København

inneholder annonselenker

Her er alt du trenger å vite når du skal på storbyferie til København.

Les blant annet om beste og billigste reisemåte, hvor du bør bo, hva du må smake på, og hvilke opplevelser og severdigheter du må få med deg.

Reiseguide København

Midt i hjertet av København ligger fargerike Nyhavn. Det perfekte stedet for noe godt å spise og drikke.

 

Kjekt å vite!

 • Sykkelbyen: Over halvparten av Københavns innbyggere sykler til jobb eller skole hver dag. Byen har over 375 kilometer med dedikerte sykkelveier.
 • Tivoli: En av verdens eldste fornøyelsesparker, Tivoli, ble åpnet i 1843 og inspirerte Walt Disney til å skape Disneyland.
 • Den lille havfruen: En av Danmarks mest ikoniske attraksjoner, Den lille havfrue-statuen, er faktisk ganske liten og har overrasket mange turister. Statuen er bare 1,25 meter høy og veier 175 kg.
 • Smørrebrød: Tradisjonell dansk mat består ofte av rugbrød toppet med alt fra sild til kylling til rosbiff. Husk å prøve det når du er i byen!
 • Bohemsk paradis: Ikke gå glipp av Fristaden Christiania, en unik kunstnerkoloni og sosialexperiment etablert i 1971. Dette fargerike samfunnet fremviser en bohemsk livsstil, håndverk, kaféer, kunst og musikk.
 • Naturlig bybad midt i metropolen: Ja, det stemmer! Vannet i Københavns havn er så rent at du trygt kan ta deg en svømmetur på en varm sommerdag. Prøv det ved Islands Brygge eller et av de andre populære badestedene.

 

Derfor er København en populær destinasjon

Med sine mange turistvennlige områder og attraksjoner, er Danmark et av de landene som nordmenn oftest besøker. København er ikke bare landets hovedstad, men også det mest populære reisemålet.

Spredt utover et stort areal bor det her i overkant av 775 000 mennesker, i det som er en både vakker og livlig hovedstad. Byen kan by på alt fra gamle gågater til moderne kulturkvartaler, og ikke minst det verdenskjente tivoliet som ligger i selve hjertet av byen.

 

Anbefalte hotell i København

Lurer du på hvilket hotell du skal velge når du besøker København? Her har vi plukket ut tre flotte hoteller i København som alle får veldig gode tilbakemeldinger.

 

71 Nyhavn Hotel

Med en utmerket beliggenhet ved vannkanten i Nyhavn, finner du 71 Nyhavn Hotel. Hotellet består av to gamle kaihus som ligger så nært vannkanten som du kan komme.

Rommene er romslige og elegant innredet med synlige detaljer fra byggenes historie. Hvis budsjettet tillater det, så ikke tenk to ganger på å betale ekstra for et rom med sjøutsikt – det er det verdt.

71 Nyhavn Hotel er med sin perfekte beliggenhet et av de aller beste hotellene i København.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

citizenM Copenhagen Radhuspladsen

CitizenM Copenhagen ligger som navnet tilsier sentralt plassert på Rådhusplassen i København. Plassering gjør hotellet til et perfekt utgangspunkt for de som ønsker å utforske København til fots.

Rommene er forholdsvis små, men veldig moderne med smarte løsninger. 

Sentralt, fint og stilig hotell, som dessuten er billig!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Nobis Hotel Copenhagen

Like i utkanten av Københavns kulturområde, med kunstmuseet Ny Carlsberg Glyptotek rett ved siden av, finner du Nobis Hotel Copenhagen. Selve bygningen er fra 1903, som på innsiden huser et 5-stjerners hotell i toppklassen.

Fra hotellet bruker du bare to minutter å gå til Tivoli, mens andre severdigheter som Christiansborg slott og Det danske Nationalmuseet er knappe ti minutter unna.

Rommene er ikke veldig store, men det er høyt under taket, noe som gjør at de ikke føles trange. De er dessuten flott innredet, med lune og fine farger.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære aktiviteter i København

Reise til København

Av alle storbyer vi har omtalt her på DinStorbyFerie er København den enkleste å komme seg til. Per i dag kan du fly direkte fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Hyppigheten på avgangene og antallet flyselskap varierer fra by til by. Gardermoen Oslo har best tilbud, med opp til 20 avganger per dag betjent av SAS, Norwegian og Widerøe. Flytiden direkte er på 1 time og 10 minutter. Prisen på en tur-retur-billett kommer vanligvis på under 1 500 kroner, så lenge du ikke bestiller for sent.

