krakow

Krakow er en historiske perle av en by, som ligger helt sør i Polen, langt vekk fra kyst og dårlig vær. Selv om Krakow ikke er Polens hovedstad, så regnes det som den viktigste kulturbyen i landet, og er helt klart den som tiltrekker seg flest turister i Polen. Hit kommer over syv millioner mennesker hvert eneste år for å oppleve den rike kulturarven, som inkluderer ærverdige byggverk fra både renessansen og middelalderen. Krakow er et passende reisemål for både familier og kjærlighetsreisende, og har kanskje har sistnevnte alternativ blitt spesielt populært blant nordmenn.

I Krakow bor nærmere 800 000 mennesker, så byen er absolutt som storby å regne, selv om den ikke kan måle seg med de største europeiske hovedstedene. Det gjør uansett at man får en roligere atmosfære, og kan nyte stillheten i de intime og gammeldagse gatene.

Anbefalte hotell i Krakow

  • Bonerowski Palace – I Krakow er det mulig å bo meget luksuriøst uten at det trenger å koste skjorta. På hotell Bonerowski Palace kan du bo på et elegant hotell med fem stjerner uten at det koster deg så mye mer enn hva en vanlig natt på et norsk hotell ville kostet. Hotellet er sentralt plassert i Gamblebyen i Krakow, bare to minutters gange unna Markedsplassen. Flotte og romslige rom, kombinert med særdeles god service og uslåelig beliggenhet gjør dette til et av de beste hotellene i Krakow.

 

  • Grand Ascot Hotel – Et betydelig rimeligere alternativ enn Bonerowski Palace, men med fire stjerner i boka kan du like vel forvente deg et flott opphold på Grand Ascot Hotel. Plasseringen er meget sentral, med rundt 8 minutters gange til Markedsplassen. Romslige og elegante rom, fine bad med god plass og god service. Resturant og bar med god mat, frokosten får også skryt. Et hotell som gir deg mye for pengene!

 

  • City Center Rooms and Apartments – Ønsker du deg et enda rimeligere alternativ enn de to foregående, kan dette være midt i blinken for deg. City Center Rooms and Apartments er et leilighetshotell med strålende beliggenhet i Gamlebyen. Koselige og rene leiligheter med hyggelig personale.

annonselenker

Ting å gjøre i Krakow

annonse

Reise til Krakow

Å komme seg til Krakow er ikke noe problem, da flere flyselskaper tar deg direkte til flyplassen fra Oslo Lufthavn. Byen er mest attraktiv for turister i sommermånedene, og det er da direkterutene er tilgjengelige. Perioden fra og med tidlig mai til og med høsten er anbefalte reisetidspunkter, men dersom man vil ha litt sol og varme når man besøker byen er man nødt til å reise i Juni-juli.

Myntenheten i Polen er polske zloty. Prisnivået i Krakow er dessuten svært lavt, og byen er kjent for å være en av Europas billigste storbyer både når det kommer til shopping, overnatting og bespisning. Byen anses som trygg å ferdes i, men lommetyver er ivrige i turistområdene, samtidig som det foregår en del vinningskriminalitet i byen. Drikkevannet bør kjøpes på flaske, men springvann kan brukes til tannpuss.

 

Finn billige pakketurer til Krakow her

annonse

 

Hoteller og restauranter i Krakow

Krakow har i flere år vært Polens viktigste turistby, og har følgelig rikelig med overnattingsplasser. Standarden er dog svært varierende, og man får som regel det man betaler for. De fleste hotellene ligger i gangavstand til gamlebyen, der de fleste severdigheter og attraksjoner ligger. Transport er uansett ikke spesielt dyrt i Krakow dersom man ikke ønsker å gå til fots.

Mens det italienske og det franske kjøkkenet er kjent for sin gode mat, så har de færreste nordmenn noen relasjoner til polsk mat. Skal du spise lokal mat her, så blir det mat som ligner på det man ellers får servert i Øst-Europa, som i stor grad er basert på fett kjøtt og rikelig med tilbehør. Men utvalget av restauranter som serverer mat fra andre deler av verden er rikelig, og du vil finne alt fra meksikansk og italiensk til asiatisk og indisk i Krakow.

Severdigheter i Krakow

Krakow er en by med en svært innholdsrik historie, noe som reflekteres i de mange turistattraksjonene. Her kan man oppsøke severdigheter som er flere hundre år gamle, eller få et innblikk i hvilken rolle byen spilte under den andre verdenskrigen.

krakow-markedMarkedet i Krakow

Er man i Krakow vil man sannsynligvis tilbringe mye tid på markedet. Det er et gigantisk torg i hjertet av byen, der man finner alt fra tradisjonelle boder til mer moderne butikker. Her finnes det også mange restauranter med uteservering. Et besøk hit blir også ansett av mange som en reise tilbake i tid, ettersom markedet har beholdt et svært gammeldags preg.

Auschwitz

Verdens mest kjente konsentrasjonsleir,  kjent for sine grusomme hendelser under andre verdenskrig, ligger omtrent fem mil vest for Krakow. Det selges billetter med transport hit, som også inkluderer inngang til museet ved Auschwitz. Hit bør man absolutt sette av tid til å besøke, ettersom en svært viktig del av menneskets historie utspilte seg her.

mariakirken-krakowMariakirken

Kosciol Mariacki som den heter på polsks, er den mest kjente og mest besøkte kirken i Krakow. Den har blitt sporet så langt tilbake som på 1200-tallet, og er bygd i en stil som blander sammen tre forskjellige stilretninger.

saltgruve-krakowSaltgruvene

Saltgruvene i Wieliczka er oppført på UNESCO sin verneliste og er virkelig en spektakulær opplevelse. Her har det vært utvunnet salt siden 1200-tallet og gruvene huser også imponerende utskjæringer og katedraler i salt.

Wawel slott

Litt oppi høyden finner man det berømte slottet i Krakow, som heter Wawel. Også dette ble reist på 1500-tallet og bærer preg av en renessanses utforming. Et besøk på slottet anses som et «must» når man reiser til Krakow, og er en meget populær turistattraksjon.