Barcelona

storbyferie i barcelona

De fineste adjektivene sitter løst når Barcelona skal beskrives. Her kan du fråtse i deilig mat, titte på praktfull arkitektur, få spennende opplevelser, og ta for deg Europas beste uteliv. Nedenfor kan du lese alt du trenger å vite når du vil på storbyferie til Barcelona.

Barcelona – Europas beste storby?

Barcelona er en av verdens feriebyer som neppe behøver noen nærmere introduksjon for nordmenn. Byen er kanskje først og fremst kjent for sitt berømte fotballag og den utbredte fotballkulturen, men også for sin rike historie og kulturarv. Dessuten er de hvitkledde sandstrendene fristende nok for solbleke nordboere, og mange drar hit bare for å oppleve Middelhavets varme badevann.

Vi siterer det en Barcelona-elsker en gang sa: «Skal du bare reise til ett sted i verden, så bør det være Barcelona». Er dere kanskje et kjærestepar på jakt etter et romantisk reisemål? Da anbefaler vi Katalonias hovedstad!

Anbefalte hotell i Barcelona

 • Ohla BarcelonaFemstjerners hotell som ligger i det gotiske kvarteret i hjertet av gamlebyen i Barcelona. Her bor du midt i smøryet i et eksklusivt og luksuriøst hotell.

 

 • Hotel 1898 Firestjerners hotell beliggende 1 minutt unna den populære gaten Las Ramblas. Et utrolig flott hotell med takterrasse med badebasseng som kan ta pusten fra de fleste. 

 

 • Hotel Colon BarcelonaLitt rimeligere enn de to andre alternativene, men med fire sjerner kan du også her forvente deg svært god standard. Hotellet får gjennomgående gode tilbakemeldinger fra besøkende. Også her bor du svært sentralt i det gotiske kvarteret med gåavstand til de fleste severdighetene.

annonselenker

Ting å gjøre i Barcelona

annonse

Reise til Barcelona

Norwegian flyr direkte til Barcelona hver eneste dag, og i perioder opererer de mer enn ett fly i døgnet. SAS har også daglige direktefly til El Prat. Lavprisselskap som Vueling opererer på denne strekningen i perioder, men da som regel med få avganger per uke. Flyr du direkte til Barcelona fra Oslo vil flytiden ta cirka 3 timer og 20 minutter. Prisene på en tur-retur-billett kommer helt ned i 1 000 kroner, om du booker tidlig og på de rette dagene.

Med mellomlanding har du naturligvis et hav av muligheter. Tidsmessig trenger du heller ikke komme så verst ut med en mellomlanding. Har du full klaff kan du komme deg frem på godt under 5 timer.

Barcelona er også en såpass populær destinasjon at det finnes en rekke pakketurer dit. Vanligvis involverer dette chartrede direktefly, ikke bare fra Oslo, men også mange andre norske byer.

 

Oversikt over pakketurer inkludert fly og hotell

 

annonse

Her bør du bo i Barcelona

Barcelona er en svært populær turistdestinasjon, men byen er også kjent for sine mange konferanser. Det gjør at mange av luksushotellene ofte er fullbooket god tid i forveien. Likevel finner du som regel ledige rom, men ikke nødvendigvis i det området du foretrekker. Her er noen av de beste distriktene å bo i:

 • Las Ramblas – Barcelonas mest berømte gate har mange gode hoteller, men prisene kan også være høye. Området er flott å bo i om du vil ha kort avstand til shopping og severdigheter, men her må du også være forberedt på at det er livlig. Sidegatene til Las Ramblas har også mange gode hotell, med mindre støy om natten, og gjerne lavere priser.
 • El Raval – Dette området ligger vest for Las Ramblas og hadde tidligere et noe frynsete rykte. I de siste årene har El Raval fått et oppsving, blant annet etter at museet for samtidskunst MACBA ble bygget. Her er det mange hotell i ærverdige bygninger, og spesielt den øvre delen av El Raval byr på mange bra gallerier, restauranter og barer.
 • Barri Gotic – Det gotiske kvarteret ligger øst for Las Ramblas, og regnes som hjertet av Barcelonas gamleby. Hotellene ligger i praktfulle bygninger fra det 14. og 15. århundre, omgitt av restauranter, barer, museer, gallerier og fancy shoppingmuligheter. Gatene er trange, og er du mørkeredd om kveldene bør du kanskje velge et annet område.
 • Eixample – Velger du et hotell i Eixample får du gangavstand til blant annet severdighetene Sagrada familia, Casa Milá og Casa Batlló. Her vasser du også i Barcelonas kanskje beste shoppingområde, plenty barer, kaféer og restauranter. Eixample regnes også som et meget trygt distrikt.
 • La Ribera – Et av de beste argumentene for å velge hotell i La Ribera er at her er de koselige og trange gatene helt bilfrie. I La Ribera har du også kort vei til blant annet Picasso-museet, Ciutadella-parken og katedralen Santa Maria del Mar. Mange barnefamilier velger hotell i La Ribera fordi det er trygt og bilfritt, og også fordi du kommer deg relativt raskt til strendene herfra.
 • Poble Sec – Området som ligger ved foten av Montjuic-høyden er fortsatt en litt glemt perle i Barcelona. Her får du fred og ro mellom vakre bygninger, trange og koselige gater, og flott utsikt om du velger rett hotell. Du finner svært mange gode restauranter og tapasbarer i Poble Sec, og har relativt kort vei til Barceloneta om du vil ha deg en dukkert i havet.
 • Barceloneta – Den gamle fiskelandsbyen passer også for deg som vil kombinere storbyferie med strandliv. Her finner du luksushotellene W Barcelona og Hotel Arts, men også langt rimeligere alternativer. Livet er behagelig i dette området, men du får litt reising når du skal inn i sentrum og ta for deg severdighetene, restaurantene og shoppingen.

