Madrid

storbyferie i madrid

Madrid har i de siste årene fått en liten ansiktsoppløftning. Gater, severdigheter, palass og museer er pusset opp, og fremstår som enda mer innbydende. Det sies at ingen byer i verden er mer levende enn den spanske hovedstaden.

Araberne, som en gang hersket i Spania, kalte området for Magerit – det vannrike landet. I 865 etablerte emiren Muhammad I en festning i landsbyen som den gangen het Mayrit, noe som kan oversettes med ”mange vannveier”. Derfra er ikke veien lang til vi ender opp med ”Madrid”. Slik er det med språk og navn.

 

Storbyferie i Madrid

Madrids historikk er temmelig intens, med mye kriging og erobringer, forskjellige kongehus og herskere. Det har gitt byen et rikt og unikt utgangspunkt som en smeltedigel, noe som gjenspeiles i arkitekturen, museene, palassene, parkene og de imponerende avenyene. Det merkes også på folket, mattradisjonene, og i kunsten og kulturen ellers. Derfor blir en storbyferie i Madrid en helt særegen opplevelse.

Noe av det beste med Madrid er pulsen og livsmønsteret til innbyggerne. Man kan få inntrykk av at de aldri sover, enten de er barfluer, jazzfolk eller flamenco-fantaster. Derfor kalles madrilenere ofte for ”gatos”, slang for ”katter”. Kattene trives som kjent best i mørket. Madrid er så godt som døgnåpent, så det er ikke så rart at de trenger siesta.

Anbefalte hotell i Madrid

annonselenker

Only YOU Boutique Hotel

Superflott og rolig 4-stjerners spa-hotell. Hotellet er kun for voksne, perfekt for par som ønsker et rolig og avslappet alternativ.

Hotellet har flotte fasiliteter, med et fint spa, treningsrom og egen restaurant. Hotellet får mye skryt fra tidligere gjester som har bodd der.

 

BESTILL ROM HER

 

Palacio de los Duques

Ønsker dere å bo luksuriøst når dere er i Madrid er dette hotellet for dere. Hotellet har 5-stjerner og høy standard med førsteklasses fasiliteter.

Her kan vi nevne eget spa, flere restauranter, en nydelig takterrasse og flotte rom. Ikke det billigste hotellet i Madrid, men til gjengjeld får dere mye luksus for pengene.

 

BESTILL ROM HER

 

VP Plaza España Design

Nydelig hotell med romslige rom og bortimot perfekt beliggenhet i Madrid.

Her er dere i gangavstand både til severdigheter og til shopping. Høy standard og gode fasiliteter.

 

BESTILL ROM HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Madrid

annonse

Reise til Madrid

Norwegian og Iberia Express har direktefly til Madrid flere ganger i uka, med flytid på omtrent 3 timer og 40 minutter. Flyr du med SAS eller de andre store flyselskapene må du mellomlande. Med mellomlanding kan du fortsatt komme deg frem rimelig raskt, ofte på cirka 5-6 timer, såfremt du velger rett selskap og rett tidspunkt. Madrid er en populær destinasjon, noe som gjør at konkurransen om de reisende er skarp. Derfor finner du ofte rimelige billetter på søkemotorene, nesten uansett når på året du vil reise.

 

Bo nært det du vil oppleve

Å velge hotell i Madrid er både enkelt og vanskelig. Byen er stor, derfor kan du ende opp på feil sted i forhold til å bo nært det du vil oppleve. Samtidig er det ikke noe problem å finne gode og rimelige hotell i Madrid. Her er en miniguide du kan ta utgangspunkt i:

  • Bo i området rundt Gran Via og Plaza de Espana om du vil se monumenter og ta for deg de utallige shoppinggalleriene.
  • Du kan også bo i bydelen Barrio Salamanca om du er helt hekta på shopping. Der ligger de mest eksklusive merkebutikkene.
  • Vil du ha det litt mer stille og grønt rundt deg, og samtidig ha enkel tilgang til de viktigste museene, bo i området rundt El Retiro eller Paseo del Prado.
  • Bo i bydelene Malasana, Lavapies eller Chueca om du vil ha kult uteliv rett utenfor hotelldøra.
  • Vil du se Real Madrid spille fotballkamp, bo i forretningsstrøket Santiago Bernabeu.

 

En spasertur du burde unne deg

Start ved Plaza de Cibeles, og gå så i Calle Alcalá slik at du passerer Banco Espana. Etter omtrent 200 meter tar du halvt til venstre ved Edificio Metropolis-bygningen på hjørnet av Calle de Alcalá og hovedgata Gran Via. Fortsett nedover den omtrent 1300 meter lange Gran Via. Du er nå i hjertet av Madrid og byens beste shoppingområde. Arkitektonisk er dette også en virkelig flott del av byen.

