Marbella

inneholder annonselenker

marbella

Marbella er en av byene vi i Norge besøker oftest.

De fleste drar til Costa del Sol for å nyte varmen og havet, men her kan du også få deg en flott storbyferie. Byen har mye å by på av gode restauranter, severdigheter, uteliv og shopping.

 

Marbella – eksklusiv feriedestinasjon på Costa del Sol

Marbella er en særdeles gammel by, og antagelig var det fønikerne som slo seg til her først for omtrent 2700 år siden. Historien til byen og regionen Andalucia er rikholdig, og her har romere og maurere regjert, før denne delen av Europa ble gjenerobret av spanske konger og hærførere.

I dag er Marbella en utpreget turistdestinasjon, med omtrent 140 000 innbyggere. Over halvparten av byens voksne og arbeidsføre befolkning er ansatte i servicenæringen. Byen kan skilte med omtrent 320 soldager i året, noe som gjør at det er fint å reise dit så godt som året rundt.

strand i marbella

Om du velger å dra på storbyferie hit, kan du forvente god service, høyt utvalg av spise- og utesteder, trygge omgivelser, gode shoppingmuligheter, og mer enn nok av flotte strender å slappe av på.

 

Anbefalte hotell i Marbella

Når man besøker Marbella, anbefales det å vurdere overnatting i gamlebyen for å oppleve byens sjarmerende gater og historiske monumenter. For de som foretrekker luksus og strandliv, er Puerto Banús et ideelt valg med sine eksklusive hoteller, butikker og yachter.

Marbellas Golden Mile tilbyr en kombinasjon av strandtilgang og high-end resorter. Uansett valg, vil Marbellas solrike klima, vakre strender og kulturelle rikdom gjøre oppholdet minneverdig.

 

Hotel Fuerte Marbella

Hotel Fuerte Marbella er et anerkjent hotell som har en fantastisk beliggenhet rett ved strandpromenaden i Marbella, og gir deg umiddelbar tilgang til både sandstrender og byens livlige atmosfære. Dette elegante hotellet gir en blanding av tradisjonell spansk sjarm og moderne bekvemmeligheter, og tilbyr en rekke fasiliteter, inkludert et utendørsbasseng og en privat strandklubb.

Den historiske gamlebyen i Marbella, med sine hvite bygninger og sjarmerende gater, er bare en kort spasertur unna, noe som gjør Hotel Fuerte Marbella til et ideelt utgangspunkt for å utforske byen.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Coral Beach Aparthotel

Coral Beach Aparthotel ligger vakkert til langs Golden Mile i Marbella, bare noen få skritt fra stranden. Dette luksuriøse leilighetshotellet kombinerer bekvemmeligheten av selvbetjente leiligheter med fasilitetene man forventer av et førsteklasses hotell.

Gjestene kan nyte romslige suiter med egen balkong, et frodig hageanlegg og et stort utendørsbasseng. Med sin beliggenhet nær både Puerto Banús og Marbella sentrum, er Coral Beach Aparthotel perfekt for de som ønsker å utforske den pulserende atmosfæren av begge områdene.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Marriott’s Marbella Beach Resort

Marriott’s Marbella Beach Resort ligger ved kysten, og tilbyr direkte tilgang til en av byens vakreste strender. Dette luksuriøse ferieanlegget kombinerer tradisjonell andalusisk arkitektur med moderne fasiliteter og komfort.

Som gjest kan du forvente romslige leiligheter, flere svømmebassenger, og et bredt utvalg av fritidsaktiviteter. Med sin ideelle beliggenhet mellom det historiske Marbella sentrum og det pulserende Puerto Banús, er dette resortet et ideelt utgangspunkt for å utforske alt det Costa del Sol har å tilby.

 

LES MER / SJEKK PRIS HER

 

Topp 10 ting å gjøre i Marbella

 

Slik kommer du deg til Marbella

Når du skal til Marbella er det flyplassen utenfor Malaga (Málaga-Costa del Sol Airport) som gjelder. Det kunne også vært kurant å fly til Gibraltar, i og med at avstanden derfra til Marbella er like kort som til flyplassen i Malaga, men til Gibraltar går det ingen direktefly fra Norge.

