Krakow

inneholder annonselenker

krakow sett fra luften

Krakow er en historisk perle av en by, og en populær destinasjon for nordmenn på storbyferie.

Kulturbyen Krakow er en av Sentral-Europas juveler, med en historie som strekker seg tilbake til 900-tallet. Det er også den best bevarte byen i Polen, med det gamle bysentrumet som gikk klar av andre verdenskrigs ødeleggelser. 

Byen oser av historie, med smale brosteinsbelagte gater som stråler ut fra det gamle bytorget fra 1200-tallet.

severdigheter i krakow

Krakow er derimot ikke bare en historisk by, det er også en studentby som syder av liv. Det gjør at byen er en perfekt destinasjon både for familier, kjærestepar og de som er glade i uteliv.

Krakow er med sine 780 000 innbyggere den nest største byen i Polen, og regnes som kulturhovedstaden i landet.

 

Anbefalte hotell i Krakow

Stare Miasto, også kjent som gamlebyen i Krakow er den mest sentrale og populære plassen i hele Krakow. Det er i dette området de aller fleste severdighetene befinner seg, og jevnt over det beste området å bo i Krakow.

De fleste som besøker Krakow velger derfor et hotell i, eller like i nærheten av gamlebyen. Hotellene i denne delen av Krakow er gjerne litt dyrere, men prisene er fremdeles billige sett med norske øyne.

Et annet populært område er Kazimierz, som er det jødiske kvarteret i Krakow. Bydelen er en funky blanding av synagoger, butikker, restauranter, barer og gallerier. Kazimierz er det beste området å bo i Krakow hvis du ønsker å oppdage den kule og bohemske siden av byen.

 

Sheraton Grand Krakow

Sheraton Grand Krakow er et forholdsvis stort hotell med 232 rom, som ligger flott plassert ved bredden av elven Vistula. Fra hotellet bruker du kun 10-15 minutter til torget i gamlebyen.

Hotellet har en rekke flotte fasiliteter, inkludert 4 restauranter og 2 barer, innendørs badebasseng, badstu og spa. På toppen av hotellet har de plassert en fantastisk takterrasse med nydelig utsikt til Wawel-slottet.

Rommene er romslige og elegant innredet. Du kan velge å bestille rom med utsikt mot elven eller slottet om du ønsker dette. 

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Stary

I en smal, brosteinsbelagt sidegate rett ved det vakre torget Rynek Glowny, finner du nydelige Hotel Stary. Hotellet er imponerende stilfullt, med lekre detaljer som viser byggets gamle historie.

Hotellet har et fantastisk spa med to svømmebasseng, hugget ut under middelalderhvelvet i kjelleren. De har også et eget rom for aromaterapi, egen badstue og saltkammer. 

Ønsker du å bo supersentralt, og samtidig kose deg med spa når du er på tur, så er dette hotellet et opplagt valg.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Hotel Unicus Palace

Beliggende midt i gamlebyen i Krakow, finner du flotte Hotel Unicus Palace. Hotellet ligger i hovedgaten, og du har kort vei til alt det Krakow har å by på rett utenfor hotellingangen.

Her kan du også kose deg på hotellets koselige og romslige spa, eller i hotellets restaurant og bar. Betjeningen er veldig hyggelig, og alle snakker godt engelsk.

Rommene er romslige, fint innredet og godt lydisolerte. Velger du dette hotellet får du garantert et flott opphold i Krakow.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

10 anbefalte ting å gjøre i Krakow

 

Fem gode grunner til å besøke Krakow

Krakow kan by på alt fra blomstrende kafékultur og trendy uteliv, til fascinerende historiske steder og vakre parker. Det er med andre ord mange grunner til at et besøk i Krakow bør stå på menyen i år.

Her har vi plukket ut fem av de beste tingene Krakow har å by på.

