Genève

inneholder annonselenker

geneve

Genève er kanskje ikke den mest innlysende destinasjonen å dra på storbyferie til, men om du gjør det blir du neppe å angre.

Byen er meget pen og ærverdig, med flott arkitektur og mange monumenter. Utelivet er spennende, shoppingmulighetene gode, og det meste oser av klasse og stil.

 

Anbefalte hotell i Genève

Når du besøker Genève for første gang, kan det være best å bo i området rundt Genève-sjøen, som er sentralt og har flott utsikt over vannet og den berømte Jet d’Eau-fontenen. Området rundt gamlebyen er også et godt valg med sine historiske severdigheter, sjarmerende brosteinsgater og nærhet til katedralen Saint Pierre.

For de som er interessert i internasjonal politikk, kan det være lurt å bo nær de internasjonale organisasjonene som FN, i distriktet Les Nations. Hvis du foretrekker et livlig natteliv, kan du vurdere området rundt Carouge, kjent for sine barer, restauranter og trendy butikker.

 

Hotel d’Angleterre

Se flere bilder Hotel d’Angleterre i Genève er et luksuriøst 5-stjerners hotell med en attraktiv beliggenhet ved bredden av Genèvesjøen, og tilbyr fantastisk utsikt over vannet. Hotellets elegante britiske sjarm kommer til uttrykk i rommene og suitene, som er innredet etter høyeste standard.

Den ideelle plasseringen gir enkel tilgang til både byens finans- og shoppingdistrikter, samt historiske og kulturelle severdigheter. Hotel d’Angleterre er særlig kjent for sin enestående service og den fremragende restauranten Windows, der gjestene kan nyte utsøkte måltider mens de beundrer den imponerende utsikten over sjøen og fjellene.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Le Richemond

Le Richemond er et luksushotell i Genève som har vært et ikon i byen siden det åpnet i 1875. Det er strategisk beliggende ved bredden av Genèvesjøen, med spektakulær utsikt over Jet d’Eau-fontenen, Mont Blanc og de franske alpene. Hotellet har et rykte for sin sofistikerte eleganse og tilbyr luksuriøse rom og suiter med høy standard.

Gjester kan også nyte hotellets spa, fitness-senter, og gourmetrestauranter. Le Richemond er kjent for sin enestående service, og har en historie med å huse mange kjente personligheter, inkludert kunstnere, politikere og kongelige.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel d’Allèves

Hotel d’Allèves er et 4-stjerners boutique-hotell som ligger i hjertet av Genève, kun en kort spasertur fra Genèvesjøen og byens viktigste shoppingområder. Dette sjarmerende hotellet er huset i en historisk bygning fra det 17. århundre, og tilbyr en unik blanding av gammel sjarme og moderne komfort.

Rommene er smakfullt innredet og har alle moderne fasiliteter. Gjestene på Hotel d’Allèves roser ofte det vennlige personalet, de komfortable rommene og den utmerkede beliggenheten.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Genève

Historien til Genève

Det antas at Genève opprinnelig var en keltisk landsby, noe som er nevnt i tekster skrevet av Julius Caesar. Han døde 44 år før vår tidsregning, og ut i fra tekstene er det rimelig å legge til grunn at Genève er mer enn 2000 år gammel. Navnet kommer sannsynligvis fra ”genu”, det keltiske ordet for kne eller knekk, noe som passer i forhold til byens beliggenhet ved elva Rhone, der den renner ut i innsjøen Lac Léman.

Historisk sett har Genève vært en kasteball mellom romere, ulike konger, hærførere, paver og andre religiøse grupperinger, før byen ble innlemmet i Sveits i 1814. Siden den gangen har byen vokst seg til å bli en av de rikeste og viktigste byene i Europa.

 

Genève – senter for diplomati

I dag er Genève den nest største byen i Sveits, etter hovedstaden Zürich. Antallet innbyggere er like i overkant av 200 000, men teller vi med alle som bor i kantonen (delstaten – det vil si byen og drabantene rundt) er tallet cirka 495 000. I det som kalles Stor-Genève, et område som ligger i både Sveits og Frankrike, og hvor de fleste innbyggere har tilknytning til byen, bor det nesten 1 million mennesker.