Det er flere selskap som har daglige direktefly fra Oslo til Malaga, blant annet SAS, Norwegian og Ryanair. Flytiden direkte er cirka 4 timer. Når det er høysesong kan du også fly direkte fra byer som Bergen, Stavanger og Trondheim, men da bare noen få dager i uka (varierer). I tillegg er det naturligvis mange charterselskap som setter opp direktefly til Costa del Sol, og da også fra de mindre byene og flyplassene i Norge.

 

Transport fra flyplassen

Avstanden fra flyplassen til Marbella sentrum er cirka 54 kilometer dersom du kjører. Med taxi eller leiebil tar kjøreturen vanligvis cirka 35 minutter, såfremt motorveien langs kysten velges. Med flybussen tar turen som regel 45 minutter.

reise til marbella

Det er også mulig å ta buss fra flyplassen til Fuengirola, og deretter toget videre til Marbella, men dette er en lite kurant måte å reise på. I beste fall tar turen cirka 1,5 time.

 

De beste strendene i Marbella

Det er mange mil med strender i Marbella-området, og du kan rusle fra den ene til den andre i timevis. Flere av de beste strendene ligger innen gangavstand, eller til og med i sentrum av byen. Her er noen av de beste alternativene:

 • Playa de la Fontanilla – Den største og mest trafikkerte stranda i Marbella er Playa de la Fontanilla. Denne er også en av de mest sentrale, og går dra den ene av byens småbåthavner kalt Puerto Deportivo de Marbella, og omtrent en kilometer nedover langs kysten i retning mot Gibraltar.

 

 • Playa el Fuerte – Denne stranden ligger mellom marinaene Puerto Deportivo de Marbella og Puerto Deportivo la Bajadilla, og er tilknyttet hotellene som ligger der. Her blir det fort fullt på sommerdagene, spesielt av familier med barn. Merk deg at stranden også kalle La Venus Beach.

 

 • Playa del Cable – Dette er stranden for de unge og hippe. Den ligger også så godt som i sentrum av byen, og på motsatt side av de to marinaene i forhold til Playa de la Fontanilla. Merk deg at på folkemunne kalles stranden også for Bounty Beach.

 

 • Playa Real de Zaragoza – Denne stranden ligger cirka 12 kilometer fra sentrum, i retning Malaga, rett nedenfor et boligområde der det også finnes noen eksklusive hoteller. På Playa Real de Zaragoza finner du den legendarisk strandklubben Nikki Beach, hvor de rikeste festløvene bruker å oppholde seg.

 

 • Playa de Cabopino – Om du rusler, sykler, eller kjører omtrent 13 kilometer i retning Malaga, kommer du til denne nydelige stranden, samt stranden Playa de Artola som ligger ved siden av. En av fordelene med å dra hit er at det er mer stille og rolig. Mange barnefamilier bruker disse strendene. Merk deg at på Artola-stranden er det eget område for nudister.

 

 • Playa Nagüeles – Denne stranden er en smule eksklusiv og luksuriøs, og hvor mange av Marbellas rikeste besøkende oppholder seg. De flotte hotellene og villaene i området gir en og pekepinn på dette. Playa Nagüeles ligger i retning mot Gibraltar, og omtrent halvveis mellom Marbellas sentrum og Nueva Andalucia.

 

Golf i Andalucia-regionen

For de som spiller golf er Marbella og Andalucia-regionen et eldorado. Her finnes det over 100 baner du kan ta for deg året rundt. Over 30 av disse er under 30 minutter i bil fra Marbellas sentrum, og noen ligger mer eller mindre midt i byen. Mange av banene gir en fantastisk naturopplevelse i løpet av runden, med utsikt mot fjellene eller Middelhavet.

golf i marbella

Her er ti av de beste banene som er åpne også for ikke-medlemmer:

 • Golf Río Real
 • Monte Paraíso Golf
 • Marbella Club Golf Resort
 • Santa Clara Golf Club Marbella
 • Los Arqueros Golf & Country Club
 • Marbella Golf Country Club
 • La Quinta Golf & Country Club
 • Santana Golf and Country Club
 • Villa Padierna Golf Club
 • Mijas Golf

Les vår artikkel om Storbyferie og golf.

