Marseille

marseille

Marseille er den nest største byen i Frankrike, med sine 850 000 innbyggere inne i sentrum. Byen ligger sørøst i landet, og har kyst mot Middelhavet, så her får man oppleve det beste fra både middelhavsbyer og franske storbyer på samme tur.

Her kan livsnytere kose seg med god mat, flotte strender, utrolige hoteller, og hyggelige innbyggere. Det er en historierik by som faktisk regnes som Frankrikes eldste, så alle historieinteresserte vil trives med å oppleve byen med de gamle røttene.

Til tross for at Marseille er en storby, er det ikke all verdens med turister der sammenlignet med antall turister i andre byer i samme størrelse. Dette er både positive og negativt, for det krever mer av deg som reisende, da ting ikke nødvendigvis er lagt opp for å gjøre det enkelt for turister. Det er lurt å lære seg litt fransk før avreise, da vanlige restauranter typisk ikke har engelsk meny. På hoteller snakker de gjerne litt engelsk, men ikke på samme nivå som man regner med i en turistby.

Ettersom det er nokså få turister i Marseille, er det heller ingen typiske turistattraksjoner som fornøyelsesparker, dyrehager, badeparker og lignende, selv om det er flere historiske plasser og museer som er verdt et besøk.

Anbefalte hotell i Marseille

 

 

 

annonselenker

Ting å gjøre i Marseille

annonse

Reise til Marseille

Det går svært få direkteflygninger til Marseille, så man må nesten regne med én mellomlanding, og en reisetid på mellom 4 og 6 timer fra Østlandet. Det beste med å legge sydenturen til Marseille er at man får alle de gode storbyopplevelsene i samme tur som strandferien, og det er perfekt for dem som vil ha gode matopplevelser fra restauranter med Michelinstjerner fremfor generisk biff fra en turistrestaurant i en annen kystby.

reise til marseille

Selv om Marseille er en storby i verdensklasse, gjør det varme middelhavsklimaet det til en utrolig god destinasjon for årets sydentur. Det er over 50 strender like i nærheten av bysentrum, og det er over 300 soldager i året, så her er det gode sjanser for å få noen gode strandopplevelser.

Prismessig ligger Marseille midt på treet, og det føles verken billig eller dyrt. En middag koster gjerne et par hundrelapper per person, men byen har et enormt tilbud av utrolige restauranter med Michelin-stjerner som serverer både lokal og internasjonal mat. Disse koster naturligvis litt mer enn vanlige restauranter i området, men Marseille er uten tvil et godt valg for dem som er villige til å betale litt ekstra for å få utsøkte matopplevelser. Pass på at du får prøvd den lokale retten bouillabaisse, en type fiskesuppe som inneholder flere typer fisk og skalldyr.

storbyferie til marseille

Marseille er som nevnt også en svært gammel by med mye historie, og gamlebyen er proppfull av vakre bygninger, kulturopplevelser, og historie plasser. Det er sjarmerende smågater, koselige kaféer, pastellfargede bygninger, og gode restauranter i gamlebyen, og det er vanskelig å ikke forelske seg i byen når man vandrer nedover gatene.

 

Finn billige pakketurer til Marseille her

 

annonse

 

Shopping i Marseille

Marseille regnes ikke som noen utpreget shoppingdestinasjon for mote, for både Milano og Paris vil gjøre det svært mye bedre på den fronten, men det er selvsagt en del butikker i ulike prisklasser i en såpass stor by. Det er likevel et greit tilbud hvis man ikke nødvendigvis er ute etter den nyeste, franske moten, men heller er fornøyd med internasjonale kjeder som selger klær til vanlige priser. Hvis man vil handle er Rue Saint-Ferréol et godt utgangspunkt, og fra denne handlegaten er man i gåavstand til det som trengs av shopping. Sjekk også ut sidegatene Rue de Rome og Rue Paradis samtidig, da også disse har et godt utvalg.

 

Topp 10 attraksjoner i Marseille

Basilique Notre Dame de la GardeBasilique Notre Dame de la Garde

Basilique Notre Dame de la Garde er en katolsk kirke i Marseille, og bygget står på toppen av et lite fjell, noe som gir det en utrolig utsikt over byen. Dagens kirke stammer fra 1853, selv om det har vært en kirkeplass siden tidlig 1200-tallet. Det er gratis å besøke kirken, og det er et obligatorisk stopp i løpet av Marseille-turen.

Parc national des CalanquesParc national des Calanques

Parc national des Calanques er en nasjonalpark like i utkanten av byen, og kan oppleves i form av en båttur langs parken, eller via en guidet tur. Det er ikke lov å gå fritt rundt i parken alene, men man kan følge en av de mange turstiene i området for å oppleve den vakre middelhavsnaturen.

Château d'If marseilleChâteau d’If

Château d’If er en stor festning som ligger på øygruppa Archipel du Frioul 4 kilometer utenfor Marseille. Festningen stammer fra 1500-tallet, og ble brukt som forsvar mot angrep fra fiender. Da dette i sin tid ble unødvendig ble festningen gjort om til fengsel, og er i dag omgjort til museum som er åpent for besøkende.

Museum of European and Mediterranean Civilisations (MuCEM) in MeMuCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée)

MuCEM er et museum i Marseille som viser frem utstillinger med fokus på sivilisasjoner i Europa og Middelhavsområdet, helt fra antikken og frem til i dag. Museet er en toppmoderne bygning, og regnes som et museum av verdensklasse, og det er noe man absolutt må få med seg i løpet av reisen.

Vallon des Auffes marseilleVallon des Auffes

Vallon des Auffes er et lite fiskedistrikt i Marseille som er kjent for en utrolig vakker utsikt, koselige restauranter som serverer nyfanget fisk, og en avslappet atmosfære. Dette er en perfekte plassen for å slappe av med god mat og et par kopper kaffe!

The Panier marseilleThe Panier

The Panier er et område i gamlebyen i Marseille, og dette er trolig det aller eldste området i hele byen. Her er det mange historiske bygninger, trange gater, koselig småbutikker, utrolig gatekunst, og en av byens beste atmosfærer. Denne bydelen bør utforskes i eget tempo!

Palais LongchampPalais Longchamp

Palais Longchamp er trolig en av Marseilles vakreste monumenter, og både bygget og hagen tar pusten fra turister som besøker den. Her må man huske kameraet, for dette er den mest fotograferte attraksjonen i byen. Det er ofte folksomt på plassen, så kom tidlig på morgenen om du ikke vil være en del av et stort folkemylder.

SStade Vélodrometade Vélodrome

Stade Vélodrome er fotballstadion til det franske fotballaget Olympique de Marseille, og ble verdenskjent da det holdt EM i fotball i 2016. Stadion er åpenbart mest interessant når det er en fotballkamp der, men det er også mulig å få en guidet omvisning på dagtid hvis man er interessert i fotballhistorie.

Calanque de SormiouCalanque de Sormiou

Calanque de Sormiou er et område i Parc national des Calanques, og er en av de mest kjente områdene i nasjonalparken. Her kan man gå seg en koselig tur, eller til og med prøve seg på fjellklatring hvis man tør det.

Cathedrale de la MajorCathedrale de la Major

Cathedrale de la Major er en romersk-katolsk katedral i Marseille, og med sine 3 000 seter er det en av de største katedralene i hele Frankrike. Selve kirken stammer fra 1850-tallet, men det var bare en mindre kirke på samme plassen før katedralen ble bygd.