 

Andre reisealternativer fra Oslo til København:

 • Fergen til DFDS – turen tar i overkant av 17 timer hver vei.
 • Tog – turen tar omtrent 7,5 timer.
 • Bil – kjøretiden er omtrent 6,5 timer.

 

De beste områdene å bo i København

De aller fleste som vil oppleve København velger å bo i distriktet som heter Indre by. Dette avgrenses av Kastellet i nordøst, Tivoli i sørvest, Inderhavnen med Nyhamn, og innsjøene i den nordvestlige delen av sentrum. Strengt tatt vil alle valg av hotell her gi deg kort avstand til det meste, men områdene i Indre by har likevel sine forskjeller.

 

 • Å velge et hotell i nevnte Nyhavn er ypperlig om du vil bo midt blant gode restauranter og utesteder. Dette valget vil være spesielt bra når gradestokken kryper oppover, og uteserveringen tar til.

 

 • Området rundt Tivoli er bra dekket med hotell, spesielt fra de store kjedene. Om du vil ha nærhet til fornøyelsesparken er dette et godt valg. Det samme gjelder om du ankommer København med tog, og vil ha kort vei til hotellet, for her ligger også Hovedbanegården.

 

 • Hvis du har tenkt å bruke mye av tiden på shopping, vil et hotell mellom Strøget og Slotsholmen være perfekt. Da er du også fortsatt nært Tivoli, samt det flotte slottet Christiansborg.

 

 • Distriktet Nørrebro byr på mange rimelige hotell, og velges ofte av de som ikke vil bruke for mye penger på hotell. Vær oppmerksom på at Nørrebro har mange utesteder som er ganske livlig om kveldene, i tillegg til at området har et litt belastet rykte.

 

 • Foretrekker du fred og ro om natten, men vil samtidig ha god tilgang til Indre by, er Christianshavn et greit område å bo i. Det er enkelt å komme seg derfra til for eksempel Strøget, enten til fots, med sykkel eller offentlig kommunikasjon. Til fots tar det omtrent enn 15 minutter.

 

 • Et godt alternativ til Christianshavn er den øvre delen av Indre by, på grensen til Nørrebro. Rundt innsjøene ”Søerne” ligger det mange hyggelige hotell, kaféer, barer og restauranter. Derfra har du omtrent samme distansen til Strøget som du vil få om du overnatter i Christianshavn.

 

 

storbyferie i københavn

København er en trygg storby

København er en forholdsvis trygg by å feriere i, men som ved alle hovedstadsbesøk bør man ta forholdsregler. Det innebærer at man er oppmerksom på at det forekommer lommetyveri i områder der mange turister ferdes, samtidig som man ikke går alene i stille bakgater etter mørkets frembrudd. Området i umiddelbar nærhet til Hovedbanegården kan være spesielt belastet.

Gågata Strøget, Gammeltorv og Nytorv er livlig om kveldene på grunn av alle utestedene, og der kan det derfor tidvis forekomme kjekling og krangling. Det samme gjelder deler av Nørrebro, og Gothersgade som går forbi Kongens Have.

Se vår oversikt over storbyer som passer for en romantisk weekend.

Klima i København

Byen bærer preg av dens beliggenhet langs kysten, noe som gjenspeiles i både bygninger, restauranter og museer. I sommerperioden kan man nyte et varmt klima og lekker uteservering, mens det ofte på våren og høsten kan blåse kaldt og vått innover kystlinjen. Stort sett vil vi nordmenn oppleve at København har en smule mer behagelig klima enn vi er vant med hjemmefra.

 

Prisnivå

Du kjenner vel til uttrykket «Det er dejlig å være norsk i Danmark»? Det er ikke uten grunn – landet er kjent for sin turistvennlige innstilling og hyggelige service. Det finnes aktiviteter og severdigheter for alle aldersgrupper og interesseområder, og prisnivået vil generelt oppleves som hyggelig. Den danske kronen står noe sterkere enn den norske, og i skrivende stund tilsvarer 100 danske kroner omtrent 130 norske. Stort sett er hotellovernatting, bespisning, drikkevarer, transport og det meste av shopping billigere enn i Norge, selv om forskjellene ikke er veldig store.