 

Gamlebyen i Krakow

Det er mange byer i Europa som har sin egen «gamleby», men få av de er like kjente og spektakulære som gamlebyen i Krakow. Den ble også kjent som en av de første urbane stedene som kom på UNESCO sin verdensarvliste.

torget i gamlebyen i krakow

Krakows gamleby Starie Miasto er en labyrint av brosteinsbelagte gater og smug, historiske handelshus, fantastiske bygninger og kirker fra middelalderen.

I sentrum av gamlebyen finner du torget Rynek Główny, som har vært en sentral plass i byen helt tilbake til 1200-tallet.

det gamle bytorget i krakow

I tillegg til å bare vandre rundt her, kan du i gamlebyen se kjente byggverk som Mariakirken, kleshallen Sukiennice og festningen Barbakan Krakowski.

 

Det gamle jødiske kvarteret Kazimierz

Bydelen Kazimierz var en gang en egen by, som senere ble til det jødiske kvarteret i Krakow. Den jødiske arven er fortsatt godt synlig i bydelen, som har et annerledes preg enn resten av Krakow.

Store deler av filmen Schindlers Liste ble spilt inn i Kazimierz, på grunn av bydelens unike og autentiske arkitektur.

restaurant i det gamle jødiske distriktet Kazimierz i krakow

Kazimierz er derimot ikke bare en plass for historieinteresserte. Her finner du mange koselige små kafeer og barer, og området syder av liv. Bare det å gå rundt i alle de små gatene her er en opplevelse.

 

Wawel-slottet

Det imponerende Wawel-slottet ligger på en liten høyde i Krakow, og er et mektig skue i bybildet. Her hadde polske konger og dronninger sin residens frem til 1600-tallet. Slottet har siden vært brukt som militærbrakker og sykehus, og som statsguvernørens bosted.

Wawel-slottet i Kraków

Wawel-slottet er et av de største i Polen, og representerer nesten alle europeiske stilarter. Wawel er i dag det viktigste historiske og kulturelle stedet i Polen, og ble i 1978 listet på UNESCOs verdensarvliste som en del av gamlebyen i Krakow.

Slottet er ikke bare et fantastisk fotomotiv, det er også et spennende sted for de som er glade i historie.

 

Saltgruvene i Wieliczka

I hundrevis av år utvant gruvearbeiderne i Wieliczka-gruvene verdifullt steinsalt fra jorden under byen. Gruvedriften pågikk helt frem til 2007, og den var den eldste kontinuerlig brukte saltgruvene i verden.

St. Kinga's Chapel i saltgruvene i Wieliczka

Saltgruvene er i dag omgjort til et museum, og den er i dag listet som et verdensarvsted av UNESCO. Spesielt vakker er St Kinga’s Chapel, en stor katedral som er hugget ut i salt. Besøker du Krakow, så er et besøk ned i disse gruvene nesten for et «must» å regne.

 

Planty Park

Krakow er kjent for sine mange parker, og Planty Park er den mest kjente av disse. Dette grønne beltet er om lag 4-5 km langt, og omkranser hele Krakows gamleby.

Her snirkler en rekke stier seg forbi skulpturer, fontener og imponerende byggverk, som festningen Kraków Barbican.

Kraków Barbican i planty park

Om sommeren er parken fylt med et yrende liv, mens om vinteren blir parken forvandlet til et nydelig vinterlandskap.

Dette er en fantastisk park å spasere i, og det er mye å se på veien. Parken ligger dessuten svært sentralt til, med kort vei inn til gamlebyen.

 

Det er enkelt å komme seg til Krakow

Det har blitt stadig enklere å reise til Krakow. Gjennom årenes løp har stadig flere flyselskaper lagt ruter til byen, og det finnes dessuten flere lavprisselskaper som flyr deg hit for en billig penge.

Johannes Paul 2 flyplassen i krakow
Krakow er nå blant de mest tilgjengelige destinasjonene i Europa, med rimelige flyreiser til Johannes Paul II lufthavn i Krakow, samt nærliggende Wroclaw, Rzeszow og Katowice. Det er også mulighet for å ta høyhastighetstog fra Warszawa til Krakow, en tur som tar cirka 3 timer.

