Berlin

inneholder annonselenker

Berlin er storbyen som passer for absolutt alle.

Du kan gå deg vill i shopping, spise fantastisk mat fra alle verdenshjørner, feste hele natta, eller vandre i fred og fordragelighet i grønne omgivelser, mens du peiler deg inn på en av de spennende severdighetene.

Ta med barna, kjæresten eller svigermor – det blir en topp storbyferie uansett!

Berlin – storbyferie for enhver anledning

Den tyske hovedstaden Berlin har spilt en viktig rolle gjennom verdenshistorien, og er et populært turistmål for nordmenn. Byen har svært mye for den historieinteresserte, samt et godt utvalg av kulturelle severdigheter.

Med over 3,5 millioner innbyggere er Berlin en av Europas aller største hovedsteder, og følgelig åsted for et yrende folkeliv. Byen passer vel så bra for reise med familien som for en romantisk tur med kjæresten, og det finnes mye å gjøre for barna her.

utsikt over berlin

Over seks millioner turister fra hele verden finner veien til Berlin hvert eneste år. Enkelte drar for å få med seg de mange severdighetene og attraksjonene byen har å tilby, mens andre bare ønsker å oppleve den tyske hovedstaden.

 

Anbefalte hotell i Berlin

Berlin er ikke bare en stor by i innbyggertall, men også i areal. Det finnes hundrevis av hoteller her som sprer seg over hele byområdet. I sentrum av Berlin finnes det mange hoteller av høyere klasse, mens det i den østlige delen av byen gjerne er litt rimeligere.

Bestiller du i god tid er du sikker på at dere får ledig rom i den bydelen dere ønsker å bo, og prisene er gjerne også litt rimeligere. Her har vi plukket ut tre hotell i Berlin som alle får veldig gode tilbakemeldinger, og som har en ideell beliggenhet.

 

Hotel Adlon Kempinski Berlin

Med utsikt mot Brandenburger Tor er dette luksuriøse hotellet perfekt plassert i hjertet av Berlin. Hotellet regnes av mange som et av de aller beste i hele Berlin, og har huset en rekke kjendiser opp gjennom årene.

Den fabelaktige beliggenheten blir godt matchet av hotellets egne fasiliteter, som inkluderer et fantastisk spa-område, flere restauranter og utsøkt service.

Ønsker du å nyte noe av det beste Berlin har å by på på hotellfronten, så er dette hotellet for deg. Her er både rommene, beliggenheten, servicen og fasilitetene førsteklasses. En slik luksus koster selvsagt litt, men så får man til gjengjeld et fantastisk opphold i retur.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

25hours Hotel Bikini Berlin

Et lite steinkast unna Zoologischer Garten ligger supertøffe 25hours Hotel Bikini Berlin. Dette hotellet er virkelig noe for seg selv, med supertrendy design og fantastiske fasiliteter.

Hotellrommene har to forskjellige tema, hvor du kan velge enten «urban» eller «jungle». Velger du jungle-rommene får du en utrolig flott utsikt mot dyrehagen i Berlin, mens urban-rommene gir deg en flott urban utsikt. Rommene er moderne og trendy innredet, med god plass.

Dette er rett og slett et nydelig hotell, med kule rom, utsøkt service og fantastisk beliggenhet!

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

The Westin Grand

The Westin Grand er et klassisk femstjerners hotell i tradisjonell og elegant stil. Hotellet ligger veldig sentralt til på hjørnet mellom Friedrichstrasse og Unter den linden, i bydelen Mitte.

Rommene er klassisk innredet, og hotellet har en rekke fasiliteter som blant annet eget spa, treningsrom og egne restauranter og barer.

Foretrekker du klassiske og ærverdige hotell når du er på tur, så vil du nok trives på The Westin Grand.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 populære ting å gjøre i Berlin

 

Her er fire gode områder å bo på hotell i Berlin

Berlin er en veldig stor by, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal bo på hotell i byen. For å gjøre det litt enklere for deg har vi her plukket fire populære bydeler å bo i for turister som besøker Berlin.

 

Mitte

Mitte er hjertet av byen. Bor du her har du kort avstand til svært mange av de viktigste severdighetene, blant annet Alexanderplatz, Riksdagsbygningen og avenyen Unter den Linden. Naturligvis har Mitte mange shoppingmuligheter, restauranter, kaféer og øvrig uteliv. De fleste som besøker Berlin velger et hotell i bydelen Mitte.

