storbyferie i malaga

Malaga er en vakker by med spennende historie. Her finner du en salig blanding av forskjellige kulturer, god mat, pulserende uteliv, gode shoppingmuligheter, og ikke minst, noen av Spanias beste strender.

 

Perfekt beliggenhet ved Middelhavet

Æren for å ha etablert en by der Malaga nå ligger, tilfaller fønikerne. De kom til solkysten en gang for over 3000 år siden. Den regnes dermed som en av verdens eldste byer. Hvorfor valget falt på dette stedet er enkelt å skjønne når du ser beliggenheten. Malaga ligger strategisk i forhold til handelsveiene i Middelhavsområdet, og topografien ga gode muligheter for å forsvare byen.

Malaga bærer naturligvis også preg av å ha vært erobret av både romerne og maurerne, før Isabella I og Ferdinand II gjenerobret den iberiske halvøyen i 1492. Du finner spor av de forskjellige kulturene, spesielt i arkitekturen, i forsvarsverkene og i mattradisjonene.

Anbefalte hotell i Malaga

  • Gran Hotel Miramar – Flott og moderne femstjerners hotell langs stranden med nydelig utsikt over havet. Gode fasiliteter med eget utendørs svømmebasseng, spa med full service og takterrasse. Meget gode tilbakemeldinger fra tidligere gjester.

 

  • Room Mate Valeria Hotel – Fint firestjerners hotell med sentral plassering i sentrum av Malaga. Hotellet ligger bare en kort spasertur unna Malaga havn, katedralen og andre kjente severdigheter. Hotellet har utendørs badebasseng og egen restaurant / bar. 

 

  • Molina Lario Hotel – Et praktisk og fint hotell som får gode tilbakemeldinger fra norske gjester. Sentral plassering i nærheten av hovedgågaten i Malaga.

 

annonselenker

Malaga – en solrik og spennende storby

I dag bor det over en halv million mennesker i Malaga, noe som gjør byen til Spanias 6. største. De største næringene i dag er innen turisme, entrepriser og teknologi.

En tur til Malaga egner seg ypperlig for de som vil kombinere et yrende storbyliv, herunder gode restauranter, shoppingmuligheter, kultur, severdigheter og aktiviteter, med enkel tilgang til pene strender og fine badetemperaturer.

 

Ting å gjøre i Malaga

annonse

 

Reise til Malaga

Fra Oslo er det enkelt å komme seg til Malaga. Flytiden er noen minutter i overkant av 4 timer, alt ettersom hvilket selskap og flytype du reiser med. Selskap som flyr direkte er per i dag Ryanair, SAS og Norwegian. Ryanair flyr 4-5 ganger i uka, avhengig av sesong, mens både SAS og Norwegian flyr daglig. Norwegian setter opp to direktefly på utvalgte dager i høysesong.

Flyplassen er den fjerde mest trafikkerte i Spania, og dertil finnes det et hav av reisemuligheter om du tar en mellomlanding. Du vil finne direktefly til Malaga fra over 100 europeiske byer. Med god forbindelse er det fullt mulig å komme seg til Costa del Sol på cirka 5 til 6 timer, selv med mellomlanding.

Det arrangeres naturlig nok pakketurer også til Malaga. Som regel inkluderer pakken da direktefly, ikke bare fra Oslo, men også andre norske byer.

 

Finn billige pakketurer til Malaga her

 

annonse

Malaga Airport

Flyplassen i Malaga ligger perfekt til for alle som vil utforske Costa del Sol. Den ligger kun 8 kilometer sørvest for Malagas sentrum, og knappe 7 kilometer nord for Torremolinos.

Den raskeste måten å komme deg inn til Malaga sentrum på er med toget som tar omtrent 12 minutter. Du regne med å bruke 15 minutter om du tar ekspressbussen, eller hele 45 minutter om du velger en av intercity bussene (Marbella Airport Line).

Tar du taxi kommer du deg til sentrum på mellom 15 og 20 minutter. Regn med at drosjeprisen blir i underkant av 20 Euro.

Les også vår guide til Sevilla. Byen ligger kun et par timer unna Malaga.

 

Her bør du bo i Malaga

Nesten uansett hva grunnen er til at du reiser til Malaga, bør du vurdere å finne et hotell i bydelen Malagueta. Da har du byens sentrum, havna, de viktigste severdighetene og strendene rett utenfor hotelldøra. Malagas historiske sentrum (gamlebyen) er også et godt alternativ for de som vil oppleve bylivet. Du får likevel akseptabel avstand til La Malagueta-stranden, og strendene som strekker seg mot øst.

