De 10 beste julemarkedene når du skal på storbyferie

inneholder annonselenker

de ti beste julemarkedene

Mange nordmenn kombinerer storbyferie med shopping av julegaver. Ingenting er da bedre enn å dra til en by med et anstendig julemarked. Der kan du kombinere jakten på den perfekte gaven med glühwein, brente mandler og lukten av lokale delikatesser. Her er 10 av de aller beste.

København – Tivoliparken er best før jul

Tivoli i København er alltid et toppers sted å besøke, uansett hvilken alder du kan skilte med. I adventstiden forvandles fornøyelsesparken til et av de desidert beste julemarkedene i Europa. Alle attraksjonene er selvsagt pyntet med glitter og julelys, men det som virkelig gjør susen er toget med damplokomotiv, og de pyntede vognene fulle av godsaker, og stasjonen Trainsbury. Tog er blitt et hovedtema i fornøyelsesparken, og barnetoget er minst like julepyntet som det store og dampdrevne.

Advent- og juletiden i Tivoli er proppfull av konserter og show, moro for besøkende i alle aldre, og selvsagt finner du julenissen der. Dansk design i alle kategorier er vårt beste julegavetips. Slikt finner du mye av når du drar innom Tivoli før jul. Julemarkedet på Tivoli i København varer fra slutten av november og frem til og med nyttårsaften.

Les også vår omfattende guide for storbyferier i København.

Zürich – julelandsbyen Wienachtsdorf

Som de fleste andre storbyer har Zürich mange spennende julemarkeder. Et av de største, og sannsynligvis det beste markedet, er Wienachtsdorf som arrangeres rett ved operahuset (Sechseläutenplatz). Markedet er også byens eldste. Bare området, med den flotte operaen beliggende ved Zürich-sjøen, er egentlig grunner nok til å troppe opp i området. Er du i byen i adventstiden må du simpelthen innom Wienachtsdorf.

Aktivitetene og arrangementene står i kø på dette julemarkedet. Programmet skifter årlig, men typiske innslag er diverse konserter og show, workshops for forskjellig håndverkskunst som du kan delta på selv, teater, oppvisninger, og mange spennende aktiviteter som er myntet på de yngste. På Wienachtsdorf er det alltid skøytebane, og du får prøvd deg på bayersk curling om du vil. Innimellom får du påfyll av glühwein, fondue, raclette og andre sveitsiske delikatesser i de mange bodene. I Zürich starter de fleste julemarkedene rundt 20 november, og varer frem til julaften.

Les også vår utfyllende guide til alt det andre Zürich har å by på.

Wien – funky julemarked

julemarkedet i wien

I juletiden har Wien alltid 10-12 store julemarkeder, og det er vanskelig å plukke ut en favoritt. Markedet på Rathausplatz er kanskje det mest prektige, mens mange av de andre er bedre dersom du jakter på flotte julegaver. Julemarkedet på Freyung, en trekantet torgplass i Innere Stadt (sentrum), er ansett som best på håndlagde leker typiske for denne delen av Østerrike, og annet kunsthåndverk. Ikke så langt fra Freyung finner du Weihnachtsmarkt Am Hof, som er kjent for sine boder smekkfulle av delikatesser og julepynt.

Om du vil på et litt annerledes julemarked er Wien storbyen å ta peiling på. Gå innom Museumsquartier og opplev Winter im MQ. Tradisjonell julemusikk er byttet ut med kule DJs, storband-orkestre og mange morsomme oppvisninger. Shoppingmulighetene på dette markedet er svært bra. Du finner alskens håndlagde produkter, som smykker, moteklær, sko, interiør, glass, kunst og annet håndverk, fra lokale og anerkjente designere.

De fleste julemarkedene i Wien åpner fra midten til omtrent 23. november, og stenger når julaften setter inn. Her er vår guide til alt annet du må vite når du skal til Wien.

Berlin – mange markeder å velge mellom

Det er neppe noen storby i Europa som er så opphengt i å arrangere julemarkeder som Berlin. Antallet gidder vi ikke telle engang. Noen er foreteelser som bare arrangeres på utvalgte dager, men de fleste varer hele førjulstiden. Her er fire anbefalinger om du vil på noen av de beste julemarkedene i Berlin:

WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt – Julemarkedet på Gendarmenmarkt foran Deutscher Dom og Konzerthaus er byens kanskje mest kjente og peneste. Her er det klasse over det meste, inklusive spisemuligheter i boder der restauratører med Michelin-stjerner byr på deilig mat. Normalt åpner markedet i de siste dagene i november, og avsluttes på nyttårsaften.

Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg – Julemarkedet utenfor Charlotteburg slott har definitivt det vakreste og mest romantiske bakteppet. Slottet er praktfullt i seg selv, og når det er pyntet til på slottsplassen fremstår det på sitt aller beste. Markedet starter i slutten av november og avsluttes vanligvis andre juledag.

Kunsthandwerklicher Weihnachtsmarkt Mexikoplatz – Dette markedet fokuserer på kunst i alle former, og er et av de vakreste i Berlin. Det foregår på forsiden av Hohenzollernresidenz på Mexicoplatz. Julemarkedet foregår alle dager i desember frem til julaften.

Holy Shit Shopping – Her går det i livemusikk og DJs, kunst og produkter fra over 300 artister og designere, litteratur, fotografi- og kunstutstillinger, og mye annet spennende. Julemarkedet arrangeres i 4 tyske byer, blant annet Berlin. Det varer kun i to dager, og i 2018 er datoene i Berlin 8. og 9. desember. Les mer om Berlin her.

Edinburgh –aktiviteter for hele familien

En storbyferie til Edinburgh er aldri galt, og definitivt ikke om du reiser rett før jul. Julefeiring er noe de kan til fingerspissene. Byen har flere markeder før jul, og den viktigste ligger på St. Andrew Square. Der er det ikke bare boder med salg av varer, drikke og spise, men massevis av aktiviteter for både barn og voksne. I midten av bodene finner du en skøytebane som er svært populær, og rundt omkring står det pariserhjul, tivoliattraksjoner og trehytter med barer og kaféer på innsiden.

Utvalget i bodene på julemarkedene varierer, men hovedfokuset er på lokalt håndarbeid, gavegjenstander og delikatesser. God og gammel skotsk whisky fra produsenter nesten ingen har hørt om er et godt gavetips.

Julemarkedene åpner som regel i slutten av november, og varer til ut i begynnelsen av januar. Her finner du mer informasjon om storbyferie i Edinburgh.

Praha – opplev Gamlebytorget på sitt beste

julemarked i praha

Selv om tsjekkerne har lange tradisjoner for å arrangere julemarkeder, er ikke selve markedene så veldig spennende når det kommer til shoppingmulighetene i bodene.

Det største og peneste markedet i Praha foregår på Gamlebytorget, Staromestske Namesti. Du finner tredukkene og marionettene som er typiske for Praha og Tsjekkia, men det aller meste annet er litt krims-krams-aktig. Likevel er det slettes ikke feil med en tur før jul til den gylne byen. Dette julemarkedet har en flott atmosfære, og en nærmest uslåelig setting. Selve Gamlebytorget i Praha er helt unikt med fantastiske bygg på alle kanter, og den beste tiden å se det på er før jul når markedet er på plass. Få deg et glass Svarak (tsjekkisk gløgg), honningvin, eller godt tsjekkisk juleøl, og nyt utsikten.

Juleshoppingen gjør du i Prahas handlegater og varemagasiner i stedet. Les vår utfyllende guide for storbyferie i Praha her.

Brussel – tematiske julemarkeder

Brussel er også en topp storby å dra til om du vil få med deg litt julestemning på turen. Her er det mange julemarkeder å velge i, og en av fordelene er at de ofte er tematiske. I Brussel finner du i tillegg et par markeder som foregår under tak, om været skulle slå seg vrangt.

Gå for eksempel innom det svenske eller det finske markedet i Etterbeek. Der finner du skandinavisk design, og juledelikatesser fra våre naboland. På La Tricoterie in Saint-Gilles er temaet strikketøy. Her finner du alt mulig rart strikket av lokale designere, samt mange andre håndlagde produkter som kan være toppers julegaver. I Brussel er det i tillegg et par markeder som fokuserer på miljøvennlige produkter laget av resirkulerte materialer, for eksempel julemarkedet på Ateliers des Tanneurs.