 

Prenzlauer Berg (like nord for Mitte)

Prenzlauer ligger like nord for Mitte, og du bor fortsatt ganske sentralt om du finner deg et hotell her. Området er mer stille og rolig, og passer for familier eller de som sover lett om natta. Gatene er vakre, ofte med trær plantet på begge sider av veien, før de ender opp i flotte torgplasser. Du får en noe lengre reisetid til severdighetene enn i Mitte, men til gjengjeld bor du i et penere område.

 

Kreuzberg

Sammen med Friedrichshain er Kreuzberg et av Berlins hippeste områder. Her bør du bo om du skal ut på de kuleste utestedene, kaféene og barene (Friedrichshain er rett i nærheten, over elva Spree mot nord-øst, og også et bra valg). Utvalget av rimelige og gode spisesteder er meget bra, og maten kommer fra alle verdenshjørner. Kreuzberg er også et bra sted å shoppe på, spesielt om du er ute etter vintage, second hand og særegen og lokal design.

 

Charlottenburg

Charlottenburg ligger i den vestre delen av Berlins sentrum. Her bor du i nærheten av avenyen Kurfürstendamm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, og ikke minst Schloss Charlottenburg. Området er rikt, velordnet og mer rolig enn Mitte og Kreuzberg. Er du på en romantisk storbyferie i Berlin, eller kanskje sammen med familien din? Da er Charlottenburg et av de absolutt beste områdene å velge hotell i.

NB! Vil du ha ekstra luksus i Charlottenburg, sjekk om du får et godt tilbud på Waldorf Astoria Berlin. En suite der kan koste deg flere titalls tusen kroner, men booker du tidlig får du et standard (fortsatt luksuriøst) rom til under to tusen kroner natta.

 

Reise til Berlin

Både SAS og Norwegian tar deg til Berlin til svært lave priser på godt under 1000-lappen per person, dersom man bestiller i god tid. Dessuten flyr flere utenlandske aktører direkte, for eksempel lavprisselskapet EasyJet.

Flytiden direkte er ikke mer enn 1 time og 45 minutter. Avstanden er så kort at det er nesten meningsløst å mellomlande, men må du gjøre det, sørg for at det blir for eksempel i Stockholm eller København. Da kaster du sannsynligvis bort mindre tid.

 

Velg rett flyplass i Berlin

Berlin har to store hovedflyplasser, og én mindre. Berlin-Tegel ligger nordvest, og Schönenfeld og Berlin Brandenburg ligger sørøst for sentrum. Vi anbefaler at du sjekker ut avstanden til hotellet fra den flyplassen du lander på. Velg rett flyplass om flybilletten koster det samme, så sparer du mye tid på transporten.

 

Penger i Berlin

Tyskland er med i EU, og følgelig er euroen innført som standard valuta. 1 euro tilsvarer i overkant av åtte norske kroner. Det er ikke noe poeng å ta ut valuta på forhånd, og du får normalt best kurs ved å bruke lokale minibanker når du er fremme. Minibankene på Gardermoen har ry på seg for å gi dårlig vekslingskurs.

Betaler du med kort underveis bør du bruke debetkort (bankkort tilknyttet bruks- eller lønnskonto), og ikke kredittkort. Pass på at transaksjonen er i lokal valuta dersom du kan velge, det vil si Euro om du er i Berlin. Da bestemmer kortselskapet vekslingskursen, i stedet for butikken du handler hos. Butikkene er som regel mer grådige.

storbyferie i berlin

Er Berlin en trygg by?

Berlin anses som en meget trygg storby å ferdes i, og med nærmere fire millioner mennesker er sjansen liten for at det skal skje noe med deg. Ta uansett forholdsregler når du befinner deg på steder utsatt for lommetyveri, og ikke gå alene på øde områder om kveldene.

Det har vært meldt om falske politimenn som lurer turister, men dette er en sjelden forekomst. Blir du stoppet av politi kan du be om å få se identifikasjon på at vedkommende faktisk representerer lovens lange arm.

Drikkevann i Berlin

Drikkevannet er rent og godt i Berlin og resten av Tyskland. Blir du syk har du rett til medisinsk hjelp, men husk å ta med deg helsetrygdkortet ditt (fås fra NAV).

Det anbefales likevel på det sterkeste å ha egen reiseforsikring, selv om du som EØS-borger har like rettigheter til medisinsk hjelp som lokalbefolkningen. Reiseforsikringen sikrer deg bedre, gir rett til hjemtransport, du får dekket eventuelle medisiner, egenandeler og lignende.

Ha alltid legitimasjon, det europeisk helsekortet, og kopi av reiseforsikringen med deg når du er ute og opplever den spennende byen.