Her er fem glamorøse hotell i Barcelona.

det gotiske kvarteret i barcelona

Vann og helse

Drikkevannet i springen er rent, men på grunn av en annen bakterieflora anbefales det kun til tannpuss dersom du har en litt skjør mage. Spania er et velutviklet land med godt helsevesen, og du trenger ikke bekymre deg på denne fronten. Sørg for å ta med deg dit europeiske helsekort, og ha reiseforsikringen i orden.

Sikkerhet i Barcelona

Generelt sett er Barcelona en trygg by, selv om den er stor og tiltrekker seg svært mange turister. Voldelig kriminalitet er ikke noe å bekymre seg særlig for, men lureri, svindel og lommetyver er dessverre et problem i enkelte områder.

Lommetyver opererer som oftest der store mengder turister ferdes, samt på undergrunnsbanen og andre steder der mennesker står tett sammen. Oppbevar verdisakene dine trygt, og gjerne i hotellets safe. Ikke vift med kamera, mobiltelefon og penger, og unngå å legge verdisaker i ryggsekken eller lignende.

Vær oppmerksom på at svindlere gjerne tilbyr noe som er for godt til å være sant, for eksempel billig gull, klokker eller lignende. Et annet velbrukt triks er tyveri av bagasje av noen som later som om de vil hjelpe deg med bæringen. Vær også oppmerksom på personer som forårsaker distraksjoner. Blir du distrahert kan det hende noen andre står og prøver å tømme veska eller bagen din.

Husk likevel at så lenge du ikke er naiv, er sjansene for at noe ubehagelig skal skje ganske minimale.

Klima i Barcelona og beste reisetidspunkt

Barcelona er et av de mest populære turistmålene for nordmenn, og man reiser som regel dit i sommerhalvåret. Turistsesongen begynner i april-mai, og avsluttes i september. Det er i disse månedene at temperaturene minner om Syden. I vinterhalvåret vil være mildere temperaturer, og i perioder kan det være mye nedbør.

De beste tidspunktene å besøke Barcelona er om våren og høsten. Da er temperaturene på sitt beste, du unngår sannsynligvis kraftig nedbør, og du slipper unna de største turistrømmene.

severdigheter i barcelona

Prisnivå i Barcelona

Prisnivået i Barcelona tilsvarer ikke det nordmenn forventer i Spania, spesielt dersom man reiste mye på 90-tallet. Den store tilstrømmingen av turister har ført til økning i prisene, både på varer og i restauranter. Allikevel vil det oppleves som billigere enn i Norge. Den offisielle valutaen i Spania er euro, og i skrivende stund tilsvarer 1 euro omtrent 9.5 norske kroner (sjekk kursen her).

Transport i byen

Transport i Barcelona er heller ikke noe problem, med relativt overkommelige priser på taxi. Byen har også god offentlig kommunikasjon med undergrunnsbane, trikker og busser som man kan spare mye penger på.

Skaff deg et Hola BCN-kort om du skal forflytte deg mye, og være der i flere dager. Kortet er billig og gir fri bruk av metro, buss, trikk, tog til flyplassen El Prat, samt taubanen Montjuic Funicular (men ikke Montjuic Telerific).

Fantastiske mattradisjoner

Som spansk storby er Barcelona virkelig et sted for matelskere. Vi anbefaler at man oppsøker en typisk spansk restaurant for et lokalt måltid, med alt fra spansk tapas til lekre biffrestauranter. I Barcelona finner du også fantastisk god sjømat i alle prisklasser.