 

Anbefalte restauranter

København har svært mange gode spisesteder, enten man ønsker et enklere måltid på et vertshus eller en penere middag på en luksuriøs restaurant. Det er ikke noe problem å finne seg en god og hyggelig kro der det serveres deilig dansk mat, eller restauranter med mattradisjoner fra alle verdens kriker og kroker. De danske kokkene er kjente for å lage gode porsjoner med mat, og de fleste restaurantene har varierte menyer som skulle mette både store og små mager.

 

Her er noen forslag om du trenger inspirasjon i matveien når du er i Danmarks hovedstad:

 • Noma er kåret til verdens beste restaurant flere ganger. Du må bestille bord laaaaang tid i forveien, men for matinteresserte er dette definitivt toppen av kransekaka i København.

 

 • Kiin Kiin og AOC er to fullgode alternativer om du ikke fikk bord på Noma, men vil fortsatt på restaurant med stjerne i Michelin-guiden. Kiin Kiin var den første asiatiske restauranten (Thai) som fikk stjerne, mens AOC (med to stjerner i guiden) fokuserer på Nordiske mattradisjoner og råvarer.

 

 • Morgenstedet er restauranten du bør besøke om du er glad i vegetarisk mat, og besøker fristaden Christiania. Vær oppmerksom på at restauranten ikke åpner før utpå formiddagen, til tross for at navnet indikerer noe annet (innbyggerne i fristaden står kanskje ikke like tidlig opp som andre folk…).

 

 • Vækst i Sankt Peders Stræde er en knallgod restaurant, beliggende i et ombygget drivhus. Mye av fokuset er på friske grønnsaker, men ikke bare i vegetariske retter. Her får du deilig sjømat og kjøttretter også.

 

 • Cock’s and Cow er stedet å dra til om magen skriker etter hamburgere i gourmet-klassen. Menyen har et imponerende utvalg av varianter, og tilbehøret er perfekt for denne typen mat. Cock’s and Cow har seks restauranter i København, inklusive den som ligger på Kastrup lufthavn.

 

 • Royal Smushi Café er dit du må gå om du vil spise ørten danske smørrebrød, og kanskje ta deg en snaps til. Vanligvis er danskenes brødskiver nedlesset i pålegg, og dermed trenger man ofte bare én av de. På Royal Smushi får du smørrebrødene servert i sushi-størrelse, slik at du kan smake på alle varianter om du vil.

 

 • Schønnemann er en av byens eldste spisesteder, og her går det også i tradisjonelle danske retter. Prøv Scønnemanns smørrebrød med sild eller røkt ål, gjerne med iskald snaps ved siden av.

 

 • Café Far’s Dreng har to frokostrestauranter i sentrum av København. Ta turen innom dersom du er sulten på det som sies å være byens beste frokost.

 

restaurant noma i københavn

Uteliv i København

Utelivet i København er ikke ulikt det du får i Oslo. Forskjellene ligger mest i at det er mer å velge i, og reglene for stengetid er mer liberale. Her er et utvalg av de bedre etablissementene innenfor hver sin kategori:

 

Nattklubber

 • Chateu Motel – diger nattklubb på over fire etasjer.
 • HIVE – nattklubb med deilige lounger og topp DJs.
 • Bremen Theatre – på fredager og lørdager forvandles foajeen på teateret til en av byens beste nattklubber.

 

Barer

 • The Jane – nattklubb og cocktailbar med både dansegulv og Chesterfield-møbler.
 • Curfew – Curfew finner du Stenosgade 1 og den er kjent som en av de aller beste barene i København.
 • 1105 – trendy cocktailbar med engelsk stil, henvender seg til de over 30 år.
 • Madam Chu’s – en av byens beste barer med kinesisk-inspirert interiør.