Når du kommer ned til metrostasjonen Callao tar Gran Via en halvt høyresving. Derfra går gata ned til Plaza de Espana. Om du fortsatt har lyst å rusle litt kan du ta retning mot statuen Estatua de Sor Juana Inés de la Cruz, og får da Templo de Debod rett foran deg inne i parken. Du kan også ta mot venstre og får da Jardines de Sabatini foran deg, før du kommer til Palacio Real de Madrid.

 

Severdigheter i Madrid

Madrid er spekket med severdigheter og attraksjoner som er verdt å få med seg. Dette er en by der du aldri får sett alt, men et sted må man jo begynne. Her har vi plukket ut noe av det beste den spanske hovedstaden har å vise til.

 

Plaza Mayor

Plaza Mayor severdighet i madrid

Plaza Mayor er Madrids viktigste og vakreste torgplass. Den firkantede plazaen ble bygget i 1560-årene av kong Felipe III, og er omsluttet av imponerende og historiske bygninger. Tidligere ble plassen brukt som handelstorg, til tyrefekting, kroningsplass for nye konger, i tillegg til å fungere som rettssal og rettersted når en eller annen stakkar skulle halshugges. I arkadene under byggene rundt plassen ligger det mange hyggelige restauranter, tapas-barer, vinbarer og kaféer. Derfra kan du titte på folkelivet som surrer rundt statuen av Kong Felipe III, mens du nyter spanske delikatesser.

El Retiro

El Retiro park i madrid

El Retiro, eller Parque del Buen Retiro om du vil bruke hele navnet, er en nydelig, grønn oase midt i Madrids sentrum. Parken er stappfull av monumenter og små hager, blant annet Jardin de Vivaces, Jardines de Cecilio Rodriguez, rosehagen Rosaleda og Jardines del Arquitecto Herrero Palacios. I hagen som heter Parterre Francés finner du Madrids eldste tre, som antas å være omtrent 400 år gammelt. Du finner også et par små slott i El Retiro, i tillegg til en kunstig andedam der du kan leie deg en robåt. Få med deg spesielt glass-palasset (Palacio de Cristal) som ble bygget for å huse eksotiske planter i 1887, men som i dag brukes til spennende kunstutstillinger.

Museo del Prado

Museo del Prado - severdigheter i madrid

Prado-museet fyller 200 år i 2019 og rangeres blant de 20 mest besøkte museene i verden. Kunstsamlingen på innsiden regnes som en av verdens mest omfattende og beste. Her henger det malerier fra blant andre El Greco, Goya, Rubens, Titian og Hieronymus Bosch. Totalt inkluderer samlingen over 8000 illustrasjoner, 7600 malerier, nesten 5000 trykk og omtrent 1000 statuer. Museo del Prado er åpent alle dager i uka fra klokka 10.00 til 20.00, unntatt på søndager da det stenger klokka 19.00. Vær oppmerksom på at museet besøkes av omtrent 3 millioner mennesker i året, og det kan være lange køer for å komme seg inn om du tropper opp på feil tidspunkt. Bomtur blir det imidlertid ikke om du kombinerer museumsbesøket med vakre Real Jardin Botanico de Madrid som ligger ved siden av.

Gå på fotballkamp i Madrid

fotballkamp i madrid

Selv folk som ikke er fotballinteresserte vil ha utbytte av å se en fotballkamp i Madrid. Livet på tribunene, intensiteten og alt som skjer rundt er litt av en opplevelse, selv om du ikke kjenner offside-reglene. På toppen av lista er det selvsagt Real Madrid som troner. De spiller på arenaen Santiago Bernabéu som tar i overkant av 80 tusen tilskuere. Og, det er garantert pakka på stadion når ”Los Blancos” spiller. Spesielt i de siste årene har Atlético Madrid tatt opp kampen med storebror Real. Atlético spiller på renoverte Wanda Metropolitan som tar omtrent 67 tusen tilskuere. Dette laget er heller ingen sinker, og har blitt gjengangere både i toppen av La Liga og i Champions League. I tillegg til de to toppklubbene har Madrid to andre lag i øverste divisjon, Rayo Vallecano som spiller på Estadio de Vallecas, og Getafe som spiller på Coliseum Alfonso Pérez.