Spisesteder med mat fra hele verden

De fleste nordmenn har neppe noen sterke assosiasjoner til det tyske kjøkkenet, foruten om den berømte bratwursten og andre typer pølser. Men tyskerne kan også lage gode supper, med sopp som hovedingrediensen. Uansett finner du restauranter som serverer mat fra alle verdens kjøkken i Berlin, med alt fra luksuriøse restauranter til enklere kebabsjapper.

Fem tradisjonelle matretter du bør smake i Berlin

Om du er glad i mat og nye spennende smaker, er Berlin din by. Selv om det er enormt mye å velge i, er det ingen dum ting å smake på noen tyske spesialiteter. Hver region har som regel sin egen variant, og berlinerne intet unntak. Her er et lite utvalg av det du bør prøve.

currywurst i berlin

 • Berliner pfannkuchen – tradisjonell tysk smultring, fylt med syltetøy, ofte glasert med sukker og opphakkede nøtter på toppen. Perfekt sammen med en god kopp kaffe.
 • Königsberger klopse – lune kjøttboller og potetmos i en kremet saus basert på kapers og sitron. Deilig liten rett som passer utmerket som en enkel men energirik lunsj.
 • Currywurst – en av de mest typiske rettene fra Berlin, pølse dynket med en saus basert på Worcestersaus og karri. Spisses sammen med frityrstekte poteter eller rundstykker. Et godt glass tysk øl er et must til currywurst.
 • Senfeier – smilende egg med potetmos, med en rik saus basert på sennep og fløte. En fantastisk smaksopplevelse som passer godt sammen med et glass øl eller rødvin.
 • Eisbein – svineknoker med surkål (sauerkraut). Spises gjerne sammen med ertepuré og sennep. Knokene er kokt møre, og noen steder skjerpet i ovnen før de serveres. Deilig sammen med øl.

Mer øl og Tyskland? Les vår guide til Oktoberfest i München.

Berlin – Europas beste uteliv?

Utelivet i Berlin dekker absolutt alt du kan tenke deg. Fra små og intime barer eller kaféer, til enorme haller med fest for flere tusen av gangen. Du kan gå deg vill i gode ølbarer og små bryggerier, ta en tur innom burlesk-klubber kun for voksne, eller kanskje troppe opp med danseskoene på en tangobar.

Her er et knippe forslag for natteravner på storbyferie i byen som aldri stenger:

 • Øltørst: Gå på Berliner Republik og smak på det de serverer fra de 18 tappetårnene. Ølbaren har mye godt å by på, og du kan sitte ute ved elvebredden når været er varmt nok. Kjøkkenet er også bra. Det går i tysk sikringskost, noe som alltid passer utmerket til øl.
 • Klar for jazz: Donau 115 regnes som en av Europas beste jazzklubber, men den er knøttliten og kan være vanskelig å presse seg inn på. Alternativt kan du stikke innom A Trane (kjente jazzartister) eller Zig Zag (flott lounge med sittegrupper og lys på bordene).
 • Dansesko på beina: Havanna i bydelen Schönenberg har fire etasjer med barer og dansegulv i hver. I helgene er det salsa, merengue, bachata og reggae for harde livet, til langt på natt.
 • Techno for alle legninger: Berghain er en legendarisk nattklubb som ligger i skillet mellom Kreuzberg og Friedrichshain. Klubben anses som en av de beste på techno i verden. Klientellet er alle slags folk, også kjendiser. Blant annet skal Lady Gaga ha stukket innom flere ganger.
 • Gin’n Tonic i høyden: Ta en drink på cocktail-baren på toppen av TV-tårnet. Du sitter 203 meter over bakken, med fantastisk utsikt i alle retninger.
 • Frekk hedonist: På KitKatClub skjer det ting du ikke kan skrive hjem om. Ingen blir presset til noe som helst, men det ser ikke ut til å stoppe mange av gjestene fra å gjøre akkurat det de vil. Berlins frekkeste nattklubb?
 • Hippety Hop: Chalet, eller House of Hip blant de innvidde, ligger i et gammelt og ærverdig herskapshus i Kreuzberg. På innsiden trakterer kjente DJs platespillerne i flere etasjer, i omgivelser du vil elske om chill og lounge er noe for deg.
 • Sangstemmen pusset og klar: På Monster Ronson’s Ichiban Karaoke er det du som er stjerne, så fremt du tør ta steget opp på scenen. Her er det karaoke hele natta, frem til solen står opp og vel så det.

