Fotballtur og storbyferie

inneholder annonselenker

fotballtur

Sulten på en fotballtur med vennegjengen, men usikker på hvilken storby og lag dere bør se? Her er guiden til de beste byene i Europa når du vil kombinere storbyferie med spennende fotballkamper.

 

Valg av gode fotballbyer

Det er naturligvis ikke galt å ta en storbyferie og fotballtur til byer som München, Paris, eller Amsterdam, men utvalget av toppklubber er mindre. De destinasjonene vi har valgt å fokusere på, er byer der dere kan potensielt få med dere flere kamper på én og samme tur.

Det er også andre kriterier vi har lagt til grunn for utvalget. Byene må være relativt enkle og rimelige å komme seg til, og helst med direktefly. Det må være nok av severdigheter der, utenom fotballarenaer, og ikke minst må byene ha et bra uteliv, og godt utvalg av spisesteder.

 

Fotballtur til London

London er nok den beste fotballbyen i verden, rett og slett på grunn av antallet klubber og stadioner som er i toppdivisjonen. For oss nordmenn er det også noen ekstra fordeler med London. Vi kan fly direkte dit fra flere steder i Norge, flytiden er kort, flyene går ofte, billettene er som regel rimelige, og de fleste av oss har ingen problemer med å klare seg språkmessig i England.

 

fotballtur london

Les vår reiseguide til London

Som en av verdens mest populære destinasjoner, byr London på så godt som alt en turist kan ønske seg. Det er enkelt å finne hotell i alle prisklasser, også for de som vil bo sentralt. Shoppingen er i verdenstoppen, og det samme gjelder utvalget av restauranter, barer, nattklubber, og ikke minst severdigheter.

 

Klubber i Premier League per 2019:

 • Arsenal – Arsenal var den første profesjonelle klubben i London, og også første til å vinne ligaen i 1931. Laget spiller på Emirates Stadium, en arena med kapasitet til 60 000 tilskuere.

 

 • Chelsea – Chelsea har hevdet seg i teten av Premier League de siste to tiårene, og vant så sent som i sesongen 2016-17. Laget spiller på Stamford Bridge, som ligger øst for sentrum, og i utkanten av bydelen med samme navn.

 

 • Tottenham – Spurs er som regel å regne med blant de beste klubbene i England. Laget spilte finale i Champions League i 2019, men tapte mot Liverpool. Spurs innviet sin nye stadion i april 2019. Den ligger nord i London og har en kapasitet på 62 000 tilskuere.

 

 • West Ham United – Dette laget har opprinnelse fra Stratford, øst i London, og er en av de eldste fotballklubbene i England. West Hams hjemmebane er London Stadium, en arena som ble bygget i forbindelse med sommerolympiaden i 2012. Kapasiteten når det spilles fotballkamper er 60 000 tilskuere.

 

 • Crystal Palace – Crystal Palace er en av gjengangerne i den engelske toppserien, men de har aldri klart bedre enn en tredjeplass (1990-91). Laget spiller på Selhurst Park Stadium, som ligger ganske langt sør for sentrum. Kapasiteten er 25 400 tilskuere.

 

Blant klubbene i London som de fleste fotballinteresserte kjenner til, og som normalt spiller i de øverste divisjonene, finner vi Queens Park Rangers, Fulham, Wimbledon og Millwall.

 

Tips til hotell for fotballtur til London: Assembly Hotel London

annonselenke

Ting å gjøre i London

annonse

 

Fotballtur til Manchester og Liverpool

Både Manchester og Liverpool er suverene byer å dra på fotballtur til, og de ligger så nært hverandre at du fint kan besøke begge på samme reisen. Avstanden mellom byenes sentrum er ikke mer enn cirka 5 mil. Med bil tar turen omtrent 40 minutter, mens toget bruker cirka 1 time.

 

fotballtur manchester

Les vår reiseguide til Manchester

De fleste tar direktefly til Manchester Airport når de skal til en av disse to byene. Liverpool har riktignok egen internasjonal flyplass, men denne flyplassen betjener langt færre kurante flyruter enn Manchester Airport. Uteliv, shoppingmuligheter og severdigheter er slettes ikke så verst i både Liverpool og Manchester, og begge byene er verdt besøket selv for de som ikke er interessert i fotball.

 

Klubber i Premier League per 2019:

 • Liverpool – Liverpool er, sammen med Manchester United, blant de mest suksessrike fotballklubbene i verden. Laget vant Champions League i 2019, og har vært seriemestere hele 18 ganger. Hjemmebanen er Anfield som ligger litt nordvest for sentrum, der kapasiteten er 54 000 tilskuere.

 

 • Everton – Everton er en av Englands eldste fotballklubber, grunnlagt i 1878. Laget har vunnet toppserien i England 9 ganger, men den siste tittelen er så langt tilbake som 1953-54. Hjemmebanen er Goodison Park som ligger bare 800 meter nord for Anfield. Kapasiteten på Goodison er 39 000 tilskuere.