Mercado San Miguel

Mercado San Miguel - ting å gjøre i madrid

Mercado San Miguel er et av Madrids eldste og vakreste markeder. Opprinnelig var markedet utendørs, men i årene mellom 1835 og frem til 1916 ble det konstruert som et innendørsmarked. Selve bygget domineres av jernsøyler med glassfasader i mellom, og rommer 33 boder som selger de deiligste delikatessene du finner i Madrid. Her går lokalbefolkningen for å shoppe sushi, østers, kaviar, sjokolade, pasta og mye annet fra øverste hylle. Du kan slå deg ned på de fleste bodene og innta et herlig måltid, eller smake på lokal vin eller øl. Tidvis arrangeres det matfestivaler, kokkekurs, konserter, boklanseringer eller lignende på Mercado San Miguel. Markedet er åpent fra 10.00 frem til midnatt alle dager, unntatt onsdag og søndag da de stenger klokka 01.00.

Teleferico og Casa de Campo

severdigheter i madrid

Om du vil se Madrid ovenfra bør du ta turen til Teleferico. Dette er en gondolbane som går fra gata Paseo del Pintor Rosales, rett i nærheten av Templo Debod. Turen med Teleferico tar omtrent 11 minutter, og du får sett mye av byen på veien. Endestasjonen er Parque Casa de Campo, som er Madrids største park. I parken finner du en kunstig innsjø, gode muligheter for en spasertur i rolige omgivelser, fornøyelsesparken Parque de Atracciones de Madrid, og Madrids zoologiske hage. Merk deg at Casa de Campo er best på dagtid, for om kveldene har området ry på seg for å være noe belemret med lyssky virksomheter.

Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid

Det kongelige palasset i Madrid står på samme grunn som den gamle Alcazar-festningen, en festning som ble bygget i det 9. århundre. Bygget er stort og imponerende. Totalt har de adelige hele 135 000 kvadratmeter å boltre seg på, fordelt på 3418 rom, noe som gjør palasset til det største av sitt slag i Europa. Riktignok bor ikke kongefamilien her lenger, men Palacio Real de Madrid er fortsatt offisielt regnet som kongebolig. Fraværet av Kong Felipe VI og hans familie gjør at sånne som oss kan få sett palasset på innsiden om vi tar en guidet tur. Onsdager klokka 12.00 er rette tid å besøke om du vil se vaktskiftet på Puerta del Principe, den store plassen foran palasset.

Palacio de Cibeles og Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles

Dette neo-gotiske palasset ble opprinnelig bygget for å huse Madrids telegraf og telefonsentral, noe som kan oppfattes som uvirkelig når du ser den vakre fasaden. Her skulle man tro at kongen bodde. Opprinnelig het bygningen Palacio de Comunicaciones frem til 2011, da bygget ble overtatt av Madrids byråd. Innsiden av Palacio de Cibeles domineres av glasshvelvinger og statuer av mytologiske figurer, hvite trapper og søyler i marmor. På forsiden av bygget ligger Plaza de Cibeles, en av de vakreste og mest livlige i Madrid. Fontenen i midten av plassen fremstiller gudinnen som er Madrids beskytter. Det er i denne fontenen Real Madrids tilhengere bader når laget vinner troféer, mens bussen med spillerne på taket står parkert på Plaza de Cibeles.

Templo de Debod

Templo de Debod i madrid

Dette tempelet er et noe uvanlig innslag blant Madrids mange severdigheter. Selve konstruksjonen ble bygget i helt tilbake til det 2. århundre i Egypt, som en del av et religiøst senter til ære for gudene Amon og Isis. Da Aswan-dammen ble bygget i 1960-årene stod tempelet i fare for å bli ødelagt. Derfor ble det besluttet at tempelet skulle demonteres og flyttes. Spania fikk således tempelet i gave som takk for å ha hjulpet til med å redde et par andre templer i samme tidsperiode. Templo de Debod stod ferdig gjenreist i Madrid i 1968, beliggende i den vakre parken La Montana rett i nærheten av Plaza Espana.

El Rastro de Madrid

El Rastro de Madrid

El Rastro er byens største og mest populære loppemarked. Det er også et av de eldste og største i Europa, og har blitt arrangert nesten uavbrutt siden middelalderen. Her finner du alt mulig rart hver eneste søndag, samt når det ellers er fridager i Spania. Åpningstiden i de nesten 3500 forskjellige bodene er fra 09.00 om morgenen til 15.00 på ettermiddagen. Loppemarkedet finner sted mellom Calle Embajadores og Ronda de Toledo. Ta metroen til stasjonen La Latina, og gå i retning sør så kan du ikke unngå å se El Rastro. Det er vanlig at antikvitetsbutikkene og andre små sjapper i området er åpne så lenge loppemarkedet forgår.