Det største og mest kjente julemarkedet i Brussel er imidlertid det som arrangeres på Grand-Place (Grote Markt) og området rundt. Det varer hele desember og frem til andre uken i januar. Her kan du lese mer om storbyferie i Brussel.

Zagreb – Europas beste julemarked?

julemarked i zagreb

Julemarkedene i Zagreb vinner faktisk uoffisielle kåringer som best i Europa, år etter år. Forberedelsene til jul foregår over hele byen, men de tre viktigste åstedene er Europski trg (Europa-plassen), Ban Josip Jelacic-plassen og parken Zrinjevac.

På Ban Josip Jelacic-plassen sår byens største og mest imponerende juletre, blant hundrevis av nydelig dekorerte boder. Her handler du tradisjonelle produkter, delikatesser og får deg et godt måltid og noe varmt å drikke. Det arrangeres også mange konserter og show her. Like bortenfor, på Cvjetni trg står det ofte jazzband eller små orkestre som spiller klassisk musikk, mens på Europski trg (et hjørne av Jelacic-plassen) er temaet mer urbant, med filmfremvisninger og kunstutstillinger.

Juelmarkedet i Zrinjevac- parken er veldig fokusert på juletradisjonene. Hyttene og bodene er vakkert pyntet, i trærne henger det stjerner og glitter, mens liveband sørger for akkompagnementet.

Julemarkedet i Zagreb starter som regel helt i slutten av november, og avsluttes med pomp og prakt omkring 10. januar. Les mer om Zagreb i vår guide.

Salzburg – Christkindlmarkt et av de eldste i verden

I Salzburg er det flere julemarkeder å titte innom, men eneren er så absolutt Christkindlmarkt. Dette arrangeres på Dom- und Residenzplatz, plassen der Salzburg-katedralen og palasset som prinsene og erkebiskopene bodde i ligger.

Dette julemarkedet har tradisjoner som strekker seg tilbake til 1400-tallet, og er således et av de eldste i verden. Dagens versjon har blitt arrangert i så å si den samme formen siden 1974. Markedet fokuserer på lokale juletradisjoner, noe som gjenspeiles i hvordan det pyntes, og hvilke produkter som tilbys i de omtrent 100 bodene. Det arrangeres show, parader og konserter, og det foregår mye som er myntet på barn i alle aldre.

Christkindlmarkt i Salzburg varer vanligvis fra omtrent 20. november og frem til andre juledag.

I vår utfyllende guide til Salzburg har vi tatt med mer stoff om de mange flotte julemarkedene i byen.

Tallinn – byen som oppfant juletreet

julemarked i tallinn

Estlands hovedstad påstås å være det første stedet et juletre ble offentlig utplassert i adventstiden. Det skjedde på byens rådhusplass, Raekoja plats, allerede i 1441, nesten 600 år siden. Der er det i dag et tettpakket program på julemarkedet. Det danses, synges og opptres på alle slags vis som har med julen å gjøre, og selvsagt finner du julenissen der. Det er også vanlig at det arrangeres konkurranser og kåringer blant alle bodene og julepynten.

På julemarkedet i Tallinn finner du masse spennende å gi bort i julegave, og kanskje noe til deg selv også. Her kan du kjøpe all slags kunsthåndverk laget av lokale designere, håndlagde klær og sko, smykker, delikatesser, og selvsagt krims-krams som hører julen til.

I Tallinn starter julemarkedet normalt i midten av november, og varer ut første uken i januar. Les mer om den vakre byen Tallinn her.

Hva er det beste julemarkedet?

Det er ikke alltid de beste julemarkedene er å finne i de største byene. Markedene i langt mindre byer som Bath (England), Colmar (Frankrike) og Rothenburg (Tyskland) kan være mer forseggjorte, ha flere aktiviteter, bedre vareutvalg, og med enda mer koselig atmosfære. Sannsynligvis finner vi det ”beste” julemarkedet i en by de fleste knapt har hørt om. Men, en storbyferie betyr nå engang at du drar til en storby.

Våre anbefalinger har derfor fokusert på at storbyferien i adventstiden bør by på noe mer enn det som hører til julehøytiden. Samtlige byer i listen er verdt et besøk, uansett når på året. Disse har også gode shoppingmuligheter, med priser som ofte ligger godt under de norske. Les derfor våre guider til hver enkelt by, og finn ut hva du må tenke på før du drar på din neste storbyferie.