Byen anses som et globalt finanssentrum, og sentrum for diplomatiske forbindelser. Genève er den byen i verden som er vert for flest internasjonale organisasjoner. Mange av FNs administrasjoner ligger her, og det samme gjør blant annet hovedkvarteret til Røde Kors.

severdigheter i geneve

Hvor bør hotellet ligge i Genève?

Byens sentrum er ikke spesielt stort, og det er relativt enkelt å komme seg rundt med trikk, buss og taxi. De fleste foretrekker å bo noenlunde sentralt, men i Genève er det ingen skandale å finne et hotell litt i utkanten av sentrum. Nedenfor har du en beskrivelse av de bydelene som er mest aktuelle.

  • Vieille Ville – Gamlebyen i Genève er byens beste område å bo i om du er romantisk anlagt, og vil være omgitt av gamle hus, trange brosteinsbelagte gater, små og intime kaféer, og hyggelige restauranter som ligger rundt flotte torgplasser. Den lille bydelen ligger på en høyde, omtrent 25 meter over innsjøen, og du kan dermed få fin utsikt fra flere av hotellene i Vieille Ville.

 

  • Plainpalais – Plainpalais er området som ligger mellom gamlebyen og elva Arve, og der blant annet universitetet ligger. Her ligger det mange rimelige overnattingssteder, restauranter og kaféer, i tillegg til flere interessante museer.

 

  • Carouge – Området ligger sør for Plainpalais, med elven Arve i mellom. Tidligere var Carouge en egen by, med fortrinnsvis italienske innbyggere. Derfor kalles bydelen ofte for Little Italy. Hvis du bo nært gode shoppinggater, mange kule kaféer og utesteder, gallerier og museer, er dette er svært kurant område.

 

  • Quartier Eaux-Vives – Eaux-Vives ligger rett øst for Plainpalais, og er et noe mer stille og rolig område som passer fint for familier på storbyferie. Byens største park ligger her (Parc de la Grange), i tillegg til kinoer, mange restauranter, byens egen badestrand for småunger (Baby-Plage), og like bortenfor den ligger stranda for alle andre som vil bade i innsjøen (Genève Plage).

 

  • Palais des Nations – Dette er området der blant annet FNs hovedkontorer, og kontorene for Verdens helseorganisasjon ligger. Palais des Nations finner du i utkanten av sentrum på byens nordvestre side. Bydelen har hotell i alle prisklasser, og mange er omgitt av grøntarealer, eller ligger ned mot sjøkanten. Her i strøket får du fred og ro om natten, uten at du bor langt unna sentrum. Trikken inn til gamlebyen tar ikke mer enn noen få minutter.

 

  • Paquis – Bydelen Paquis ligger mellom gamlebyen og Palais des Nations, og er kjent for mye støy om kveldene, blant annet fordi byens ”red light district” befinner seg her. Som en hovedregel bør du unngå å velge hotell i Paquis, unntatt de som ligger ved sjøkanten. Noen av sjøkanthotellene er blant de flotteste i Genève.

 

Reise til Genève

Per i dag (sommeren 2019) flyr både SAS og Norwegian direkte til Genève tre ganger i uken. Dette gjør de forskjellige dager, slik at du kan slippe mellomlanding på så godt som alle ukedagene. De billigste billettene ligger på omtrent 700 kroner per flyvning, mens normalprisen er opp mot 2000 kroner. Flytiden direkte er på omtrent 2 timer og 30 minutter.

 

reise til geneve

 

Med mellomlanding har du et høyt antall alternativer. Mange av flyvningene er svært rimelig, med priser ned mot 800 kroner hver vei. I beste fall vil reisen ta omtrent 4 timer fra Oslo med en mellomlanding.

 

Penger og kostnader i Genève

I Sveits brukes sveitsiske franc, og kursen er per juni 2019 omtrent 9 norske kroner for hver franc (Chf). De fleste hotell, utesteder og restauranter aksepterer Euro, men du må regne med å få en noe dårlig vekslingskurs. Det beste er å ta ut kontanter i minibank, eller betale med kort.