5 tips for shopping i Berlin

Berlin er et Mekka for den som vil shoppe på storbyferien. Byen har et enormt utvalg av alle slags butikker, varemagasiner og shoppingsentre, og det er ikke enkelt å peke på hva som er best. Vi prøver oss likevel med noen tips på hva du kan ta utgangspunkt i.

shopping i berlin

 • Kurfürstendamm – Ku’damm er Berlins versjon av Oxford Street i London, og Champs Élysées i Paris når det gjelder shopping. Om du vil ta for deg smitt og smule av butikker og varemagasiner, kan du starte enten ved Kaiser Wilhelm-kirken, eller ved innsjøen Halensee. Da har du omtrent 3,5 kilometer med shoppingmuligheter, frem til du kommer til andre enden av der du startet.

 • Tauentzienstraße – Denne handlegata fortsetter der Ku’damm slutter ved Kaiser Wilhelm-kirken. Imidlertid er Tauentzienstraße betydelig kortere. I gata finner du flere av de største shoppingsentrene og varemagasinene, blant annet Europa Center og legendariske KaDeWe. KaDeWe er forkortelsen for det hundre år gamle Kaufhaus Des Westens, Berlins svar på Harrods. KaDeWe regnes som Europas største varemagasin.

 • Friedrichstraße – Dette er gata om du ser etter eksklusive merkevarer. Innimellom større magasin som Galeries Lafayette og Quartier 206, ligger designerbutikkene og kjedebutikker som Zara og H&M tett i tett. Ta også en titt innom Dussmann das KulturKaufhaus, et shoppingsenter med over 7000 kvadratmeter med spennende butikker. Dussmann er stedet å kjøpe harde pakker, for eksempel bøker, CDer, DVDer, kunst, og mye mer.

 • Bikini Berlin – Denne hallen ligger på Breitscheidplatz, og er et slags innendørs torg. Alle som har noe å selge kan leie seg en av de fancy bodene noen måneder, og dermed er de i gang med å drive butikk. De små butikkene, eller bodene huser gjerne lokale designere som selger egenproduserte klær, smykker, håndverk, sko og kunst, mens andre rommer mer kjente merkevarer og konseptbutikker.

 • Loppemarkeder – I Berlin er det flere loppemarkeder som arrangeres hele året. Det mest kjente er det som er i Mauerpark så å si hver søndag. Der finner du alt mulig rart av antikviteter, vintage ditt og datt, sko, LP-plater, instrumenter og selvsagt massevis med brukte klær. Andre gode loppemarkeder er Arkonaplatz (hver søndag), Kreuzboerg (lørdag og søndag annenhver uke, vinterpause mellom november og mars) og Nowkoelln (hver andre søndag, som regel stengt i desember).

Noen interessante fakta du neppe visste om Berlin

berlin

 • Berlin er 9 ganger så stor som Paris i utstrekning. Befolkningstettheten i Berlin er bare 4 tusen innbyggere per kvadratkilometer, mens i Paris er tallet 21 tusen. Dette er hovedårsaken til at Berlin regnes som Europas grønneste hovedstad. De har plass til alle trærne og parkene!
 • Mens vi snakker om grøntareal – i Berlin er 45% av alt areal dekket av gressplener, parker, skog, elver eller innsjøer.
 • Det er nesten 1800 broer i Berlin, og langt flere enn selv i kanalbyer som Amsterdam, Venezia og Stockholm. Faktisk er det flere broer i Berlin enn i de tre byene til sammen!
 • Berlin har verdens lengste utendørs kunstgalleri. The East Side Gallery viser frem flere enn 100 veggmalerier av kunstnere fra hele verden. Veggen er naturligvis den lengste (1,3 kilometer) gjenstående delen av Berlin-muren.
 • Veggmalerier, eller graffiti som det også kan kalles, ønskes ikke alltid velkommen av byens myndigheter. De bruker nemlig nesten 350 millioner norske kroner i året på å fjerne uønsket graffiti.
 • Det er flere museer i Berlin enn de er regndager i året. Byen kan skryte av å ha omtrent 180 museer, men det regner kun 106 dager der i gjennomsnitt.
 • Berlin har noen av verdens rareste minibanker. I varemagasinet Galeries Lafayette kan du ta ut gullbarrer fra en minibank, mens på utestedet Fritzclub kan du stikke inn bankkortet og få ut et par nye ballettsko!

Severdigheter i Berlin

Berlin har vært en viktig i by i flere århundrer, og har mange kulturskatter som kan være interessante både for den historie- og kunstinteresserte. De intime og koselige gatene er dessuten en turistattraksjon i seg selv.

Brandenburger Tor

berlin-branderburger-torEn av de mest kjente konstruksjonene i Berlin er Brandenburger Tor. Det er en slags port som ble bygd tidlig på 1700-tallet, for å markere et skille mellom det østlige og vestlige Berlin. Triumfbuen er fortsatt meget godt bevart, og er en av de mest populære turistattraksjonene i byen.