Hvis du prioriterer strandlivet mer enn bylivet, er El Palo og Playa Candado gode alternativer. Dette er strandområdet som ligger mot øst for sentrum. Her er det mer stille, og området velges ofte av familier på tur.

Playa Malagueta stranden i malaga

Strender i Malaga

  • Playa Malagueta – Stranden ligger knapt et steinkast unna havnepromenaden. La Malagueta er populær, og det kan bli mye folk her i de travleste ferieukene. I området finner du mange barer og restauranter.
  • La Caleta – Stranden begynner der Playa Malagueta slutter, i retning øst. Litt mindre folk enn på Malagueta, men fortsatt minst like flott strand. Anses som den reneste stranden i området.
  • Playa de Pedregalejo – Flott strand med mange serveringssteder. Mye liv om kveldene her.
  • Playa de El Palo, Playa El Dedo og Playa El Candado – Flotte strender som ligger etter hverandre. Mange barer og restauranter, foretrekkes av familier.
  • Banos del Carmen – Denne stranden er et flott sted om du vil komme deg litt unna andre turister. Del Carmen er populær blant lokale studenter, og er et bra sted å få med seg solnedgangen på.
  • Playa de San Andrés og Playa de la Misericordia – Disse to strendene ligger etter hverandre sørvest for havna. Sanden er mørkere her, og du bør være oppmerksom på at bølgene fra skipene som kommer inn mot havna, kan komme til å raske med seg badehåndkledet ditt.

Besøk Torremolinos i samme slengen

Torremolinos ligger kun 7 kilometer sør for Malaga Airport. Dit kommer du deg på noen få minutter med buss eller taxi. Dette var tidligere en søvnig liten fiskelandsby, før de store turistrømmene begynte å trekke til Costa del Sol.

I praksis er Torremolinos en bydel i utkanten av Malaga. Her finner du et hektisk uteliv om kveldene og nettene, mens på dagtid appellerer byen kanskje mest til de solhungrige. Torremolinos er også et supert sted å ta med barn og ungdom (eller voksne som med barnlige sinn). Byen byr på massevis av aktiviteter, for eksempel flere fornøyelsesparker og akvarier.

Severdigheter i Malaga

Selv om Malaga ligger flott plassert på Costa del Sol, og tiltrekker seg mye solhungrige turister, er den ikke en typisk turistby. Malaga har en spennende historie som strekker seg mer enn 3000 år tilbake i tid. Severdighetene i byen er deretter. Her er det mye å velge i, både om du er interessert i moderne kultur, og i eldre historikk.

Alcazaba de MálagaAlcazaba de Málaga

Som navnet tyder på er Alcazaba en festning fra tiden da maurerne hersket over denne delen av Europa. I følge historikerne ble den bygget en gang mellom 1057 og 1063, der deler av bygningsmassen stammet fra romerske forsvarsinstallasjoner. Alcazaba ble deretter utvidet flere ganger. Utenfor murene lå det bebyggelse der det er funnet rester av kloakksystem, noe som var helt unikt så tidlig i Europas historie. Festningen ligger rett ved siden av det romerske teateret, og deler av murene fra romertiden er ivaretatt og kan fortsatt sees.

Castillo de Gibralfaro malagaCastillo de Gibralfaro

Sannsynligvis hadde fønikerne en festning av et slag på høyden der Castillo de Gibralfaro står, allerede 770 år før vår tidsregning. På samme grunnen bygde maurerne et imponerende forsvarsverk, som deretter ble ytterligere utbygd på begynnelsen av 1300-tallet. Festningen er det største landemerket i Malaga, og troner flott over byen. Den fineste måten å besøke Castillo de Gibralfaro på er å ta beina fatt fra Alcazaba. Det er planlagt en gondol opp til toppen, og du kan også komme deg opp med buss. Har du værforholdene på din side får du fantastisk utsikt, kanskje helt til kysten av Afrika.

picasso museum i malagaMuseo Picasso

Malaga var fødebyen til Pablo Picasso, og da finnes det naturligvis et museum der i hans navn. Picasso-muséet ligger i Buenavista-palasset på Plaza de la Merced i gamlebyen, og rett ved kunstnerens barndomshjem. Hoveddelen av samlingen består av i overkant av 230 av Picassos verker, donert av hans egne slektninger. I tillegg stilles det ut innleide verker fra andre samlinger rundt om i verden.

katedralen i malagaCatedral de la Encarnación de Málaga

Katedralen i Malaga ble bygget i årene mellom 1528 og 1782. Stilen er fra renessansen, og du kan ikke unngå å få øye på den når du er i gamlebyen i Malaga. Som så mange andre kristne byggverk i Andalucia, står katedralen på samme grunn som en moské fra tiden da regionen var erobret av maurerne. Innsiden av Malagas katedral er omtrent like imponerende som fasaden. Det står et orgel der med over 4000 piper, blant fresker, skulpturer, utskjæringer og annen kunst. Du kan også besøke katedralens eget museum mens du er der.