Når det gjelder kostnader så rangeres Genève riktignok som den femte dyreste byen i verden, men her er det faktisk relativt rimelig å bo på hotell. Du vil finne mange firestjerners overnattingssteder som holder god standard, der prisene kan ligge ned mot 1000 kroner natten for et dobbeltrom. Samtidig er det ikke noe problem å bruke mange ganger mer per natt, om du tar inn på et av luksushotellene.

Å spise ute er derimot ikke rimelig, og prisene kan ligge noe høyere enn selv i Oslo. Regn med at en treretters middag for to personer, på en grei restaurant, koster omtrent 1000 kroner og oppover. Drikkevarer på utesteder koster omtrent det samme som i Norge.

Bloggartikkel: Slik blir storbyferien billigere

Severdigheter i Genève

Selv om Genève ikke er blant de største byene, er den en av Europas rikeste når det gjelder severdigheter. Størrelsen på sentrum gjør det enkelt å få med seg mye, selv om storbyferien skulle være på bare et par dager. Her er et utvalg blant noen av de viktigste tingene du bør oppleve.

 

Vieille Ville – gamlebyen i Genève

gamlebyen i geneve

Gamlebyen er naturlig nok en severdighet i seg selv. Den ligger på en liten forhøyning i terrenget, og her står alle bygningene tett i tett. Mellom husene går det trange og brosteinsbelagte gater, som møtes på flere små og hyggelige torgplasser. Arkitekturen er vakker, og det er mye å oppleve i Vieille Ville. Den viktigste severdigheten som tilhører gamlebyen er St Peter-katedralen (Cathedrale de St-Pierre). Andre steder og attraksjoner du må få med deg er La Place du Bourg-de-Four (Genèves eldste torgplass), Maison Tavel (den eldste private boligen i byen), alléen Promenade de la Treille, Hôtel de Ville (det gamle rådhuset), antikvitetsmuseet Barbier-Mueller, og Reformasjonsmuseet.

Cathedrale de St-Pierre

Cathedrale de St-Pierre

Opprinnelig tilhørte denne katedralen den romersk-katolske kirken, men siden reformasjonen har den hatt ståsted i den protestantiske fløyen. John Calvin, en av lederne for reformasjonen, og han som Calvinismen henter navnet sitt fra, tilhørte menigheten i Cathedrale de St-Pierre. Katedralen ble bygget i gotisk stil omtrent i år 1160, men den står på samme grunn som tidligere kirkebygg som dateres tilbake til det fjerde århundre. Det er foretatt flere endringer og utvidelser siden den tiden, blant annet på fasaden som er i neo-klassisk stil fra 1700-tallet. Innsiden er ganske spartansk innredet, og det er primært den flotte fasaden som folk kommer for å se. Det er også en fin opplevelse å få med seg en av konsertene som ofte avholdes i katedralen. Du finner Cathedrale de St-Pierre midt i gamlebyen.

CERN

cern i geneve

Om ”Large Hadron Collider” ikke sier deg noe, så er det på tide å lære litt fysikk. CERN er den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, og der den 27 kilometer lange partikkelakseleratoren er gravd ned omtrent 175 meter under bakken. Her forskes det på noe så spennende som universets opprinnelse, og fysikerne som jobber her bruker kule ord og uttrykk som Higgs Boson, terraelektronvolt, proton synchrotron booster, og mørk materie. Dette får du innblikk i på de to utstillingene som ligger på CERNs område (begge gratis), og forklart på et vis som de aller fleste vil begripe. Det er også mulig å få seg en guidet tur inne i CERN-laboratoriet, samt en tur inn i selve partikkelakseleratoren, så fremt den ikke er i bruk. Det går en egen trikk til CERN fra sentrum, og turen tar omtrent 20 minutter.

Patek Philippe Museum

Patek Philippe Museum geneve

I Sveits må en hver by med respekt for seg selv ha minst ett bra museum som fokuserer på den edle kunsten å lage klokker. Patek Philippe er et av de mest kjente og prestisjetunge merkene innen dette faget, noe du vil forstå når du tar turen innom museet i bydelen Plainpalais. Museet er på fire etasjer, med ulike tema i hver. Samlingen inkluderer rundt 2000 klokker og andre instrumenter, der de eldste dateres helt tilbake til 1500-tallet. Her får du lære om utviklingen av urverkene opp gjennom tidene, du får sett hvordan fabrikken til selskapet så ut, og hvordan dagens høyteknologi har gjort Patek Phillipe til et av de mest kjente merkevarene i verden.