Vil du gjøre det enkelt men godt, kan du for eksempel peile deg inn på en bodega eller tapasrestaurant. Da får du smakt på mange av de lokale spesialitetene, i avslappede omgivelser.

Har du romslig lommebok og vil spise katalonske spesialiteter fra øverste hylle, har Barcelona mange restauranter med stjerner i Michelin-guiden.

Husk at spanjolene spiser middag senere enn vi er vant til hjemmefra. Turistrestaurantene har som regel utvidede åpningstider, mens de lokale spisestedene ofte ikke serverer middag før sent på kvelden.

tapas barcelona

10 ting du bør smake på i Barcelona

 • Cava – Den lokale varianten av musserende vin produseres i Penedes-regionen i Katalonia. Cava kan være vel så bra som ekte Champagne, men noe mindre søt enn det franske sprudlevannet.
 • Sterkvin – Prøv et glass lokal Vermouth når du smaker på tapas, spesielt sammen med oliven og ansjosretter.
 • Bombas – Den lille bomben er en potet-krokett som du dypper i enten hvitløksaioli eller en sterk peppersaus.
 • Pan con tomate – Det blir ikke mer katalansk enn Pa amb tomaquet, brødblingsen med hvitløk, tomat, olivenolje og litt havsalt.
 • Escalivada – Bakte grønnsaker, som oftest aubergine og paprika, dynket i rause mengder med olivenolje, passer utmerket sammen med Pa amb Tomaquet, eller som tilbehør til fisk eller kjøtt.
 • Bunyols de Bacalla – Friterte torskebiter som smaker himmelsk. Bestill når du spiser tapas, eller som snacks eller forrett. Se etter Bunyols de Bacalla på matmarkedene eller gatekjøkken.
 • Caracols – Snegler er en katalonsk delikatesse som tilberedes på flere måter. Noen kokes, noen grilles, noen friteres og noen stues. Når de tilberedes riktig smaker de fortreffelig, uten å bli verken for tørre eller for slimete.
 • Botifarra – Katalonske pølser basert på en oppskrift som stammer helt tilbake til romertiden. Det finnes mange deilige varianter. Spis grillede Botifarras sammen med bønner, Botifarra amb mongetes.
 • Crema Catalana – Desserten er erketypisk for Katalonia, og er en variant av den franske creme brulee. I Katalonia tilsetter de gjerne litt appelsinsmak, noe som gir desserten en nydelig spiss.
 • Catanies – Kortreiste brente mandler dynket i med karamell og hvit sjokolade, med finmalt mørk sjokolade på toppen. Nydelige sammen med søte viner eller til kaffen.

Shopping i Barcelona

Barcelona er drømmebyen for de mest shopping-gærne. Utvalget av butikker er enormt, alle de kjente merkene er representert, og du finner i tillegg lokal design som kan være helt fenomenal. Prisene er generelt sett noe lavere enn vi er vant med i Norge, men ikke nødvendigvis når det gjelder de mest luksuriøse merkene.

Her finner du den beste shoppingen:

 • Passeig de Gracia – Dette er en av de to viktigste handlegatene. Passeig de Gracia starter på Placa de Catalunya og går i retning oppover mot fjellene. Her finner du de mest eksklusive butikkene som Gucci, Dolce & Gabbana, Prada og Jimmy Choo, i tillegg til butikker for klokker, smykker og tilbehør som Swarovski, Bvlgari, Rolex, og andre.
 • Portal del Angel – Denne handlegaten starter også på Placa de Catalunya, og går i retning havna og strendene i Barcelona. Her går de spesielt i de store kjedene som Zara, H&M, Mango og Massimo Dutti, i tillegg til mindre skobutikker, samt en og annen butikk med lokal design.
 • El Corte Ingles – Dette er det største varemagasinet i Europa. El Corte Ingles ligger på Placa de Catalunya, og går over 9 etasjer. Hver av etasjene er inndelte etter for å gjøre shoppingen enklere, for eksempel en egen etasje for herreklær, en for barneklær, en for accessories, og så videre. Varemagasinet rommer ikke bare fashion, selv om dette dominerer, men også elektronikk, møbler, og mye annet, i tillegg til et av byens største supermarkeder.