 

Shopping i Marbella

Om shopping er en viktig greie for deg når du er på storbyferie, er Marbella en av de bedre reisemålene. Selv om byen ikke er så stor, er utvalget av butikker svært bra her.

Gamlebyen er et godt sted å starte shoppingrunden. Der ligger designbutikkene tett mellom hverandre, og det er et hyggelig område å shoppe i. I tillegg til kjente merkevarebutikker, er det mange utsalg for lokal design, tilbehør og sko, håndverk, og mange suvenirbutikker i gamlebyen.

shopping i marbella

Den viktigste handlegaten inne i byen er imidlertid Avenida Ricardo Soriano. Der finner du kjedebutikker som Zara og Mango, og et knippe butikker med de eksklusive motemerkene. Hvis du virkelig har tenkt å bruke penger på eksklusiv shopping, er Marina Banus Shopping Center det rette åstedet. Der finner du designermerker som Prada, Hermes, Gucci, Versace og lignende. Den kjente kjeden El Corte Inglés har også et av sine varehus i Puerto Banus.

 

Severdigheter i Marbella

Selv om de fleste tilreisende til Marbella drar dit først og fremst for å nyte strendene og utelivet, har byen en del fine severdigheter som man bør få med seg. I tillegg til attraksjonene inne i byen, finner du en rekke andre spennende severdigheter andre steder i regionen, blant annet i Malaga. Her har vi samlet et utvalg av de viktigste tingene du bør oppleve.

 

Gamlebyen i Marbella

gamlebyen i marbella

Gamlebyen i Marbella er slik gamlebyer skal være. Her er det tett mellom vakre hus, trange gater, mange severdigheter, og plazaer meg hyggelig atmosfære. Måten husene står i forhold til hverandre er typisk for hvordan man bygget i tiden da Spania var erobret av araberne. De små torgplassene er imidlertid mer typiske for perioden etter at Andalucia ble gjenerobret av de kristne. Innimellom de vakre husene finner du flere kirker, kapeller og mueseer. Sentrum av gamlebyen er Plaza de los Naranjos (på norsk ”torgplassen med appelsintrærne”), som kanskje er byens beste sted å slå seg ned på med en kopp kaffe eller et glass vin.

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación kirken i marbella

Denne kirken er nok den flotteste bygningen i Marbellas gamleby. Den var opprinnelig en moské som stod igjen etter at Kong Ferdinand hadde gjenerobret Andalucia, og som ble gradvis ombygd på 1500- og 1600-tallet. For eksempel ble minareten endret til et klokketårn i 1618, på ordre fra biskopen Luis Fernandéz de Cordoba. Kriken unngikk å bli skadet av diverse kriger opp gjennom tidene, men ble totalskadet i brann under opptøyer i 1936. Året etter ble den heldigvis gjenoppbygget slik den hadde sett ut, men mange av kunstgjenstandene, ikonene, og bøkene som hadde tilhørt kirken gikk tapt for all tid.

Murallas del Castillo

festningsmurer i marbella

Murernes erobring av Andalucia har naturligvis påvirket regionen i stor grad, både historisk og kulturelt. I Marbella finner du mange arkitektoniske spor etter denne epoken. En av de mest synlige restene fra kalifatet er festningsverket som en gang beskyttet datidens Marbella, Las Murallas del Castillo. Bymuren ble bygget på 900-tallet, og deretter utvidet en gang på 1300-tallet. Den var massiv etter den tidens målestokk, og dekket totalt mer enn 9000 kvadratmeter. I dag er det kun en liten del som gjenstår, men den er interessant sett ut i fra et historisk perspektiv. Selv om du ikke skulle oppsøke den aktivt, er det store sjanser for at du passerer den på et eller annet tidspunkt når du er i Marbella, i og med at den ligger i gamlebyen.