Palais des Nations

Palais des Nations geneve

FNs europeiske hovedkvarter ble bygget på 1930-tallet i neo-klassisk stil, og er ikke så veldig spektakulær i seg selv. Hit bør du likevel dra innom om du vil sette deg inn i FNs historie. Du kan bli med på guidede turer som gir innsikt i hvordan diplomatiet foregår mellom verdens nasjoner, og samtidig få med deg den imponerende aulaen der diplomatene krangler og forhandler. Aulaen har sitteplass til 2000 personer, og er dekorert med forgylte veggmalerier som illustrerer vår kamp for fred i verden.

Musée d’Art et d’Histoire

museum i geneve

Kunst- og historiemuseet ligger i en av byens flotteste bygninger, rett utenfor den sørøstre delen av gamlebyen. Dette er det største kunstmuseet i Sveits, bygget i årene mellom 1903 og 1910. Det totale arealet med utstillinger er på mer enn 7000 kvadratmeter, fordelt på fire etasjer. Samlingene inkluderer malerier av Rembrandt, og Cézanne, skulpturer av Rodin, og kjente sveitsiske kunstnere som Liotard, Hodler, Corot og Vallotton. Du finner også en samling våpen fra middelalderen og renessansen, bysantinsk kunst, og diverse arkeologiske artefakter. Den mest spennende er kanskje den nesten 3000 år gamle egyptiske mumien.

Jardin Anglais

Jardin Anglais parken i geneve

Denne lille parken ligger like ved Jet d’Eau, Genèves kanskje mest kjente landemerke. Som navnet indikerer er Jardin Anglais veldig britisk i stilen, anlagt slik en hage skal være på engelske herregårder. Det er mye fint å se på når du spaserer rundt i Jardin Anglais, som flotte blomsterbed i nydelige farger, og den vakre fontene som står midt i hagen. Hovedattraksjonen er imidlertid Horloge Fleurie, blomsterklokken. Den er satt sammen av blomster i friske farger, og viser faktisk korrekt tid. Selvsagt er Horloge Fleurie til ære for de sveitsiske klokkemakerne.

Røde Kors-museet

røde kors museet i geneve

Det internasjonale Røde Kors har hovedkvarteret sitt nesten rett bak Palais des Nations. Her er det et eget museum som er dedikert grunnleggeren av Røde Kors, den sveitsiske forretningsmannen og rettighetsaktivisten Henry Dunant. Hovedutstillingen tar for seg temaet ”Den humanitære reisen”, inndelt i tre deler. Disse illustrerer forsvaret av menneskets verdighet, gjenopprettelsen av familiebånd, reduksjon av risiko, og hver del er skapt av kuratorer med ulike kulturelle bakgrunner. Utstillingen er interaktiv, og beskrives som en sterk, men viktig opplevelse.

Jet d’Eau og Bains des Paquis

Jet d’Eau og Bains des Paquis

Om været tillater det bør du stikke innom Bains des Paquis på Genèvesjøens vestre side. Dette er en molo og kunstig øy der innbyggere og turister kommer for å ta seg en dukkert. Den kjente vannstrålen Jet d’Eau, som spruter vann hele 140 meter opp i luften, ser du om du snur deg i retning mot Eaux-Vives, like nord for gamlebyen. På Bains des Paquis har du en liten strand som er fin å sole seg på, et flott lite fyrtårn, og plass til å se konserter og opptredener. Om vinteren settes det opp badstue og tyrkisk bad for de som orker å hoppe uti det ganske kalde vannet.

Mont Saleve

utsikt mot geneve fra Mont Saleve

Mont Saleve er den rette bergveggen du ser fra Genève om du retter øynene i sørøstlig retning. På toppen her er du 1379 meter over havet, og du får en uslåelig utsikt ned mot byen, innsjøen og områdene rundt. Du ser også Mont Blanc og Jura-fjellene i det fjerne dersom været er klart. De fleste tar bussen til foten av berget, og bruker føttene for å komme seg opp til toppen via en av stiene. Om du ikke gidder, eller er dårlig til beins, kan du ta gondolbanen Téléphérique du Salève.