Ljubljana

inneholder annonselenker

storbyferie til Ljubljana

Vakre Ljubljana er kanskje ikke den mest opplagte destinasjonen for nordmenn på storbyferie, men den burde være det. Dette er utvilsomt en av Europas mest sjarmerende og romantiske byer. Innbyggerne beskriver ofte livet i Ljubljana som det å være på en konstant ferietur. Det er behagelig, spennende, trygt og vennlig.

Hovedstaden i Slovenia har et innbyggertall på ikke mer enn 280 000 mennesker. Byen ligger midt inne i det lille landet som grenser til Italia, Ungarn, Kroatia og Østerrike. Det finnes bevis for at det bodde folk der Ljubljana nå ligger, så tidlig som i antikken. Byen var et viktig handelssentrum både da Habsburgerne regjerte i middelalderen, og senere som en del dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn.

 

Derfor bør du ta en tur til Ljubljana

Ljubljana er en meget vakker, ren og trygg by. Den regnes som ikke bare som Europas grønneste hovedstad, men også som en av de mest turistvennlige. Byens myndigheter har lenge hatt fokus på innbyggernes livskvalitet, noe som kommer tilreisende til gode. Kunst og kultur er viktige ingredienser. Ljubljana bærer tittelen som verdens hovedstad for litteratur, komponister som Beethoven, Mahler og Hayden har sterk tilknytning her, og dagens kulturliv er rikt og spennende. Alt innrammet av pene gater og imponerende arkitektur. Sjarmerende er kanskje det ordet som best beskriver Ljubljana.

 

Anbefalte hotell i Ljubljana

 

InterContinental Ljubljana

Intercontinental Ljubljana er et moderne og nydelig 5-stjerner hotell i hjertet av Ljubljana. Fra dette hotellet har dere kort vei til severdigheter, restauranter og butikker.

Hotellet har nydelige fasiliteter, samt en takterrasse med fantastisk utsikt over byen.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Ahotel Hotel Ljubljana

Rent, moderne og fint hotell litt utenfor sentrum.

En kort og billig taxitur inn til sentrum gjør at dette ikke er et stort problem.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Vander Urbani Resort

Flott hotell med høy standard i sentrum av Ljubljana. Fine fasiliteter som utendørs basseng og takterrasse.

Gangavstand til det meste.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Ljubljana

Beste reiserute til Ljubljana

Per i dag går det ingen direktefly mellom Norge og Ljubljana, og en mellomlanding må til. Den enkleste ruta er sannsynligvis å reise via København, og ta direktefly videre med Adria Airways, Slovenias eget flyselskap. Alternativt kan du fly direkte til Wien eller Berlin (begge betjenes av SAS og Norwegian), med fly derfra til Ljubljana Jože Pučnik Airport. Det er også gunstig tidsmessig å fly via München, Zürich eller Frankfurt. Flyplassen ligger ikke mer en 24 kilometer utenfor sentrum, og du kommer deg raskt og billig til for eksempel gamlebyen med buss eller taxi.

Om du vil oppleve flere flotte byer på turen til Ljubljana, kan vi anbefale Trieste i Italia, eller Zagreb i Kroatia. Fra Trieste kommer du deg til Slovenias hovedstad på omtrent 2 timer og 30 minutter med hurtigtog, mens fra Zagreb tar det raskeste toget 2 timer og 15 minutter. Zagreb er en av destinasjonene som Norwegian har direktefly til.

 

Nydelig mat, god vin og pulserende uteliv

Om du er glad i god mat og vin bør du absolutt vurdere en tur innom Slovenia. Landets beliggenhet gjør at de kulinariske tradisjonene henter inspirasjon fra Italia, Ungarn, Østerrike og Kroatia. Til tross for landets svært begrensede kystlinje, får du mye god sjømat på restaurantene i Ljubljana. Restaurantene i seg selv er ofte små og intime familiedrevne etablissementer, med et prisnivå som ingen blir nevneverdig skremt av. Byens øvrige uteliv kan beskrives som vennlig og livlig, noe et høyt antall studenter bidrar til i stor grad.

