe Planetarium

ting å se i københavn

Tycho Brahe var en dansk astronom som levde på 1500-tallet. Han bidro den gangen sterkt til mye av den kunnskapen vi i dag har av universet. Planetariet er topp moderne, og skilter blant annet med en IMAX-kino, der du kan oppleve over 7500 stjerner, planeter og galakser på filmlerretet. Det vises også 3D-filmer som lærer oss om dinosaurene, livet i havet og annet. I utstillingene kan du studere overflaten på planetene i vårt solsystem, sende ut romsonder, telle diamanter i kratrene på Neptun, titte på stjernene i teleskoper, og så videre. Planetariet ligger i retningen mot Fredriksberg, der du også finner København Zoo.

Operahuset i København

operaen i københavn

Operaen i København er designet av Henning Larsen, og ruver med sine 1000 rom fordelt på 14 etasjer. Bygget ligger nede ved havnen, ikke langt fra Amalienborg slott. Oppsettinger på operaen er populære og verdt hver krone for musikk- og teaterelskere, men man kan også ta turen på dagtid bare for å nyte arkitekturen, utsikten over havet, eller skulpturutstillingen i operaens lobby.

Amalienborg slott

Amalienborg slott

Den danske dronningen Margrethe II bor på Amalienborg slott, et anlegg som består av fire praktfulle bygg (paléer) som omslutter den forseggjorte slottsplassen. Til sammenligning ser slottet i Oslo noe stusselig ut, selv om det også er et fint bygg. Livgarden, eller Den Kongelige Livgarde, vokter området, og byr på tøffe vaktskifter som vi kjenner til fra andre kongelige residenser. Danskene er imidlertid noe mer gjestmilde enn mange andre, og deler av slottet er derfor åpent for publikum. For barn er det gratis, mens voksne betaler mindre enn det en pølse og cola koster på bensinstasjonen.

Kastellet og Den lille havfrue

den lille havfruen statuen i københavn

Du finner ikke så mange symboler som forbindes mer med Danmark enn Den lille havfruen. Statuen er laget av Carl Jacobsen, inspirert av balletten som var basert på eventyret av H.C. Andersen. Innimellom blir havfruen utsatt for hærverk og dekapitering, på samme vis som vår egen Sinnataggen som står i Vigelandsparken, men danskene får henne tilbake i god stand hver eneste gang. Selve statuen er en slik ”må se attraksjon”, men kanskje ikke nok til å ta turen. Kombinert med Kastellet, en av de best bevarte festningene i Europa, får turen straks merverdi. Området er stille og fredfullt, gir mye å se på, og egner seg til avslapping, kaffedrikking og sprade i rolig tempo.

Mysteriespill

timequest københavn

Når du først er på storbyferie i København, frister det kanskje med litt spenning og moro. Det kan bli mye slott og tivoli for enkelte, og da er mysteriespill som du finner hos Timequest et knallgodt alternativ. Her låses du inn i et mystisk rom, i grupper på mellom 2 og 6, og får en time på deg til å finne utgangen. Det klarer du neppe uten å sette sammen alle de små hintene og sporene du finner i rommet. Du må holde hodet kaldt, tenke smart, og samarbeide med dine medfanger. Timequest er ikke det eneste etablissementet i København som tilbyr slike opplevelser, men definitivt et av de bedre.

Strøget

strøget i københavn

Strøget er en av de lengste gågatene i Europa, og Københavns definitive sentrum for shopping og uteliv. Gågata vi i hovedsak tenker på, forbinder Rådhusplassen og Kongens Nytorv, midt i hjertet av byen, men Strøget inkluderer også en del sidegater og andre torg. Butikkutvalget for shoppere dekker alt, fra billig til rådyrt, og det samme gjelder restaurantene, kaféene og barene. Gå innom DØP, pølseboden med knallgode hot-dogs, eller Københavnerkaféen om ekte danske smørrebrød står på ønskelista. Er du der på førjulsshopping, bør du prøve juleølet med en ”lille en” ved siden av.

Fristaden Christiania

fristaden christiania

I følge de vel 800 innbyggerne i Christiania, bor de i en egen autonom stat. Siden 1971 har alle slags kunstnere, hippier, fritenkere og småskurker hatt sin egen lille tumleplass, der de foretar seg bortimot hva de vil, stort sett uten innblanding fra danske myndigheter. Fristaden har riktignok vært forsøkt avviklet flere ganger, men den er der fortsatt, og tiltrekker seg mange nysgjerrige tilreisende til København. Christiania er først og fremst for voksne med en noenlunde liberal tilnærming til livet. Man trenger slettes ikke være tilbøyelig til å bruke forbudte stoffer, du finner selvsagt også godt øl, kaffe og kaker i Fristaden, men man bør ikke være overrasket om man treffer på noen som vil selge deg såkalt ”jazztobakk”.