Fem shoppingsentre:

 • Maremagnum – shoppingsenter nede på havna som er åpent på søndager. Adressen er Moll d’Espanya 5.
 • Las Arenas – shoppingsenter i en tidligere tyrefekterarena. Adressen er Gran Via de les Corts Catalanes 373.
 • El Triangle – lite men bra shoppingsenter på Placa de Catalunya 1-4.
 • Diagonal Mar – shoppingsenter nært Mar Bella-stranden, og rett ved siden av Hilton-hotellet. Adressen er Avinguda Diagonal 3.
 • Centro Comercial Glories – bra shoppingsenter om du skal ha moteklær. Adressen er Avinguda Diagonal 208.

Ute etter noe spesielt?

 • Calle Verdi (i distriktet Gracia) er gata å shoppe i om du er på jakt etter lokal design.
 • Calle Tallers (i distriktet El Raval) er gata å shoppe i om du ser etter brukt og vintage.
 • El Born er distriktet du vil til om du vil gå i fancy boutiques.
 • Calle Seneca 28 er adressen du vil til om du er på jakt etter design fra Lydia Delgado, Spanias motedronning.
 • La Roca Village nord for Barcelona (halvtime med taxi, noe mer med tog) er stedet for outlet shopping (omtrent 100 butikker og merker). Gode muligheter for å spare mye penger!

Shoppet mye? Få igjen litt av pengene

Siden vi ikke er fullverdige EU-medlemmer har vi rett til å få tilbake merverdiavgiften når vi handler i blant annet Spania. Dette gjelder ikke drikke, mat, overnatting, billetter og slikt, men handelsvarer som klær og elektronikk.

IVA (momsen på spansk) er for tiden 21%, og den får du igjen når du handler i butikker med klistremerket i vinduet som sier ”Tax Free Shopping Service”. Du må handle for mer enn 90 Euro, og skjemaet for refusjon må fylles ut korrekt.

Beregne deg god tid på flyplassen, for det er der du får tilbake pengene. Først må du innom en egen skranke for tollen, og du kan bli bedt om å fremvise varene du krever refusjon for. Der får du så en sjekk du casher inn på vekslekontoret ved siden av. Husk at det kan være lange køer.

Fem spennende festivaler i Barcelona

I denne byen er det nesten alltid en spennende festival å slenge seg med på. Således spiller det ingen rolle når på året du besøker Barcelona. Vi har likevel valgt ut fem av de mest spennende og morsomme festivalene, alle i svært ulike sjangere. Kanskje en av de er noe for deg? Husk at både flyreisene, hotellene og festivalbillettene kan bli snappet opp raskt, spesielt dersom det er flere arrangementer i byen samtidig. Start planleggingen tidlig!

 • La Mercè – Denne festivalen arrangeres til ære for Mare de Déu de la Mercè, Barcelonas beskyttende helgen. La Mercè arrangeres hvert år, og varer en uke frem til den 24 september. Her kan du oppleve fantastisk dans, kostymer og et vanvittig fyrverkerishow.
 • Barcelona Carnaval – Karnevalet i Barcelona er en måneds lang foreteelse som går av stabelen hvert år fra begynnelsen av februar til begynnelsen av mars. De viktigste paradene og festene er imidlertid den første uken. Karnevalet i byen er en tradisjon som startet allerede i 1333.
 • Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona – Jazzfestivalen varer i hele to måneder, og regnes som en av Europas ypperste av sitt slag. Her kan du høre og se topp band og artister fra hele verden, på konserter som foregår over hele byen. Ofte pares konsertene med andre arrangementer, for eksempel mat eller vinfestivaler.
 • Sala Montjuic – Filmfestivalen, der alle filmene vises utendørs, varer som regel fra begynnelsen av juli til begynnelsen av august. Lerretene settes opp på Montjuic-høyden, og det vises alt fra klassikere til indiefilmer. Sitt ute i vakre omgivelser, ta deg et glass, og nyt en god film i etter at solen går ned i Barcelona.
 • Festa de Sant Medir – Festivalen for de som har sukkertann! Her gis det bort tonnevis med søtsaker i paraden som går i Gracia-distriktet hvert år den 3. mars. Når alt godteriet er fortært avsluttes det hele med fyrverkeri og moro.

Flere storbyer med spennende festivaler.

Severdigheter i Barcelona

Hvor skal vi egentlig begynne? Barcelona har såpass mange opplevelser og severdigheter at man nærmest bør ha uendelig med tid for å oppleve alt. Her er det bare å prioritere! I oversikten under har vi plukket ut noen av de mest kjente severdighetene og tingene å gjøre i Barcelona.

barcelonaLa Sagrada Familia-kirken

Den kanskje mest populære turistattraksjonen i Barcelona er La Sagrada Familia-kirken – til tross for at den enda ikke er ferdigbygd! Konstruksjonen ble påbegynt allerede i 1882, men så sent som i 2015 var det fortsatt en tredjedel av arbeidet som gjensto. Den mektige bygningen tiltrekker seg flere millioner av turister årlig, og derfor må man påregne svært lange køer dersom man ønsker å se innsiden av katedralen. Kirken ble designet av den kjente arkitekten Antoni Gaudí, som også er kjent for flere andre spektakulære bygg i Barcelona.

