Det fantastiske slottet Hrad Karlstejn ligger rett utenfor Praha, og er vel verdt et besøk. Særlig om du stikker innom bryggeriet og vertshuset Berounsky Medved i samme slengen.
Hrad Karlstejn må man nesten få med seg, om man er noenlunde historieinteressert og er på tur i Praha. Bohemenes store konge, Karl IV (alle «Karl-navnene» i byen er etter han, også Karlsbroen), skal ha anlagt slottet i 1382. Byggingen tok nesten 20 år, frem til Karlstejn slott stod ferdig i 1365. Slottet ble brukt til oppbevaring av kronjuveler og ble ansett som umulig å erobre.
De første drittkasterne
Karlstejn kan ha vært et av de første stedene biologisk krigføring ble tatt i bruk. Under 30-årskrigen brukte Hussitene katapulter til å slenge lik og hauger med avføring over slottsmurene, i håp om å forårsake sykdommer blant stakkarene på innsiden.
Drittkastingen hjalp ikke så mye, og Hussitene klarte aldri å innta festningen. Svenskene sies å ha kommet seg et hakk lengre (under Tredveårskrigen), men også de måtte gi seg til slutt.
Eventyrlig slott
Karlstejn Slott er helt eventyrlig, enten du loffer rundt det på egenhånd, eller bestiller en guidet omvisning. Det er nesten uvirkelig å forestille seg hvordan i alle dager noen kunne funnet på å forsøke å erobre det, når man ser beliggenheten.
Ved foten av Karlstejn ligger det en pen liten landsby med samme navn. Du må rusle to-tre hundre meter oppover gjennom landsbyen for å komme til slottet. Om du blir sulten, ikke spis lunsjen her. Restaurantene er stort sett bare turistfeller alle som en. Spis heller lunsj i Beroun.
Lunsj må man ha
Om du tar samme toget du kom med, ti minutter videre fra Karlstejn, kommer du til en liten by som heter Beroun. 100 meter fra jernbanestasjonen, ligger det et merkelig lite bryggeri og vertshus som heter Berounsky Medved («Bjørnen i Beroun»).
Vertshuset befinner seg i et nydelig oppusset lite hus, tidligere brukt til lagring av sukker. De spøkelsesaktige byggene som omgir sukkerlageret, var en gang et sukkerraffineri. For å komplettere den noe absurde beliggenheten, driver innehaveren av vertshuset et skraphandleri. Derfor står det alskens rariteter utenfor, noen faktisk verdt en titt.
God mat og godt øl
Maten som serveres på vertshuset er ganske så bra, men ølet er det som frister mest. Berounsky Medved brygger de tradisjonelle tsjekkiske lagertypene, lys, halvmørk og mørk, samt noen spesialøl ved passende anledninger. Øl fra dette bryggeriet kan man av og til finne på noen av ølbarene i Praha.
I tillegg har de som regel en variant du absolutt bør prøve, det såkalte «Cyklopivo». Sykkelølet er en aldri så liten bragd i seg selv. Ølet er særdeles smaksrikt, til tross for at alkoholprosenten er urovekkende lav. Navnet kommer av at folk sykler helt fra Praha for å få seg et velsmakende brygg på kroen. Deretter tråkker de seg tilbake til storbyen igjen. De sporty har altså fått sitt eget øl i Beroun. Cyklopivoen passer utmerket som tørsteslukker, og du både sykler og går støtt etter et par halvlitere.
Man tager hva man haver
En annen kuriositet er at selve bryggerisettet ble bygget av skrot som er blitt deponert utenfor. Både lagringstanker og kokekar er sveiset og hamret ut fra skrapmetall. Når bryggerimesteren koker vørteret, skjer fyringen på gamlemåten. Planker og bord, sur ved, og annet skrot levert til skraphandleriet, stappes inn i ovnene under kokekarene. Så lenge det er brennbart og ikke miljøfarlig, går alt med når Bjørnen i Beroun koker sine herlige øl.
Du kommer deg til Karlstejn med tog fra Praha. Turen tar 40 minutter fra Hlavni Nadrazi (hovedbanegården). Det går buss også, men toget er det soleklart beste alternativet. Fra Karlstejn til Beroun kan du påregne ytterligere 10 minutter med den samme toglinja. Avgangene er såpass hyppige at det er unødvendig å pugge rutetabellen.
Her finner du Berounsky Medved:
Adresse: Tyrsova 135, Beroun
Nettsted: https://www.berounskymedved.com/