 

Tradisjonelle puber

 • Bo-Bi Bar – gammel dansk kro med avslappet stil og hyggelige priser.
 • Vessels Kro – enda eldre pub med godt utvalg av drikke, og åpent til langt på natt.
 • Aléenberg – uforandret bodega siden 1924, og åpent til sola står opp.

 

Øl-barer

 • Mikkeller and Friends – et av Danmarks beste bryggerier, med over 40 tappetårn.
 • Himmeriget – liten og intim ølbar med øl fra de beste bryggerier.
 • Taphouse – sentralt beliggende og stor ølbar med over 60 tappetårn.

 

Vinbarer

 • Ravnsborg Vinbar – en av de beste vinbarene. Intimt med gode matretter.
 • Nimb Vinotek – velg blant over 1000 flasker. Interiør i typisk dansk design.
 • Ancestrale – moderne og hyggelig. Topp utvalg i vin og deilige småretter.

 

mikkeller bar i københavn

Shopping i København

Å kombinere en storbyferie med shopping i København er slettes ingen dum idé, spesielt ikke før jul når gatene lyses opp og pyntes. Hva du er på jakt etter dikterer hvilke områder og gater du bør konsentrere deg om. Her er en liten guide til den beste shoppingen:

 

Strøget – dette er Københavns viktigste handlegate. Gata er bilfri og passer perfekt for å gå på jakt etter plagg, sko og accessories. Her finner du mote fra de internasjonale og kjente merkene som Prada og Max Mara, de store magasinene som H&M og Zara, med fashion fra danske designere spredt innimellom.

 

Jægersborggade – her finner du mange små butikker med håndlagd design, kunst, keramikk og smykker, i tillegg til vintage-klær og noe dansk mote. Et av byens beste loppemarked arrangeres i Jægersborggade om våren. Hipt område med mange gode spisemuligheter.

 

Elmegade – livat strøk med mange småbutikker. Kjent for å huse kreativ designere av fottøy, smykker og kule klær. Topp spisemuligheter i samme slengen.

 

Grønnegade og Pilestræde – begge gatene er verdt turen innom om du vil shoppe dansk fashion, trendy sko, dansk design og mye mer.

 

strøget i københavn

Shopping interiørdesign

Danskene er verdenskjente for sin særegne design, spesielt når det gjelder interiør. Er dette noe for deg bør du kanskje starte med et besøk på museet Dansk Møbelkunst. Der fokuseres det på design fortrinnsvis fra 1920 og frem til 1970.

Butikker som fører dansk interiørdesign finner du over hele byen. Blant de beste er Hay House i Østergade, Normann Copenhagen i Østerbrogade, GUBI Store i Møntergade og Georg Jensen Silver på Amagertorv. På Amagertorv ligger også Illums Bolighus, som du også finner i Bergen og Oslo.

Ti ting du må vite om København

 • København var opprinnelig en fiskerlandsby, bare kalt ”Havn”. Landsbyen var så plaget av røvere og pirater at biskopen Absalon bestemte at det skulle bygges festningsverk rundt det som nå utgjør Slotsholmen. Derfra har byen vokst seg til å bli Danmarks hovedstad.

 

 • København er en av de grønneste storbyene i verden. Byen har redusert forurensede utslipp med omtrent 35% på de siste ti årene, og har som mål å være karbonnøytral innen 2025.

 

 • Halvparten av Københavns innbyggere sitter på sykkelen sin hver eneste dag. Totalt tilbakelegger de 1,2 kilometer hvert døgn. For tiden bygges 9 av i alt 28 planlagte supersykkelstier, og København har som mål å være beste by i verden for syklister innen 2025.

 

 • København har allerede de beste svømmemulighetene blant verdens storbyer, i følge en kåring gjort av CNN. Der ble det vektlagt at byens innbyggere har tilgang til nydelige strender, kort vei til bademulighetene, og at vannet er mer enn rent nok til en dukkert, selv i havneområdet.

 

 • Walt Disney skal ha vært inspirert av Tivoli i København da han bestemte seg for å bygge Disneyland i Florida.

 

 • Selv om Tivoli er ganske gammel, anlagt i 1843, er det Dyrehavsbakken like utenfor København som er verdens eldste fornøyelsespark. Den ble bygget i 1583.