Casa Batllo barcelonaCasa Batllo

Caso Batllo er et særegent byggverk i hjertet av Barcelona, designet av den kjente katalanske arkitekten Antoni Gaudí, som også bodde i dette huset. Casa Battlo kalles gjerne beinhuset av de lokale på grunn av sitt spesielle design, og det ble utformet av Gaudí på begynnelsen av 1900-tallet. Her har du en unik mulighet til å vandre rundt i Gaudís mesterverk, samt nyte en herlig utsikt over Barcelona fra takterrassen. Et lurt tips er å kjøpe billett til et bestemt klokkeslett på forhånd, så slipper du å stå i kø.

matmarkedet i barcelonaMercat de la Boqueria

Er du en matelsker bør du absolutt legge turen innom markedet Mercat de la Boqueria som ligger ved La Rambla. Her finner du den ypperste kvaliteten på en rekke matvarer som spanjolene er kjente for, som for eksempel ost, krydder og skinke. Markedet har et yrende folkeliv med mye som skjer, og med sin sentrale beliggenhet er det fort gjort å stikke innom en tur.

det gotiske kvarteretBarri Gotic

Barri Gotic, eller det gotiske kvarteret på norsk, er en bydel i Barcelona som i tidligere tider var en romersk landsby. Barri Gotic ligger i hjertet av det gamle Barcelona og det er et av de mest populære stedene i byen. Her kan du spasere rundt i smale gater og nyte den nydelige arkitekturen og særegne stemningen. Området har også en rekke severdigheter som du kan få med deg på veien.

Santa Maria del MarSanta Maria del Mar

Santa Maria del Mar er en kirke i gotisk stil som ble reist mellom 1329 og 1383. Det er en vakker kirke og et av de fremste eksemplene på katalansk-gotisk arkitektur. Det er gratis inngang i kirken, så en tur innom her kan være av interesse for mange.

Museu Picasso barcelonaMuseer

Kunstinteressert eller ei, alle har en Picasso i seg. Befinner man seg i Barcelona bør man stikke innom det som er byen (og kanskje landets) mest populære museum, nemlig Museu Picasso. Her kan du se svært mange av den berømte malerens verk, selv om de mest populære bildene ikke befinner seg på dette museet. Også her kan det være lange køer og kamp om billettene, spesielt i helgene. Barcelona har også en rekke andre kjente kunstmuseer, og Museu Nacional d’Art de Catalunya er også vel verd et besøk for kunst-interesserte.

las ramblas barcelonaGågaten La Ramblas

Barcelona kan føles som en moderne storby, men ikke når man befinner seg i den koselige gågaten La Ramblas. Her kombineres hyggelige gateselgere med eksklusive shoppingsteder, samt en hel del restauranter. Det er som regel et yrende folkeliv her om sommeren, og følelsen av storby blir kjapt glemt. Vær oppmerksom på at det er svært mange turister her, som igjen tiltrekker seg lommetyver og svindlere.

nou camp barcelonaCamp Nou

Liker du fotball? I så fall er et besøk på Barcelonas ærverdige hjemmebane helt obligatorisk når man først befinner seg i den spanske storbyen. Har du ikke muligheten til å se laget spille på hjemmebanen, så har Camp Nou et stort museum til enhver fotballentusiast sin store glede. Stadionanlegget har plass til nesten 100 000 tilskuere og er således den største fotballarenaen i Europa.

Tibidabo HillTibidabo Hill

Tar man turen opp i høyden vil man kunne besøke Sagrat Cor-kirken, som er et av byens mektigste konstruksjoner. Mens de voksne beundrer katedralen, så kan barna kose seg i fornøyelsesparken som ligger like ved. Her kan man også få en skikkelig fin utsikt over Barcelona, og man bør sette av minst en dag oppe for å gjøre aktiviteter på Tibidabo Hill.

barcelonaMagisk fonteneshow ved Font Magica

Like sikkert som at man oppsøker Eiffeltårnet dersom man er i Paris, så må man bare få med seg det magiske fonteneshowet Font Magica i Barcelona. Siden 1929 har det underholdt turister med en magisk kombinasjon av vann, lys og musikk. Over 2,5 millioner ser showet årlig, og det koster ingenting å beskue det.

Her er alle guidene du trenger til din neste storbyferie.