 

 • Manchester United – Manchester United regnes som den klubben i verden som per i dag tjener mest, og klubben har vunnet toppserien hele 20 ganger. Sammen med Liverpool er dette den engelske klubben som har flest supportere i Norge. Laget spiller på Old Trafford, der kapasiteten er 75 000 tilskuere.

 

 • Manchester City – Manchester City ble grunnlagt i 1880, og har vunnet toppserien 6 ganger, sist i 2018-19. Laget har hevdet seg spesielt bra de siste årene, etter at det søkkrike Abu Dhabi United Group kjøpte klubben i 2008. Hjemmebanen er City of Manchester Stadium (Etihad Stadium) med kapasitet til 55 000 tilskuere.

 

Tips til hotell for fotballtur til Manchester: The Lowry Hotel

annonselenke

Ting å gjøre i Manchester

annonse

 

Fotballtur til Barcelona

Barcelona er en av Europas desidert beste storbyer når det kommer til uteliv, mattradisjoner, shopping og severdigheter. Den er også en av de mest populære blant nordmenn å dra på storbyferie til. Det går daglig direktefly fra Oslo til El Prat, flyplassen i byen, og prisene på flybilletter er som regel ikke avskrekkende.

 

fotballtur til barcelona

Les vår reiseguide til Barcelona

Det behagelige middelhavsklimaet som byen nyter godt av gjør Barcelona til en populær destinasjon året rundt. Her er det fint å kombinere storbyferie med fotballkamper, og kanskje strand- og badeliv i samme slengen.

 

Klubber i La Liga per 2019:

 • Barcelona FC – Barcelona har vunnet La Liga, toppserien i Spania, hele 26 ganger per 2019, og den nasjonale cupen (Copa del Rey) hele 30 ganger. Dette er utvilsomt en av verdens største fotballklubber, og så godt som ingen har hatt like mange storspillere som Barcelona. Hjemmekampene spilles på legendariske Camp Nou, der kapasiteten er 99 000 tilskuere.

 

 • RCD Espanyol – Espanyol er lillebror i Barcelona, og har aldri vunnet toppserien, selv om de er mer eller mindre fast inventar i den. Derimot har Espanyol vunnet Copa del Rey fire ganger, sist gang i 2006. Hjemmekampene spilles på RCDE Stadium, også kalt Estadi Cornellà-El Prat. Kapasiteten der er 40 000 tilskuere.

 

Tips til hotell for fotballtur til Barcelona: Hotel 1898

annonselenke

Ting å gjøre i Barcelona

annonse

 

Fotballtur til Madrid

Hovedstaden i Spania er en vakker storby, der spesielt arkitekturen og severdighetene tiltrekker seg turister fra hele verden. Dette er også et Eldorado for de som vil kombinere storbyferie med fotballkamper.

fotballtur til madrid

Les vår reiseguide til Madrid

I Madrid finner du i tillegg et meget bra uteliv, gode restauranter, og topp shoppingmuligheter, noe som gjør den til en perfekt destinasjon for weekendturer med vennegjengen. Det er normalt både enkelt og rimelig å komme seg fra Oslo til Madrid. Per i dag er det to flyselskap som har direkteruter, og prisene er som regel svært lave.

 

Klubber i La Liga per 2019:

 • Real Madrid – Real Madrid er Spanias mestvinnende klubb, med 33 mesterskapstitler av de i alt 88 gangene toppserien har vært arrangert siden 1929. I europeisk sammenheng har Los Blancos hentet hjem rekordhøye 26 troféer, hvorav 13 er seiere i Champions League. Hjemmearenaen er legendariske Estadio Santiago Bernabeu, der kapasiteten er 81 000 tilskuere.

 

 • Atletico Madrid – Atletico er den tredje mest suksessrike klubben i Spania, og har vunnet La Liga 10 ganger per 2019. Klubben er også en gjenganger helt i toppen av Champions League, med 2 finaler de siste 5 årene (tap i begge). Hjemmekampene spilles på Wanda Metropolitano, en flott stadion med kapasitet til 68 000 tilskuere.

 

 • Getafe CF – Egentlig er Getafe en egen by, men den ligger helt inntil Madrid, og kan regnes som en forstad til hovedstaden. Fotballklubben Getafe CF ble etablert (for andre gang) for kun 36 år siden, og har en femteplass som beste plassering i La Liga per 2019. Hjemmearenaen heter Coliseum Alfonso Perez, der kapasiteten er kun 17 400 tilskuere.

 

 • CD Leganes – Leganes er en forstad til Madrid som ligger rett nordvest for Getafe, men innenfor Madrids bygrenser. Klubben spiller i den Spanske toppdivisjonen for fjerde år på rad. Hjemmekampene forgår på Estadio Municipal de Butarque, en av ligaens minste stadioner, med kapasitet til kun 12 500 tilskuere.