East Side Gallery

east side gallery i berlin

East Side Gallery er med sine 1316 meter, den lengste gjenstående delen av Berlinmuren. På østsiden av muren fikk kunstnere uttrykke seg fritt i 1990, med totalt 105 kunstverk signert artister fra hele verden. Et besøk hit regnes som obligatorisk når man er i Berlin og street-arten her er utrolig flott og fascinerende.

Berlin Zoo

berlin-zooOm du har vært i en dyrepark før, så har du ikke vært i dyreparken i Berlin. Den er garantert større enn det meste annet du har besøkt, og er med sine 14 000 dyr en av Europas aller største dyreparker. Zoologischer Garten, som dyreparken heter, har dessuten rimelige inngangsbilletter og svært mye å gjøre for de yngste av oss. Hit reiser man best sammen med familien, men enhver turist med interesse for et rikt dyreliv bør også stoppe innom.

 Berlinmuren

Berlin Wall path, Germany

Den berømte Berlinmuren, som markerte skillet mellom Vest- og Øst-Tyskland, gjorde jobben sin effektivt i hele 25 år før den til slutt ble revet i 1989. Derfor er store deler av muren borte, men fortsatt er en god del godt bevart. Ønsker man å se dette bør man ta turen til elven Spree.

Berliner Dom

Berliner Dom, Berlin Cathedral, Germany

Den ærverdige kirken Berliner Dom er et mektig byggverk som ble reist på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Den ble dessverre nærmest totaldestruert under andre verdenskrig, og det var først utpå 2000-tallet at den var gjenreist slik at den fremstod på samme måte som originalen.

Reichstag (Riksdagen)

reichstag-berlin

Reichstag, eller Riksdagsbyggningen som vi sier på norsk, stod ferdig i 1894 og ble tegnet av arkitekten Paul Wallot. Den ble bygget for å huse riksdagen til det tyske keiserriket og Weimarrepublikken. Den ble sterkt skadet i brann i 1933, og den fikk i tillegg store skader under andre verdenskrig. Fra 1991 til 1999 ble byggningen fullstendig renovert og er i dag sete for den tyske Forbundsdagen. Byggningen er majestetisk og en av Berlins mest besøkte turistattraksjoner.

Pergamonmuseet

Pergamonmuseet

Pergamonmuseet ligger på Museumsinsel (museumsøya) og er Berlins mest besøkte museum med over 1.5 millioner årlig besøkende. Museumet ble reist mellom 1910 og 1930 og huser en stor samling av artefakter fra antikken. Pergamonmuseet har tatt sitt navn fra det som er den største attraksjonen, Pergamonalteret. Museet har også en imponerende samling med mumier og andre gjenstander fra oldtidens Egypt. Her er det med andre ord mye spennende å se for den historieinteresserte!

Museumsinsel (museumsøya)

museumsinsel berlin

Museumsinsel, eller museumsøya på norsk, heter egentlig Spreeinsel og er en øy som ligger sentralt i Berlin på elven Spree. Som navnet skulle tilsi så ligger det en rekke kjente museer på øya, blant annet verdenskjente og det allerede nevnte Pergamonmuseet. Du finner også Altes museum, Neues museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum her. Museumskomplekset er det største av sitt slag i verden.

Schloss Bellevue

Schloss Bellevue, Berlin

Slottet som er residens for tysklands president befinner seg i utkanten av parken Tiergarten ved elven Spree. Slottet ble ferdigstillt i 1786 og ble bygget av prins Ferdinand, arkitekten som tegnet slottet var Philipp Boumann. Slottet var opprinnelig tenkt som sommerbolig for prins Ferdinand. I dag blir slottet brukt til kontor og til representasjoner, tysklands president benytter seg heller av en statseid villa i sørvest-Berling som privat bolig.

Schloss Charlottenburg

schloss-charlottenburg-berlin

Schloss Charlottenburg ble oppført mellom 1695 og 1699 , arkitekten bak slottet var Arnold Nering og mannen som beordret byggingen var hustruen til kursfyrst Fredrik III. Slottet er i dag et populært museum.

 

 Tårnrestauranten Fernsehturm

berlin-fernsehturm

Berlins desidert høyeste bygning er Fernsehturm, og er egentlig et TV-tårn. Det måler hele 365 meter over bakken, og har blant annet en restaurant i midten av tårnet. Hit bør man legge et måltid dersom man ønsker å se Berlin fra byens beste utsiktspunkt. Restauranten er dessuten roterende (tilsvarende Tyholt-tårnet i Trondheim), og du bruker en halv time på å gjøre en runde rundt hele byen.