 

Enkelt å velge hotell Ljubljana

Slovenias hovedstad er intim og oversiktlig, med de beste severdighetene og opplevelsene konsentrert på et lite område. Så lenge du velger hotell inne i, eller i nærheten av gamlebyen, vil du ha gang- eller sykkelavstand til det meste du bør få med deg. Gamlebyen er også stille og behagelig, i og med at hele distriktet er bilfritt. Riktignok er også det beste av byens restauranter, kaféer og uteliv konsentrert i dette område, men Ljubljana er likevel en stille og trygg by. Du blir neppe plaget av støy i gamlebyen, verken om nettene eller på dagtid.

 

Utforsk Ljubljana med sykkel

Ljubljana regnes som en av de mest sykkelvennlige storbyene i verden. Mange av gatene i sentrum er bilfrie og lett fremkommelige for både fotgjengere og syklister. Byen er også temmelig paddeflat, og syklister slipper dermed å tråkke seg svett.

Det beste er at du finner sykler du kan bruke overalt i Ljubljana. BicikeLJ-systemet har over 50 stasjoner i sentrum, med maksimalt 500 meters avstand mellom hver stasjon. Som turist kan du få et abonnement på BicikeLJ som varer en uke, og som koster kun 1 Euro.

lei sykkel i ljubljana

En flott måte å utforske Ljubljana på med sykkel er å følge en av de foreslåtte sykkelrutene. De er delt inn i forskjellige temaer, og tar deg frem til et utvalg av byens mange parker og severdigheter.

 

Severdigheter i Ljubljana

Du kan få med deg nær sagt alt Ljubljana har å by på av severdigheter på et par-tre dager. Det meste er konsentrert i og rundt gamlebyen og slottsområdet. Et godt tips er å skaffe seg et Ljubljana Tourist Card. For en billig penge får du da gratis inngang til mange av byens museer, den zoologiske hagen, guidede turer, turistbåter på elvene, i tillegg til gratis buss og WiFi.

 

Ljubljanski grad

slottet Ljubljanski grad i ljubljana slovenia

Slottet i Ljubljana kan du ikke unngå å få med deg. Byen er omtrent flat som ei pannekake, unntatt den lille høyden som slottet ligger på. Slottsområdet er derfor det beste stedet å få oversikt over byen fra, i tillegg til at Ljubljanski grad er i seg selv verdt besøket. Det er gratis å ta en tur på innsiden, unntatt om du vil opp i tårnet på slottet (har du et Ljubljana Tourist Card er også tårnet gratis). Den nåværende festningen ble bygget på 1400-tallet, på den samme grunnen som det opprinnelige slottet stod på. Slottet har gjennom tidene blitt brukt til fengsel (helt frem til 1963), og har derav en noe trasig historikk. I dag finner du mange kunstutstillinger og små håndverksbutikker der, i tillegg til museum, teater og konsertsal, samt hyggelige bevertningssteder.

Gamlebyen i Ljubljana

gamlebyen i ljubljana

Gamlebyen i Ljubljana ligger klemt mellom slottet og elva Ljubljanica. Alle bygningene er fra middelalderen og godt bevarte. De trange gatene er brosteinsbelagte, og helt fri for kjøretøyer. Her kan du rusle trygt blant gatemusikanter, gjøglere, frukt-, grønnsak- og blomsterhandlere, samt mye annet morsomt å se på. Atmosfæren er eventyraktig, spesielt etter mørkets frembrudd. Det ligger naturligvis flere severdigheter i gamlebyen, blant annet katedralen Stolnica sv. Nikolaja og det gamle rådhuset med Robba-fontenen på forsiden. Du finner også de koseligste hotellene, restaurantene, kaféene og barene i gamlebyen.

Katedralen Stolnica sv. Nikolaja

katedralen i ljubljana

Katedralen i Ljubljana har skiftet form mange ganger siden den først ble oppført i det 13. århundre. Branner, jordskjelv og tidens tann har sørget for et kontinuerlig behov for renovasjon. Dagens utgave av katedralen er i barokk-stil fra det 18. århundre. Dekoren på innsiden domineres av Giulio Quaglios freskomalerier fra årene mellom 1703–1706, alterengler og flere statuer av forskjellige italienske kunstnere. Du finner katedralen i Ljubljanas gamleby, rett ved siden av elven, og med kort avstand til Prešernov trg, dragebroen og trippelbroen.