 

botanisk hage i malagaLa Concepcion Jardin Botanico

Den botaniske hagen tilknyttet herskapshuset La Finca, regnes som en av de vakreste i både Spania og Europa. Den historiske hagen som ligger i midten av gården, ble anlagt i 1855 og er på omtrent 3 hektar. I tillegg ligger det flere botaniske hager rundt bygningen, inndelt systematisk etter hva slags plantefamilie de tilhører. Totalt finner du mer enn 25 000 forskjellige planter, fordelt på omtrent 2000 arter. Det meste av samlingen er fra tropiske strøk, og kun 200 av artene har naturlig tilhørighet til regionen.

Puerto de MalagaPuerto de Malaga

Havnen i Malaga sies å være Spanias eldste. Den skal ha først blitt anlagt av fønikerne omtrent 1000 år før vår tidsregning. Dagens utgave er imidlertid helt annerledes, og Puerto de Malaga er en hypermoderne havn der cruiseskip og luksusyachter legger til kai. Langs havnepromenaden finner du alt mulig av shoppingmuligheter, gode spisesteder, underholdningssenter, kunstgallerier og mye mer. På den østlige siden av havna starter rekken av Malagas mange flotte strender. Herfra får du i tillegg kort avstand til gamlebyen, Plaza de Toros, Alcazaba og Castillo de Gibralfaro.

Mercado AtarazanasMercado Atarazanas

Det sentrale markedet i Malaga er først og fremst stedet å gå for å kjøpe ferske grønnsaker, frukt, vin og slikt, for de som bor og har kokemuligheter i Malaga. For turister er markedet også som et museum å regne. Samtiden er det som foregår i salgsbodene, mens selve bygningen gir deg et innblikk i Malagas spennende fortid. Bygningen var opprinnelig et skipsverft, oppført på 1300-tallet. Da Malaga ble gjenerobret fra maurerne i 1487, ble Atarazanas omgjort først til å fungere som et nonnekloster, og senere brukt som både festning, sykehus og lærested for doktorer. På markedet finner du også flere steder å slå seg ned, om du vil spise tapas eller få deg noe godt å drikke.

Plaza de la MercedPlaza de la Merced

Denne torgplassen ligger midt i hjertet av Malaga. Den domineres av en vakker obelisk, reist til minne om den spanske generalen Jose Maria Torrijos y Uriarte. La Merced er stedet å slappe av på, kanskje med en kopp kaffe eller et glass vin, mens du nyter solnedgangen. Foruten det at selve plassen er svært pen og velholdt, skjer det mye spennende her. Når det er festivaler i byen, involverer det nesten alltid La Merced. Spesielt når byen feirer bursdagen til Pablo Picasso, som vokste opp i en av sidegatene til plassen. Det står naturligvis en statue av Picasso på plazaen.

hc andersen statuen i malagaEstatua a Hans Christian Andersen

En av de mest pussige severdighetene i Malaga er statuen av, for oss i Norden, velkjente H. C. Andersen. Forfatteren av Den stygge andungen, og Den lille havfruen, var svært bereist, og satte spesielt pris på Malaga og solkysten i Spania. Han oppholdt seg i en lang periode her, og skrev til og med en anerkjent bok om sine reiser i Spania. Statuen viser Andersen sittende på en benk på fortauet til hovedgata Paseo del Parque. Du finner han nede ved havna, og det er plass nok på benken til at du kan slå deg ned sammen med Hans Christian.

malaga severdigheter fotballstadionSe Malaga CF på Estadio La Rosaleda

Malagas største fotballklubb har hatt perioder med meget gode lag, og kom til kvartfinalene i Champions League så sent som i 2013. For tiden spiller de i spansk andredivisjon (Segunda Division), der de ligger på opprykksplass til eliteserien. Er du heldig og får tak i billetter, kan du kanskje få sett Malaga spille mot Barcelona eller Real Madrid. Estadio La Rosaleda har en meget bra atmosfære, den er intim, og har plass til litt i overkant av 30 000 tilskuerne. Det arrangeres også store konserter her, både med spanske og internasjonale stjerner.

Se vår oversikt over storbyer i Europa, USA og Asia, eller finn inspirasjon på vår blogg, når du skal planlegge din neste storbyferie.