 

Tips til hotell for fotballtur til Madrid: Only YOU Boutique Hotel

annonselenke

Ting å gjøre i Madrid

annonse

 

Fotballtur til Roma

Roma er en by alle burde oppleve minst én gang i livet, uansett hvordan det står til med fotballinteressen. Dette er på mange vis den moderne sivilisasjonens vugge, og i Roma finner du utrolig mye spennende og historisk viktig arkitektur. I tillegg er byen fullspekket av gode spisesteder i alle priskategorier, det er et bra uteliv der, og i fotballsesongen er klimaet som regel meget behagelig.

fotballtur til roma

Les vår reiseguide til Roma

Det å komme seg til Italias hovedstad er heller ikke noe problem. Det går direktefly dit fra Oslo hver eneste dag, og prisene på flybilletter kan være meget hyggelige. Om du leter litt og booker god tid i forveien, finner du som regel rimelig hotell med bra standard i sentrum.

 

Klubber i Serie A per 2019:

 • AS Roma – Associazione Sportiva Roma er den største fotballklubben i byen, og en gjenganger i Italias øverste divisjon. Roma har vunnet Serie A tre ganger, sist i 2000-01, i tillegg til at de har hentet hjem Coppa Italia 9 ganger. Hjemmearenaen er Stadio Olimpico, der kapasiteten er 71 000 tilskuere.

 

 • SS Lazio – Lazio er også relativt fast inventar i Serie A, og de har vunnet toppdivisjonen to ganger, senest i 1999-00. Klubben har i tillegg vunnet Coppa Italia 7 ganger, samt UEFA-cupen én gang (1999). Lazio deler hjemmearena med AS Roma, det vil si Stadio Olimpico.

 

Om dere absolutt vil se Italiensk fotball på turen, men ikke vil til Roma, er Milano og Torino gode alternativer. I Milano har du to lag i Serie A, henholdsvis AC Milan og Inter Milan. I Torino er det kun én klubb i serie A, men det er til gjengjeld Juventus, Italias suverent største for tiden.

 

Tips til hotell for fotballtur til Roma: Palazzo Navona

annonselenke

Ting å gjøre i Roma

annonse

 

Skaffe billetter til kampen

Her er noen tips til hvordan du skaffer billetter til kampene. Husk at dere må som regel være tidlig ute for å få tak i billetter, spesielt til de mest populære kampene. Vær også forberedt på at store grupper sjelden får sitte sammen på arenaen.

 

 • Bli medlem i supporterklubben – De billigste billettene er de som selges direkte fra klubben selv. Som regel har medlemmer av den offisielle supporterklubben førsterett på kampbilletter. Dermed må du først bli medlem i supporterklubben, før du kan stille deg i køen. Sjekk på klubbens hjemmeside hvilke regler som gjelder, og på hvilke datoer billettene legges ut for salg.

 

 • Kjøp hospitality-billetter – Alle store fotballklubber tilbyr hospitality-pakker. Disse billettene koster mer, men inkluderer som regel transport til stadion, middag, drikke, og kanskje møte med en av klubbens spillere eller gamle legender.

 

 • Kjøp pakketurer – En av de beste løsningene for å skaffe fotballbilletter er å kjøpe pakketurer som selges av klubbenes offisielle samarbeidspartnere. Her i landet ble de fleste pakkene til spesielt England formidlet av Ving, og moderselskapet Thomas Cook, men de gikk dessverre konkurs høsten 2019. Det finnes som regel andre samarbeidspartnere som tilbyr tilsvarende pakker. Sjekk på klubbens hjemmesider for å finne ut hvilke reiseselskap de samarbeider med.

 

 • Kjøp fra andrehåndsselgere – Det finnes mange selskap som videreselger billetter til fotballkamper, men det er ikke alltid like greit å vite hvem som er til å stole på. Dessverre er det en del svindel ute og går i dette markedet, men om du gjør litt undersøkelser på forhånd går det som regel fint. Se etter rangering fra for eksempel Trustpilot. Hva du må betale er imidlertid en annen sak. Andrehåndsbilletter er ofte svært dyre, alt ettersom hvilken kamp dere vil se. Billetter til et toppoppgjør mellom for eksempel Liverpool og Manchester United, kan fort koste over 10 000 kroner per billett. Vær også oppmerksom på at mange klubber anser annenhåndssalg som ulovlig, og dere kan i verste fall bli nektet adgang til kampen.

 

 • Unngå svartebørs – Å satse på å kjøpe billetter utenfor stadion er en lite egnet strategi. Du kan bli svindlet, og i de fleste land er salg på svartebørs ulovlig.

 

 • Spør andre supportere – Om du er helt tom for idéer om hvordan du skal skaffe deg billetter til kampen dere vil se, kan du spørre andre reisevante supportere. Finn frem til offisielle supporterklubbens hjemmeside. Der er det som regel er diskusjonsforum hvor reisetips og kampbilletter diskuteres. Sjekk gjerne både lagets norske supporterklubb, og diskusjonsforum som er tilknyttet laget lokalt.