Mestni park Tivoli

Mestni park Tivoli

Tivoliparken er det største grøntarealet i Ljubljana, designet og anlagt i 1813. Parken regnes som byens lunger, og strekker seg over omtrent 5 kvadratkilometer. Det meste er skog med fine stier å vandre på. Innimellom finner du små dammer, fontener, lekeparker, skulpturer og statuer, samt en rekke flotte bygninger. Den viktigste av disse er Tivolski Grad, et lite renessanseslott som opprinnelig ble eid av jesuittordenen. I et annet lite slott, Cekin Grad fra 1720, finner du Slovenias museum for samtidskunst. Tivoliparken er stedet å ta seg en spasertur eller sykkeltur i vakre omgivelser, kanskje med en liten piknik i en fredelig lund mellom trærne.

Prešernov trg

severdigheter i ljubljana - torget

Dette er den viktigste og mest sentrale torgplassen i Ljubljana. Prešernov trg er oppkalt etter Slovenias nasjonalpoet, Franse Prešeren, som har sin egen statue på torgplassens østre hjørne. På plassen finner du også en miniatyrmodell av byen laget i bronse. Når det arrangeres karneval, utendørskonserter, eller festivaler i byen, er Prešernov trg som regel stedet det skjer. Blant bygningene som omgir plassen er fransiskanerkirken en av de viktigste, i tillegg til flere hus i Art Nouveau-stil. Den fineste veien å ankomme gamlebyen på er gjennom Prešernov trg, gjerne via Tromostovje, trippelbrua, som regnes som den fineste av Ljubljanas mange broer.

Broene i Ljubljana

dragebroen i ljubljana

Ljubljanica er elva som renner gjennom hovedstaden. Den kan du krysse via en rekke flotte broer. Av disse regnes den nevnte trippelbroen som den vakreste. Den midterste og største av de tre broene i trioen ble konstruert i 1842, mens de to mindre som ligger på hver sin side kom til i årene mellom 1929 og 1932. Dragebroen Zmajski Most er også blant de du må vandre over når du besøker Ljubljana. Den er utsmykket med dragestatuene som også har blitt byens offisielle symboler. Det historiske bakteppet for bruken av drager er forbundet med Jason fra gresk mytologi. Han skal ha vært Ljubljanas grunnlegger, og drepte angivelig en drage her ved elva. En tredje bro som bør nevnes er skomakerbroen, Čevljarski Most. Den dateres til det 13. århundre, og er følgelig en av byens eldste.

Avtonomni kulturni center Metelkova Mesto

metelkova ljubljana

Litt som Christiania i København, er Metelkova Mesto en selverklært fristad og kultursenter. Senteret ligger i det som tidligere var en militærleir for dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, og senere den jugoslaviske hæren. Teknisk sett har de nåværende brukerne og beboerne okkupert området siden 1991. På dagtid er fristaden et morsomt sted å besøke for de som er interesserte i alternativ kunst og urban kultur. Det arrangeres ofte utstillinger, show, festivaler og konserter her, og på kveldene forvandles Metelkova til en gedigen fest. Alle slags mennesker besøker senteret, enten det er kunstnere, studenter, musikkelskere, forretningsfolk eller turister.

Muzej iluzij – Illusjonsmuseum

museum of illusjions ljubljana

Illusjonsmuseet er stedet å besøke om du vil la deg narre, inspireres, eller lære om hvordan menneskelig persepsjon fungerer. Der finner du omtrent 40 ulike hologrammer, optiske illusjoner og utstilte rariteter. Du går fra rom til rom og opplever noe helt annerledes i hver av dem. Disse inkluderer anti-gravitasjonsrommet, der alt ser ut til å henge i løse luften, et diskotek der alle dansebevegelser blir surrealistiske, og et spillerom hvor du kan teste dine logiske ferdigheter på morsomme gåter og oppgaver. All informasjon og instruksjon gis på engelsk, i tillegg til slovensk, tysk og italiensk.

Nebotičnik

skyskraper Nebotičnik i ljubljana

Nebotičnik var en gang det høyeste bygget på Balkan, og blant Europas topp 10, med sine ”svimlende” 13 etasjer. Da det ble oppført ble det regnet som banebrytende, blant annet fordi det inkluderte klimaanlegg, sentralvarmefyring og heis som gikk svært fort etter datidens målestokk. Ljubljanas sentrum er fritt for høye og moderne bygninger, derfor er Nebotičnik fortsatt en av de beste landemerkene i byen. I toppetasjen er det en kafé og nattklubb, mens i 12 etasje ligger det en hyggelig restaurant som gir flott utsikt over både byen og det vakre fjellene i nord.