Avenida del Mar

Avenida del Mar marbella

Avenida del Mar er en blanding av gågate og torgplass som går fra den lille parken Parque de la Alameda og ned til stranden, midt i sentrum av Marbella. Det spesielle med plassen er at den er meget forseggjort og utsmykket. Her står det 10 skulpturer støpt i bronse, som er designet av Salvador Dali, samt et par skulpturer designet av Eduardo Soriano. Det er også flere flotte fontener her, og Langs sidene av plassen er det fine benker man kan sette seg ned på når man vil titte på kunstverkene, med skygge for solen. I husene som omgir Avenida del Mar finner du flere gode kaféer og tapas-barer.

Paseo Maritimo

strandpromenaden i marbella

Å rusle på promenaden langs strendene i Marbella er noe alle som besøker byen er nødt til å gjøre. Promenaden er en del av den såkalte Senda Litoral de Malaga (Veien langs kysten). Denne er planlagt å skulle gå fra Nerja, et liten landsby som ligger godt forbi Malaga, og helt ned til landsbyen Manilva, som er omtrent midt mellom Marbella og Gibraltar. Når hele strekningen er ferdigbygget vil du kunne spasere over 180 kilometer langs kysten. Per i dag er det fint å for eksempel rusle ned til Puerto Banus, kanskje i solnedgangen, og innta et måltid på en av de fasjonable restaurantene der. Avstanden er litt i overkant av 6 kilometer fra Marbellas sentrum, og tar omtrent en time om du går i normalt tempo. Langs Paseo Maritimo finner du mer enn nok av barer og kaféer, dersom du skulle trenge en drikkepause.

Puerto Banús

puerto banus

Puerto Banús ligger cirka 6 kilometer sørvest for sentrum av Marbella, og er en marina som har en legendarisk posisjon blant verdens krøsuser. Havnen ble bygget i 1970 av José Banús, en lokal eiendomsutvikler, i det som den gangen var en søvnig og lite trendy fiskelandsby. Komplekset inkluderte et eksklusivt shoppingsenter, med en enda mer eksklusiv restaurant, og dermed trakk puertoen til seg alle slags rikfolk som ferierte i Middelhavet. Det hjalp selvsagt også at åpningsseremonien ble ledet av prins Rainer og prinsesse Grace av Monaco, og at gjestene bestod av blant mange av verdens største kjendiser. Det kommer over 5 millioner nysgjerrige turister til Puerto Banús hvert eneste år. Formålet er å få sett hvilke enorme yachter de rike farter rundt på, og kanskje få øye på en eller annen filmstjerne i samme slengen.

Se Afrika fra toppen av La Concha

fjellet La Concha i marbella

Om du får lyst til å bruke beina litt, anbefales det å ta en fottur opp på fjelltoppen som kalle La Concha. Denne toppen tilhører fjellkjeden Sierra Blanca, med en høyde på omtrent 1200 meter over havet. De fleste som går opp hit tar bil eller buss til parkeringsplassen ved hotellet El Refugio de Juanar. Derfra går det en sti opp til toppen som ikke er veldig krevende, men turen tar omtrent 3 timer hver vei. Det går også sti fra landsbyen Istan, på motsatt side av fjellet i forhold til El Refugio, men denne ruten er betydelig brattere. Fra toppen kan du se blant annet Gibraltar, og over til kysten av Marokko i Afrika, såfremt værforholdene tillater det.

Villa Romana de Rio Verde

Villa Romana de Rio Verde

Om du rusler sørover langs stranden i Marbella, kommer du til et område som en gang utgjorde den romerske byen Cilniana. Dette er omtrent rett før Puerto Banús, og ved utløpet av elven Rio Verde. Det eneste som står igjen etter Cilniana er gulvet og litt vegg fra en romersk villa. Det høres kanskje litt stusselig ut, men gulvet er faktisk et aldri så lite under i historisk og arkeologisk perspektiv. Villaen ble bygget cirka 100 år før vår tidsregning, og gulvets mosaikk anses for å være unikt. Lignende mosaikker fra andre arkeologiske utgravninger viser vanligvis ulike mytiske figurer og guder, mens denne mosaikken er av hverdagslige objekter, som redskaper og middagsretter. Det ble funnet andre ting fra romertiden under utgravingene, og som i dag er utstilt i Museo de Málaga.

Les også vår guide til Malaga, feriebyen som ligger kun 45 minutter unna langs solkysten.