10 spennende ting å gjøre i Berlin

inneholder annonselenker

ting å gjøre i berlin

Berlin er et av Europas mest besøkte hovedsteder. Spesielt unge mennesker og unge familier reiser hit. Byen byr på en utrolig variasjon av opplevelser. Her går det gamle hånd i hånd med det moderne. Severdighetene strekker seg over århundre. Trendy kunst og kultur blander seg med høyteknologisk innovasjon.

 

Berlin, en kulturell og teknologisk smeltedigel

Tysklands dynamiske hovedstad har en dramatisk historie. Beliggende i krysningspunktet til to viktige handelsruter ble Berlin en viktig handelsplass. Fra 1300-tallet vokste byen og ble snart hovedstaden i Brandenburg. Dette ble starten på en turbulent historie som har satt sitt særpreg på byen.

Før 2. Verdenskrig var Berlin et sentrum for utdannelse, vitenskap og forskning. I dag er byen igjen hjem til verdensledende universiteter. Sammen med en progressiv kunst- og kulturscene tiltrekker Berlin seg besøkende fra hele verden. Glimrende kommunikasjon og teknologiske løsninger gjør også byen veldig barne- og familievennlig. 10 spennende severdigheter er lett å finne.

 

10 spennende ting å gjøre i Berlin

Berlin er en innholdsrik og spennende by, med et vidt spekter av ting man kan oppleve. I oversikten under har vi samlet ti spennende ting å gjøre i Berlin. Aktivitetene er varierte og forskjellige, hvor noen aktiviteter passer godt for barn, mens andre passer best for voksne. 

 

Opplev den monumentale Riksdagsbygningen

I 1871 var alle de tyske statene omsider samlet. Den unge staten trengte en politisk møteplass og riksdagsbygningen ble vedtatt bygget i Berlin. Etter en arkitektkonkurranse ble grunnsteinen lagt ned i 1884. Men det tok enda 10 år før den mektige bygningen stod ferdig til bruk.

Med sin nyrenessanse stil, og med en veldig kuppel i stål og glass, var bygget en teknologisk nyvinning. I dag, etter en 136 års dramatisk historie, er Riksdagsbygningen en av Berlins store severdigheter. I 1999, etter en omfattende restaurering, stod bygget igjen klart til å motta både politikere og besøkende.

Den nye kuppelen er unik. Her kan publikum gå i spiral på innsiden. Utsikten over byen er imponerende og nysgjerrige kan også ta en kikk ned i selve riksdagsalen. Ta en guidet tur i det historisk interessante regjeringsdistriktet hvor riksdagsbygningen er en del av programmet.

 

annonse

Se og lær om naturens egen historie

Museum für Naturkunde høres kanskje ikke ut som barnas førstevalg. Men hvis ungene liker dinosaurer er dette selve plommen i egget. Berlins naturhistoriske museum har nemlig egen avdeling for dinosaurer. Her tårner blant annet verdens største dinosaurusskjellet, den berømte Brachiosaurus brancai!

Museum für Naturkunde er en populær attraksjon for nysgjerrige i alle aldre. En stor, nylig rekonstruert sal, fokuserer på evolusjonsteoriens prinsipper. Her kan vi følge utvikling av liv på vår planet. Men vi kan også se den andre veien, tilbake til utviklingen av selve universet.

I tillegg til den faste samlingen arrangeres det konstant fascinerende utstillinger. Bygget i seg selv er også en av Berlins severdigheter. Åpnet i 1889 av selveste keiser Wilhelm II ser det ut som et kongelig palass. Adkomst er enkelt, U-Bahn stasjonen sentralt i Berlin heter rett og slett Naturkundemuseum.

 

annonse

Muren og dens fall, dramatisk historie fra vår egen tid

Som en uoverkommelig vegg delte den Berlin fra 1961 til 1989. Men muren delte ikke bare en by, den delte vår verden både fysisk og mentalt. Vi glemmer aldri tv sendingene fra murens fall. Selv om det er over 30 år siden er det en helt spesiell opplevelse å vandre i strøkene hvor muren en gang stod.

Berlin har også egne museer dedikert muren. Her kan vi lære om det politiske bakteppet for murens konstruksjon, samt begivenhetene som førte til dens fall. Ved East Side Gallery ligger et unikt multimedia museum. Over 100 skjermer, filmer og projeksjoner dokumenterer den dramatiske historien.

Det eldre Mauermuseum ligger rett ved det berømte Checkpoint Charlie. Grunnlagt som en protest mot selve muren har museet en humanitær ideologi. Her får vi blant annet oppleve kreative rømningsforsøk og den organiserte motstandsbevegelsen som etablerte seg i Vest-Berlin.

 

annonse

Ta et skritt ut av den virkelige verden i Illuseum

Midt i Berlin ligger et sted som ikke er av denne verden. Skjønt, ikke av denne verden er ikke helt korrekt. Vi snakker om Illuseum, en helt unik attraksjon. I dette museet blir vi bedre kjent med sansene våre. På en utrolig underholdende måte lærer vi om virkeligheten og hvordan vi oppfatter den.

Virkeligheten består nemlig av to aktører. Den ene er virkeligheten i seg selv, den andre er hvordan vårt sanseapparat beskriver den for oss. I Illuseum blir vi utfordret av våre egne sanser. Med hjelp av optiske illusjoner, spill og gåter blir virkeligheten satt på hodet.

I Illuseum blir moderne teknologi og vitenskap brukt til å avsløre hvordan hjernen vår fungerer. Dette museet er en favoritt for både store og små. At det ligger i Berlin er ikke overraskende, den tyske hovedstaden liker å være først ute med det siste.

