Budapest

Ungarns hovedstad Budapest er en av de mest innholdsrike byene i Europa, som med sin rike og godt bevarte historie er et populært reisemål for historie- og kulturinteresserte fra hele verden. Det er ikke bare hovedstaden i landet, men også Ungarns største by med knapt 1,8 millioner innbyggere. Hit kommer flest turister i sommerhalvåret som varer fra april til oktober, men det er i juli og august at man vil se flest turister i byen. Budapest er ansett som et av de mest populære reisemålene i hele Sentral-Europa.

Siden Budapest ble en turistby på 90-tallet, har den vokst frem til en moderne storby, der skillet mellom rik og fattig er stort. Den verdenskjente elven Donau renner midt igjennom byen, og markerer på en måte skillet mellom den gamle bykjernen og den delen av byen som er i moderne vekst. Budapest har en rekke kulturperler å by på og en svært innholdsrik historie, med alt fra ærverdige kirker til enorme grøntarealer og sirkus.

Anbefalte hotell i Budapest

annonselenker

Four Seasons Gresham Palace

Er ikke pris et tema? Ønsker du å bo som en kongelig? Da er Four Seasons Gresham Palace hotellet for deg. Stort finere er det nemlig ikke mulig å bo i Budapest.

Elegant, ærverdig og skyhøy standard er stikkord som går igjen når man skal beskrive dette hotellet. En natt her koster noen tusenlapper per natt, men for deg som ønsker å legge litt penger i oppholdet og er ute etter en uforglemmelig opplevelse i Budapest, så er dette hotellet et sikkert valg. 

 

BESTILL ROM HER

 

Hotel Palazzo Zichy

Et adskillig mye rimeligere hotell, men samtidig et hotell du garantert vil trives med å bo på. Med fire stjerner kan du også her forvente deg meget god standard. Hotellet har sentral plassering med gangavstand til det meste.

Selv om hotellet er sentralt plasser ligger det like vel i et rolig område. Kjent for sin gode frokost, meget gode service og sine store og fine rom. Hotel Palazzo Zichy får også meget gode skussmål fra tidligere gjester på Tripadvisor. Anbefales!

 

BESTILL ROM HER

 

Gerlóczy Café & Rooms deLux

Forholdsvis rimelig hotell med fantastisk plassering i Pest sentrum.

Særdeles koselig hotell med hyggelig betjening og gode tilbakemeldinger. 

 

BESTILL ROM HER

 

10 populære aktiviteter i Budapest

annonse

Reise til Budapest

Budapest er et populært reisemål for nordmenn, som slettes ikke er så dyrt å reise til. Flere flyselskaper tar deg direkte til den ungarske hovedstaden fra Oslo Lufthavn, og er man ute i god tid kan man få flybilletter til en rimelig penge. Turoperatører selger også pakkereiser til Budapest. Flyturen tar omtrent to og en halv time dersom man flyr direkte. Myntenheten i Ungarn er forinter, og 100 forinter tilsvarer i underkant av tre norske kroner.

Prisnivået i Budapest vil generelt oppleves som svært billig for nordmenn. Man kan ta trikken for en tier, og betaler rundt 30 kroner for en komplett meny på en fast food-restaurant. Dessuten koster ikke en flaske vin på restaurant mer enn 100-lappen. Budapest er generelt ansett som en trygg by å ferdes i, men lommetyv er et populært yrke også i denne hovedstaden. Springvannet er trygt å drikke, men på grunn av mye innhold av klor vil du neppe synes det smaker noe godt.

 

Hoteller og restauranter i Budapest

Som en skikkelig turistby kryr det av hoteller i Budapest. Det man bør tenke på er at byen er inndelt i to deler, henholdsvis Buda og Pest, som ligger på hver sin side av elven. I førstnevnte bydel finner du de fleste turistattraksjonene og severdighetene, mens man i Pest har et mer trendy og moderne liv som kanskje passer ungdommen best. Hotell i Budapest er uansett svært billig, og man kan få relativt god standard til rundt 5-800 kroner/natten. Er man ute etter luksus så koster det deretter, også i Budapest.

Nordmenn flest har neppe noe stort forhold til ungarsk mat, men det kan uansett være interessant å oppsøke en lokal restaurant når man først befinner seg i Budapest. Maten består stort sett av fettinnholdige råvarer, og ulike varianter av kjøtt med rikelig med tilbehør serveres gjerne. Vil du virkelig slå på stortromma og bestille lokal mat, så skal du spise nasjonalretten gulasj. Ellers finnes det restauranter fra alle verdens kjøkken, inkludert de fleste av de store fast food-kjedene.

 

Severdigheter i Budapest

Budapest er først og fremst kjent for sine rike kulturminner, med ærverdige bygninger som minner om en innholdsrik historie. I tillegg finnes det svært mange underholdningstilbud her, og Budapest har de senere årene vokst frem som en populær party-by.

 

Buda Castle

Buda Castle i BudapestOppe på Castle Hill får man kanskje byens beste utsikt, samtidig som man kan beskue de mange severdighetene som ligger i umiddelbar nærhet. For eksempel kan man ikke gå glipp av det berømte slottet i Budapest, som ligger i skråningen. Her arrangeres det ofte festivaler, spesielt i sommerhalvåret, og en slik festival vil man ikke gå glipp av!

Dampbad i Budapest

Szechenyi bad i BudapestBudapest er godt kjent for sine dampbad og spabehandlinger, og når man først er på ferie kan man virkelig skjemme seg bort. Flere av de beste dampbadene ligger på Margaretøya, som er en frodig og fredet øy midt i elven Donau. Her kan man virkelig koble av fra hverdagens stress, og nyte hverandre i et tradisjonelt, ungarsk bad.

Heroes Square

BudapestI sentrum av Budapest finner man et stort, åpent område der man kan se flere berømte statuer. Her ligger to av byens mest populære museer, der det ene inneholder kunstverk fra gamle dager, mens det andre har et moderne museum med utstillinger fra vår tidsepoke.

Opplevelser langs Donau

donau budapest severdgiheterElvevandring til fots langs elven i Budapest kan anbefales, men Segway er også et populært fremkomstmiddel for turister. Ønsker man å oppleve byen fra vannet, så selges det hele tiden billtter til fergeutflukter og lignende.

Sirkus

kilde: wikimedia commons

kilde: wikimedia commons

Å dra på sirkus er svært populært for turister som besøker Budapest, og det berømte Grand Circus har i mange år underholdt både lokale og tilreisende med alle de tradisjonelle innslagene man forventer seg av et klassisk sirkus. Billettprisene er dessuten svært lave!

St. Stefans Basilika

st stefans kirke budapestMan bør også få med seg St. Stefans Basilika, som er det høyeste bygget i Budapest. Det stod ferdig i 1905 og gir en vanvittig flott utsikt over byen. På bakkenivå har kirken dessuten flere utstillinger fra byens historie, som kan være interessant å få med seg.