 

Når bør man besøke Krakow?

Byen er mest attraktiv for turister i vår og sommermånedene, og det er da fleste direkterutene er tilgjengelige. Perioden fra og med tidlig mai til og med høsten er anbefalte reisetidspunkter.

turist i krakow om sommeren

Dersom man vil ha rikelig med sol og varme når man besøker byen er det anbefalt å besøke Krakow i sommermånedene.

 

Turist i Krakow

Myntenheten i Polen er polske zloty. Prisnivået i Krakow er dessuten lavt, og byen er kjent for å være en av Europas billigste storbyer både når det kommer til shopping, overnatting og bespisning.

bilde av turist på gamle bytorget i krakow

Byen anses som trygg å ferdes i, men lommetyveri kan forekomme i turistområdene, samtidig som det foregår noe vinningskriminalitet i byen. Drikkevannet bør kjøpes på flaske, men springvann kan brukes til tannpuss.

 

Severdigheter i Krakow

Krakow er en by med en svært innholdsrik historie, noe som reflekteres i de mange turistattraksjonene. Her kan man oppsøke severdigheter som er flere hundre år gamle, eller få et innblikk i hvilken rolle byen spilte under den andre verdenskrigen.

 

Det gamle bytorget Rynek Główny

bytorget i KrakówEr man i Krakow vil man sannsynligvis tilbringe mye tid på det gamle bytorget. Det er et gigantisk torg i hjertet av byen, der man finner alt fra tradisjonelle boder til mer moderne butikker.

Her finnes det også mange restauranter med uteservering. Et besøk hit blir også ansett av mange som en reise tilbake i tid, ettersom markedet har beholdt et svært gammeldags preg.

Konsentrasjonsleiren Auschwitz

Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau er viden kjent for sine grusomme hendelser under andre verdenskrig.

Leiren ligger 75 km vest for Krakow, og det går guidede turer hit fra Krakow. Det selges billetter med transport, som også inkluderer inngang til museet ved Auschwitz.

Et besøk her gjør virkelig inntrykk, og er en mørk påminnelse om grusomhetene som fant sted under andre verdenskrig.

Mariakirken i Krakow

Mariakirken i KrakówKosciol Mariacki som den heter på polsks, er den mest kjente og mest besøkte kirken i Krakow. Du finner kirken i den nordøstlige delen av det gamle bytorget, hvor den ruver godt blant omgivelsene.

Kirken, som stod ferdig i 1347, er svært vakker både på innsiden og utsiden. Besøker du torget i byen, legger du garantert merke til den.

Saltgruvene

saltgruve-krakowSaltgruvene i Wieliczka er oppført på UNESCO sin verneliste og er virkelig en spektakulær opplevelse.

Her har det vært utvunnet salt siden 1200-tallet og gruvene huser også imponerende utskjæringer og katedraler i salt.

Wawel slott

Litt oppi høyden finner man det berømte slottet i Krakow, som heter Wawel.

Et besøk på slottet anses som et «must» når man reiser til Krakow, og er en meget populær turistattraksjon.

Oskar Schindlers fabrikk

oskar schindlers fabrikk i krakowOskar Schindlers emaljefabrikk ble for mange kjent gjennom filmen Schindlers Liste.

Fabrikken huser i dag to museum, kunstmuseet MOCAK, og museet for Schindlers fabrikk. Her kan du se utstillinger som viser hvordan Krakow var under andre verdenskrig.

Byporten Barbican

den befestede byporten barbican krakowskiBarbican er det eneste gjenværende porthuset til det middelalderske festningsverket som en gang omringet hele Krakow.

Du finner Barbican like utenfor den østlige delen av gamlebyen. Et flott og vel bevart festningsverk, som garantert gir deg et stilig bilde.

Krakus Mound

Krakus MoundEn halvtimes spasertur utenfor bykjernen finner du Krakus Mound. Fra toppen av haugen får du en kjempefin 360 graders utsikt over Krakow.

En fin tur for de som ønsker å ta beina fatt når de besøker Krakow.