 

annonse

Olympiastadion, sport og politikk i ett og samme bygg

I 1931 ble Berlin valgt som vert for den 11. sommerolympiaden. To år senere kom Nazistene til makten. Hitler skjønte at olympiaden bød på en fantastisk propagandamulighet. Et storslått sportskompleks ble konstruert med Olympiastadion som midtpunkt.

Da Olympiastadion stod ferdig i 1936 kunne den ta i mot 110 000 mennesker. Etter 2. Verdenskrig ble sportsanlegget tatt i bruk av britiske styrker. I 1960-årene brukte amerikanske soldater stadion til å promotere amerikansk fotball for Berlinerne.

Etter murens fall gikk debatten heftig om Olympiastadions videre skjebne. I dag er Olympiastadion og Olympiaparken både sports- og kultursentre. De er også blant Berlins store severdigheter. Her er besøkssenter, dokumentarfilm og multimedia guide.

 

annonse

Besøk Hitlers bunker

Den originale bunkeren eksisterer ikke lengre. Men en tro kopi i full skala er heldigvis tilgjengelig. I Berlin Story Bunker får vi oppleve nasjonalsosialismens utvikling. Utstillingen tar for seg Hitlers vei til makten samt den grusomme krigen som fulgte.

Dette uvanlige museet tar også for seg Berlins egen historie gjennom 800 år. Det tas i bruk enorme fotografier, kortfilmer og kunstinstallasjoner. Beliggende i en original bunker fra 1. Verdenskrig er atmosfæren upåklagelig. Under de alliertes teppebombing ble bunkeren brukt av tusenvis av Berlinere.

Blant høydepunktene i Berlin Story Bunker er en modell av det gamle Berlin. Her er også en original, 500 kilos bombe sluppet over byen av Amerikanerne. Museet er perfekt for grupper og skoleklasser. Med over 10 deltakere tilbys redusert pris. Dette gjelder også for besøkende med Berlin WelcomeCard.

 

annonse

Berlin Zoo, familieturens høydepunkt

Etablert i 1844 er Berlin Zoo Tysklands eldste dyrehage. Det har over 3,5 millioner besøkende årlig og over 20 000 dyr! Dyrehagen er en favoritt blant Berlins innbyggere. Her koser hele familien seg mens de hilser på stedets mange berømte individer.

Etter Berlins deling i øst og vest endte dyrehagen opp i den vestlige delen. Dermed bygde Øst-Berlin sin egen dyrehage, kjent som Tierpark Berlin. I dag er disse to attraksjonene slått sammen og består i tillegg av Berlins storslåtte akvarium.

Et besøk til Berlin Zoo er en fantastisk opplevelse for hele familien. Bli kjent med giraffer, gorillaer, elefanter og pandaer! Barna elsker denne dyrehagen, noe slitne foreldre setter stor pris på. At denne severdigheten ligger midt i byen er heller ikke noen uting.

 

annonse

Opplev moderne kunst i Berlins spennende Kreuzberg

På besøk i Berlin kan det lønne seg å ta en tur ut av sentrum. Den spennende bydelen Kreuzberg byr på en trendy og internasjonal atmosfære. Her ligger også Berlinische Galerie, et museum for moderne kunst, fotografi og arkitektur.

Kreuzberg ligger lett tilgjengelig rett sør for sentrum. Under den kalde krigen var den en av Vest-Berlins fattigste bydeler. Men etter Tysklands sammenslåing har bydelen tiltrukket seg kunstnere, musikere og andre aktører i Berlins mangfoldige kulturliv.

Berlinische Galerie er kjent for sin store samling av grafisk kunst. Den faste utstillingen inneholder også spennende arkitektmodeller og fotokunst. Kjente kunstnere som Max Liebermann og Lovis Corinth er utstilt her. I nabolaget ligger også en annen severdighet, det jødiske museet.

 

annonse

På byen i Europas hippeste hovedstad

Siden 1989 har Berlin etablert seg som Europas mest trendy by. Dette viser seg i den mangfoldige kunstscenen og det pulserende utelivet. Med en lokalkjent guide får dere mest ut av kvelden og natten. Opplev en klubbkultur som overgår det aller meste!

Bli med på de kuleste barene og villeste klubbene. Sammen med en festglad gjeng opplever dere Berlins sydende og fargerike natteliv. Bydelen Mitte sover aldri og sammen med guiden går dere forbi køen på de fleste stedene!

Inkludert i en runde på byen er også gratis shots og spesialtilbud på drinker. Pub-til-pub runder har blitt en veldig populær attraksjon. Mennesker fra hele verden møtes og svinger seg gjennom hele natten. Tilbudet er som skreddersydd for både venneturer og enslig reisende.

 

annonse

DDR er borte, men lever fortsatt

DDR, det tidligere Øst-Tyskland, er et avsluttet kapittel. Men dette var en verden det er vel verdt å gjenoppleve. I Berlin har DDR fått sitt eget museum. Deres prisvinnende utstilling er i sannhet en unik opplevelse. Et besøk hit er fascinerende for både barn og voksne.

Hvor mange museer oppfordrer sine besøkende til å ta på utstillingen? I dette museet kan dere besøke et typisk hjem i DDR. Meningen er at dere selv kan ta leiligheten i bruk! Ikke uventet har DDR Museum blitt et av Berlins mest besøkte attraksjoner.

DDR var på mange måter en absurd stat. Det fryktede Stasi overvåkeT alt mens innbyggerne putret rundt i sine søte små Trabanter. Nå kan også dere ta en tur i en Trabant gjennom Øst-Berlins gater. DDR Museum ligger midt i byen og anbefales til for hele familien.

 

annonse

 

Les også: disse fem hotellene anbefaler vi i Berlin