 

 • Da det ble bestemt at handlegata Strøget skulle bli bilfri (1962), fikk byens borgermester utallige drapstrusler av sinte butikkeiere. I dag er de aller fleste kjempefornøyde, og Strøget er en av verdens lengste gågater.

 

 • Ifølge World Happiness Report 2013 er Københavnerne de lykkeligste byboerne i verden. Den samme kåringen utpekte København som byen i verden med de beste levekårene.

 

 • Flyplassen i København, Kastrup, regnes som Europas mest effektive. Det tar sjelden mer enn 45 minutter fra du går ut av flyet til du står i resepsjonen på hotellet, når dette ligger i sentrum av byen.

 

 • I København finner du den største samlingen av uåpnede (utrolig nok – danskene er jo tørste) ølflasker i verden. Samlingen eies av Carlsberg-bryggeriet, og består av over 20 000 flasker.

Topp 10 severdigheter og opplevelser i København

Enten man reiser til København for opplevelsenes skyld eller for å utforske kulturelle aktiviteter, så har byen nok å stille opp med. Fra det velkjente tivoliet som har ligget i byens kjerne i over hundre år, til dyreparker og barnlige attraksjoner. København har mye å by på!

Tivoliet i København

tivoli i københavn

Man drar ikke til København uten en tur innom det ærverdige Tivoliet, som ligger helt i sentrum av byen. Den eldste attraksjonen på tivoliet fylte nylig 100 år! Tivoli i København kan ikke sammenlignes med andre fornøyelsesparker, ettersom det er mer enn bare karuseller og sukkerspinn. Den tradisjonelle stilen med restauranter, musikk og morsomme boder gjør besøket moro for hele familien. Dessuten er det svært mange grøntområder på innsiden av parken, og et rikelig med fugleliv som får deg til å glemme storbyens nære tilknytning. Sett av minst en dag til et besøk i Tivoliet, spesielt om dere reiser med barn.

Clockedin Escape Room

clockedin escape room i københavn

Såkalte «Escape rooms» har blitt megapopulært de siste årene og i København finner du Clockedin. De regnes som det beste Escape Roomet i København og er en super gøy opplevelse enten dere drar som par, familetur, guttatur, jentetur eller firmatur. Her må dere ta i bruk alle de små grå for å finne veien ut før klokken tikker ut. Vel verd et besøk!

Nyhavn

nyhavn området i københavn

Nyhavn er et av de mest besøkte turiststedene i København, som med sin sentrale beliggenhet i nærheten av det moderne havneanlegget absolutt er et sted man vil stikke innom. Nyhavn er enkelt forklart et område med gamle bygninger og massevis av historie. De fargerike bygningene som går i ett med elvekanalen minner på mange måter om sentrumsbebyggelsen langs Nidelven i Trondheim, men mange vil nok mene at Københavns svar på dette er noe mektigere. I dette området er det mye historie, og blant annet bodde den danske forfatteren H.C. Andersen her i deler av sitt livsopphold. Et perfekt sted for en fottur langs kaikanten, der man både kan spise og drikke, se på kulturminnene og kanskje til og med veksle noen ord med noen danske sjømenn.

Vor Frelsers kirke

utsikt over københavn fra vor frelsers kirke

For den historieinteresserte har København også en del flotte kirker som man bør få med seg. Vor Frelsers kirke er den mest kjente, og den ligger i bydelen Christianshavn. Kirken ble bygget på slutten av 1600-tallet og er mest kjent for sitt unike spiralspir på utsiden, og for sin unike orgelfasade som fortsatt er godt bevart i dag tross sitt opphav fra 1698. For turister er det mulig å ta seg helt til topps i kirketårnet, som ruver hele 90 meter over bakken.

Dyrepark og museum

dyreparken i københavn

Dyreinteresserte vil finne glede i to ulike turistattraksjoner i København. Det første er en zoologisk hage som ligger i Frederiksberg. Dyreparken byr på ulike dyrearter fra hele verden, og har blant annet bygget en hel tropisk regnskog til turistenes fornøyelse. De har også en egen avdeling med dyr fra skandinaviske gårder, som passer godt for barn. Du som vil lese mer om både moderne og avdøde dyrearter kan også ta en tur innom Zoologisk museum. Her vil du finne utstillinger og utstoppinger av alt fra dinosaurer til dyr som enda lever i dag.

Rosenborg slot

rosenborg slott københavn

Den kulturinteresserte er nødt til å få med seg Rosenborg slott, som faktisk ble bygget for å være sommerboligen til den danske kongen Christian IV. Det ble reist på starten av 1600-tallet, men holder seg svært godt. Det ligger like utenfor sentrum av København i svært frodige grøntområder.

Christiansborg Slott

christianborg slott i københavn

Christiansborg Slott er den andre severdigheten man bør få med seg akkurat når det kommer til slott og København. Det ligger på den lille øyen Slottsholmen, for øvrig midt i hjertet av hovedstaden, omringet av elvekanaler. Danmark har en av de eldste monarkiene i verden, og derfor behøver vi kanskje ikke fortelle at det ligger mye historie både på øyen og i slottet generelt. Spesielt med dette slottet er at det huser det danske parlamentet, det er kontoret for den danske statsministeren og det er med andre ord sentrum for den utøvende makten i Danmark. På slottet bor også den danske dronningen, så i tillegg til å være en nydelig besøkelse for øyet, så kan man også risikere å støte på noen kjente personligheter dersom man besøker Slottsholmen.

Den lille havfrue

severdigheter københavn

Når man først befinner seg i København, så må man sette av noen minutter til å se Den lille havfrue. Det er en verdenskjent skulptur laget av Edvard Eriksen, basert på havfruen fra H.C. Andersens eventyr. Eriksen ba opprinnelig ballerinaen Ellen Price, som spilte havfruen i en oppsetning på Det kongelige teater, om å stå modell for havfruen. Modellen måtte naturligvis vise frem en del hud, noe Price takket pent nei til. Dermed ble det Eline, kona til Eriksen, som måtte gjøre jobben. Hver dag svømmer havfruen opp til vannkanten, og stirrer lengtende mot land, i håp om å få se prinsen som hun elsker så inderlig høyt. Den lille havfrue står i nærheten av Kastellet som også er verdt et besøk.

Vitenskapssenteret Experimentarium

vitenskapssenteret Experimentarium i københavn

Danmarks vitenskapssenter Experimentarium ligger i bydelen Hellerup, i sykkelavstand fra Københavns sentrum. Senteret har som formål å formidle vitenskap til folk i alle aldre, gjerne gjennom inspirasjon og aktiviteter. Alt som skjer på Experimentarium er spennende, og mye av det er interaktivt der de besøkende selv foretar forskjellige eksperimenter. Blant de mest populære aktivitetene er forskjellige fysikk- og kjemishow som vil forbløffe de aller fleste. For mange er hovedattraksjonen den fantastiske trappen som har vindeltrappstrukturen til DNA-molekylet. Senteret er åpent alle dager i uka frem til 17.00, unntatt torsdager da det er åpent til 20.00.

Amalienborg Slott

amalienborg slott

Amalienborg er residensen til Danmarks regenter, som for tiden er Dronning Margrete II. Slottet har en unik utforming, med fire identiske bygninger som peker inn mot Amalienborg Slotsplads. I midten av plassen står statuen over Kong Fredrik V, som også var konge av Norge i årene mellom 1746 og 1766. Ta turen innom og se vaktskiftet klokka 12.00, og få med deg den flotte utsikten over til blant annet operahuset. Du kommer deg inn på Amalienborg også om du vil. Museene og utstillingene er åpne hele året, unntatt fra 23. til og med 25. desember. Du kan besøke Amalienborg slott på vei til Den Lille Havfruen.

CopenHot

copenhot københavn

Når du har vandret fra den ene severdigheten til den andre, kanskje ispedd tøffe runder med shopping, er det lite som smaker så bra som å gå på spa. Det mest interessante måten å gjøre det på i København er å ta et spacruise. CopenHot sin båt tøffer rundt i havna og i byens kanaler, mens du sitter i varmestampen på dekk, uansett årstid. Husk å booke på forhånd, og ta med deg badetøy, flip-flops og håndkle i kofferten hjemmefra. Det samme selskapet byr i tillegg på andre morsomme spaopplevelser, slik som utendørs Tower Spa, Panoramic Sauna og småbåter med spa som rommer maksimum 5 passasjerer.